Zemeljski plin je eno najčistejših goriv, zato je okoljsko in cenovno zanimiv. Vonj lahko zasledimo v stanovanju, v garaži ali na cesti, to ni pomembno. Pomembno je, da takoj ukrepamo in se ne zanašamo, da bodo to storili drugi. Zato je dobro vedeti, kaj je potrebno storiti, če zavohamo plin.

 

Brez panike, plamena in stikal

Pomemben stavek dobrega vojaka Švejka je: »Predvsem pa brez panike«. Tega se je potrebno držati tudi v tem primeru, zato ukrepamo hladnokrvno in po korakih . Zemeljski plin ali naftni plin v jeklenki imata primešan močan vonj, zato lahko zavohamo že majhne količine. Če se jo to zgodilo, se je potrebno držati enostavnih navodil. Ko zavohamo plin je odprt ogenj zelo nevaren. Zato takoj ugasnemo cigareto, ter niti v temi ne uporabimo vžigalnika ali vžigalic. Tudi električne naprave lahko oddajo iskrenje, zato se ne dotaknemo nobenega stikala, ne vlečemo vtikačev iz vtičnic in ne sežemo po stabilnem ali prenosnem telefonu.  

 

voham plin

Vrstni red dejanj ob pojavu vonja po plinu

 

Odpiranje oken in...

 

Predstavniki zelene industrije in okoljevarstveniki skupaj pozivajo mandatarja Mira Cerarja k ustavitvi napadov na obnovljive vire energije. Agencija za energijo je na svoji spletni strani v začetku septembra objavila, da letos ne bo razpisa za sofinanciranje obnovljivih virov energije (OVE).

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MZIP) je agencijo obvestilo, da ne bo zagotovilo sredstev za izvedbo javnega poziva k prijavi projektov za proizvodne naprave na obnovljive vire energije. Vlada v odhodu s to potezo praktično ukinja sofinanciranje obnovljivih virov energije.

 

prihodnost ove

 

Hud udarec za OVE

Slovenija bo tako ena izmed redkih držav...

 

Ob poplavi ponudnikov ogrevalne tehnike in mnogih zelo različnih sistemov ogrevanja, izbira ni enostavna.

 

Pomembni dejavniki pri odločitvi so energijska učinkovitost stavbe, bližina samih virov, pričakovanja lastnika in družine, ter njihov način življenja. Sodobno in stroškovno učinkovito ogrevanje je prav gotovo ogrevanje z obnovljivimi viri energije, katerega z nepovratnimi finančnimi subvencijami spodbuja tudi Eko sklad.

V nadaljevanju predstavljamo ogrevalne naprave, ki omogočajo kakovostne rešitve ogrevanja, katerim je skupno: evropsko priznani in uveljavljeni proizvajalci, izjemna zanesljivost, visoka učinkovitost, tehnološka dovršenost, enostavna uporaba naprav, ter visoke subvencije Eko sklada.

 

 


 

 

Toplotna črpalka zrak - voda Stiebel Eltron WPL 15/25:

 

Tradicionalni 47. MOS bo tudi letos od 10. do 15. septembra v Celju poskrbel za največji pregled domače in tuje ponudbe izdelkov in storitev.

Razstavljavci napovedujejo številne novosti in sejemske ugodnosti, sejemsko dogajanje pa bodo znova zaznamovali tudi številni aktualni strokovni dogodki ter mednarodna poslovna srečanja, ki odpirajo priložnosti za nov zagon gospodarske aktivnosti v državi. Na celjskem sejmišču si bo mogoče ogledati ponudbo več kot 1500 razstavljavcev, ki prihajajo iz preko 30 držav.

MOS 47 1

Posebne otvoritvena akcija in cenejše vstopnice po 16. uri

V Celjskem sejmu so letos...

 

Energetsko učinkovit hibridni sistem ogrevanja je sistem, ki ima vsaj tri  različne vire energentov, od tega vsaj dva iz skupine obnovljivih virov.

 

Vrhunsko krmiljenje zmanjša stroške
Ogledali smo si tak sistem v stavbi blizu Ljubljane, ki ga je po idejnem projektu izvedel naš sogovornik, po izobrazbi energetski manager. Ključni...

 

Windhager z novo izvedbo kotla LogWIN postavlja najvišje standarde sodobnega ogrevanja. Konstantno raziskovalno delo, nenehne izboljšave kvalitete ter skoraj stoletne izkušnje podjetja Windhager na področju ogrevalne tehnike so privedle do izdelave kotla, ki v mnogih pogledih prekaša tradicionalno ogrevanje na polena.

 

Logwin predstavlja sodobno ogrevanje na polena, ki je zelo učinkovito, zanesljivo, prijazno do okolja in izjemno udobno.

 

LogWIN Premium
veto_kotel_LogWIN_Premium

Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad je 24. aprila objavil nova javna poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev občanom in javna poziva za kreditiranje okoljskih naložb občin in drugih pravnih oseb v letu 2015.

Nadzorni svet Eko sklada je potrdil javna poziva, na podlagi katerih bo Eko sklad ponudil skupaj 22 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Razpisanih je 2,5 milijona evrov za električna vozila in dodatnih 22 milijonov evrov za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah.

 

eko sklad hisa denar

 

V letu 2015 so kriteriji za pridobitev nepovratnih sredstev...

 

Prof. dr. Peter Novak navaja: »Energijska svoboda je temeljni pogoj za resnično demokracijo. Svobode je toliko, kolikor imamo hrane in energije.  Vse potrebne tehnologije za izkoriščanje priložnosti že imamo.«

Ne moremo spregledati akterjev, ki so v zadnjih letih prispevali k napredku novih tehnologij za pridobivanje energije kot je prof. dr. Peter Novak.  Je zelo poseben človek, ki sodi med pionirje uvajanja naprav za izkoriščanje sončne energije. Je zagovornik ničelne rasti primarne energije in sonaravnega energetskega razvoja v Sloveniji,  ter častni član številnih mednarodnih strokovnih organizacij, meddrugim podpredsednik Znanstvenega sveta Evropske agencije za okolje.

 

Peter Novak

Prof. dr. Peter Novak

 

Prof. dr. Peter Novak meni: »Da je svobode toliko,...

Zadnja ledena doba je nastala v šest mesecih. Samo toliko časa je bilo potrebno, da so ogromne ledene mase prekrile centralno Evropo in nato skoraj vso severno polovico planeta. Tako hitre so lahko spremembe, ko dosežemo klimatsko prelomno točko, ne glede na to, v katero smer se bo nagnilo klimatsko ravnotežje.

Danes vsi ki kaj veljajo na klimatskem področju govorijo v en glas, razen nekaj osamelih in plačanih znanstvenikov, ki še vedno trdijo, da se ne dogaja nič posebnega. Naloga, pred katero stoji človeštvo je izjemno zahtevna, vendar poti, kako bi se ji lahko izognili ni. Usmerjanje in reševanja problema pa je naloga politikov, čeprav je slednji nekako ne prepoznajo. Vprašanje se torej glasi, česa torej niste razumeli v poročilih in opozorilih, ki jih klimatologi že več kot četrt stoletja urgentno naslavljajo na vse prebivalce planeta?

 

ekologija zemlja solza

 

Današnje prebivalstvo planeta prehranjuje samo še deset vrst rastlin in pet vrst živali, ki...

Gorenje je že pred leti vstopilo na trg ogrevalnih toplotnih črpalk s prvo generacijo toplotnih črpalk Aquagor, Terragor in Aerogor Split. Blagovna znamka Gorenje, lastni razvoj in kakovost so omogočili ne samo preboj na slovenski trg ampak tudi na zelo zahtevne in razvite trge kot sta Nemčija in Švica, kjer toplotna črpalka ni bila novost, ampak dobro preizkušen in uveljavljen ogrevalni sistem, ki poleg ogrevanja hiše v zimskem času, omogoča tudi hlajenje poleti. Dejavniki kot so večletni razvoj, preizkušanje, vlaganje v lastni razvojni laboratorij, lastne merilne proge so omogočili razvoj visoko kakovostnih toplotnih črpalk voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda.

gorenje toplotna Aerogor ECO Inverter Ambient

 

Inverterske in kompaktne toplotne črpalke zrak-voda

Letos smo...


EuroACE je združenje podjetij, ki se ukvarjajo z energetsko učinkovitostjo zgradb. Poraba vseh vrst energije v obstoječih, zlasti javnih...

obnovljivi viri 2Strokovnjaki Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) so predstavili poročilo, v katerem ugotavljajo, da še obstaja možnost rešitve...

 

Ali veste, da lahko z rabo deževnice prihranite tudi do 50 % stroškov za vodarino?

Večina se nas ne zaveda, da v štiri članskem gospodinjstvu letno odteče preko 200.000 litrov pitne vode. In pomislite – cena vode se je v zadnjih dvajsetih letih dvignila za 350%, kar je ogromno, veliko več kot so se cene pogonskih derivatov. Na žalost se bo to gibanje še zaostrovalo. A na našo srečo se lahko vsepovsod tam, kjer kakovost pitne vode ni pomembna, brez odpovedovanja higieni in udobju, uporablja deževnica.

 

prosigma_pranje_perila

 

Zakaj  voda postaja neprecenljivo bogastvo?

Če si podrobneje...

 

Stopnja vlaganj v tehnološki razvoj je ključni faktor, ki loči sivino od najboljših. Podjetje KWB se uvršča v sam vrh ponudnikov ogrevalnih sistemov na lesno biomaso, ki letno v raziskave in razvoj nameni 10 % letnih prihodkov.

 

kwb biomasa 2

 

Ne izklapljajte ogrevanja, menijo strokovnjaki

Osnovni namen merilnikov toplote je zmanjševanje porabe toplote in prispevek k večji energetskih učinkovitosti, ter pravičnejša delitev stroškov med uporabniki stanovanjskih in poslovnih enotah v več lastniških stavbah. Glede na analizo enega izmed upravljalcev s stavbami pri nas, pa se je poraba toplote povečala pri več kot dveh tretjinah stavb, zmanjšala pa zgolj pri tretjini stavb. »Spremeniti moramo navade uporabnikov pri ogrevanju. Samo ugašanje radiatorjev še ne pomeni varčevanja - treba je varčevati, vendar moramo varčevati pravilno,« pozivajo v podjetju SPL.

 

stanovanjski blok pozimi

 

Delež uporabnikov stavb je nadzor nad porabo energije izvajal na način, da so izključevali...

 

Cene različnih energentov v svetovnem merilu določajo politiki in ne tehniki, zato so vedno možna presenečenja. Za ogrevanje dobro izoliranih stavb pa je skoraj vseeno, kakšen vir ogrevanja izberemo, saj bo poraba vsakršne energije zelo nizka.

 

Alfea iz hladu naredi toploto
Serijo toplotnih črpalk zrak/ voda z imenom Alfea Excellia Duo sestavlja 5 naprav z močjo od 11 do 16 kW. Z njimi ogrejemo prostore in sanitarno vodo,...

Na spletni strani ecotest.eu so objavljeni rezultati zadnjih testov okoljske ustreznosti osebnih vozil, ki jih izvajata nemško avtomobilistično združenje ADAC in mednarodna nevladna organizacija FIA.

V rezultatih testa so prikazani podatki o testiranjih do decembra 2014. Med desetimi okolju najbolj prijaznimi vozili je kar sedem vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG). Prvo mesto si na EcoTestu delita Mercedes E 200 s pogonom na CNG in električni Volkswagen e-Up!. Po podatkih zadnjega testa si je najvišjo okoljsko oceno (pet zvezdic) prislužilo 27 modelov vozil osebnih vozil, med katerimi jih je 11 s pogonom na CNG, sedem električnih, pet dizelskih, štiri pa so hibridna.

 

test vozil z najvisjo okoljsko oceno

Po podatkih raziskave EcoTest je med desetimi okolju najbolj prijaznimi vozili sedem vozil s pogonom na zemeljski...

 

Poglej video!

 

 

fb

 

Več informacij o posvetu najdete v virtualni številki...

NOVOST - Idealne ogrevalne naprave za moderne objekte z majhnimi toplotnimi potrebami!

 

Investitorji se vedno pogosteje odločajo za izgradnjo nizkoenergijskih ali celo pasivnih hiš, ki so pri nas v zadnjih letih izjemno priljubljene. Zaradi majhnih toplotnih potreb se pogosto poraja vprašanje, kakšno ogrevalno napravo je sploh primerno vgraditi v takšne objekte.

V Pečarstvu Hrovat iz Mengša poznamo odgovor zato smo našim kupcem pripravili novost na trgu – linijo SISTEMSKIH PEČI HROVAT oz. SPH. Sistemske peči Hrovat Vam omogočajo hitro in enostavno izbiro vrhunske peči, ki bo Vaš vir toplote in okras Vašega doma še dolga leta.

 

hrovat kamin sistemska pec sph

hrovat kamin graf

 

Hišo ali kotlovnico lahko še vedno energetsko obnovimo s pomočjo Eko sklada, graditi v pasivnem ali ničenergijskem standardu pa bomo morali brez teh finančnih podpor.

 

eko sklad subvencije

Eko sklad v letu 2014 uvaja določene spremembe pri dodeljevanju podpor in kreditov za...

 

V zadnjih letih smo priča začetku energetske krize, ki ni kriza pomanjkanja, temveč skokovite rasti cen energentov, razen lesa in elektrike, katere ceno zadržujejo zaradi močnega vpliva na inflacijo. Zaskrbljujoč je še podatek, da je energetska odvisnost Slovenije od uvožene energije že 50 odstotna.

 

Fosilna goriva in elektrika

Fosilna goriva so najbolj občutljiv energent, nanje vplivajo gospodarska in politična dogajanja ter zmanjševanje zalog. Sedanji boji za nadzor in politični vpliv se dnevno zaostrujejo, čeprav tega na prvi pogled ni videti, zato se tudi velike sile želijo čim bolj rešiti velike odvisnosti od uvoza energije. Če analiziramo pretekle in najnovejše pojave ugotovimo, da dobava fosilnih goriv ni in ne bo več tako zanesljiva kot je bila.

 

Oskrba z elektriko je trenutno še zanesljiva, zaskrbljujoča pa je rast porabe pri nas, ki je lani znašala 3,6%. Daljnovodi so zaradi tranzita energije preko Slovenije obremenjeni do skrajne meje, zaradi zamud pri gradnji energetskih objektov pa je stanje vedno bolj kritično, čeprav električnega mrka še ni bilo. Gospodinjstva ravnajo pametno, ko toplo vodo ogrevajo s soncem in zmanjšujejo porabo, presenečenja pa so možna, saj je električno omrežje izpostavljeno vse intenzivnejšim vremenskim vplivom.

 

ogrevanje
Kljub dobri oskrbi z energijo je modro predvideti rezervno ogrevanje

 

Rezervno ogrevanje...

 

Intervju z Daniellom Porsche na temo KWB ogrevanje na biomaso

Pravnuk znamenitega vizionarja in očeta najbolj prodanega avtomobila na svetu – VW Hrošča, pri ogrevanju stavi na kakovost in varnost. Daniell Porsche je zadovoljen in ponosen lastnik skupno sedmih kotlov na biomaso KWB.

 

G. Porsche, kaj za vas pomeni toplota?
Sam toploto enačim s toplino. Prispeti domov, biti doma. Toplota zame pomeni tudi varnost in življenje.

 

Kako in zakaj...

 

Prezračevana izolacijska fasada je odličen toplotnoizolacijski sklop, sestavljen iz plasti izolacije, prezračevalnega sloja, ter letev, ki nosijo fasadno oblogo. Lesene letve je potrebno predvrtati s svedrom 13 mm, skozi to luknjo pa vrtamo skozi izolacijo v zid z 10 mm svedrom.

 

NOV FASADNI VIJAK izolacija

 

V luknjo z zidnim vložkom uvijemo vijak, ki ima na vrhu posebno justirno...

Problem izkoriščanja obnovljivih virov leži v neenakomernosti izkoristka, zaradi nepričakovanih sprememb vremena, kot pri vetru, soncu in vodi.

 

 

V posnetku bomo obiskali Gemasolar v Španiji.  Gemasolar je koncentrirana sončna elektrarna s sistemom, ki shranjuje toploto s skladiščenjem staljene soli. Nahaja se ob mejah mesta Fuentes de Andalucía v provinci Sevilje - Španija.

 

Fotovoltaika je ena izmed najhitreje rastočih načinov pridobivanja energije... Ampak Gemasolar ne deluje na princip fotovoltaike!

 

Paneli, ki jih vidite usmerjene v stolp so samo steklena ogledala, ki odbijajo koncentrirano svetlobo na vrh stolpa. Odbita svetloba od 2,650 panelov (heliostatov) proizvede dovolj energije za pogon 25,000 domov. Za ta podvig je potrebno imeti vse panele usmerjene v točno določeno točko na vrhu stolpa, kar pa ni lahka naloga za tako veliko število heliostatov

CSP 1

               Stekleni paneli (heliostati) odbijejo svetlobo v vrh stolpa, ki absorbira sončno...


Opisan sistem odločanja prikazuje možnosti predelave obstoječih kotlov za prehod na cenejši način ogrevanja z lesni...

 

Zbiranje deževnice

Običajno se deževnica zbira s strešnih površin, kjer izpira razne nečistoče. Jeseni pa deževnica poleg prahu v zbiralnik vode prinaša tudi listje iz žlebov. Te nečistoče je smotrno odstraniti, preden pride voda v zbiralnik. Če listje, fini prah in druge nečistoče z deževnico pridejo v zbiralnik, se posedejo na dno rezervoarja in začnejo razpadati. Posledica razpadanja organskih snovi je rast mikroorganizmov. Indikatorji razkroja pa so kalnost, neprimeren vonj in okus vode. Deževnica prihaja iz neba in zato, da bo »nebeško« čista tudi v vašem zbiralniku, je treba upoštevati štiri osnovna pravila…

 

mesec sistemi za dezevnico 1

 

HydroFlow - trajna zaščita pred umazanijo v vodi

Naprava za čiščenje vode HYDROFLOW je za okolje in človeka povsem naravna oblika čiščenja vode, odlična za vgradnjo v vašem domu ali v večjih objektih, kjer se v sistemih za ogrevanje ali cevnih inštalacijah v večjih obratih v industriji, kopališčih, javnih ustanovah, bolnišnicah mora zagotoviti čisto in neoporečno vodo.

 

KONIK hydrofow

 

Korak do čiste pitne vode brez kemikalij

Tehnologija HYDROFLOW...

Elektrarna prihodnosti ni elektrarna!

Poglej video!

 

 

Nanoholdings je ekipa znanstvenikov, vlagateljev in inovatorjev, ki delajo na vrhunskih temeljih nanotehnologije za razvoj rešitev za vse večje energetske probleme na svetu. V sodelovanju z najboljšimi univerzami na svetu razvijamo izdelke in podjetja, ki bodo popolnoma spremenila način uporabe in pridobivanje energije.

Podjetje je osredotočeno izključno na temelje nanotehnoloških energetskih rešitev in delajo na vrhunskih raziskavah nanotehnologije.

future 2

Gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan iztočimo za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov, Evropejci 200, Palestinci 70 in Haitijci 40 litrov vode.

 

poraba vode

 

Onesnaženje vode

95 % vse vode, kemično umažemo z detergenti, s...


Z ustreznim peletnim sistemom ste lahko deležni vseh prednosti, ki jih prinaša ogrevanje s peleti, hkrati pa tudi nepovratnih sredstev za...

 

Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Sodobna plinska kondenzacijska peč deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijska peč skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto.

Po statistiki nemškega združenja za industrijo (Haus-, Energie- und Umwelttechnik, BDH) so kondenzacijske plinske peči najbolje prodajani ogrevalni sistemi v Nemčiji.

 

pec kondenzacija 3

Foto: Viessmann d.o.o


Volvo se je odločil, da naredi velik korak v elektrifikacijski strategiji družbe s proizvodnjo testnih avtomobilov s povečanim dometom. Gre za...

 

Baterijski vlak deluje na progi med Harwichem in Manningtreejem v angleškem Essexu. Proizvajalec tega lahkega potniškega vlaka je podjetje Bombardier, ki izdeluje tudi letala, kupec pa bo z njim zmanjšal stroške delovanja za 20% v primerjavi z vlakom na dizel pogon.

 

vlak na baterijo

 

Ta vlak je preizkusni, če bo delovanje uspešno pa mu bo sledila cela flota...

 

Motiv za ta tekst so pisma bralcev, ki pa jih ne boste našli v rubriki vprašanja – odgovori. Sporočajo nam njihova mnenja in razmišljanja, njihova pisma pa se v 99 odstotkih začnejo s stavkom » se mi zdi zanimiva in jo rad prebiram«. Te besede so mazivo in balzam za ekipo, ki revijo sestavlja in se za njih z globokim priklonom zahvaljujemo.

 

uvodnik

 

Bralec nam piše: »Navedba, da je človek v zadnjih 100 letih z izgorevanjem fosilnih...

 

Med proizvodnjo elektrike vedno nastane veliko odpadne toplote. Pozimi jo termoelektrarne delno porabijo za ogrevanje bližnjih naselij, poleti pa jo dobesedno zavržejo, zato so tudi izkoristki teh naprav tako nizki. Trenutno smo tik pred uvedbo nove tehnologije, s katero lahko toploto shranjujemo brez izgub, na majhnem prostoru in za daljši čas, da bi jo nato lahko uporabili, ko jo potrebujemo. Ali je to možno?

 

trajno_shranjevanje_toplote_2

Nasip zeolitnih kroglic v poskusnem shranjevalcu toplote z vstavljenimi temperaturnimi...

Zunanje temperature se že dvigajo do vročih 30°C, dnevi so dolgi in sončni, bliža se čas poletja in to je razlog, da razmislimo kako se bomo letos zaščitili pred hudo vročino in si ustvarili prijetno temperaturno udobje v prostorih v katerih bivamo in delamo. Najboljša rešitev so klimatske naprave. Proizvajalcev klimatskih naprav je na trgu ogromno, zato se porajajo vprašanja: katero napravo naj izberem? Kaj mi lahko nudi? Je učinkovita, kvalitetna?

 

 

airabela daikin klima 3

 

 

Odgovor ponuja podjetje Daikin, ki nudi klimatske naprave z visoko učinkovitostjo,...

Kdaj začnemo sanjati o svojem stanovanju ali hiši? Verjetno že takrat, ko nam starši ukazujejo pomiti posodo, posesati stopnišče...

 

Firma Flir je eden vodilnih proizvajalcev kamer za toplotno snemanje. Njihov najnovejši, samo 8 mm modul je tako majhen, do ga bodo lahko vgrajevali v mobilne telefone in drugo uporabno elektroniko, s čimer bo lahko vsak sam odkril, kje mu iz stavbe uhaja toplota.

 

strokovnjaki MINI TERMO KAMERA

 

Infrardeča kamera vsebuje vso potrebno elektroniko, ki kompenzira vplive ozadja, odpravi...

Les je najstarejše kurivo, ki ga pozna človeštvo. Ker so količine fosilnih goriv omejene, onesnaževanje okolja pa je zaradi pridobivanja energije postalo že zelo nevarno za obstoj človeštva, je les ponovno postal zanimiv energetski vir.

Njegove druge prednosti so še, da je ob smotrni porabi stalno na razpolago, ob pravilnem kurjenju ne onesnažuje zraka, je domač vir energije, neodvisen od različnih kriz, zmanjšuje odliv kapitala za uvoz fosilnih goriv zato izboljšuje gospodarsko sliko države ter povečuje možnost odpiranja novih delovnih mest.

 

 

Postopek zgorevanja lesa

Segrevanje in sušenje poteka do temperature 100°...


Beseda gverila pomeni oznako za vojaške akcije, ki jih izvajajo majhne skupine borcev. Ti se hitro premikajo, nepričakovano napadajo, se...


Odlična ideja, ki instalaterjem ali domačim mojstrom prihrani čas in jezo. Omogoča naknadni priklop na vertikalni PVC ali litoželezni...


Nova ideja omogoča vrhunsko higieno, prihranek čistil in prenehanje kupovanja WC račke. Razdelilec curka vode je patentiran, pretok vode pa oblije...

 

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ta mesec pripravili nov predlog Uredbe o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Sprememba se nanaša predvsem na ponovno vključitev proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn med dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

 

soncna elektrarna kmetija

Julija lani je bila sprejeta trenutno veljavna Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki je...

 

Sistem ogrevanja in hlajenja za večnadstropne zgradbe

Če načrtujete projektiranje zgradbe s pisarnami ali poslovno zgradbo, boste morali v projekt vključiti prezračevanje, klimatske naprave in ogrevanje. Za vgradnjo vsakega od teh sistemov je potrebno veliko dela, vsak od njih pa predstavlja samostojno investicijo. Zaradi tega je vredno razmisliti: zakaj ne bi integrirali sisteme za notranjo klimatizacijo že na začetku?

 

DAN

titan_uponor_dan
Čez dan ohlajena stropna konstrukcija akumulira toplotne dobitke iz prostora ali direktnega sončnega...

 

Podjetji BASF in Floatility sta razvili ultra lahki in solarni električni skuter. Tehta manj kot 12 kilogramov, sestavljen je iz več kot 80 odstotkov kompozitnih in polimernih materialov, voznikom pa bo omogočil občutek lebdenja, zaradi česar so ga poimenovali »e-plovec« (e-floater). Predstavlja kreativno rešitev prevoza na kratkih razdaljah v urbanem okolju.

 

E-floater skuter

 

"To je odličen primer, ki prikazuje, na kakšen način sodelujemo s partnerji, da lahko v...

 

Pomen kopalnice v stanovanju ali hiši se v zadnjih letih še naprej povečuje. Prostor, ki smo ga v preteklosti večinoma uporabljali le kot stranišče oz. prostor za osebno higieno, je s časom spremenil svoj namen – z njo si povečujemo zadovoljstvo, veselje in ponos.

 

stern kopalniska oprema

 

V sedanjem času si ne moremo več zamišljati življenja brez moderne in dobro načrtovane...


Združenje strojnih inženirjev Velike Britanije (IMechE) je objavilo ugotovitve svoje raziskave o svetovnem ravnanju s hrano, rezultati pa so...


Za vas, ki niste pripravljeni investirati v ogrevalne sisteme celega premoženja

Stenski radiatorji...

 

Električno energijo upravičeno razumemo kot najplemenitejšo energijo, ki jo najlažje transportiramo. Noben energent ni bolj vsestransko uporaben.

Varčevanje z električno energijo je zato nujno potrebno. Izpad električne energije lahko povzročijo vremenske ujme, neurja, veter in nabiranje ledu na žicah daljnovoda.

 

miele_hladilnik_a

 

Vrednost električne energije je opazna šele, ko svet obstane in pride do večjih električnih...

 

Podjetje KWB Slovenija je v sklopu evropskega projekta ZUERST gostila izbrane predstavnike strokovne in medijske javnosti z željo in namenom na primeru dobre prakse prikazati prihodnost ogrevanja z biomaso.

 

gozd

 

Dvodnevni izlet, pri katerem se je skupno 21 udeležencev strokovne in...


Za dolgo življenjsko dobo vodovodnih in ogrevalnih instalacij ter naprav, je potrebna vgradnja kvalitetnih materialov. Tako je že v fazi idejne...

 

Obstaja idealno okno? Odgovor je na prvi pogled preprost: okno mora čim bolje ustrezati našim bivanjskim potrebam, zahtevam in željam. A kaj, ko so te pogosto zapletene, ali pa si celo nasprotujejo.

Idealno okno naj bo veliko, da bo skozenj prišlo čim več svetlobe, poleti naj ščiti pred vročino, omogoča hitro čiščenje, ga ni potrebno barvati. Razkriva naj čudovit razgled na vršace v daljavi, ne pa tudi pogleda na sivo parkirišče in nikakor ne smejo skozenj od zunaj gledati nevoščljivi sosedje. Odlično naj varuje pred zvoki mestnega prometnega kaosa ali bližnje železnice, po drugi strani pa bomo veseli, če skozenj v zgodnji pomladi priplavajo zvoki prvega ptičjega petja.

gasper_hia

Idealnih oken je približno toliko, kot ljudi, ki gledajo skoznje. Trendi se kažejo v vse večjih steklenih in...

 

Zemeljski plin je najčistejše fosilno gorivo in je pomemben vir energije v svetovnem in evropskem energetskem sistemu.

Je tako čist, da bi ga nekateri radi uvrstili kar med obnovljive vire. Je strateški energent, zato dobava ni samo tehnično ampak predvsem politično vprašanje. Plin potrebujejo in uporabljajo vse veje gospodarstva in tudi posamezniki. Ena od prednosti tega energenta je transport po ceveh, saj lahko velike količine plina premikamo od črpališč po tisoče kilometrov dolgih cevovodih, do odjemalcev.

 

plin eu plinovod

Rdeče linije so sedanji, modre pa načrtovani plinovodi, smer puščic pa pove od kod prihaja...

 

Znano je, da je faza uporabe pri stanovanjskih objektih tisti del, ki prispeva največji delež k skupnim emisijam toplogrednih plinov. Zato vedno bolj težimo k energetsko učinkovitim stavbam. Okolje pa poleg uporabe stavbe obremenjuje tudi njena proizvodnja in odstranitev po koncu življenjske dobe. Kolikšna je ta in kolikšne izpuste CO2 povzroča pa je odvisno od tega, katere materiale uporabimo pri gradnji.

 

zimic_lesena_gradnja

 

Analiza življenjskega kroga proizvoda

Analiza življenjskega kroga...

 

Toplotna izolacija stavb je postala zapoved številka ena v vsej Evropi. Poraba polistirolnih plošč ni bila še nikoli tako velika kot je danes. Na prvi pogled je postopek zelo enostaven, malo lepila, nekaj udarcev z dlanjo in plošča je vgrajena.

 

odpadna_izolacija_1
Predelava odpadnega polistirola je trenutno rešena na laboratorijski ravni

 

Vendar se hudič...

 

Da je zajtrkovanje dobro za zdravje, vsi vemo. So pa še druge koristi. Recimo: v četrtek, 19. junija od 6.30 do 10.ure, vas trgovina KALCER in proizvajalec VARIOTHERM vabita na zajtrk!

 

zajtrk kalcer

 

Čaka vas dobra kavica, sok in sveže pecivo, družba in še nekaj...


Avtomobili na električni pogon so tik pred serijsko proizvodnjo, prepir glede oblike in standardov...

 

Spoznajte nov sušilec rok – ekološka brisača 21. stoletja

Kot vse naprave, ki jih razvije in izdeluje proizvajalec Mitsubishi Electric, so tudi sušilci rok enkratni, inovativni in izredno varčni. Izdelani so iz kakovostnih, antibakterijskih materialov, ki uporabniku zagotavljajo temeljito, hitro in tiho sušenje rok z visoko stopnjo higiene. Sušilci rok so namenjeni uporabi v sanitarnih prostorih raznovrstnih objektov, od gostinskih lokalov, hotelov, trgovskih centrov, vrtcev, javnih ustanov, šol, itd. Oblika sušilcev rok je prilagojena uporabniku vseh starostnih skupin.

 

ream_susilec_za_roke_5

 

Skrb za okolje –

Brez odpadnih papirnatih...

 

Prvi serijski evropski avto na zemeljski plin se je pojavil leta 1994, v svetu pa taka vozila uporabljajo okrog 30 let. V Kanadi na primer zasebniki že leta sami polnijo svoje avtomobile. Na steni garaže visi majhna ozka škatla, na katero priključijo avtomobil, ki ga nato naprava preko noči počasi napolni. Povprečen tristopenjski brez oljni hišni kompresor poganja 650 W elektromotor, ki nato v 10 nočnih urah napolni avtomobilski rezervoar s plinom pod tlakom 200 bar. Količina energije je enaka kot da bi natočili 24 litrov bencina. Sedaj smo komprimiran zemeljski plin ali CNG (Compressed Natural Gas) »odkrili« tudi pri nas, in končno bomo lahko deležni velikih koristi, ki jih omogoča.

 

zemeljski plin avto domaci kompresor

Domači kompresor preko noči napolni rezervoar z zemeljskim plinom

 

Kaj...

 

 

Strokovnjaki nemškega Fraunhofer inštituta v Freiburgu so odprli sončno polnilno postajo, ki je dostopna javnosti. Vendar na njej avtomobilov ne polnijo z elektriko temveč z vodikom. Postaja je temeljni kamen nove tehnologije, saj ugotavljajo, da bo vodik postal skladišče viškov energije vetrnih in sončnih elektrarn, ter da je najčistejše gorivo za vse vrste vozil. S tem so tudi postavili vezni člen med okolju prijazno mobilnostjo, na električni ali vodikov pogon.

 

avto_na_sonce_in_vodo

Postaja z moduli na strehi z elektrolizo proizvaja vodik, s katerim nato polnijo avtomobilske...

 

V mestu Falun na Švedskem se gradi prvi klimatsko pozitiven podatkovni center na svetu. EcoDataCenter bo eden izmed 13 najvarnejših na svetu, saj bo z vrhunskimi zmogljivostmi dosegal najviše varnostne standarde. EcoDataCenter gradi elektrodistribucijsko podjetje Falu Energi & Vatten v sodelovanju s podjetjem EcoDC AB, ki bo tudi upravljalo s centrom. Podjetje Schneider Electric, pa je dobavitelj tehnologije in energetsko učinkovitih rešitev, ki so vključene v novi podatkovni center.

 

EcoDataCenter Falun Sweden

 

ICT (informacijske in komunikacijske) tehnologije predstavljajo novost na področju energetske...

 

Naj vam opišemo zanimiv primer iz podjetja Iskra Zaščite
Strelovodi dejansko rešujejo življenja in tudi objekte pred požarom, ne poskrbijo pa za zaščito elektronskih in električnih naprav. Tako je pred...

 

Koristnost termosolarnih sestavov je nesporna, čeprav število novih instalacij ni tako veliko, kljub dobrim izkoristkom. Da bi pospešili razvoj in vgradnjo, je zato potrebno še bolj znižati ceno sestavnih delov. Strokovnjaki inštituta Fraunhofer so zato razvili kolektor, v katerem sta absorber in prekritje izdelana iz plastike.

 

kolektor plasticni montaza

Vseh 34 vrstnih hiš je izdelano v pasivnem standardu s streho obrnjeno proti...

 

Aerogor, Terragor in Aquagor so imena Gorenjevih toplotnih črpalk, ki zvenijo, kot bi jih srečali v Gospodarju prstana. Zajemajo toploto zraka, zemlje ali vode in znajo z majhnim dodatkom elektrike narediti veliko toplote.

 

Zanesljivo, tiho in poceni delovanje

Sodobne toplotne črpalke so potomci serije toplotnih strojev, ki jih na vseh koncih sveta razvijajo različni proizvajalci. Po dolgih letih uspehov in spodrsljajev je tehnika dognana do te mere, da so izdelki postali tako tihi in zanesljivi kot običajni hladilnik. Proizvajalec mora le še izbrati najboljše sestavne dele, jih uglasiti med sabo, napolniti s hladivom in dostaviti kupcu. Od tega trenutka bo slednji za ogrevanje svojega domovanja porabil do 75% manj denarja, pozabil na jezo z nabavo kuriva, dimnikarja pa bo potreboval le še za srečo. Hiša se bo v trenutku povečala za ploščino kurilnice in shrambe kuriva, v vedno bolj vročih poletjih pa bo lahko še prijetno hlajena.

 

gorenje_toplotna_crpalka_aerogor_terragor_1
Aerogor bo toploto skrito v zunanjem zraku zajel in prenesel v hišo

 

Aerogorju...

 

Strokovnjaki nemškega Fraunhofer inštituta so merili in analizirali delovanje velikega števila termosolarnih sistemov. Do sedaj je veljalo, da so najboljši veliki sistemi, ki poleg toplote proizvajajo še elektriko, izkazalo pa se je, da so dragi in nepraktični, pri tem pa so mislili predvsem na planiranje, načrtovanje in izvedbo.

Majhno je lepo
Poleg preglednosti, dostopne cene in hitre namestitve manjšega sodobnega termosolarnega sistema sta...


15 let inovacij z Uponorjevo tehnologijo Quick&Easy

V preteklosti je bila izbira vodovodnega sistema rutinska zadeva. Izbor...

Posledica osvetljevanja stavb in spomenikov je velika poraba elektrike in izjemno svetlobno onesnaževanje, po katerem smo pri nas med prvimi v Evropi. Varčna LED svetila na področje arhitekture vnašajo velike prihranke energije in povečanje raznolikosti.

 

LED_reflektorji
LED reflektorji so porabo od 74 kW zmanjšali na 17,2 kW pri enaki osvetljenosti

 

Izjemno...


Ne izklapljajte ogrevanja, menijo strokovnjaki

Osnovni namen merilnikov toplote je zmanjševanje porabe toplote in prispevek k večji...

 

Pripravljenost na jedrsko nesrečo ne more preprečiti vseh posledic, jih pa lahko bistveno zmanjša.

To je bil eden od ključnih poudarkov na posvetu in okrogli mizi o pripravljenosti v primeru jedrske nesreče v JE Krško - dogodku, ki sta ga v začetku tedna v Mladinskem centru v Brežicah organizirala Regionalni center za okolje in mreža »Nuclear Transparency Watch«, ki združuje nasprotnike in podpornike jedrske varnosti.  

 

jedrska elektrarna

 

Posvet je obsegal niz predavanj, ki naj bi udeležencem pojasnil osnovne značilnosti...

 

 

Rika Induo: dva v enem.  Popolnoma preprosto. Privoščimo si romantičen večer in naložimo polena. Ko se želimo razvajati, preklopimo na pelete. Kombinacija polen in peletov deluje tudi brez našega posredovanja.

 

Senzor bo sam zaznal, kaj smo naložili v kamin. Kamin bo tudi sam poskrbel za ustrezno doziranje peletov glede na želeno sobno temperaturo. Dovod zraka je neodvisen od prostora – z njim upravlja inovativni sistem Rikatronic³.

 

kamin_rika_induo_agni

 

Induo je resnično prijazen vsem skupinam uporabnikov. Velika kontrolna plošča na dotik zagotavlja...

 

Energetska sanacija fasade je lahko dober razlog, da obnovimo tudi ograje, saj stara balkonska ograja lahko pokvari celoten vtis. Ni pa nujno, da čakamo na fasado – ograje se lahko lotimo tudi posebej.

 

Uporabna in cenovno ugodna rešitev za prenovo vaše ograje

Staro kovinsko ali leseno ograjo lahko estetsko prenovimo z uporabo fasadnih plošč. Nosilno ogrodje najprej ustrezno obnovimo, fasadne plošče prepleskamo v želeno barvo z vseh strani, ter jih privijačimo na ogrodje. Pri tem puščamo ob stranskih robovih in ob spodnjem robu ograje odprte reže, da ohranimo zračenje in odtekanje vode.

 

kalcer balkonska ograja cetris

 

Tako na nezahteven način pridobimo povsem novo ograjo, ki nam omogoča zasebnost, obenem pa...

 

V Veliki Britaniji ta trenutek stoji več kot 1500 stranišč, ki delujejo na naravnih principih, brez vode za izpiranje, ločevanja blata od urina, ventilatorjev in mešalcev. Postavili so jih ob kmetijah, kampih, marinah in izletniških točkah. Z njimi so nadomestili kemijska in običajna stranišča iz katerih je bilo potrebno voziti fekalije v oddaljene čistilne naprave. Bistvo te rešitve je sonaravno, hitro kompostirno stranišče, ki ga lahko uporablja več sto ljudi. Slednji nato opravljajo potrebo na enem mestu, namesto da bi določeno površino gozda pokrili z razpršenimi iztrebki, posledice pa bi bile neprijetne vonjave in poslabšane higienske razmere na tem področju.  

 

Kompostirni WC

Kompostirni WC je brez vonjav, popolnoma sonaraven in enostaven za...

 

Toplogredni plini v ozračju vpijajo sončno toploto, ki se odbija od zemeljskega površja. Ta naravni proces imenujemo 'učinek tople grede' in brez tega bi bila povprečna temperatura na Zemlji -18°C, trenutno pa je +15°C.

 

ucinek tople grede 2

 

Človeške dejavnosti pa povečujejo količino toplogrednih plinov v atmosferi in s tem krepijo...

 

Nova serija majhnih in hitrih sklopk omogoča zanesljivo spajanje in ločevanje dveh cevk, v katerih je tekočina pod nizkim tlakom. Spojka je tako izvedena, da med ločevanjem iz nje ne bo pritekla niti kapljica, v razvod pa ne bo vdrl zrak.

 

NEKAPLJAJOCA SKLOPKA

 

Zaradi tega je iztok ali kontaminiranje tekočine onemogočeno, čiščenje razvoda pa zato...

 

Velike količine sončne elektrike že nekaj časa uspešno pridobivajo z ravnimi ogledali, ki svetlobo usmerjajo v vrh visokega stolpa. Tehnika imenovana CSP (Concentraded Solar Power) odlično deluje v južnih delih Evrope, na primer na jugu Španije, bolj severno pa je sonca premalo.

 

soncna energija fotovoltaika 3

Zaradi ogledal na krožnih progah je letni izkoristek večji za 17%

 

Učinek...


Avtomobili na električni pogon so tik pred serijsko proizvodnjo, prepir glede oblike in standardov vtičnice za polnjenje pa je v polnem...

 

Ball State Universitiy v Indiani ima 22.000 študentov in več kot 100 poslopij na površini 1.620.000 m2. Na tem zemljišču so še parkirišča, stadioni, športne dvorane, zelenice, parki in ribniki. Stavbe na zunaj kažejo na dolgoletno zgodovino univerze, znotraj pa so opremljene z najnovejšo hladilno – ogrevalno tehniko. Toplotne črpalke zemlja- voda so prvič vključili pred mesecem dni, sistem pa deluje brez motenj in pomanjkljivosti.

 

zemlja_greje_in_hladi_1
Zemeljske sonde in toplotne črpalke univerze BSU grejejo in hladijo 67 stavb - prihranek 2 milijona dolarjev...

 

Od časov, ko so prve tovarne z lastnimi elektro generatorji pričele odvečno elektriko prodajati okoliškim obrtnikom in manjšim tovarnarjem, pa vse do danes, merimo porabo električne energije. V prihodnosti pa nam bo merjenje oz. spremljanje porabe elektrike omogočalo mnogo več kot samo obračun.

 

varcevanje elektrike 1

Merilnik porabe energije za spremljanje porabe posamezne naprave v gospodinjstvu (vir: WC,...

Motiv za ta tekst so pisma bralcev, ki pa jih ne boste našli v rubriki vprašanja – odgovori. Sporočajo nam njihova mnenja in razmišljanja, njihova pisma pa se v 99 odstotkih začnejo s stavkom » se mi zdi zanimiva in jo rad prebiram«. Te besede so mazivo in balzam za ekipo, ki revijo sestavlja in se za njih z globokim priklonom zahvaljujemo.

 

uvodnik

 

Bralec nam piše: »Navedba, da je človek v zadnjih 100 letih z izgorevanjem fosilnih...

 

Nov izdelek namenjen za vrtanje skozi izjemno trde keramične ali granitogres ploščice, steklo, ali porcelan. Sveder samo naslonimo na površino in vrtamo z največ 200 o/min, brez uporabe udarnega vibriranja ter hlajenja. Ko sveder prevrta ploščico ga zamenjamo z običajnim za udarno vrtanje v beton ali opeko.

 

KERAMO EXTREME SVEDER vrtanje

 

Z njim vrtamo do primerne globine za zidni vložek in postopek je zaključen. Sveder je letos...

Elektrika je sila, ki omogoča delovanje sodobnega sveta in ne nafta, kot nam vsak dan napačno zatrjujejo. Je najbolj vsestransko uporaben energent, ki je zaradi svojih lastnosti nekaj posebnega in ga ne moremo nadomestiti z nobenim drugim virom energije. Povprečen Zemljan je sposoben s poganjanjem kolesa s prigrajenim generatorjem proizvesti do 200 W elektrike, kratkotrajno do 250 W. Če bi hoteli nadomestiti elektrarno Mariborski otok, ki ima moč 60 MW, bi potrebovali 300.000 kolesarjev, ki bi noč in dan pritiskali na pedale.

 

spostljivo_z_elektriko_3
Z generatorjem na kolesu lahko proizvedemo samo do 200 W elektrike

 

Vir elektrike je...

Popolna simbioza

Težki pogoji v naravi so že večkrat pogojevali nastanek simbioze med različnimi vrstami. Klasičen primer simbioze so klovnske ribice (Amphiiprioninae) in morske vetrnice (iz družine Actinaria). Ti dve vrsti živita v popolnem sožitju, drug drugemu zagotavljata pogoje za preživetje – predstavljata torej nekakšen hibrid med rastlino in živaljo.

Tako nekako deluje tudi toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid, ki predstavlja hibrid med kondenzacijsko plinsko pečjo in toplotno črpalko zrak-voda. Na videz različna sistema se med seboj dopolnjujeta s skupnim ciljem – zagotavljati toplino in udobje v Vašem domu, ne glede na letni čas.

 

 

airabela toplotna daikin ribe

Primer simbioze v naravi

 

 

Sožitje...

 

Je odlična rešitev za majhne kopalnice, izdelek pa združuje lastnosti pršne in kopalne kadi. Izdelek je novost v svetu in podobnega ne izdeluje noben drug proizvajalec.

 

twinline kad 3

Majhne dimenzije, udoben vstop, dvojna uporabnost in vgrajena elektronika za varnost

 

Zakaj izbrati biološke čistilne naprave H2E? Kot že rečeno ne potrebujejo elektrike, ni aktivnega blata, ne posegajo v videz okolice (podzemni vkop), primerne so za čiščenje vseh vrst odpadnih voda, neslišne, ni neprijetnega vonja, hiter čas obdelave odpadne vode (do 6 ur), takoj pripravljene za izpust v naravo ali kanalizacijski sistem, ne povzročajo izpustov toplogrednih plinov. Izdelek je slovenski proizvod.

 

HISA CISTILNA NAPRAVA

 

Čistilne naprave, H2E so narejene iz INOX materiala ali iz POLIETILENA (dvoplastna plastika). Montaža in transport čistilne...

Temperature, sončno obsevanje in padavine v 2015

Na varčevanje energije in prihranke za določen ogrevalni sistem (toplotna črpalka, solarni kolektor, kotel na polena ali kotel na pelete) neposredno vreme vpliva celo kurilno sezono, zato je pametno spremljati povprečje temperatur za zadnjih nekaj let, saj se poddbje stalno spreminja. Sedaj je ogrevalna sezona na višku in mesec februar je v letu 2015 odstopal, prevladovali so hladnejši dnevi od dolgoletnega povprečja. Sončno obsevanje je neposredno povezano s prestrezanjem sončne energije za ogrevanje sanitarne vode in pridobivanje električne energije s solarnimi elektrarnami. Glede na stalno spreminjanje temperature in količine sončnega obsevanja prihranki ogrevanja za določen ogrevalni sistem niso natančno določljivi.

 

 

stroski ogrevanja

 

 

Meritve v februarju 2015

Največ sončnega vremena je bilo...


Strokovnjaki podjetja Henkel so prvi na svetu razvili izdelke za popravilo jeklenih cevi in cevovodov, ki imajo varnostne certifikate....

 

Zaključena je neodvisna raziskava dogodka, ki pod črto ugotavlja, da je nesreča v nuklearki posledica človeških napak in ne naravnih dogodkov. Zaslišali so več kot 1000 ljudi, tudi vodje drugih reaktorjev v državi, to pa je bila prva taka raziskava v zgodovini Japonske. V zaključnem poročilu so predlagali popolno reformo zakonov in predpisov ki se nanašajo na vodenje japonskih nukleark, saj lahko samo tako dosežejo varno obratovanje. Japonci niso upoštevali mednarodnih varnostnih standardov, lastniki nukleark pa niso dopuščali nobene dodatne kontrole s strani zunanjih institucij ali politike.   

 

fukusima

Poskusi hlajenja reaktorja potem ko je radioaktivnost že prodrla v...

 

Gospodarska kriza spodbuja iskanje konkurenčnejših energetskih rešitev

V družbi Butan plin so zaradi nizke cene, majhnih izpustov, zanesljive dobave in velikih zalog prepričani, da prihaja doba uporabe utekočinjenega zemeljskega plina. Na nedavnem energetskem sejmu v Milanu so marca napovedali novo energetsko rešitev, primerno predvsem za velike odjemalce v industriji. Pravijo, da bo UZP v Sloveniji dosegljiv že v jeseni, uporabnikom pa bo na izbiro poslovni najem ali lastna investicija v opremo.

utekocinjen zemeljski plin uzn butan

Slovensko gospodarstvo potrebuje zagon z novimi alternativnimi energenti, predvsem pa zagotovljene fiksne...

 

Posledica osvetljevanja stavb in spomenikov je velika poraba elektrike in izjemno svetlobno onesnaževanje, po katerem smo pri nas med prvimi v Evropi. Varčna LED svetila na področje arhitekture vnašajo velike prihranke energije in povečanje raznolikosti.

 

LED_reflektorji
LED reflektorji so porabo od 74 kW zmanjšali na 17,2 kW pri enaki osvetljenosti

 

Izjemno...

 

 

Revija VARČUJEM Z ENERGIJO vabi na 1. posvet OBNOVLJIVI VIRI širša družbena korist

 

 

celsjki sejem 1

 

Neoporečna pitna voda je predpogoj za naše zdravje. V osnovi je pitna voda pokvarljiva prehrambena tekočina.

Njene lastnosti se spreminjajo v stiku z zrakom ali materiali, segrevanjem ali mirovanjem, ob tem pa pitno vodo lahko tudi spremlja razmnoževanje bakterij. Zakoni in pravilniki dovoljujejo majhne koncentracije pesticidov, nitratov in nitritov, ki naj ne bi škodili zdravju ljudi. Kljub temu so te majhne koncentracije organskih in anorganskih molekul lahko zadosten vir energije za razmnoževanje mikroorganizmov.
Ker so poleg varčevanja z vodo v središču pozornosti tudi ukrepi za varčevanje z energijo, lahko razmeroma nizke temperature vode v vodovodni...

 

Polprevodniška sončna tehnologija podjetja Spectrolab se lahko uporablja celo za pogon vesoljskih plovil in brezpilotnih letal.

 

Pri podjetju Spectrolab, ki se ukvarja s proizvodnjo sončnih celic, so nedavno zabeležili rekordni izkoristek 38,8 odstotka pri večspojnih sončnih celicah brez uporabe koncentrirane sončne svetlobe, kar je za eno odstotno točko več kot njihov prejšnji rekord. Rezultate je potrdil ameriški Oddelek za obnovljivo energijo v Coloradu.

Prejšnji rekord 37,8 odstotka so postavili v aprilu. Analitiki Lux Research centra napovedujejo, da bi lahko sončne celice podjetja Spectrolab do leta 2022 dosegle 50-odstotno učinkovitost. Izkoristek 38,8 odstotka je rekordni rezultat, ki bo sončne celice še dodatno povzdignil na lestvici obnovljivih tehnologij. Polprevodniška sončna tehnologija njihovega hčerinskega podjetja Boeing (ki je tudi postavilo nov rekord) se lahko uporablja celo za pogon vesoljskih plovil in brezpilotnih letal.

"Izboljšanje tehnologije proizvodnje sončnih celic je bistvo tega kar počnemo v podjetju Spectrolab," je povedal predsednik podjetja Spectrolab, Troy Dawson. "Še naprej bomo iskali inovacije in nove načine za doseganje še boljših rezultatov."

 

spectrolab 1

 

Satelitski posnetki z interneta velikokrat ne zadostujejo, saj o premalo ostri in zastareli. Izjemno natančne in najnovejše posnetke ali filme pa potrebujejo rudarji, gradbeniki, okoljevarstveniki, kmetovalci in gozdarji, topografi ter vsi, ki opazujejo spremembe ali poškodbe v naravnem okolju.

 

letalo za nadzor TRIMBLE

 

Z enim samim poletom posebnega letala omogočimo takojšnjo izdelavo zemljevidov, 3D modelov...

 

Območje izredno visoke temperature se je v marcu raztezalo čez polovico zemlje in ga postavilo na rekordno četrto mesto v zgodovini opazovanja rekordnih temperatur od leta 1880 (temperatura marca je presegala letošnjo le v letih: 2002, 2010 in 1990).  

 

cetrti najtoplejsi marec v zgodovini 1

Temperaturni vzorci se zelo razlikujejo od dolgoročnega temperaturnega povprečja zemlje.  (Vir: NASA, Goddard inštitut za vesoljske...

Zreli ljudje prevzemamo odgovornost za svoje ravnanje. Le okoljsko realističen človek je sposoben preusmeriti fokus v lasten vpliv na okolje in ne na vpliv človeštva kot takega. 

 

sodobni clovek1

 

Okolje smo mi sami

Zreli ljudje prevzemamo odgovornost za svoje...


Na GZS so se odzvali na vladni predlog o višjih trošarinah.

Kot so zapisali, vlada z ukrepi za krpanje proračunske...

 

Prvo mesto testiranja peletnih kaminskih peči nemške organizacije Stiftung Warentest je osvojila Rika peletna peč Como!

 

agni_kamin_como_rika

 

Rezultat Stiftung Warentest podjetju Rika ponovno poudarja vodilno in pionirsko vlogo na trgu...

 

Center energetskih rešitev (CER) v ljubljanskem BTC-ju organizira strokovni seminar Učinkovita raba energije v javnih stavbah.

Seminar bo potekal v četrtek, 17. april 2014, ob 12.30.

 

cer center energetskih resitev

 

Učinkovita raba energije v javnih ustanovah velikokrat predstavlja večji izziv kot si...


Dilatacijsko solarno držalo

Patentiran izdelek je namenjen reševanju težav, ki nastanejo v nosilnih konstrukcijah...


Mednarodno sodelovanje med londonskim Imperial College ter raziskovalci iz Belgije, Kitajske in Japonske je prineslo zanimivo odkritje. Če...


Trenutni gospodarski položaj in želje po prostornosti so družino Ilešič Čujovič vodili pri...


Rešilna naprava ob težkih vremenskih pogojih

V času žledoloma smo po radiu, TV...

 

Betonska obloga s katero so po nesreči 1986 pokrili reaktor v Černobilu, zaradi vremenskih vplivov počasi razpada in poka, radioaktivnost pa ponovno prodira v okolje. Zato je 46 držav ustanovilo sklad, s katerim plačujejo gradnjo posebnega kovinskega oboka, s katerim bodo prekrili razpadajoči reaktor.

 

POKROV REAKTORJA V CERNOBILU

 

Dela bodo končana konec leta 2017, dva dela velikanskega oboka pa ravno sedaj...

 

Britansko podjetje Naked Energy je patentiralo in začelo s proizvodnjo svojega Virtu Technology sončnega kolektorja, ki proizvaja elektriko in toploto hkrati.

 

vakuumski kolektor fotovoltaika 1

Način odvzema toplote omogoča fotovoltaiki visok izkoristek in višjo življenjsko...

 

Raziskovalci University of Arizona so razvili novo tehnologijo s katero zmanjšajo izhlapevanje z vodnih površin na prostem, pri tem pa prestrezajo še sončno energijo.

 

PANELI HEXOCOVER

 

Izum sestavljajo šesterokotne dvoplastne plošče, med katere so vpete žogice premera...

 

Eko sklad 2014: novost so predvsem nove tehnične zahteve pri kotlih na lesno biomaso

 

Eko sklad letos razpisuje 21 milijonov EUR za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe OVE v stanovanjskih stavbah ter pol milijona EUR za električna vozila. Od tega do 7,5 milijona EUR iz sredstev Sklada za podnebne spremembe za določene naložbe v stanovanjskih stavbah na degradiranih območjih - v občinah, ki so sprejele odlok o načrtu za kakovost zraka zaradi prekomerne obremenjenosti s prašnimi delci.

 

eko sklad subvencija

 

Spodbude so namenjene za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, vgradnjo kurilne naprave za...

 

Kamin Brunner

Opremljen z grelnikom vode in loputo s katero izbiramo, kam bomo usmerili toploto gorečih polen. Kamin lahko deluje kot običajna peč, s katero ogrevamo prostor in toploto hkrati akumuliramo v obzid peči. Lahko pa s premikom lopute del toplote preusmerimo skozi vodni izmenjevalec, ki jo odda zalogovniku toplote in s tem podpre ogrevalni sistem stanovanja ali hiše ter ogreje sanitarno vodo. Kamin HKD 4 ima moč do 9 kW in v enem nalaganju sprejme do 10 kg in do 50 cm dolgih polen. Razdelitev toplote med ogrevalnim in vodnim delom kamina lahko spreminjamo v razmerju 30% proti 70%, v korist vodnega ali kaminskega dela.

 

kamin_bruner_hrovat
Kamin Brunner s preklopno loputo prilagaja tok toplote v prostor ali v vodni...


Sejem Dom je največja specializirana mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva v Sloveniji in njeni okolici. Letos sejem...

 

Posledica počasnega načina prebavljanja trave v kravjem črevesju je tvorba metana, ki je izjemno nevaren toplogredni plin, vendar ga v primerjavi CO2 skoraj ne omenjamo. Metan je 23 krat bolj nevaren od CO2, saj ima toliko večjo sposobnost zadrževanja toplote v atmosferi. Drugi viri metana so še živalski gnoj, močvirja, rudniki premoga in netesne napeljave za zemeljski plin.

 

goveja_groznja
Povprečno govedo lahko na dan odda do 1000 litrov metana

 

Na več koncih sveta so se...

 

Pri podjetju Miele so predstavili novo linijo pralnih strojev serije W1, ki uporabnika očara z vsemi novostmi, ki jih ponuja. Resnično lahko govorijo o revoluciji v negi perila.

 

Vsi pralni stroji Miele so generalno varčni in okolju prijazni, zato brez težav dosegajo najvišji razred energijske učinkovitosti A+++. Z novimi pralnimi stroji Miele lahko varčujete z električno energijo in vodo kot še nikoli doslej. Kapaciteta polnjenja bobna je do 9 kg. Možnosti števila vrtljajev centrifuge med ožemanjem pa vse tja do 1600 vrtlj./min.

 

miele pralni stroj 2

 

Miele pralni stroj z oznako WKR 770 PWash in TDos...

 

Stasitstični urad RS poroča vzpodbudne rezultate za novembru 2014, ko je bilo izdanih 295 dovoljenj za gradnjo stavb ali za 7,7 % več kot v oktobru 2014. Od teh so bila 204 gradbena dovoljenja izdana za gradnjo stanovanjskih stavb (6,8 % več kot v oktobru), 91 pa za gradnjo nestanovanjskih stavb (9,6 % več kot v oktobru). Od gradbenih dovoljenj za stanovanjske stavbe jih je bilo 93,6 % izdanih za enostanovanjske stavbe, 1,0 % za stanovanjske stavbe za posebne družbene skupine in 5,4 % za večstanovanjske stavbe.

 

novogradnja

 

Po štirimesečnem zatišju je bila v novembru spet načrtovana gradnja tri- in...

 

V izboljšanju toplotne izolacije stavb se skriva ogromen varčevalni potencial. Enako kot mi imajo tudi Švicarji vzpodbujevalne programe, s katerimi olajšujejo lastnikom stavb izboljšave na energetskem področju, s tem da poleg subvencij nudijo tudi davčne olajšave.

 

Novi izolacijski elementi

Nekateri švicarski proizvajalci so se odločili, da kupcem ponudijo predfabricirane izolacijske fasadne elemente. Slednji imajo pred običajnimi sistemi nekaj prednosti. Dele fasadne obloge izdelajo na robotizirani liniji, ki dela z milimetrsko natančnostjo. Roboti opravijo tudi vse potrebne izreze za okna ali druge napeljave, skrojijo dele iz aluminija ali jekla, jih spojijo in opremijo še z vsemi potrebnimi prijemali za  morebitno namestitev solarnih modulov ali druge opreme. Ko je visokoizolativen fasadni element  dokončan, sledi namestitev na stavbo po sistemu just- in- time. Deli nove fasadne obloge so običajno velikotabelni in so lahko opremljeni še z drugimi vgrajenimi elementi, na primer protisončnimi žaluzijami. S tem dosežemo še dodatne ugodne učinke, arhitekturno gledano pa lahko v enem zamahu izboljšamo toplotne lastnosti stavbe in posodobimo njen zunanji izgled.

 

Materiale, barve ali izgled površine za predgotovljene obloge določijo za vsak primer posebej, običajno pa so sestavljeni iz lesa, aluminija, umetnih mas, jeklene pločevine in izolacijskih materialov. Prednost je še kratek čas montaže in izolacijski učinek, ki ga izbere projektant ali naročnik.

 

skener1
3D laserski skener Photon 120 lahko natančno izmeri vse, od fasade do kraja zločina


 

Objavljamo koristne nasvete

Računalniki, televizorji, videorekorderji, tiskalniki, optični bralniki, monitorji, faksi, radijske budilke, brezžični telefoni, svetilke, sušilci za lase, sesalci, pekači, likalniki, polnilci za mobilne telefone itd. porabljajo električno energijo tudi, ko niso v uporabi in so samo v stanju pripravljenosti. Osebni računalnik takrat porabi največji delež elektrike, kar 70 %, v času normalnega delovanja pa samo 30 %, zato ga je med delovnimi odmori smiselno izklopiti. Televizorji in monitorji z velikim ekranom porabijo veliko električne energije, zato vedno premislite, kako velik ekran v resnici potrebujete.

 

varcevanje elektrike

 

Izklopite naprave iz vtičnic, kadar jih ne uporabljate


Večnamenski proizvod za hitro in trajno zatravitev površin, zlasti na terasah. Izvedba s podpornimi stebrički je namenjena oblaganju teras,...

 

Pojma energijska učinkovitost in varčevanje z naravnimi viri ljudem nista več tuja. Mnogi se v zadnjih letih, tudi zaradi gospodarske krize, odločajo za bolj racionalno in omejeno rabo energentov. Vendar pa nas je malo, ki razmišljamo takole: ko zaprem pipo, varčujem z elektriko. Ko ugasnem luč, varčujem z vodo. Zdi se, da se večina ljudi še ne zaveda, kako usodno in neločljivo sta energija in voda povezani.

 

Brez vode ni energije

V zgodovini je bilo za razvoj vsake civilizacije nujno zagotoviti dvoje: dovolj vode in energije. Mnoge pred- antične civilizacije so izginile zaradi pomanjkanja vode in tudi  velike selitve ljudstev iz mrzlih v tople kraje so bile morda le stiska z energijo. Danes seveda ni nič drugače: voda in energija sta kritična elementa za blaginjo človeštva in sta še bolj kot v preteklosti neločljivo povezana. Brez vode danes ne pridemo do energije, še zlasti to velja za elektriko - pa naj ta prihaja iz termoelektrarn ali jedrskih elektrarn. Voda je ključna tudi za pridobivanje vseh energentov, od nafte, plina, premoga, uranove rude do biogoriv. Zato se ni treba čuditi, da je največji porabnik vode v Sloveniji ravno energetika, ki uporabi na leto vsaj 600 milijonov kubikov vode, kar je tri četrtine vse uporabljene vode pri nas.

 

energija_voda_lucka_kajfez
Energetika celotnega planeta sloni na ogromnih količinah čiste sladke vode


Če na poti potrebujete elektriko za polnjenje računalnika, mobitela ali grelca za kavo, so sončne celice primerne tudi za tovrstno oskrbo,...Toplota skrita v lesu je samo ena od oblik sončne energije in je poleg tega še okoljsko nevtralna.
Les je obnovljiv vir in skupaj z vetrom...

 

Na srečo še vedno drži trditev, ki smo jo v povezavi s ceno pelet že večkrat ponovili. Njihova cena je neodvisna od cene nafte, plina ali elektrike in je tudi ta trenutek še vedno daleč najnižja od vseh energentov, ki omogočajo avtomatizirano kurjenje.

 

cena peleti, peletna peč

Prerez peletne peči

 

Po podatkih nemškega Pelletinstituta se je cena v letošnjem...

 

Na obrobju podeželja na Gorenjskem je bila izvedena prenova tipske družinske hiše iz osemdesetih v sodoben in tehnološko napreden dom.

 

Avtor: Jože Peterkoč
Sodelavca: Dominik Sagadin, Urška Dežman,

Leto obnove: 2009

Uporabna površina: 445...

 

Podjetje McCamley je svojo pot začelo z zmago na tekmovanju Blue Peter, pred skoraj 30 leti. Njihov novi izdelek je vertikalna vetrna turbina, pritrjena na navpično os.

 

 

 

turbina
Mestne vetrne turbine morajo biti čim tišje in...


Podjetje Isospan GmbH iz Avstrijske dežele Lungau, že več kot 50 let proizvaja leso-cementne opažne zidake. Ta proizvod je bil razvit pred...

 

V letu 2012 je petina gospodinjstev ocenila, da imajo v stanovanju premalo prostora za bivanje.

 

Raziskovanju o življenjskih pogojih (SILC) je bil leta 2012 dodan poseben sklop vprašanj, s katerim so pridobili podrobnejše podatke o stanovanjskih razmerah v gospodinjstvih in njihovi dostopnosti do osnovnih storitev. Nekaj teh vprašanj je bilo v omenjeno raziskovanje vključenih že v letih 2007 in 2009.

 

stanovanje

 

Stanovanjske razmere
Splošno zadovoljstvo s stanovanjem se...

 

"Čemu moramo vso to čisto pitno vodo zavreči zgolj zato, ker je premrzla za tuširanje?" se je letošnjega februarja pod odprtim tušem vprašal 17-letni dijak Jure Miklavčič. Pol leta kasneje je presenetil s svojim izumom, s katerim povprečna družina mesečno porabo vode zmanjša za neverjetnih 1.200 litrov.

 

Za kaj gre?

Kot nam je pojasnil, se je ob pomoči mentorjev domislil pasivnega preklopnega ventila, ki zmanjšuje dnevno porabo vode v gospodinjstvih za približno 23 odstotkov. To po njegovih besedah pomeni, da bi povprečna slovenska družina mesečno porabo vode zmanjšala za neverjetnih 1200 litrov.

 

jure miklavcic

Jure Miklavčič je izumil prav poseben aktuator, s katerim lahko znatno zmanjšamo porabo...

 

Geberit, vodilna blagovna znamka sanitarne tehnike, v okviru Meseca oblikovanja že peto leto slovenski javnosti predstavlja najnovejše trende v kopalniški opremi. Letošnji poudarek je na liniji prilagodljivih aktivirnih tipk Sigma50 za podometni splakovalnik, v ospredje pa so postavili mlade, njihov talent, znanje in inovativnost. Pri tem so se povezali s Fakulteto za dizajn in skupaj zasnovali projekt, ki spodbuja ustvarjalnost in razvoj slovenskega oblikovanja. V okviru natečaja so nastale izvirne rešitve dizajnerskega vstavka za aktivirno tipko Sigma50. Geberit je tipke po zamisli izbranih finalistov izdelal in premierno predstavil na Mesecu oblikovanja, na ogled pa so tudi predlogi vseh ostalih sodelujočih oblikovalcev. Nagrado za kar dve najboljši rešitvi sta iz rok Mirana Medveda, direktorja Geberita, prevzeli Tadeja Češarek in Petra Ogrin.

 

geberit Foto 1

Mojca Perše (Fakulteta za dizajn), Alja Murovec (podjetje Geberit), Nada Matičič (Fakulteta za dizajn), Zmago Novak (Zavod BIG), Jana...


Vemo, da s prodajo nepremičnine zapademo v obdavčitev. Da vas ne presenetijo obveznosti po prodaji, vam v prispevku podajamo praktične...Težave z legionelami so stalnica onkološkega inštituta. Vzrok so tudi premajhni pretoki in zastajanje vode v redko uporabljanih...

 

Hidroizolacija, ki jo nanesemo z valjčkom ali čopičem in postane trajno elastična, ko se osuši, je tudi v celoti pohodna

Trajno elastični eno-komponentni premaz na osnovi MS polimerov, je pri nizkih in visokih temperaturah čvrst in elastičen kot guma. Zaradi močne lepljivosti na razne podlage, je zelo primeren tudi za prenovo objektov s starimi hidroizolacijskimi sistemi. Material je brez topil in okolju prijazen (brez izocianatov, cinka, bitumna) in odlično odporen na vremenske vplive ter UV. Ko se premaz osuši je pohoden.

 

 

KOOP Trajno elasticna hidroizolacija

 

 

Prednosti:

•...

 

Nova in izjemno odporna talna obloga spominja na profilirane lesene letve za oblogo teras. Ni iz lesa, niti plastike temveč iz umetnega polimeriziranega kamna, zato ne potrebuje vzdrževanja, se ne kruši ali cepi, odporna je na vse vremenske vplive ter slano vodo, plesni in bakterije.

 

LISTOTECH ZA TLA IN ZID

 

Dva prednapeta žična vložka dajeta zadostno trdnost za polaganje na podpore v razdalji 50 cm,...

 

Kogar to poletje ni zeblo, očitno ni bil v Sloveniji. Tisti, ki smo čepeli tukaj lahko sočne in tople dni naštejemo na prste ene roke.

 

Meteorologi bi lahko vremensko napoved posneli in ponavljali dva meseca, ključni besedi pa bi bili hladno in deževno.

 

slabo vreme

 

Stanovalci večstanovanjskih stavb so si pomagali z električnimi kaloriferji, saj je bilo v...


Temperaturni rekordi bodo še padali. Do konca stoletja bodo marsikje najhladnejši poletni meseci toplejši od najtoplejših danes,...

Urbana drevesa opravljajo najtežje naloge od vseh mestnih prebivalcev. Od zgoraj jih napadamo z asfaltom in plini, od spodaj s soljo in mestnimi strupenimi odplakami. Kljub temu drevesom uspeva uravnavati mestno vlago in temperaturo, čistiti in zadrževati vodo, filtrirati zrak in s tem ohranjati planetarno ravnotežje.

 

biofilter1
Deževnico pred vstopom v kanalizacijo lahko očistimo mehansko in biološko
 


Delovanje vseh toplotnih strojev, hladilnikov, toplotnih črpalk ali klimatskih naprav omogočajo hladiva, ki so delovne tekočine. Omogočajo...


Hladilniki in zamrzovalniki porabijo največ elektrike v gospodinjstvu. Če se pri nakupu in uporabi držimo določenih pravil, se bo to kmalu poznalo...


V večini držav razvitega sveta so politiki odločili, da bodo s spodbudami pospeševali uporabo obnovljivih virov. To so isti politiki, ki...


Oblikovalci pip imajo danes izjemno težko delo, saj je skraj vse možne oblike že nekdo izdelal. Nova pipa je sodobne oblike, vendar opremljena s...

 

S povprečno močjo 125 W sončne elektrarne na prebivalca Slovenije dosegamo komaj četrtino evropskega povprečja.

 

Do leta 2012 smo izgradili 1.473 sončnih elektrarn
Sončne elektrarne (SE) so sprva zelo počasi rastle.  Glede na rast rabe električne energije in okoljske obremenitve, ki jih povzročajo...


Sodoben prebivalec planeta je dnevno bombardiran z milijoni vtisov in sporočil, zato je težko obdržati ravnotežje in izbrati...

 

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v 2. četrtletju 2013 povprečno za 0,8 % višje kot v 1. četrtletju 2013.

 

Cene novih stanovanjskih nepremičnin višje
Cene novih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v 2. četrtletju 2013 glede na predhodno četrtletje zvišale povprečno za 1,2 %. Cene novih...

 

Italijanski proizvajalec parketov je pred kratkim predstavil pet novih idej. Odločili so se za mešan industrijsko- obrtniški pristop, za kar potrebujejo tudi spretne rokodelce, ki izbirajo les, sestavljajo plasti, opravijo razrez in površinsko obdelavo. Od idej še posebej izstopa nov parket, ki daje vtis tridimenzionalnosti, čeprav je površina skoraj popolnoma ravna.

 

PARKET MENOTTI COMPASS

 

Romboidni kosi so na pogled nesimetrični, kljub temu se stranice popolnoma prilegajo, gornji...


Skoraj 1.600 razstavljavcev iz 34 držav z veliko nacionalno predstavitvijo Turčije na čelu - Sedem spodbudnih dni za spoznavanje novosti in...

 

Proizvajalec trdi, da je novi radiator sodoben in futurističen hkrati, pri tem pa še ogreje ali ohladi prostor. Enako učinkovit bo doma ali v javnih prostorih, saj naj bi z njim prihranili veliko energije. Aksialni ventilator poveča učinkovitost radiatorja, pri tem pa ne zmanjša bivalnega ugodja.

 

RADIATORJI ARIA

 

Pod gladko prednjo ploščo se skriva preplet aluminijastih cevi, med katerimi struja zrak ter odvzema toploto krožeči vodi. V...


Kakšno potrošništvo je še zdravo, kako preprečiti sesedanje sedanjega gospodarskega sistema, kateri umi so dejansko pravi veleumi...

 

Še danes jih bomo srečali v starejših stavbah, saj so bila tako kvalitetna, da delujejo po več desetletjih. Najnovejša retro serija je izdelana na enak način kot v starih časih, iz porcelana, bakelita ali stekla. Notranji deli preklopnikov so spet keramični s pritrjenimi kovinskimi kontakti, ki sklenejo ali prekinejo krogotok z resničnim rotacijskim gibanjem, kar čutimo in slišimo med pretikanjem.

 

starinsko stikalo

 

Sintetična smola bakelit je dober izolator, stabilne oblike in temperaturno odporen. Okrog...

 

Statistična urad poroča, da je v drugem četrtletju 2013 bilo predvidenih za 24 % več gradenj stavb kot v drugem četrtletju 2012 in sicer skupno 913 dovoljenj za gradnjo stavb, s čimer se končno že nakazuje okrevanje na področju gradbeništva.

 

Rihter-Kotar01

 

Izdanih 913 dovoljenj za gradnjo stavb

V drugem...

 

Skupaj z učinkovito toplotno zaščito stavb je za energijsko učinkovitost pomembno tudi primerno prezračevanje. O toplotni zaščiti ovoja stavbe z izdelki Ytong je že veliko znanega. Da izdelki Ytong zagotavljajo tudi izredno zrakotesnost, pa so potrdile zadnje meritve zrakotesnosti v »pasivnih hišah«.

 

xella_porobeton_siporeks_ytong_2
Slika 1: »Pasivna hiša« Posinek

 

Energijske izgube v stavbi so sestavljene iz transmisijskih...

 

Ali se lahko udobno počutite tudi v poletni vročini?

 

Vsi poznamo najbolj razširjen sistem hlajenja s klimatskimi napravami. Pa je mogoče prostor ohladiti na ugodnejši način in brez neprijetnega prepiha hladnega zraka in nadležnega šumenja klimatske naprave? Predstavljamo vam Variomodul – suho-montažni sistem stropnega hlajenja. Poročilo zadovoljnega uporabnika g. P. Novaka:


 
’’Včasih smo imeli v prostoru tudi več kot 30°C’’!
Moja družina je živela v mansardnem stanovanju, kjer...

 

SELCONTROL imenujemo povezovalni vmesnik in programsko opremo za nadzor Seltron regulacij tretje generacije s pomočjo osebnega računalnika, prenosnika ali tablice. S povezavo regulatorjev na osebni računalnik pridobimo kopico novih možnosti in povsem novo dimenzijo pri upravljanju, nadzoru in racionalizaciji ogrevanja v individualnih in javnih objektih.

 

seltron_regulacija_1

 

Na osebni računalnik je potrebno namestiti priložen program, le-ta komunicira z regulatorjem preko...

 

Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije je v Sloveniji v letu 2011 znašal skoraj 19 %, do leta 2020 pa naj bi se povečal na 25 %.

 

Od 24. do 28. junija tardicionalno poteka evropski teden trajnostne energije. Številne organizacije pripravijo »energetske dneve«; za promocijo energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. Rezultati teh prizadevanj bodo Evropski uniji pomagali pri doseganju njenih energetskih ciljev.

 

fotovoltaika soncna energija 2

 

Leta 2007 je bilo namreč na ravni Evropske unije doseženo soglasje o ključnih evropskih...

 

V zakonu je zapisano, da je vgradnja čistilne naprave za odpadne vode obvezna za vse, ki nimajo možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje. To pomeni, da tudi najnovejša greznica ne zadostuje več. Ta predpis velja že več let, zadnji rok za postavitev čistilne naprave pa poteče 2017.

 

Inšpektorji že pišejo položnice
Kdor ima smolo, je že doživel obisk inšpektorja, pri tem plačal kazen in dobil predpisan rok, do katerega mora biti čistilna naprava vgrajena. Rok...


Energetske rešitev na ključ, prvi jesenski dogodek bo 5. septembra 2013

Novi Center energetskih rešitev smo dobili...

 

Za svetovnimi voditelji, ki v nas skoraj dnevno bolščijo z ekranov, naj bi se nahajali še neformalni gospodarji, za katere mnogi trdijo, da v resnici vlečejo niti sodobnega sveta.

 

poplava okolje

 

 


Da izkoristek sončne elektrarne z leti pada je razumljivo in s tem je verjetno seznanjen vsak (bodoči) lastnik sončne elektrarne ali...

 

Dobili klic bralca iz Ljubljane, ki je dobil v podpis listino, na kateri je letalski posnetek in izračun kvadrature njegove strehe.

 

Zanimalo ga je, kaj naj naredi, da mu ne bo potrebno plačevati dodatka za odvajanje deževnice v javno kanalizacijo.

 

armex armature ponikalnica rezervoar 1

Ploščati tank platin lahko prenašata dve osebi, vkop pa je...


Termična modifikacija lesa je ena izmed novejših metod zaščite lesa pred trohnenjem in napadi insektov, o kateri smo pred kratkim že...


Slap svetlobe in toplote, ki ga oddaja Sonce, znamo že nekaj časa neposredno spremeniti tudi v elektriko.

To omogočajo...


Sušilna pipa

Z njo si osušimo roke, brez da se odmaknemo od pipe. Infrardeča tipala ugotovijo, kje se...

 

13. novembra 2014 so podelili priznanja občinam, ki so sodelovale na letošnjem vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna občina. Vendarle se v Sloveniji resneje premikamo naprej tudi na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaževanja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike in okoljskega komuniciranja.

 

Planetu Zemlja prijazne obcine

 

Natečaj že od leta 2010 pripravlja društvo Planet Zemlja,...

 

Skoraj nevidna, zunaj in znotraj
Klimatizacija,  je nuja sodobnega časa in je potrebna tako poleti kot tudi v zimskih mesecih. Velikokrat moramo zaradi odločitve o nakupu klime,...

 

Revolucionarna, elegantna in praktična Opel Ampera je prvi evropski električni avtomobil s sistemom podaljšanega dosega, zmožna voziti kamorkoli, kadarkoli. Njena kolesa vedno poganja elektrika. Izviren 16 kWh sklop akumulatorjev napaja napreden električen motor največje moči 111 kW/150 KM, z dosegom od 40 do 80 kilometrov izključno na električno energijo. Doseg, ob polnih akumulatorjih, je odvisen od konfiguracije terena, sloga vožnje in zunanje temperature. Ob tem skladno z merili za porabo goriva, porabi Ampera 1,2 litra goriva na 100 kilometrov in izpusti v okolico 27 g CO2/km.

 

OpelAmpera1
Opel Ampera

 

V vožnji zagotavlja Amperin električni pogonski sklop Voltec, poskočne...


Španci so vodilna evropska država na področju proizvodnje elektrike z velikimi sončnimi elektrarnami z množico usmerjenih ogledal....

 

Način vožnje Eco Drive, o katerem smo pisali v eni od prejšnjih številk, smo preizkusili tudi sami. Izvajali smo kontrolo porabe v poletnem in zimskem času, rezultati pa so bili presenetljivi. S prilagojenim načinom vožnje lahko dosežemo za okrog 20% manjšo porabo goriva, česar ni možno doseči z nobenim konstrukcijskim posegom v vozilo ali motor. Podjetja, ki so svoje voznike poslala v šolo varčne vožnje poleg občutnega zmanjšanja porabe goriva opažajo še zmanjšanje števila nesreč za okrog 22%.

 

ECO_DRIVE1V višjo prestavo pretikamo že, ko se motor vrti z največ 2000 obrati na...


V zadnjem desetletju opažamo več nenavadnih sprememb podnebja s katastrofalnimi posledicami. Poročila meteorologov kažejo, da je bilo...

 

Izraz »Dvokilovatna družba« so leta 1998 predstavili strokovnjaki Züriške univerze ETH. Svetovno porabo energije so delili s številom prebivalcev planeta ter s številom dni v letu. Takrat je bila stalna poraba enega Zemljana 2000 Wh, torej 48 kilovatnih ur na dan. Ta ideja pa se ne nanaša samo na državljana posameznika ampak na vso človeško skupnost, ki mora zmanjšati svojo porabo energije.  

 

dvokilovatna druzba 1

Način, kako so strokovnjaki švicarske univerze ETH določili velikost porabe energije posameznika s katero bi lahko ohranili vire in...

 

Pred 90 leti je bila v švedski Arviki ustanovljena tovarna, ki od začetka razvija napredne rešitve ogrevanja, namenjene premagovanju ekstremnih razmer nordijske klime. Od ogrevanja na biomaso, preko tekočih goriv in električnega ogrevanja, do toplotnih črpalk – Thermia je vedno bila korak pred svojim časom. Že v začetku 70-ih let prejšnjega stoletja je Thermia razvila tehnologijo in izdelala prvo toplotno črpalko z integriranim ogrevanjem sanitarne vode na svetu. Sedaj, 40 let kasneje, je Thermia sinonim za inovativne, zanesljive in učinkovite toplotne črpalke.

 

atlas thermia toplotne črpalke 2

 

Pionirji v rešitvah ogrevanja
Thermia je začela svojo...

 

Hibridni sistem geoTHERM & ecoTEC združuje zanesljivost in udobje plinskega ogrevanja z brezplačnim doprinosom energije iz okolice. Novost na trgu je stenska toplotna črpalka, ki se kombinira s plinsko kondenzacijsko pečjo. Je optimalna okolju prijazna rešitev za novogradnje, prenovljene hiše, kakor tudi za modernizacijo obstoječih kotlovnic. Izbor delovanja, katera od njiju bo delovala določimo sami z nastavitvijo avtomatike, glede na trenutne cene energenta.

 

vaillant toplotna crpalka plinska kondenzacijska 3

Hibridni sistem z zrak voda

 

Vir toplote po...

 

Načrtovanje in kasnejše projektiranje opreme za zasebno in poslovno uporabo je bistvenega pomena. Da se v fazi načrtovanja ustreznega sistema v posameznem prostoru izognemo vsem kasnejšim potencialnim nevarnostim, predlagamo vključitev strokovno usposobljenega projektanta že v fazi načrtovanja vašega projekta. Le-ta poleg vaših želja upošteva vse veljavne predpise in standarde sanitarnih armatur, ki hkrati nudijo očarljiv design in vrhunsko kvaliteto. Zlato pravilo projektiranja je, da mora biti pitna voda na vsakem priključku v zadostni količini in primerne kakovosti. Ob tem je pomembno tudi že razmišljati o ustreznih odtočnih sistemih, ki zadovoljujejo želje in pričakovanja naročnika tako glede uporabnosti kot tudi izgleda.

 

stern Viega
stern Tempoplex


Kljub temu da so ognjeni zublji skrivnostni in včasih razdiralni pa imajo posebno moč in privlačnost, s katero zmorejo umiriti zmedene misli...

 

Odslej na eni položnici

V Energiji plus, d. o. o., hčerinskem podjetju Elektra Maribor, d. d., so naredili velik korak naproti svojim kupcem. Ob električni energiji, s katero že več let zanesljivo oskrbujejo približno 175 tisoč gospodinjstev, so v svojo ponudbo dodali še zemeljski plin. Zaradi strateškega partnerstva z nemškim dobaviteljem e.ON Energy lahko računamo, da bosta dobava in njena zanesljivost tako rekoč stoodstotni, saj ima e.ON lastne in razpršene skladiščne zmogljivosti.

 

plin elektrika

 

Dva energenta na enem mestu
Z vključitvijo novega energenta...

 

Thermia je švedski proizvajalec toplotnih črpalk v lasti danskega koncerna Danfoss. Thermia je specializirano podjetje ki med drugim zaposluje najboljše inženirje toplotnih črpalk na Švedskem. V svoji panogi je pionir, ki že 4 desetletja razvija in izdeluje vrhunske toplotne črpalke. Verjetno so bogate izkušnje in visoki kriteriji v podjetju razlog, da je Thermia že vrsto let zapored izbrana za najboljšega švedskega proizvajalca toplotnih črpalk. Za švedski trg vemo, da je najbolj razvit evropski trg toplotnih črpalk.

 

atlas_thermia_2

Ponosni lastnik ene izmed prvih Thermij – uporabljal jo je preko 30...


Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier je napovedal, da bo predlagal umik vode iz predloga...

Mopedi in motocikli z bencinskim motorjem imajo izjemno slab vpliv na okolje. Takšni so rezultati raziskave švicarskega inštituta, ki je primerjal sestavo izpuhov 8 različnih motornih koles in 17 različnih tipov avtomobilov. Meritev so izvedli v laboratoriju, pri tem pa simulirali različne načine vožnje motociklov in avtomobilov. V švicarskih mestih sorazmerno majhna flota bencinskih motociklov izbruha kar 16 krat toliko toplogrednih plinov kot vsi avtomobili skupaj, ki so registrirani v državi.

 

skuter_2
Mestna vožnja je dolga povprečno 5 km, E- skuter je zato tiha in varčna...

 

Bruto domači proizvod na prebivalca v standardih kupne moči za Slovenijo je v letu 2012 znašal 82 % povprečnega v EU-27. Splošna raven cen v Sloveniji je v letu 2012 znašala 82 % povprečne v EU-27, tj. 2 odstotni točki manj kot leto prej.

 

denar drevo

 

Pomenljivo je primerjati drugi stolpec...

 

Prestrezanje toplote in hladu zemlje je znana ideja, nova pa je postavljanje stavb na jeklene pilote, ki so nosilni in hkrati grelno– hladilni elementi.

 

Stavbo Technopolis v finskem mestu Jyväskylä so postavili v 18 mesecih, deluje od lanskega aprila in stoji na jeklenem okviru, ki ga podpira 367 pilotov. Tehnični del projekta sta izvedla finski jeklarski koncern Ruuki in znan proizvajalec energetske opreme Uponor.

 

OGREVANJE S PILOTI 3

Stavba SmartHouse stoji na pilotih in je v celoti ogrevana ter hlajena z...

razgradnja fotovoltaicnih panelov 2Ameriško podjetje First Solar je razvilo postopek in strojno linijo za razgradnjo tankoslojnih CdTe fotovoltaičnih modulov, kopijo te tovarne pa...Slovenija, ki je po številu prebivalcev manjša kot kakšno pariško predmestje, je trenutno razparcelirana na 212 občin. Med župani na žalost...

 

Priznana podjetja, združena v Center energetskih rešitev skupaj z Eko skladom in zunanjimi agencijami letos nadgrajujejo center v središče svetovalnih in strokovnih dogodkov za povečanje energetske učinkovitosti v Sloveniji.

 

Centru energetskih rešitev, ki so ga partnerji Petrol, Jelovica, Knauf Insulation in Zelene energije odprli lani oktobra, se letos pridružuje podjetje JUB, ki bo s svojo ponudbo, kot ostali partnerji, pomembno prispeval k energetski sliki objekta. Pomembna novost in potrditev prave usmeritve centra je tudi sodelovanje Eko sklada, ki bo z mesečnim svetovanjem o pridobivanju finančnih spodbud odslej bliže svojim uporabnikom.

 

cer center energetskih resitev

 


Avstrijsko podjetje KWB (Kraft und Wärme aus Biomasse) izdeluje kotle na pelete z močmi od 8 do 35 kW, na sekance in pelete pa od 15 do 300...


Prilagajanje podnebnim spremembam je nujna naloga države in posameznika. Dvom, zanikanje, obtožbe slabijo naš napredek, ki...

 

Nemško podjetje Stiebel Eltron  je slovenskemu trgu letos premierno predstavilo toplotno črpalko, ki nudi številne možnosti sodobnega ogrevanja ter prednosti, ki jih je vredno izkoristiti tako pri novogradnjah kot pri prenovi starejših objektov.

 

Toplotna črpalka zrak - voda WPL 15/25 predstavlja generacijo toplotnih črpalk prihodnosti, saj so njene lastnosti v marsičem nedosegljive trenutni ponudbi  konkurenčnih podjetij.

 

veto Stiebel Eltron WPL

Stiebel Eltron WPL 15/25 predstavlja generacijo toplotnih črpalk...


Britanska Technology Strategy Board je objavila rezultate zbrane po zaključku demonstracijskega programa, ki je trajal eno...


Kadar nabavimo izdelek iz lesa z njim kupimo tudi določen vonj. Les oddaja vonje in diši zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih...


Postaja z 22 ključavnicami in 11 novimi kolesi je prva izmed treh načrtovanih novih postaj Bicik(lj)a v letošnjem...


Trda voda je vzrok okvar in poškodb različnih napeljav in naprav doma, v obrti in industriji. Kitajci so že pred tisočletji ugotovili da...


4. Eko konferenca potekala v znamenju vode

Pozornost letošnje 4. Eko konference, ki je ob svetovnem dnevu Zemlje...

 

Na ZPS ocenjujejo licitacijo v okviru kampanje "Zamenjaj in prihrani" za zelo uspešno.

ZPS poroča, da je 24.168 gospodinjstev sodelovalo v prvem skupinskem nakupu energije v Sloveniji, ki ga organizira Zveza potrošnikov Slovenije. Licitacija je bila 16. oktobra izjemno uspešna. Skupinski nakup z ZPS potrošnikom omogoča kar 21-odstotkov nižjo ceno električne energije in 15-odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina (1). To pomeni, da si lahko povprečno gospodinjstvo, ki uporablja elektriko in plin, obeta prihranke v višini 164 evrov.

 

elektrika varčevanje denarja

 

Tri zmagovalne ponudbe, dva zmagovalca, prihranki znatni
V kategoriji...


Nemci trenutno četrtino svoje elektrike pridobijo iz obnovljivih...

 

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pred časom hollywoodskega igralca Leonarda DiCapria imenoval za glasnika miru.
 
Ban Ki Mun Leonardo DiCaprio 
 
 Potoval bo po svetu in ljudem predstavljal problem podnebnih...


Poslanci ne želijo preplaviti trga z izpusti CO2 z novimi dovolilnicami

EU je odgovorna za dobro desetino svetovnih...

 

Silvo Ležič ali mojster Silvo je skoraj zagotovo najbolj prepoznaven zidar v Sloveniji. Kot gradbeni strokovnjak je že skoraj trideset let zaposlen v podjetju Xella porobeton SI, d.o.o., njegova naloga pa je obiskovati stranke na terenu in jim pomagati z nasveti glede zidave z Ytongom. Srečate ga lahko na gradbiščih, kjer zidajo s porobetonom Ytong, na številnih sejmih, kot demonstrator pa nastopa tudi v demonstracijskih fi lmih in navodilih za zidanje.

 

Silvo Lezic ytong

Silvo Ležič, inštruktor gradnje z Ytongom

 

Dom. Varnost. Ugodje. Stroški. Izbira...


Portal Siol.net piše o letošnji zimi, ki je pokazala zobe in postavila pod vprašaj skrb vzbujajoče napovedi klimatologov iz prejšnjih let....


Kadar govorimo o ogrevanju sanitarne vode, večina bralcev pomisli na toplotno črpalko za sanitarno vodo. V Sloveniji je temu tako zadnjih...

 

Iztekel se je pomladni sejem s trajnostnim pogledom v prihodnost

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ob zaključku Pomladnega sejma 2013 v Gornji Radgoni:

»Pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti je v Gornji Radgoni združil štiri sejme. Graditeljstvo se nagiba v smer trajnostne gradnje in rešitev povezanih z racionalno rabo energije in obnovljivimi viri. V ospredju gradbenega področja so bile predstavljene različne rešitve za boljšo toplotno zaščito objektov, ter materiali, mehanizacija in orodja, ki podpirajo trajnostno gradnjo. Na energetskem področju je sejem predstavljal nove rešitve za ogrevanje, varčevanje in učinkovito rabo energije ter za uvajanje obnovljivih virov. Komunalno področje je združevalo sodobno opremo za komunalno dejavnost in urejanje okolice, razni brtniki pa so se predstavili s svojimi inovativnimi izdelki in spretnostmi.

 

pomurski sejem megra 2

 

Spremljevalni program sejma je pokazal, da ravno graditeljstvo nakazuje številne izhode iz...

 

Prisotnost kalcijevih in magnezijevih karbonatov v vodi povzroča trdoto vode. Trda voda zaradi izločanja vodnega kamna zmanjšuje toplotno prevodnost grelno/hladilnih naprav. S tem se močno poveča poraba energije in znatno skrajša življenjska doba grelno/hladilnih naprav.                                                                     

 

Ionske-mehcalne-naprave


Vodni kamen se odlaga na vodovodne cevi in zmanjšuje njihov koristni presek...

 

Pomurski sejem je skupaj z medijsko hišo Delo pripravil okroglo mizo Novi projekti in investicije na področju gradbeništva, energetike in komunale. Sodelovali so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, predsednik uprave banke SID Sibil Svilan, podpredsednik zbornice komunalnega gospodarstva in direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, član predsedstva skupnosti občin Slovenije Leo Kremžar, direktor Varisa Lendava in predsednik Pomurske gospodarske zbornice Štefan Sobočan, ter direktor združenja za inženiring Vekoslav Korošec, moderatorka pa je bila Marjeta Šoštarič, Delo.

 

pomurski sejem

 

Potrebujemo za 1,5 milijarde naložb

 

Ameriški analitiki so pregledali vzroke za izjemen prodor fotovoltaike v Nemčiji in ugotovitve strnili v 10 točk.

 

osoncenost amerike nemcije

Primerjava osončenosti površine ZDA in Nemčije pove vse

 

1 –...

 

Sejemska pomlad energetike, gradbeništva, komunale, ekologije in obrti

Od četrtka 4. do nedelje 7. aprila 2013 bo na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni Pomladni sejem povezal sejem gradbeništva MEGRA, ki ima več kot tridesetletno tradicijo, s sejmom energetike ENGRA, sejmom komunale, urejanja okolja in ekologije KOGRA ter s Pomursko obrtno-podjetniškim sejmom POS.

 

megra sejem 1

 

Čeprav je zanimanje za gradnjo sončnih elektrarn prvič upadlo že pred dvema letoma, ko je država znižala subvencijo za njihovo gradnjo, so z letošnjim letom ukinili subvencije za vse obnovljive vire. Kljub temu predsednik Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV) Primož Tručl vidi rešitev v drugačni ureditvi: »Subvencij ne potrebujemo! Potrebujemo le normalno delujočo državo, ki bo sprejela pravno-formalne okvire za poslovanje sončnih elektrarn. Ljudem mora država omogočiti, da se postavitev takšne elektrarne formalno umesti v sistem, ki ni preveč davčno obremenjen.« 

mos

Na konferenci, ki jo je na 47. MOS pripravilo ZSFV, so udeleženci predstavili...

 

Ogrevanje tople vode z elektriko, kako se lotiti izgradnje solarnih kolektorjev, hrup toplotne črpalke, odvečna vlaga v stanovanju, lahko kdo krade mojo elektriko, zmanjšanje stroškov za ogrevanje, dileme ob gradnji nizkoenergijske hiše,... sprašujejo naši bralci usposobljene neodvisne strokovnjake.

 

Vabljeni k ogledu rubrike STROKOVNI NASVETI na portalu www.varcevanje-energije.si

 

 

strokovnjak svetuje int

 

Podobni članki

 

Sončna elektrika je danes najžlahtnejši in čist energent, ki ga lahko pridobimo povsod, kamor padejo sončni žarki.

Energijo, porabljeno v proizvodnji fotovoltaičnega modula, bo slednji povrnil po približno dveh letih delovanja, nato pa bo vsa neslišno proizvedena elektrika čisti dobiček za uporabnika. Večina stavb, ki imajo na strehah fotovoltaiko, je danes povezana z javnim električnim omrežjem, le majhen odstotek jih deluje popolnoma samostojno, pri čemer elektriko shranjujejo v baterije.

S finančnimi podporami kupcem fotovoltaike so države pospešile vgradnjo, zaradi padca cen modulov pa so podpore ugasnile. Da razvoj malih sončnih elektrarn zaradi tega nebi zastal, je potrebno uvesti nov, enostaven in pregleden način dvosmernega obračuna viškov elektrike, najprej tiste, ki jo moduli v sončnih dneh pošiljajo v javno omrežje ter nato prevzete elektrike iz javnega omrežja v nočnem času.

 

net metering 2

Dvosmerni števec samodejno izmeri oddano in prejeto...


Objavljamo odprto pismo Združenja slovenske fotovoltaične industrije:

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.