Andrejka Černi in Peter Škraban iz Murske Sobote sta uresničila  svoje sanje. Investirala sta v izgradnjo sodobne hiše pravokotne oblike, z ravno streho in enostavnimi linijami. Te se nadaljujejo tudi v notranjost in se izražajo v črno-beli barvni shemi ter opremi ravnih, sodobnih linij.

xella hisa ytongSodoben dom čistih linij

 

Hiša je zgrajena iz termoblokov Ytong...Toplota skrita v lesu je samo ena od oblik sončne energije in je poleg tega še okoljsko nevtralna.
Les je obnovljiv vir in skupaj z vetrom...


Pred časom je bila predstavljena možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix na obstoječih kotlih, s čemer se omogoči...

 

Na obrobju podeželja na Gorenjskem je bila izvedena prenova tipske družinske hiše iz osemdesetih v sodoben in tehnološko napreden dom.

 

Avtor: Jože Peterkoč
Sodelavca: Dominik Sagadin, Urška Dežman,

Leto obnove: 2009

Uporabna površina: 445...

Zamisli o pametnih hišah in številnih drugih tehnoloških novostih smo še pred leti imeli za nekaj nedosegljivega in oddaljenega, a dejansko vse to postaja realnost današnjega časa.

 

Mnoge stvari v našem vsakdanjem življenju že lahko urejamo s pomočjo mobilnih naprav in različnih aplikacij. Tudi sodobno ogrevanje vašega doma ne bo izjema in postaja eden od stebrov pametne hiše.

 

seltron home nadzor

 

Že pred nekaj leti smo se v Seltronu lotili razvoja sodobne rešitve za oddaljeno upravljanje...

 

"Čemu moramo vso to čisto pitno vodo zavreči zgolj zato, ker je premrzla za tuširanje?" se je letošnjega februarja pod odprtim tušem vprašal 17-letni dijak Jure Miklavčič. Pol leta kasneje je presenetil s svojim izumom, s katerim povprečna družina mesečno porabo vode zmanjša za neverjetnih 1.200 litrov.

 

Za kaj gre?

Kot nam je pojasnil, se je ob pomoči mentorjev domislil pasivnega preklopnega ventila, ki zmanjšuje dnevno porabo vode v gospodinjstvih za približno 23 odstotkov. To po njegovih besedah pomeni, da bi povprečna slovenska družina mesečno porabo vode zmanjšala za neverjetnih 1200 litrov.

 

jure miklavcic

Jure Miklavčič je izumil prav poseben aktuator, s katerim lahko znatno zmanjšamo porabo...

Uporabniki hišnih naprav, ki nas ogrevajo, hladijo ali varčujejo z energijo imamo predvsem zaradi reklam v revijah ali TV kar dober pregled nad tem, kaj se da kupiti na tem področju. Stvar postane zanimivejša, ko skupine inventivnih tehnikov predstavijo nove izboljšane izdelke, za katere smo mislili, da se jih ne da izdelati na noben drug način

Nevidna klima

Ima skrivnostno ime »2.0« in spada med boljše nove ideje na področju klimatiziranja posameznih prostorov. Celotna naprava se nahaja v notranjosti stavbe, na fasadi pa se namesto neugledne škatle z rešetko nahajata dva komaj opazna ploščata okrogla pokrova, nameščena tik ob steni. Običajno sta enake barve in teksture kot stena in sta v resnici nevidna, zato je možna uporaba tudi v spomeniško zaščitenih stavbah.

conetra_klima_inovatehno

V prostoru se nahaja ohišje klimatske grelno - hladilne naprave z vso tehniko, ki pa deluje izjemno...


Vemo, da s prodajo nepremičnine zapademo v obdavčitev. Da vas ne presenetijo obveznosti po prodaji, vam v prispevku podajamo praktične...

 

Iz Zbirke namigov za neškodljivo življenje nam je kristalno jasno, da udobje, ki ga danes živimo usodno ruši ravnovesje v naravi. Večina ljudi še vedno ni ozaveščenih, da so viri na Zemlji omejeni, ter da smo dolžni zanamcem zapustiti enako dobre pogoje bivanja, kot jih imamo danes. Komu je v resnici mar za stanje, ki smo ga ustvarili, se bo zamislil ob spodnjem sestavku in poskušal spremeniti svoje navade in navade bližnjih.

 

okolje odpadki prevoz ogrevanje

 

Pozor: ogrevanje

Če bi bila vsaka

Hidroizolacija, ki jo nanesemo z valjčkom ali čopičem in postane trajno elastična, ko se osuši, je tudi v celoti pohodna.

Trajno elastični eno-komponentni premaz na osnovi MS polimerov, je pri nizkih in visokih temperaturah čvrst in elastičen kot guma. Zaradi močne lepljivosti na razne podlage, je zelo primeren tudi za prenovo objektov s starimi hidroizolacijskimi sistemi. Material je brez topil in okolju prijazen (brez izocianatov, cinka, bitumna) in odlično odporen na vremenske vplive ter UV. Ko se premaz osuši je pohoden.

KOOP Trajno elasticna hidroizolacija

Prednosti:

•             enostaven...

Varovanje virov pitne vode je tako pomembno, da je predsednik vlade pred kratkim  predlagal, da to vpišemo v ustavo. Čista pitna voda mora ostati javna, nakup in privatiziranje vodnih virov pa lahko s tem pravočasno preprečimo. Zdravniki trdijo, da bi morali na dan popiti vsaj 2,5 litra te življenjske tekočine, saj 10% pomanjkanje, glede na telesno težo, pomeni motnje v delovanju organizma, 20% pa smrtno nevarno stanje. Uradniki EU, ki velikokrat sprejmejo tudi butalske predpise, so se na tem področju dobro odrezali. Letos se namreč izteka desetletni rok za vgradnjo bioloških čistilnih naprav, ki jih moramo vgraditi na območjih brez javne kanalizacije. To velja zlasti za področja, ki so vodonosna in je na njih potrebno vodne vire še posebej skrbno varovati. 

 

armex bioloska cistilna naprava graf One2clean

One2clean je sodobna samočistilna biološka naprava brez gibljivih delov v...

 

Kogar to poletje ni zeblo, očitno ni bil v Sloveniji. Tisti, ki smo čepeli tukaj lahko sočne in tople dni naštejemo na prste ene roke.

 

Meteorologi bi lahko vremensko napoved posneli in ponavljali dva meseca, ključni besedi pa bi bili hladno in deževno.

 

slabo vreme

 

Stanovalci večstanovanjskih stavb so si pomagali z električnimi kaloriferji, saj je bilo v...

Globalno se povpraševanje po peletih drastično povečuje, v letu 2010 je potrošnja dosegla 13,5 milijona ton. Do leta 2020 se pričakuje povečanje povpraševanja na 35 milijonov ton.

O lesnih peletih

Peleti so ena izmed štirih najpogostejših oblik goriv iz biomase poleg polen, briketov in sekancev. Pelete izdelujejo iz ostankov lesa, žagovine, vej, ipd. Lesni ostanki se zmeljejo in se nato pod visokim pritiskom in temperaturo stisnejo v pelete. Peleti so podolgovati in okrogli, običajno različnih dolžin, kurilna vrednost pelet znaša približno 5kWh/kg, 2 kg pelet sta energijsko enakovredna 1 litru EL kurilnega olja. Za pelete veljajo različni standardi, glede dovoljene vlage, dimenzije, kurilnosti, pepela, dodatkov, vsebnosti žvepla, itd.

peleti alternativa 1

 

Peleti, čist, neoporečen energent nove...

Urbana drevesa opravljajo najtežje naloge od vseh mestnih prebivalcev. Od zgoraj jih napadamo z asfaltom in plini, od spodaj s soljo in mestnimi strupenimi odplakami. Kljub temu drevesom uspeva uravnavati mestno vlago in temperaturo, čistiti in zadrževati vodo, filtrirati zrak in s tem ohranjati planetarno ravnotežje.

 

biofilter1
Deževnico pred vstopom v kanalizacijo lahko očistimo mehansko in biološko
 

 

Lastnik 48 let stare hiše sedaj s toplotno črpalko porabi za radiatorsko ogrevanje 200 m2 prostorov in tople vode zgolj 720 evrov letno

Kako prenoviti ogrevalni sistem v starejši zgradbi? Se odločiti za obnovljive sodobne rešitve? Izbrati toplotno črpalko? Ohraniti radiatorski sistem ogrevanja? Pri katerem dobavitelju? Komu zaupati? Kakšne prihranke bomo dosegli s prenovo? Ali ogrevalni sistemi, ki vključujejo toplotno črpalko, učinkovito delujejo tudi v dolgih in hladnih zimskih okoliščinah? Kako meriti porabo električne energije? Vzdrževanje in rokovanje z novim sistemom?

 

horizont Rok Herlec hisa

Zgradba, katere lastnik sedaj za ogrevanje prostorov in sanitarne vode na leto porabi zgolj 720...


Hladilniki in zamrzovalniki porabijo največ elektrike v gospodinjstvu. Če se pri nakupu in uporabi držimo določenih pravil, se bo to kmalu poznalo...

 

Pelete so v več pogledih izjemen skupek okolju prijazne energije in če jih še nebi odkrili, bi si bi jih bilo nujno takoj izmisliti.

kwb_kotel_peletni_polena_sekanci_1
Odstranjevanje pepela v zaprti kaseti preprečuje prašenje

Energija za izdelavo...


Oblikovalci pip imajo danes izjemno težko delo, saj je skraj vse možne oblike že nekdo izdelal. Nova pipa je sodobne oblike, vendar opremljena s...

Odklepanje vrat z mobilnikom

Običajni cilindrični vložek je potrebno zamenjati z novim, kar traja samo nekaj minut, saj se prilega vsaki cilindrični ključavnici. Z vrtilnim gumbom na notranji strani vrata ročno odklepamo in zaklepamo. Vstop z zunanje strani pa je možen samo s pomočjo mobilnika. Zunanji gumb se prosto vrti, dokler signal za odklepanje, poslan z mobilnega telefona, ne sproži majhnega zaklopa, ki omogoči odklepanje. Ključavnica nima baterije in ne potrebuje žičnega priklopa ali drugega napajanja. Odklepanje deluje do oddaljenosti 2 m, vložek pa se imenuje Sorex (www. Sorex-austria.com).

okenske_ideje_3
Cilindrični vložek Sorex omogoča odklepanje z mobilnikom

Ideja ima številne prednosti, olajšuje...


Sodoben prebivalec planeta je dnevno bombardiran z milijoni vtisov in sporočil, zato je težko obdržati ravnotežje in izbrati...

Mnogi trdijo da bo gradnja iz križno zlepljenih lesenih plošč ( oznaka CLT, BSP…) sčasoma prevzela velik delež na področju montažnih hiš.

Zanimive so zlasti večnadstropne stavbe saj gradnja poteka izjemno hitro, po zaključku so takoj vseljive, po sonaravnosti in razgradljivosti ter skladiščenju CO2 pa jim noben drug sistem ne seže niti do kolen.

lesni_vijak_1
Popolnoma lesena vijačena hiša se na pogled ne razlikuje od običajnih lepljenih...

 

Italijanski proizvajalec parketov je pred kratkim predstavil pet novih idej. Odločili so se za mešan industrijsko- obrtniški pristop, za kar potrebujejo tudi spretne rokodelce, ki izbirajo les, sestavljajo plasti, opravijo razrez in površinsko obdelavo. Od idej še posebej izstopa nov parket, ki daje vtis tridimenzionalnosti, čeprav je površina skoraj popolnoma ravna.

 

PARKET MENOTTI COMPASS

 

Romboidni kosi so na pogled nesimetrični, kljub temu se stranice popolnoma prilegajo, gornji...

Praktični primer iz Slovenije

V prejšnji številki revije smo pisali o rezultatih testiranja toplotnih črpalk zrak/voda, ki ga je v sodelovanju s švedskim nacionalnim inštitutom SP izvedla Švedska agencija za energijo.

Absolutni zmagovalec preizkusa v vseh kategorijah je toplotna črpalka Thermia Atec. V nadaljevanju bomo izjemno učinkovitost Atec-a poskusili prikazati s pomočjo rezultatov delovanja sistema v realnem okolju na slovenskih tleh, pri uporabniku iz Šempetra v Savinjski dolini.

toplotna črpalka thermia atec

Lastnik obravnavanega sistema

 


Več informacij o preizkusu je (v švedskem jeziku) na...

 

Proizvajalec trdi, da je novi radiator sodoben in futurističen hkrati, pri tem pa še ogreje ali ohladi prostor. Enako učinkovit bo doma ali v javnih prostorih, saj naj bi z njim prihranili veliko energije. Aksialni ventilator poveča učinkovitost radiatorja, pri tem pa ne zmanjša bivalnega ugodja.

 

RADIATORJI ARIA

 

Pod gladko prednjo ploščo se skriva preplet aluminijastih cevi, med katerimi struja zrak ter odvzema toploto krožeči vodi. V...

Les je slovenski nacionalni interes

V deželah gozdov, ki redno pogozdujejo in delajo z naravo ne primanjkuje biomase oziroma lesa. Les je čudovito darilo narave iz katerega se da narediti stole, mize, igrače ali glasbila. Seveda imajo lesene dodatke vsi luksuzni avtomobili kot so Bugatti, Bentley ali Rolls Royce. Brez lesa enostavno ne gre.V Sloveniji potekajo vsako leto akcije pogozdovanja in tako taborniki kot tudi skavti pomagajo pri skrbi za sanacijo gozdov.  Pomembnosti gozda se zavedajo tudi pri podjetju Valher d.o.o. in zato so se odločili, da v letu 2016 prispevajo v sklad za nakup dreves za dodatno pogozditev.

 

 

valher peleti kotel

 

 

Cene lesenih peletov so v zadnjih 2 letih padle in še...

 

Še danes jih bomo srečali v starejših stavbah, saj so bila tako kvalitetna, da delujejo po več desetletjih. Najnovejša retro serija je izdelana na enak način kot v starih časih, iz porcelana, bakelita ali stekla. Notranji deli preklopnikov so spet keramični s pritrjenimi kovinskimi kontakti, ki sklenejo ali prekinejo krogotok z resničnim rotacijskim gibanjem, kar čutimo in slišimo med pretikanjem.

 

starinsko stikalo

 

Sintetična smola bakelit je dober izolator, stabilne oblike in temperaturno odporen. Okrog...

Raziskava nemškega združenja za energijo in vodo BDEW (Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft e.V.), v katerega je vključenih 1889 podjetij za energetsko in vodno oskrbo, je pokazala, da je v Nemčiji zemeljski plin ključen energent  tako  v gospodarstvu kot tudi za energetsko oskrbo gospodinjstev.

V Nemčiji na področju oskrbe z zemeljskim plinom deluje 700 podjetij, ki zaposlujejo okrog 33.400 ljudi. Podjetja plinskega gospodarstva, ki oskrbujejo končne uporabnike,  na leto iz te dejavnosti ustvarijo približno 40 milijard EUR prihodkov.  Celotna letna poraba zemeljskega plina znaša 956 TWh, za učinkovito oskrbo z zemeljskim plinom pa skrbi 510.000 kilometrov plinskega omrežja.

Največja porabnika zemeljskega plina sta v Nemčiji  industrija in gospodinjstva. Z zemeljskim plinom se ogreva 20,4 milijonov gospodinjstev oziroma skoraj 50 odstotkov vseh stanovanjskih enot. Ta delež pa še narašča med novogradnjami.

 

zemeljski plin nemcija

 

Raziskava, je tudi pokazala, da se  povečuje uporaba ogrevalnih sistemov na zemeljski...

 

Skupaj z učinkovito toplotno zaščito stavb je za energijsko učinkovitost pomembno tudi primerno prezračevanje. O toplotni zaščiti ovoja stavbe z izdelki Ytong je že veliko znanega. Da izdelki Ytong zagotavljajo tudi izredno zrakotesnost, pa so potrdile zadnje meritve zrakotesnosti v »pasivnih hišah«.

 

xella_porobeton_siporeks_ytong_2
Slika 1: »Pasivna hiša« Posinek

 

Energijske izgube v stavbi so sestavljene iz transmisijskih...

Ekološki krediti Eko sklada ob gradnji ali nakupu nizkoenergijske in pasivne stanovanjske stavbe
Kredit se dodeli za gradnjo ali nakup nove stanovanjske stavbe oziroma celovito prenovo stanovanjske stavbe, ki je lahko eno ali dvostanovanjska hiša,...

 

SELCONTROL imenujemo povezovalni vmesnik in programsko opremo za nadzor Seltron regulacij tretje generacije s pomočjo osebnega računalnika, prenosnika ali tablice. S povezavo regulatorjev na osebni računalnik pridobimo kopico novih možnosti in povsem novo dimenzijo pri upravljanju, nadzoru in racionalizaciji ogrevanja v individualnih in javnih objektih.

 

seltron_regulacija_1

 

Na osebni računalnik je potrebno namestiti priložen program, le-ta komunicira z regulatorjem preko...


Imate polena ustrezno pripravljena? Poskrbite za optimalen izkoristek polenske peči tudi s primernim kurivom! Da bo...

 

V zakonu je zapisano, da je vgradnja čistilne naprave za odpadne vode obvezna za vse, ki nimajo možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje. To pomeni, da tudi najnovejša greznica ne zadostuje več. Ta predpis velja že več let, zadnji rok za postavitev čistilne naprave pa poteče 2017.

 

Inšpektorji že pišejo položnice
Kdor ima smolo, je že doživel obisk inšpektorja, pri tem plačal kazen in dobil predpisan rok, do katerega mora biti čistilna naprava vgrajena. Rok...

S številnimi novostmi, ki jih podjetje DAIKIN nenehno razvija na tržišču in s tem dviguje standarde energetske učinkovitosti in sodobnih designov, so v teh jesenskih dneh za vse stranke pripravili še prav posebno nagradno igro. Kar devetim srečnežem bodo povrnili stroške nakupa Daikin Altherma toplotne črpalke. Poleg tega pa so v podjetju DAIKIN ponosni, saj so na tržišče vnovič lansirali novost, in sicer novo Daikin Altherma monoblok toplotno črpalko, ki predstavlja eno najbolj energetsko učinkovitih rešitev danes na trgu.

 

daikin altherma toplotna črpalka ogrevanje hiše

Na voljo v 5 kW in 7kW omenjena novost na tržišču prinaša zmogljivosti vse do 55 ° C  pretoka...

 

Za svetovnimi voditelji, ki v nas skoraj dnevno bolščijo z ekranov, naj bi se nahajali še neformalni gospodarji, za katere mnogi trdijo, da v resnici vlečejo niti sodobnega sveta.

 

poplava okolje

 

 

Energetika je srce ekonomije vsake države, vendar je lahko tudi kamen okoli vratu, če se odgovorni odločajo napačno.

Nevarni so politiki, njihov cikel traja par let, nato krivdo prevzame nova garnitura z izgovori, da so šele od včeraj v sedlu in za ravnanja prejšnje vlade ne morejo odgovarjati, kolo neodgovornosti pa se zakotali v nov krog. Vsem nam pa zgrešeni projekti ostanejo za dolga desetletja, saj bo termoelektrarna delovala skoraj do 2050. Projekt so razni mehi in rotniki poleg tehničnih razlogov opravičevali z ubogimi rudarji, ki bodo ostali brez dela. Končna cena je za več kot 120% višja od začetne, kar je abnormalno, saj nismo postavljali nepredvidljivega vesoljskega centra, ampak navaden, malo večji kotel na lignit, kakršnih je po svetu na stotine. Zato so sedaj, mnogo prepozno, na delu preiskovalci, ampak lisica je že odnesla kuro. Najnevarnejši del pa šele pride, saj se lahko zgodi, da so številke o zalogah lignita prenapihnjene in bomo premog uvažali. Najbližja je zgrajena in nikoli aktivirana tovarna aluminija v hrvaškem Obrovcu, kjer je o delovanju ali propadu odločala prva številka za decimalno vejico, ki je označevala odstotek aluminija v rudi. Številko so »strokovnjaki« prenapihnili, rezultat pa so ruševine tovarne. V našem primeru takšen scenarij pomeni, da bomo v državo prisiljeni dovažati milijone ton okoljsko spornega kuriva in ga kaditi sebi pod nos.

 

Termoelektrarna sostanj blok 6

 

Če primerjamo termoelektrarno na lignit z 16 drugimi viri elektrike, med njimi plinsko,...

 

Dobili klic bralca iz Ljubljane, ki je dobil v podpis listino, na kateri je letalski posnetek in izračun kvadrature njegove strehe.

 

Zanimalo ga je, kaj naj naredi, da mu ne bo potrebno plačevati dodatka za odvajanje deževnice v javno kanalizacijo.

 

armex armature ponikalnica rezervoar 1

Ploščati tank platin lahko prenašata dve osebi, vkop pa je...

Lepila imajo pozitiven učinek pri vseh vrstah konvencionalnih izvedb spojev, ker omogočajo prenos večjih obremenitev. Zelo učinkovita je uporaba polimernih materialov pri različnih konstrukcijah ali popravilih, ki se izvajajo v različnih tehnologijah.

Lepila so neločljivo povezana s konstrukcijo takšnih spojev, kar pa posledično pomeni, da se lepila oziroma polimerni materiali srečujejo z vedno večjimi zahtevami in pogoji, ki jih morajo izpolnjevati. Le zelo kvalitetna lepila lahko povečajo zanesljivost prenosa obremenitve in pričakovano življensko dobo sestavljenega sklopa.

 

henkel hibridno lepilo loctite 4090

 

Novo lepilo na hibridni osnovi

Za omenjene zahtevne pogoje...


Slap svetlobe in toplote, ki ga oddaja Sonce, znamo že nekaj časa neposredno spremeniti tudi v elektriko.

To omogočajo...

 

celjski sejem mos 48

 

 

13. novembra 2014 so podelili priznanja občinam, ki so sodelovale na letošnjem vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna občina. Vendarle se v Sloveniji resneje premikamo naprej tudi na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaževanja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike in okoljskega komuniciranja.

 

Planetu Zemlja prijazne obcine

 

Natečaj že od leta 2010 pripravlja društvo Planet Zemlja,...

Javno podjetje Energetika Maribor zadovoljuje energetske potrebe odjemalcev Podravske regije a se obenem zaveda svoje vpetosti v lokalni prostor in pomena zagotavljanja kakovostnega bivalnega okolja.

 

Tako so v želji po zagotovitvi ekološko prijaznih energentov, skupaj z Mestno občino Maribor, odprli prvo polnilno postajo za popolnoma naraven stisnjen zemeljski plin (CNG) v Podravju, pod blagovno znamko Metan (skupen projekt Energetike Maribor, Energetike Ljubljana, Energetike Jesenice in Energetske agencije za Podravje).

 

energetika maribor polnilna postaja

 

»Dostop do polnilne postaje je hiter in preprost, nahaja se na Zagrebški cesti v Mariboru,...

 

Revolucionarna, elegantna in praktična Opel Ampera je prvi evropski električni avtomobil s sistemom podaljšanega dosega, zmožna voziti kamorkoli, kadarkoli. Njena kolesa vedno poganja elektrika. Izviren 16 kWh sklop akumulatorjev napaja napreden električen motor največje moči 111 kW/150 KM, z dosegom od 40 do 80 kilometrov izključno na električno energijo. Doseg, ob polnih akumulatorjih, je odvisen od konfiguracije terena, sloga vožnje in zunanje temperature. Ob tem skladno z merili za porabo goriva, porabi Ampera 1,2 litra goriva na 100 kilometrov in izpusti v okolico 27 g CO2/km.

 

OpelAmpera1
Opel Ampera

 

V vožnji zagotavlja Amperin električni pogonski sklop Voltec, poskočne...

Tretje leto zapored Henkel Slovenija oddelek industrijskih lepil Loctite sodeluje s Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru in podpira njihove študente pri projektu Formula Študent, ki je največje cestno-hitrostno tekmovanje na svetu za študente inženirskih ved. Na svetu obstaja okoli 500 ekip Formula Študent, ki se vsakoletno pomerijo na približno 40 tekmovanjih po celem svetu. Študentske ekipe vsako leto sestavijo in testirajo nov dirkalnik, ki ga nato oceni komisija po različnih kriterijih, drugi del pa predstavljajo dirke, ki se vsako leto zvrstijo tudi na svetovno znanih dirkaških krajih kot denimo Silverstone v Veliki Britaniji in v Hockenheimu v Nemčiji.

 

henkel loctite lepilo

 

 

Za leto 2015 so si študentje Mariborske fakultete za strojništvo zastavili...

 

Način vožnje Eco Drive, o katerem smo pisali v eni od prejšnjih številk, smo preizkusili tudi sami. Izvajali smo kontrolo porabe v poletnem in zimskem času, rezultati pa so bili presenetljivi. S prilagojenim načinom vožnje lahko dosežemo za okrog 20% manjšo porabo goriva, česar ni možno doseči z nobenim konstrukcijskim posegom v vozilo ali motor. Podjetja, ki so svoje voznike poslala v šolo varčne vožnje poleg občutnega zmanjšanja porabe goriva opažajo še zmanjšanje števila nesreč za okrog 22%.

 

ECO_DRIVE1V višjo prestavo pretikamo že, ko se motor vrti z največ 2000 obrati na...

Največji sejem v regiji 48. MOS bo letos v Celju od torka do nedelje (8.-13. september 2015). V Celjskem sejmu so letos ohranili simbolično vstopnino prvi dan sejma, ko bodo obiskovalci za vstopnico odšteli le 2 evra. Ostale sejemske dneve pa lahko obiskovalci cenejše vstopnice izkoristijo vsak dan po 16. uri. Sejemsko dogajanje bodo popestrile posebne vsebine za posamezne ciljne skupine, veliko novosti pa napovedujejo tudi razstavljavci.

 

celjski sejem mos

 

Vsebina MOS-a bo letos še bogatejša, saj so v Celjskem sejmu skupaj z različnimi partnerji...

 

Izraz »Dvokilovatna družba« so leta 1998 predstavili strokovnjaki Züriške univerze ETH. Svetovno porabo energije so delili s številom prebivalcev planeta ter s številom dni v letu. Takrat je bila stalna poraba enega Zemljana 2000 Wh, torej 48 kilovatnih ur na dan. Ta ideja pa se ne nanaša samo na državljana posameznika ampak na vso človeško skupnost, ki mora zmanjšati svojo porabo energije.  

 

dvokilovatna druzba 1

Način, kako so strokovnjaki švicarske univerze ETH določili velikost porabe energije posameznika s katero bi lahko ohranili vire in...

54. mednarodni sejem Dom (10.–15. 3. 2015), Gospodarsko razstavišče

Gradite, prenavljate? Načrtujete prenovo? Morate iz takšnih ali drugačnih razlogov sanirate svoje zasebne ali poslovne stavbe?

 

sejem dom gradnja

Vse za gradnjo na enem mestu v živo

 

Ste lastnik nepremičnine...

 

Hibridni sistem geoTHERM & ecoTEC združuje zanesljivost in udobje plinskega ogrevanja z brezplačnim doprinosom energije iz okolice. Novost na trgu je stenska toplotna črpalka, ki se kombinira s plinsko kondenzacijsko pečjo. Je optimalna okolju prijazna rešitev za novogradnje, prenovljene hiše, kakor tudi za modernizacijo obstoječih kotlovnic. Izbor delovanja, katera od njiju bo delovala določimo sami z nastavitvijo avtomatike, glede na trenutne cene energenta.

 

vaillant toplotna crpalka plinska kondenzacijska 3

Hibridni sistem z zrak voda

 

Vir toplote po...

Prodor slovenskega proizvajalca montažnih hiš v Avstrijo - Lumarjevi presežki s hišami premium razreda

Za gradnjo slovenskega  paviljona na razstavi Expo 2015 v Milanu ni bilo na javnem razpisu naključno izbrano slovensko podjetje Lumar.

V Sloveniji je podjetje Lumar uveljavljeno kot sinonim za visoko kakovostne montažne hiše in druge objekte, ki so nadstandardni  in po kakovosti povsem primerljivi z drugimi evropskimi renomiranimi proizvajalci.

 

lumar hisa Black Line blaue lagune dunaj wien

Pridobitev prve reprezentančne hiše v Avstriji podjetja Lumar je velik dosežek tudi z vidika preboja slovenske lesne panoge. Hiše Lumar...


Kljub temu da so ognjeni zublji skrivnostni in včasih razdiralni pa imajo posebno moč in privlačnost, s katero zmorejo umiriti zmedene misli...

Delež obnovljivih virov v oskrbi z energijo se v Sloveniji povečuje; v letu 2013 je znašal skoraj 17 %. Med temi energetskimi viri je bil delež lesa in druge trdne biomase največji, skoraj 51-odstoten.

 

les obnovljiv vir energije

 

Letošnji evropski teden trajnostne energije bo že deseti po vrsti in bo potekal od 15. do...

 

Thermia je švedski proizvajalec toplotnih črpalk v lasti danskega koncerna Danfoss. Thermia je specializirano podjetje ki med drugim zaposluje najboljše inženirje toplotnih črpalk na Švedskem. V svoji panogi je pionir, ki že 4 desetletja razvija in izdeluje vrhunske toplotne črpalke. Verjetno so bogate izkušnje in visoki kriteriji v podjetju razlog, da je Thermia že vrsto let zapored izbrana za najboljšega švedskega proizvajalca toplotnih črpalk. Za švedski trg vemo, da je najbolj razvit evropski trg toplotnih črpalk.

 

atlas_thermia_2

Ponosni lastnik ene izmed prvih Thermij – uporabljal jo je preko 30...

 

Kako hitro in enostavno prezračiti prostor tudi v peklensko vročih dneh brez da nam prostor zajame vročinski val iz zunanjega okolja?

Poletni dnevi so se tudi uradno začeli. Temperature se strmo višajo iz dneva v dan, kar povzroča, da so naša telesa pregreta in nam je zmeraj vroče. Šele zvečer lahko normalno zadihamo svež zrak, saj je čez dan neznosna vročina in sopara, ki je včasih začinjena še z nevihtami. Res je, da nevihte v teh vročih dneh na nas vplivajo »osvežilno«.  Ne nevihte temveč svež zrak, ki ga nevihta prinese v stanovanje, ko odpremo vsa okna in vrata. Osvežilno torej na nas vpliva svež zrak, ki ga je pa v poletih mesecih v stanovanjih , ki so hermetično zaprta in ohlajena na prijetno temperaturo, zmeraj premalo.

 

lunos prezracevanje 4.jpg

 

Torej, če želimo svež zrak, počakamo na nevihto?

Odgovor je NE, ni potrebno...

Mopedi in motocikli z bencinskim motorjem imajo izjemno slab vpliv na okolje. Takšni so rezultati raziskave švicarskega inštituta, ki je primerjal sestavo izpuhov 8 različnih motornih koles in 17 različnih tipov avtomobilov. Meritev so izvedli v laboratoriju, pri tem pa simulirali različne načine vožnje motociklov in avtomobilov. V švicarskih mestih sorazmerno majhna flota bencinskih motociklov izbruha kar 16 krat toliko toplogrednih plinov kot vsi avtomobili skupaj, ki so registrirani v državi.

 

skuter_2
Mestna vožnja je dolga povprečno 5 km, E- skuter je zato tiha in varčna...

Bilo bi lepo, če bi s postavitvijo fotovoltaičnih modulov in priključkom na omrežje lahko projekt zaključili za naslednjih dvajset let. V resnici pa sistem potrebuje vzdrževanje, če ne drugega bo potrebno module od časa do časa očistiti, da bi zajem elektrike obdržali na najvišjem možnem nivoju.

 

Pomembnost brezprašnosti leč najbolje poznajo vzdrževalci projektorjev in reflektorjev v gledališčih, saj vedo, da bo že komaj vidna plast prahu na leči zmanjšala svetilnost za 20% ali še bolj. Najbolj so prizadeti paneli pomladi, ko se pojavi cvetni prah, ter blizu puščavskih ali kmetijskih površin.

 

pranje fotovoltaicnih modulov

Samodejni robot se prisesa tudi na močno nagnjeno na površino in jo...

 

Prestrezanje toplote in hladu zemlje je znana ideja, nova pa je postavljanje stavb na jeklene pilote, ki so nosilni in hkrati grelno– hladilni elementi.

 

Stavbo Technopolis v finskem mestu Jyväskylä so postavili v 18 mesecih, deluje od lanskega aprila in stoji na jeklenem okviru, ki ga podpira 367 pilotov. Tehnični del projekta sta izvedla finski jeklarski koncern Ruuki in znan proizvajalec energetske opreme Uponor.

 

OGREVANJE S PILOTI 3

Stavba SmartHouse stoji na pilotih in je v celoti ogrevana ter hlajena z...

Trendi v solarni industriji, nove tehnologije solarnih elektrarn in novi poslovni modeli. Vse to je privabilo številna podjetja in obiskovalce na letošnjo konferenco in sejem Intersolar 2015, ki sta potekala od 9. do 12. junija. Najbolj vidni ponudniki in inovativne rešitve so prejeli nagrade.

 

solarna elektrarna HiqSolar

Zmagovalni inverter podjetja HiQ Solar

 

Solarna industrija še naprej v...Slovenija, ki je po številu prebivalcev manjša kot kakšno pariško predmestje, je trenutno razparcelirana na 212 občin. Med župani na žalost...

Vzroki za poplavljeno stanovanje so lahko različni. Počena dovodna cev pralnega stroja, zamrznitev vodovodne cevi, snetje vodovodnega priključka zaradi okvarjenega navoja, napaka v instalaciji ogrevanja ali počen priključek zaradi korozije. Škoda je še večja zaradi tega, ker so vsi omenjeni sistemi običajno brez varovalnih elementov in priključeni na večja omrežja, iz katerih neprestano doteka nova voda. Navlaženje delov stavbe je lahko tudi posledica poplav, zamašene kanalizacije ali izjemno močnih padavin.Nekatere...


Avstrijsko podjetje KWB (Kraft und Wärme aus Biomasse) izdeluje kotle na pelete z močmi od 8 do 35 kW, na sekance in pelete pa od 15 do 300...

Prvi lesen dom za starejše občane predstavlja, poleg vrtcev in šol, nov mejnik lesene gradnje javnih objektov. Njegova posebnost je v izjemni energetski učinkovitosti in uporabi lesa ter naravnih materialov. Skoraj 3.000 m2 velik objekt so v Jelovici postavili v mesecu dni, sledila so dela do faze na ključ in urejanje okolice. Objekt je tako pripravljen za vselitev. 

 

jelovica nizkoenergijski dom za starejse 1

Jelovica postavila prvi dom za starejše pri nas

 

V...

 

Nemško podjetje Stiebel Eltron  je slovenskemu trgu letos premierno predstavilo toplotno črpalko, ki nudi številne možnosti sodobnega ogrevanja ter prednosti, ki jih je vredno izkoristiti tako pri novogradnjah kot pri prenovi starejših objektov.

 

Toplotna črpalka zrak - voda WPL 15/25 predstavlja generacijo toplotnih črpalk prihodnosti, saj so njene lastnosti v marsičem nedosegljive trenutni ponudbi  konkurenčnih podjetij.

 

veto Stiebel Eltron WPL

Stiebel Eltron WPL 15/25 predstavlja generacijo toplotnih črpalk...

V zadnjem času smo priča dejstvu, da je na trgu prisotno vedno več načinov oziroma možnosti ogrevanja z različnimi viri ogrevanja. V bližnji preteklosti sta bila aktualna predvsem dva načina ogrevanja in to je ogrevanje z krilnim oljem ali ogrevanje z plinom, zemeljskim ali z utekočinjenim naftnim plinom.

Ogrevanje s premogom je že kar nekaj časa »zgodovina« pri manjših – hišnih ogrevalnih sistemih, predvsem zaradi udobnosti pri ogrevanju z zgoraj omenjenimi gorivi. Praktično si še v bližnji preteklosti nismo znali predstavljati, kakšen korak v razvoju bodo naredili ogrevalni sistemi na biomasno gorivo in ogrevalni sistemi s toplotnimi črpalkami.

 

herz peletni kotel pelletfire Schnitt

 

Potrebno je omeniti, da so biomasni sistemi ogrevanja v razvoju že od 80-tih let naprej....


Kadar nabavimo izdelek iz lesa z njim kupimo tudi določen vonj. Les oddaja vonje in diši zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih...

 

Nissan leaf je še četrto leto zapored najbolje prodajan električni avtomobil v Evropi. 14.658 prodanih leafov leta 2014 predstavlja 26 odstotkov vseh prodanih električnih vozil v Evropi.

Prodaja modela nissan leaf je na evropskem trgu poskočila za 33 odstotkov in dosegla rekordnih 14.658prodanih primerkov. Nissan je sicer od predstavitve električnega modela po svetu prodal 150.000 leafov, od tega 71.000 v ZDA. V Evropi je prodaja leafa najbolj poskočila v Veliki Britaniji, kjer ga tudi proizvajajo. Lani so tam prodali 4.051 modelov, kar je še enkrat več kot leta 2013.

 

Nissan Leaf

Nissan...


Trda voda je vzrok okvar in poškodb različnih napeljav in naprav doma, v obrti in industriji. Kitajci so že pred tisočletji ugotovili da...

Pred 90 leti je bila v Švedski Arviki ustanovljena tovarna, ki se od začetka razvija napredne rešitve ogrevanja, namenjene premagovanju ekstremnih razmer nordijske klime.

Od ogrevanja na biomaso, preko tekočih goriv in električnega ogrevanja, do toplotnih črpalk – Thermia je vedno bila korak pred svojim časom.

toplotna crpalka thermia

Že v začetku 70-ih let prejšnjega stoletja je Thermia...

 

Na ZPS ocenjujejo licitacijo v okviru kampanje "Zamenjaj in prihrani" za zelo uspešno.

ZPS poroča, da je 24.168 gospodinjstev sodelovalo v prvem skupinskem nakupu energije v Sloveniji, ki ga organizira Zveza potrošnikov Slovenije. Licitacija je bila 16. oktobra izjemno uspešna. Skupinski nakup z ZPS potrošnikom omogoča kar 21-odstotkov nižjo ceno električne energije in 15-odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina (1). To pomeni, da si lahko povprečno gospodinjstvo, ki uporablja elektriko in plin, obeta prihranke v višini 164 evrov.

 

elektrika varčevanje denarja

 

Tri zmagovalne ponudbe, dva zmagovalca, prihranki znatni
V kategoriji...

Ne spreglejte zanimive tehnološke novosti na slovenskem trgu! Predstavljamo Vam novo, nadstandardno linijo oken MYSTIC, slovenskega proizvajalca, družbe Cugelj, ki preseneča s toplino lesa in močjo aluminija.

 

cugelj okna kuhinja

Okna MYSTIC pridajo toplino vašemu domu, les odlično polepša...

 

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pred časom hollywoodskega igralca Leonarda DiCapria imenoval za glasnika miru.
 
Ban Ki Mun Leonardo DiCaprio 
 
 Potoval bo po svetu in ljudem predstavljal problem podnebnih...

Industrija, medicina, letalstvo in avtomobilizem bodo imeli koristi od nove visokohitrostne termokamere.

Do sedaj je bilo možno posneti mirujoče predmete, osebe ali stavbe in iz barvnih sprememb ugotoviti temperaturo površin ter iz tega ugotoviti slabo toplotno izolacijo ali bolezensko stanje pri ljudeh. Gibajoče predmete pa je bilo potrebne najprej ustaviti, če je bilo to možno, ter nato posneti, medtem pa so se temperaturne razmere že spremenile.

termografija
Nova termokamera lahko posname hitro vrteče predmete z 2500 slikami v sekundi

Posnetki v...

 

Silvo Ležič ali mojster Silvo je skoraj zagotovo najbolj prepoznaven zidar v Sloveniji. Kot gradbeni strokovnjak je že skoraj trideset let zaposlen v podjetju Xella porobeton SI, d.o.o., njegova naloga pa je obiskovati stranke na terenu in jim pomagati z nasveti glede zidave z Ytongom. Srečate ga lahko na gradbiščih, kjer zidajo s porobetonom Ytong, na številnih sejmih, kot demonstrator pa nastopa tudi v demonstracijskih fi lmih in navodilih za zidanje.

 

Silvo Lezic ytong

Silvo Ležič, inštruktor gradnje z Ytongom

 

Dom. Varnost. Ugodje. Stroški. Izbira...

 

Kurilno olje je pri nas kljub padcu cen še vedno predragi energent za ogrevanje. Cene so tako visoke, da presegajo finančne zmožnosti mnogih gospodinjstev po Sloveniji. Uporabniki iščejo alternativne vire ogrevanja in največkrat je to biomasa. Predvsem lesni peleti so zanimivi, ker ohranjajo precejšnjo raven avtomatike, ki so jo uporabniki navajeni pri kurilnem olju (za razliko od kurjenja drv), obenem pa v večini primerov pravzaprav niti ni potrebe po zamenjavi obstoječega kotla. Potrebno je le dodatno namestiti sistem za kurjenje pelet, katerega glavni del predstavlja gorilnik na pelete.

inovateh_Fenix_na_KIV_NTK15-25

Primer montaže gorilnika na pelete Fenix na specialni kotel za kurilno...


Kadar govorimo o ogrevanju sanitarne vode, večina bralcev pomisli na toplotno črpalko za sanitarno vodo. V Sloveniji je temu tako zadnjih...

Hlajenje postaja vse pomembnejši izziv, saj klimatologi napovedujejo vse bolj vroče in sušne poletne mesece. V tej smeri strokovnjaki iščejo številne energetsko učinkovite rešitve. Splošno razširjene klimatske naprave, ki so v bistvu toplotne črpalke, za pogonsko energijo uporabljajo elektriko.

Prav posebna toplotna črpalka, t.i. adsorpcijska toplotna črpalka, pa za pogonsko energijo lahko uporablja moč sonca (npr. medij, ki se segreje v termosolarnih kolektorjih).

hlajenje_s_soncem_1

InvenSor LTC 10 plus: Adsorpcijska toplotna črpalka kot alternativa za hlajenje (vir:...

 

Prisotnost kalcijevih in magnezijevih karbonatov v vodi povzroča trdoto vode. Trda voda zaradi izločanja vodnega kamna zmanjšuje toplotno prevodnost grelno/hladilnih naprav. S tem se močno poveča poraba energije in znatno skrajša življenjska doba grelno/hladilnih naprav.                                                                     

 

Ionske-mehcalne-naprave


Vodni kamen se odlaga na vodovodne cevi in zmanjšuje njihov koristni presek...

Dober dan se po jutru pozna in vsi vemo, da se dan ne začne dobro, če nismo dobro spali. Ker spimo v pregretih prostorih, se zjutraj zbudimo utrujeni in nejevoljni.

 

Največkrat se utrujenost zaradi vročine vleče čez cel dan, tako v službi, kot doma. Človeško telo se proti vročini bori z znojenjem, razmerje znojenja pa je odvisno od vlažnosti okolja. Če je atmosfera vlažna, se znojenje upočasni, zmanjša se naravni učinek hlajenja. Ravnovesje se lahko zopet vzpostavi šele, ko okolica vsrka zadostno količino vlage in toplote.

 

Image

Idealna temperatura v bivalnih in pisarniških prostorih se giblje okrog 20°C, v proizvodnih prostorih...

 

Ameriški analitiki so pregledali vzroke za izjemen prodor fotovoltaike v Nemčiji in ugotovitve strnili v 10 točk.

 

osoncenost amerike nemcije

Primerjava osončenosti površine ZDA in Nemčije pove vse

 

1 –...

 

Meteorologi so za Slovenijo izmerili, da je že sedaj za eno stopinjo toplejša od Evrope in da nas čakajo obdobja hude suše in kratkotrajnih močnih deževij. Če upoštevamo dejstvo, da 70% vse pitne vode v svetovnem merilu porabi kmetijstvo, to pomeni, da se bo moral vsak znajti sam, če bo hotel, da mu na vrtu kaj zrase. Zanimivo, da je na vrhu angleške lestvice najpomembnejših predlogov za varčevanje z vodo nasvet, da naj si za okrasno cvetje Angleži izberejo rastline, ki jih ni potrebno zalivati!

Image
Montažo priključka v plastični žleb lahko v nekaj minutah izvede vsak sam
zleb

Čeprav je zanimanje za gradnjo sončnih elektrarn prvič upadlo že pred dvema letoma, ko je država znižala subvencijo za njihovo gradnjo, so z letošnjim letom ukinili subvencije za vse obnovljive vire. Kljub temu predsednik Združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV) Primož Tručl vidi rešitev v drugačni ureditvi: »Subvencij ne potrebujemo! Potrebujemo le normalno delujočo državo, ki bo sprejela pravno-formalne okvire za poslovanje sončnih elektrarn. Ljudem mora država omogočiti, da se postavitev takšne elektrarne formalno umesti v sistem, ki ni preveč davčno obremenjen.« 

mos

Na konferenci, ki jo je na 47. MOS pripravilo ZSFV, so udeleženci predstavili...

 

Trenutno velja, da je prvi elektro avtomobil izdelal Francoz Gustav Trouvé, ki ga je predstavil na prvem sejmu Elektrike v Parizu 1881. Vozilo je delovalo, le določanje hitrosti ni bilo preveč posrečeno. S pomočjo vrvic je voznik potapljal svinčene plošče v odprte kislinske akumulatorje, nastavljena globina pa je določala količino elektrike in hitrost. Samo nekaj mesecev kasneje sta Angleža  William Ayrton in John Perry predstavila trikolesnik, ki velja za prvo uporabno cestno vozilo na elektriko. Edini dokaz je bila upodobitev na bakrorezu.

elektrini_avto_stari_1
Bakrorez s prvim uporabnim elektro avtom iz 1881

Izdelali natančno...

 

Sončna elektrika je danes najžlahtnejši in čist energent, ki ga lahko pridobimo povsod, kamor padejo sončni žarki.

Energijo, porabljeno v proizvodnji fotovoltaičnega modula, bo slednji povrnil po približno dveh letih delovanja, nato pa bo vsa neslišno proizvedena elektrika čisti dobiček za uporabnika. Večina stavb, ki imajo na strehah fotovoltaiko, je danes povezana z javnim električnim omrežjem, le majhen odstotek jih deluje popolnoma samostojno, pri čemer elektriko shranjujejo v baterije.

S finančnimi podporami kupcem fotovoltaike so države pospešile vgradnjo, zaradi padca cen modulov pa so podpore ugasnile. Da razvoj malih sončnih elektrarn zaradi tega nebi zastal, je potrebno uvesti nov, enostaven in pregleden način dvosmernega obračuna viškov elektrike, najprej tiste, ki jo moduli v sončnih dneh pošiljajo v javno omrežje ter nato prevzete elektrike iz javnega omrežja v nočnem času.

 

net metering 2

Dvosmerni števec samodejno izmeri oddano in prejeto...


Švicarji so primerjali vse vrste novih avtomobilov na osnovi meril, ki jih je pred leti postavil okoljski inštitut v Heidelbergu (IFEU). Prva...

 

Predstavniki zelene industrije in okoljevarstveniki skupaj pozivajo mandatarja Mira Cerarja k ustavitvi napadov na obnovljive vire energije. Agencija za energijo je na svoji spletni strani v začetku septembra objavila, da letos ne bo razpisa za sofinanciranje obnovljivih virov energije (OVE).

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MZIP) je agencijo obvestilo, da ne bo zagotovilo sredstev za izvedbo javnega poziva k prijavi projektov za proizvodne naprave na obnovljive vire energije. Vlada v odhodu s to potezo praktično ukinja sofinanciranje obnovljivih virov energije.

 

prihodnost ove

 

Hud udarec za OVE

Slovenija bo tako ena izmed redkih držav...

 

Ste vedeli, da obstaja domači proizvajalec oken, ki je na nivoju evropskih proizvajalcev v samem vrhu kakovosti?

Prihranki ob zamenjavi oken se poplačajo prej kot mislite, še posebno če izberete slovenskega proizvajalca z dolgoletnim razvojem, ki vam bo okna izdelal, vgradil s svojimi izšolanimi mojstri in nudil podporo, če boste kasneje za morebitne dileme ob uporabi, potrebovali zanesljivega partnerja. Kupci nemalokrat naletimo na težave, ko so okna že vgrajena. Edini pogoj v izogib kasnejšim težavam je, da montažo vaših novih oken prepustite pravim mojstrom z izkušnjami. Še bolje za vas bo, če izberete montažo oken ki je certificirana po smernicah ral montaže ter, da so lastnosti oken in vrat prvovrstne.

 

termoglas ekipa

 

 

Tradicionalni 47. MOS bo tudi letos od 10. do 15. septembra v Celju poskrbel za največji pregled domače in tuje ponudbe izdelkov in storitev.

Razstavljavci napovedujejo številne novosti in sejemske ugodnosti, sejemsko dogajanje pa bodo znova zaznamovali tudi številni aktualni strokovni dogodki ter mednarodna poslovna srečanja, ki odpirajo priložnosti za nov zagon gospodarske aktivnosti v državi. Na celjskem sejmišču si bo mogoče ogledati ponudbo več kot 1500 razstavljavcev, ki prihajajo iz preko 30 držav.

MOS 47 1

Posebne otvoritvena akcija in cenejše vstopnice po 16. uri

V Celjskem sejmu so letos...

 

Nov Energetski zakon EZ-1. So obnovljivi viri energije smatrani kot širša družbena korist?

Novi Energetski zakon (EZ-1) je na novo premešal karte na področju rabe obnovljivih virov energije. Pravzaprav je bil namen, da čim hitreje prenese v naš pravni red 11 direktiv EU in 6 uredb EU, zaradi zamujanja je že bila zagrožena kazen. Kaže, da je bil zakon sprejet pravočasno in da kazni ne bo.

 

energetski zakon obnovljivi viri energije

 

V zakonu je precej členov o spodbujanju rabe obnovljivih virov. Zakaj torej pomislek, ali OVE...

 

Windhager z novo izvedbo kotla LogWIN postavlja najvišje standarde sodobnega ogrevanja. Konstantno raziskovalno delo, nenehne izboljšave kvalitete ter skoraj stoletne izkušnje podjetja Windhager na področju ogrevalne tehnike so privedle do izdelave kotla, ki v mnogih pogledih prekaša tradicionalno ogrevanje na polena.

 

Logwin predstavlja sodobno ogrevanje na polena, ki je zelo učinkovito, zanesljivo, prijazno do okolja in izjemno udobno.

 

LogWIN Premium
veto_kotel_LogWIN_Premium

 

Zemeljski plin je eno najčistejših goriv, zato je okoljsko in cenovno zanimiv. Vonj lahko zasledimo v stanovanju, v garaži ali na cesti, to ni pomembno. Pomembno je, da takoj ukrepamo in se ne zanašamo, da bodo to storili drugi. Zato je dobro vedeti, kaj je potrebno storiti, če zavohamo plin.

 

Brez panike, plamena in stikal

Pomemben stavek dobrega vojaka Švejka je: »Predvsem pa brez panike«. Tega se je potrebno držati tudi v tem primeru, zato ukrepamo hladnokrvno in po korakih . Zemeljski plin ali naftni plin v jeklenki imata primešan močan vonj, zato lahko zavohamo že majhne količine. Če se jo to zgodilo, se je potrebno držati enostavnih navodil. Ko zavohamo plin je odprt ogenj zelo nevaren. Zato takoj ugasnemo cigareto, ter niti v temi ne uporabimo vžigalnika ali vžigalic. Tudi električne naprave lahko oddajo iskrenje, zato se ne dotaknemo nobenega stikala, ne vlečemo vtikačev iz vtičnic in ne sežemo po stabilnem ali prenosnem telefonu.  

 

voham plin

Vrstni red dejanj ob pojavu vonja po plinu

 

Odpiranje oken in...

 

Prof. dr. Peter Novak navaja: »Energijska svoboda je temeljni pogoj za resnično demokracijo. Svobode je toliko, kolikor imamo hrane in energije.  Vse potrebne tehnologije za izkoriščanje priložnosti že imamo.«

Ne moremo spregledati akterjev, ki so v zadnjih letih prispevali k napredku novih tehnologij za pridobivanje energije kot je prof. dr. Peter Novak.  Je zelo poseben človek, ki sodi med pionirje uvajanja naprav za izkoriščanje sončne energije. Je zagovornik ničelne rasti primarne energije in sonaravnega energetskega razvoja v Sloveniji,  ter častni član številnih mednarodnih strokovnih organizacij, meddrugim podpredsednik Znanstvenega sveta Evropske agencije za okolje.

 

Peter Novak

Prof. dr. Peter Novak

 

Prof. dr. Peter Novak meni: »Da je svobode toliko,...

 

Ob poplavi ponudnikov ogrevalne tehnike in mnogih zelo različnih sistemov ogrevanja, izbira ni enostavna.

 

Pomembni dejavniki pri odločitvi so energijska učinkovitost stavbe, bližina samih virov, pričakovanja lastnika in družine, ter njihov način življenja. Sodobno in stroškovno učinkovito ogrevanje je prav gotovo ogrevanje z obnovljivimi viri energije, katerega z nepovratnimi finančnimi subvencijami spodbuja tudi Eko sklad.

V nadaljevanju predstavljamo ogrevalne naprave, ki omogočajo kakovostne rešitve ogrevanja, katerim je skupno: evropsko priznani in uveljavljeni proizvajalci, izjemna zanesljivost, visoka učinkovitost, tehnološka dovršenost, enostavna uporaba naprav, ter visoke subvencije Eko sklada.

 

 


 

 

Toplotna črpalka zrak - voda Stiebel Eltron WPL 15/25:

Gorenje je že pred leti vstopilo na trg ogrevalnih toplotnih črpalk s prvo generacijo toplotnih črpalk Aquagor, Terragor in Aerogor Split. Blagovna znamka Gorenje, lastni razvoj in kakovost so omogočili ne samo preboj na slovenski trg ampak tudi na zelo zahtevne in razvite trge kot sta Nemčija in Švica, kjer toplotna črpalka ni bila novost, ampak dobro preizkušen in uveljavljen ogrevalni sistem, ki poleg ogrevanja hiše v zimskem času, omogoča tudi hlajenje poleti. Dejavniki kot so večletni razvoj, preizkušanje, vlaganje v lastni razvojni laboratorij, lastne merilne proge so omogočili razvoj visoko kakovostnih toplotnih črpalk voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda.

gorenje toplotna Aerogor ECO Inverter Ambient

 

Inverterske in kompaktne toplotne črpalke zrak-voda

Letos smo...

 

Energetsko učinkovit hibridni sistem ogrevanja je sistem, ki ima vsaj tri  različne vire energentov, od tega vsaj dva iz skupine obnovljivih virov.

 

Vrhunsko krmiljenje zmanjša stroške
Ogledali smo si tak sistem v stavbi blizu Ljubljane, ki ga je po idejnem projektu izvedel naš sogovornik, po izobrazbi energetski manager. Ključni...

obnovljivi viri 2Strokovnjaki Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) so predstavili poročilo, v katerem ugotavljajo, da še obstaja možnost rešitve...

Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad je 24. aprila objavil nova javna poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev občanom in javna poziva za kreditiranje okoljskih naložb občin in drugih pravnih oseb v letu 2015.

Nadzorni svet Eko sklada je potrdil javna poziva, na podlagi katerih bo Eko sklad ponudil skupaj 22 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Razpisanih je 2,5 milijona evrov za električna vozila in dodatnih 22 milijonov evrov za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah.

 

eko sklad hisa denar

 

V letu 2015 so kriteriji za pridobitev nepovratnih sredstev...

 

Stopnja vlaganj v tehnološki razvoj je ključni faktor, ki loči sivino od najboljših. Podjetje KWB se uvršča v sam vrh ponudnikov ogrevalnih sistemov na lesno biomaso, ki letno v raziskave in razvoj nameni 10 % letnih prihodkov.

 

kwb biomasa 2

Zadnja ledena doba je nastala v šest mesecih. Samo toliko časa je bilo potrebno, da so ogromne ledene mase prekrile centralno Evropo in nato skoraj vso severno polovico planeta. Tako hitre so lahko spremembe, ko dosežemo klimatsko prelomno točko, ne glede na to, v katero smer se bo nagnilo klimatsko ravnotežje.

Danes vsi ki kaj veljajo na klimatskem področju govorijo v en glas, razen nekaj osamelih in plačanih znanstvenikov, ki še vedno trdijo, da se ne dogaja nič posebnega. Naloga, pred katero stoji človeštvo je izjemno zahtevna, vendar poti, kako bi se ji lahko izognili ni. Usmerjanje in reševanja problema pa je naloga politikov, čeprav je slednji nekako ne prepoznajo. Vprašanje se torej glasi, česa torej niste razumeli v poročilih in opozorilih, ki jih klimatologi že več kot četrt stoletja urgentno naslavljajo na vse prebivalce planeta?

 

ekologija zemlja solza

 

Današnje prebivalstvo planeta prehranjuje samo še deset vrst rastlin in pet vrst živali, ki...

 

Cene različnih energentov v svetovnem merilu določajo politiki in ne tehniki, zato so vedno možna presenečenja. Za ogrevanje dobro izoliranih stavb pa je skoraj vseeno, kakšen vir ogrevanja izberemo, saj bo poraba vsakršne energije zelo nizka.

 

Alfea iz hladu naredi toploto
Serijo toplotnih črpalk zrak/ voda z imenom Alfea Excellia Duo sestavlja 5 naprav z močjo od 11 do 16 kW. Z njimi ogrejemo prostore in sanitarno vodo,...


EuroACE je združenje podjetij, ki se ukvarjajo z energetsko učinkovitostjo zgradb. Poraba vseh vrst energije v obstoječih, zlasti javnih...

 

Poglej video!

 

 

fb

 

Več informacij o posvetu najdete v virtualni številki...

 

Ali veste, da lahko z rabo deževnice prihranite tudi do 50 % stroškov za vodarino?

Večina se nas ne zaveda, da v štiri članskem gospodinjstvu letno odteče preko 200.000 litrov pitne vode. In pomislite – cena vode se je v zadnjih dvajsetih letih dvignila za 350%, kar je ogromno, veliko več kot so se cene pogonskih derivatov. Na žalost se bo to gibanje še zaostrovalo. A na našo srečo se lahko vsepovsod tam, kjer kakovost pitne vode ni pomembna, brez odpovedovanja higieni in udobju, uporablja deževnica.

 

prosigma_pranje_perila

 

Zakaj  voda postaja neprecenljivo bogastvo?

Če si podrobneje...

 

Hišo ali kotlovnico lahko še vedno energetsko obnovimo s pomočjo Eko sklada, graditi v pasivnem ali ničenergijskem standardu pa bomo morali brez teh finančnih podpor.

 

eko sklad subvencije

Eko sklad v letu 2014 uvaja določene spremembe pri dodeljevanju podpor in kreditov za...

 

Ne izklapljajte ogrevanja, menijo strokovnjaki

Osnovni namen merilnikov toplote je zmanjševanje porabe toplote in prispevek k večji energetskih učinkovitosti, ter pravičnejša delitev stroškov med uporabniki stanovanjskih in poslovnih enotah v več lastniških stavbah. Glede na analizo enega izmed upravljalcev s stavbami pri nas, pa se je poraba toplote povečala pri več kot dveh tretjinah stavb, zmanjšala pa zgolj pri tretjini stavb. »Spremeniti moramo navade uporabnikov pri ogrevanju. Samo ugašanje radiatorjev še ne pomeni varčevanja - treba je varčevati, vendar moramo varčevati pravilno,« pozivajo v podjetju SPL.

 

stanovanjski blok pozimi

 

Delež uporabnikov stavb je nadzor nad porabo energije izvajal na način, da so izključevali...

 

Intervju z Daniellom Porsche na temo KWB ogrevanje na biomaso

Pravnuk znamenitega vizionarja in očeta najbolj prodanega avtomobila na svetu – VW Hrošča, pri ogrevanju stavi na kakovost in varnost. Daniell Porsche je zadovoljen in ponosen lastnik skupno sedmih kotlov na biomaso KWB.

 

G. Porsche, kaj za vas pomeni toplota?
Sam toploto enačim s toplino. Prispeti domov, biti doma. Toplota zame pomeni tudi varnost in življenje.

 

Kako in zakaj...

Na spletni strani ecotest.eu so objavljeni rezultati zadnjih testov okoljske ustreznosti osebnih vozil, ki jih izvajata nemško avtomobilistično združenje ADAC in mednarodna nevladna organizacija FIA.

V rezultatih testa so prikazani podatki o testiranjih do decembra 2014. Med desetimi okolju najbolj prijaznimi vozili je kar sedem vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG). Prvo mesto si na EcoTestu delita Mercedes E 200 s pogonom na CNG in električni Volkswagen e-Up!. Po podatkih zadnjega testa si je najvišjo okoljsko oceno (pet zvezdic) prislužilo 27 modelov vozil osebnih vozil, med katerimi jih je 11 s pogonom na CNG, sedem električnih, pet dizelskih, štiri pa so hibridna.

 

test vozil z najvisjo okoljsko oceno

Po podatkih raziskave EcoTest je med desetimi okolju najbolj prijaznimi vozili sedem vozil s pogonom na zemeljski...

Problem izkoriščanja obnovljivih virov leži v neenakomernosti izkoristka, zaradi nepričakovanih sprememb vremena, kot pri vetru, soncu in vodi.

 

 

V posnetku bomo obiskali Gemasolar v Španiji.  Gemasolar je koncentrirana sončna elektrarna s sistemom, ki shranjuje toploto s skladiščenjem staljene soli. Nahaja se ob mejah mesta Fuentes de Andalucía v provinci Sevilje - Španija.

 

Fotovoltaika je ena izmed najhitreje rastočih načinov pridobivanja energije... Ampak Gemasolar ne deluje na princip fotovoltaike!

 

Paneli, ki jih vidite usmerjene v stolp so samo steklena ogledala, ki odbijajo koncentrirano svetlobo na vrh stolpa. Odbita svetloba od 2,650 panelov (heliostatov) proizvede dovolj energije za pogon 25,000 domov. Za ta podvig je potrebno imeti vse panele usmerjene v točno določeno točko na vrhu stolpa, kar pa ni lahka naloga za tako veliko število heliostatov

CSP 1

               Stekleni paneli (heliostati) odbijejo svetlobo v vrh stolpa, ki absorbira sončno...

NOVOST - Idealne ogrevalne naprave za moderne objekte z majhnimi toplotnimi potrebami!

 

Investitorji se vedno pogosteje odločajo za izgradnjo nizkoenergijskih ali celo pasivnih hiš, ki so pri nas v zadnjih letih izjemno priljubljene. Zaradi majhnih toplotnih potreb se pogosto poraja vprašanje, kakšno ogrevalno napravo je sploh primerno vgraditi v takšne objekte.

V Pečarstvu Hrovat iz Mengša poznamo odgovor zato smo našim kupcem pripravili novost na trgu – linijo SISTEMSKIH PEČI HROVAT oz. SPH. Sistemske peči Hrovat Vam omogočajo hitro in enostavno izbiro vrhunske peči, ki bo Vaš vir toplote in okras Vašega doma še dolga leta.

 

hrovat kamin sistemska pec sph

hrovat kamin graf

 

Zbiranje deževnice

Običajno se deževnica zbira s strešnih površin, kjer izpira razne nečistoče. Jeseni pa deževnica poleg prahu v zbiralnik vode prinaša tudi listje iz žlebov. Te nečistoče je smotrno odstraniti, preden pride voda v zbiralnik. Če listje, fini prah in druge nečistoče z deževnico pridejo v zbiralnik, se posedejo na dno rezervoarja in začnejo razpadati. Posledica razpadanja organskih snovi je rast mikroorganizmov. Indikatorji razkroja pa so kalnost, neprimeren vonj in okus vode. Deževnica prihaja iz neba in zato, da bo »nebeško« čista tudi v vašem zbiralniku, je treba upoštevati štiri osnovna pravila…

 

mesec sistemi za dezevnico 1

 

 

V zadnjih letih smo priča začetku energetske krize, ki ni kriza pomanjkanja, temveč skokovite rasti cen energentov, razen lesa in elektrike, katere ceno zadržujejo zaradi močnega vpliva na inflacijo. Zaskrbljujoč je še podatek, da je energetska odvisnost Slovenije od uvožene energije že 50 odstotna.

 

Fosilna goriva in elektrika

Fosilna goriva so najbolj občutljiv energent, nanje vplivajo gospodarska in politična dogajanja ter zmanjševanje zalog. Sedanji boji za nadzor in politični vpliv se dnevno zaostrujejo, čeprav tega na prvi pogled ni videti, zato se tudi velike sile želijo čim bolj rešiti velike odvisnosti od uvoza energije. Če analiziramo pretekle in najnovejše pojave ugotovimo, da dobava fosilnih goriv ni in ne bo več tako zanesljiva kot je bila.

 

Oskrba z elektriko je trenutno še zanesljiva, zaskrbljujoča pa je rast porabe pri nas, ki je lani znašala 3,6%. Daljnovodi so zaradi tranzita energije preko Slovenije obremenjeni do skrajne meje, zaradi zamud pri gradnji energetskih objektov pa je stanje vedno bolj kritično, čeprav električnega mrka še ni bilo. Gospodinjstva ravnajo pametno, ko toplo vodo ogrevajo s soncem in zmanjšujejo porabo, presenečenja pa so možna, saj je električno omrežje izpostavljeno vse intenzivnejšim vremenskim vplivom.

 

ogrevanje
Kljub dobri oskrbi z energijo je modro predvideti rezervno ogrevanje

 

Rezervno ogrevanje...

Elektrarna prihodnosti ni elektrarna!

Poglej video!

 

 

Nanoholdings je ekipa znanstvenikov, vlagateljev in inovatorjev, ki delajo na vrhunskih temeljih nanotehnologije za razvoj rešitev za vse večje energetske probleme na svetu. V sodelovanju z najboljšimi univerzami na svetu razvijamo izdelke in podjetja, ki bodo popolnoma spremenila način uporabe in pridobivanje energije.

Podjetje je osredotočeno izključno na temelje nanotehnoloških energetskih rešitev in delajo na vrhunskih raziskavah nanotehnologije.

future 2

 

Prezračevana izolacijska fasada je odličen toplotnoizolacijski sklop, sestavljen iz plasti izolacije, prezračevalnega sloja, ter letev, ki nosijo fasadno oblogo. Lesene letve je potrebno predvrtati s svedrom 13 mm, skozi to luknjo pa vrtamo skozi izolacijo v zid z 10 mm svedrom.

 

NOV FASADNI VIJAK izolacija

 

V luknjo z zidnim vložkom uvijemo vijak, ki ima na vrhu posebno justirno...


Z ustreznim peletnim sistemom ste lahko deležni vseh prednosti, ki jih prinaša ogrevanje s peleti, hkrati pa tudi nepovratnih sredstev za...


Opisan sistem odločanja prikazuje možnosti predelave obstoječih kotlov za prehod na cenejši način ogrevanja z lesni...


Volvo se je odločil, da naredi velik korak v elektrifikacijski strategiji družbe s proizvodnjo testnih avtomobilov s povečanim dometom. Gre za...

HydroFlow - trajna zaščita pred umazanijo v vodi

Naprava za čiščenje vode HYDROFLOW je za okolje in človeka povsem naravna oblika čiščenja vode, odlična za vgradnjo v vašem domu ali v večjih objektih, kjer se v sistemih za ogrevanje ali cevnih inštalacijah v večjih obratih v industriji, kopališčih, javnih ustanovah, bolnišnicah mora zagotoviti čisto in neoporečno vodo.

 

KONIK hydrofow

 

Korak do čiste pitne vode brez kemikalij

Tehnologija HYDROFLOW...

 

Motiv za ta tekst so pisma bralcev, ki pa jih ne boste našli v rubriki vprašanja – odgovori. Sporočajo nam njihova mnenja in razmišljanja, njihova pisma pa se v 99 odstotkih začnejo s stavkom » se mi zdi zanimiva in jo rad prebiram«. Te besede so mazivo in balzam za ekipo, ki revijo sestavlja in se za njih z globokim priklonom zahvaljujemo.

 

uvodnik

 

Bralec nam piše: »Navedba, da je človek v zadnjih 100 letih z izgorevanjem fosilnih...

Gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan iztočimo za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov, Evropejci 200, Palestinci 70 in Haitijci 40 litrov vode.

 

poraba vode

 

Onesnaženje vode

95 % vse vode, kemično umažemo z detergenti, s...

Zunanje temperature se že dvigajo do vročih 30°C, dnevi so dolgi in sončni, bliža se čas poletja in to je razlog, da razmislimo kako se bomo letos zaščitili pred hudo vročino in si ustvarili prijetno temperaturno udobje v prostorih v katerih bivamo in delamo. Najboljša rešitev so klimatske naprave. Proizvajalcev klimatskih naprav je na trgu ogromno, zato se porajajo vprašanja: katero napravo naj izberem? Kaj mi lahko nudi? Je učinkovita, kvalitetna?

 

 

airabela daikin klima 3

 

 

Odgovor ponuja podjetje Daikin, ki nudi klimatske naprave z visoko učinkovitostjo,...

 

Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Sodobna plinska kondenzacijska peč deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijska peč skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto.

Po statistiki nemškega združenja za industrijo (Haus-, Energie- und Umwelttechnik, BDH) so kondenzacijske plinske peči najbolje prodajani ogrevalni sistemi v Nemčiji.

 

pec kondenzacija 3

Foto: Viessmann d.o.o

 

Firma Flir je eden vodilnih proizvajalcev kamer za toplotno snemanje. Njihov najnovejši, samo 8 mm modul je tako majhen, do ga bodo lahko vgrajevali v mobilne telefone in drugo uporabno elektroniko, s čimer bo lahko vsak sam odkril, kje mu iz stavbe uhaja toplota.

 

strokovnjaki MINI TERMO KAMERA

 

Infrardeča kamera vsebuje vso potrebno elektroniko, ki kompenzira vplive ozadja, odpravi...

 

Baterijski vlak deluje na progi med Harwichem in Manningtreejem v angleškem Essexu. Proizvajalec tega lahkega potniškega vlaka je podjetje Bombardier, ki izdeluje tudi letala, kupec pa bo z njim zmanjšal stroške delovanja za 20% v primerjavi z vlakom na dizel pogon.

 

vlak na baterijo

 

Ta vlak je preizkusni, če bo delovanje uspešno pa mu bo sledila cela flota...


Beseda gverila pomeni oznako za vojaške akcije, ki jih izvajajo majhne skupine borcev. Ti se hitro premikajo, nepričakovano napadajo, se...

 

Med proizvodnjo elektrike vedno nastane veliko odpadne toplote. Pozimi jo termoelektrarne delno porabijo za ogrevanje bližnjih naselij, poleti pa jo dobesedno zavržejo, zato so tudi izkoristki teh naprav tako nizki. Trenutno smo tik pred uvedbo nove tehnologije, s katero lahko toploto shranjujemo brez izgub, na majhnem prostoru in za daljši čas, da bi jo nato lahko uporabili, ko jo potrebujemo. Ali je to možno?

 

trajno_shranjevanje_toplote_2

Nasip zeolitnih kroglic v poskusnem shranjevalcu toplote z vstavljenimi temperaturnimi...


Nova ideja omogoča vrhunsko higieno, prihranek čistil in prenehanje kupovanja WC račke. Razdelilec curka vode je patentiran, pretok vode pa oblije...

Les je najstarejše kurivo, ki ga pozna človeštvo. Ker so količine fosilnih goriv omejene, onesnaževanje okolja pa je zaradi pridobivanja energije postalo že zelo nevarno za obstoj človeštva, je les ponovno postal zanimiv energetski vir.

Njegove druge prednosti so še, da je ob smotrni porabi stalno na razpolago, ob pravilnem kurjenju ne onesnažuje zraka, je domač vir energije, neodvisen od različnih kriz, zmanjšuje odliv kapitala za uvoz fosilnih goriv zato izboljšuje gospodarsko sliko države ter povečuje možnost odpiranja novih delovnih mest.

 

 

Postopek zgorevanja lesa

Segrevanje in sušenje poteka do temperature 100°...

 

Sistem ogrevanja in hlajenja za večnadstropne zgradbe

Če načrtujete projektiranje zgradbe s pisarnami ali poslovno zgradbo, boste morali v projekt vključiti prezračevanje, klimatske naprave in ogrevanje. Za vgradnjo vsakega od teh sistemov je potrebno veliko dela, vsak od njih pa predstavlja samostojno investicijo. Zaradi tega je vredno razmisliti: zakaj ne bi integrirali sisteme za notranjo klimatizacijo že na začetku?

 

DAN

titan_uponor_dan
Čez dan ohlajena stropna konstrukcija akumulira toplotne dobitke iz prostora ali direktnega sončnega...


Odlična ideja, ki instalaterjem ali domačim mojstrom prihrani čas in jezo. Omogoča naknadni priklop na vertikalni PVC ali litoželezni...

 

Pomen kopalnice v stanovanju ali hiši se v zadnjih letih še naprej povečuje. Prostor, ki smo ga v preteklosti večinoma uporabljali le kot stranišče oz. prostor za osebno higieno, je s časom spremenil svoj namen – z njo si povečujemo zadovoljstvo, veselje in ponos.

 

stern kopalniska oprema

 

V sedanjem času si ne moremo več zamišljati življenja brez moderne in dobro načrtovane...

 

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ta mesec pripravili nov predlog Uredbe o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Sprememba se nanaša predvsem na ponovno vključitev proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn med dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

 

soncna elektrarna kmetija

Julija lani je bila sprejeta trenutno veljavna Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki je...


Za vas, ki niste pripravljeni investirati v ogrevalne sisteme celega premoženja

Stenski radiatorji...

 

Podjetji BASF in Floatility sta razvili ultra lahki in solarni električni skuter. Tehta manj kot 12 kilogramov, sestavljen je iz več kot 80 odstotkov kompozitnih in polimernih materialov, voznikom pa bo omogočil občutek lebdenja, zaradi česar so ga poimenovali »e-plovec« (e-floater). Predstavlja kreativno rešitev prevoza na kratkih razdaljah v urbanem okolju.

 

E-floater skuter

 

"To je odličen primer, ki prikazuje, na kakšen način sodelujemo s partnerji, da lahko v...

 

Podjetje KWB Slovenija je v sklopu evropskega projekta ZUERST gostila izbrane predstavnike strokovne in medijske javnosti z željo in namenom na primeru dobre prakse prikazati prihodnost ogrevanja z biomaso.

 

gozd

 

Dvodnevni izlet, pri katerem se je skupno 21 udeležencev strokovne in...


Združenje strojnih inženirjev Velike Britanije (IMechE) je objavilo ugotovitve svoje raziskave o svetovnem ravnanju s hrano, rezultati pa so...

 

Obstaja idealno okno? Odgovor je na prvi pogled preprost: okno mora čim bolje ustrezati našim bivanjskim potrebam, zahtevam in željam. A kaj, ko so te pogosto zapletene, ali pa si celo nasprotujejo.

Idealno okno naj bo veliko, da bo skozenj prišlo čim več svetlobe, poleti naj ščiti pred vročino, omogoča hitro čiščenje, ga ni potrebno barvati. Razkriva naj čudovit razgled na vršace v daljavi, ne pa tudi pogleda na sivo parkirišče in nikakor ne smejo skozenj od zunaj gledati nevoščljivi sosedje. Odlično naj varuje pred zvoki mestnega prometnega kaosa ali bližnje železnice, po drugi strani pa bomo veseli, če skozenj v zgodnji pomladi priplavajo zvoki prvega ptičjega petja.

gasper_hia

Idealnih oken je približno toliko, kot ljudi, ki gledajo skoznje. Trendi se kažejo v vse večjih steklenih in...

 

Električno energijo upravičeno razumemo kot najplemenitejšo energijo, ki jo najlažje transportiramo. Noben energent ni bolj vsestransko uporaben.

Varčevanje z električno energijo je zato nujno potrebno. Izpad električne energije lahko povzročijo vremenske ujme, neurja, veter in nabiranje ledu na žicah daljnovoda.

 

miele_hladilnik_a

 

Vrednost električne energije je opazna šele, ko svet obstane in pride do večjih električnih...

 

Znano je, da je faza uporabe pri stanovanjskih objektih tisti del, ki prispeva največji delež k skupnim emisijam toplogrednih plinov. Zato vedno bolj težimo k energetsko učinkovitim stavbam. Okolje pa poleg uporabe stavbe obremenjuje tudi njena proizvodnja in odstranitev po koncu življenjske dobe. Kolikšna je ta in kolikšne izpuste CO2 povzroča pa je odvisno od tega, katere materiale uporabimo pri gradnji.

 

zimic_lesena_gradnja

 

Analiza življenjskega kroga proizvoda

Analiza življenjskega kroga...


Za dolgo življenjsko dobo vodovodnih in ogrevalnih instalacij ter naprav, je potrebna vgradnja kvalitetnih materialov. Tako je že v fazi idejne...

 

Da je zajtrkovanje dobro za zdravje, vsi vemo. So pa še druge koristi. Recimo: v četrtek, 19. junija od 6.30 do 10.ure, vas trgovina KALCER in proizvajalec VARIOTHERM vabita na zajtrk!

 

zajtrk kalcer

 

Čaka vas dobra kavica, sok in sveže pecivo, družba in še nekaj...

 

Zemeljski plin je najčistejše fosilno gorivo in je pomemben vir energije v svetovnem in evropskem energetskem sistemu.

Je tako čist, da bi ga nekateri radi uvrstili kar med obnovljive vire. Je strateški energent, zato dobava ni samo tehnično ampak predvsem politično vprašanje. Plin potrebujejo in uporabljajo vse veje gospodarstva in tudi posamezniki. Ena od prednosti tega energenta je transport po ceveh, saj lahko velike količine plina premikamo od črpališč po tisoče kilometrov dolgih cevovodih, do odjemalcev.

 

plin eu plinovod

Rdeče linije so sedanji, modre pa načrtovani plinovodi, smer puščic pa pove od kod prihaja...

 

Spoznajte nov sušilec rok – ekološka brisača 21. stoletja

Kot vse naprave, ki jih razvije in izdeluje proizvajalec Mitsubishi Electric, so tudi sušilci rok enkratni, inovativni in izredno varčni. Izdelani so iz kakovostnih, antibakterijskih materialov, ki uporabniku zagotavljajo temeljito, hitro in tiho sušenje rok z visoko stopnjo higiene. Sušilci rok so namenjeni uporabi v sanitarnih prostorih raznovrstnih objektov, od gostinskih lokalov, hotelov, trgovskih centrov, vrtcev, javnih ustanov, šol, itd. Oblika sušilcev rok je prilagojena uporabniku vseh starostnih skupin.

 

ream_susilec_za_roke_5

 

Skrb za okolje –

Brez odpadnih papirnatih...

 

Toplotna izolacija stavb je postala zapoved številka ena v vsej Evropi. Poraba polistirolnih plošč ni bila še nikoli tako velika kot je danes. Na prvi pogled je postopek zelo enostaven, malo lepila, nekaj udarcev z dlanjo in plošča je vgrajena.

 

odpadna_izolacija_1
Predelava odpadnega polistirola je trenutno rešena na laboratorijski ravni

 

Vendar se hudič...

 

 

Strokovnjaki nemškega Fraunhofer inštituta v Freiburgu so odprli sončno polnilno postajo, ki je dostopna javnosti. Vendar na njej avtomobilov ne polnijo z elektriko temveč z vodikom. Postaja je temeljni kamen nove tehnologije, saj ugotavljajo, da bo vodik postal skladišče viškov energije vetrnih in sončnih elektrarn, ter da je najčistejše gorivo za vse vrste vozil. S tem so tudi postavili vezni člen med okolju prijazno mobilnostjo, na električni ali vodikov pogon.

 

avto_na_sonce_in_vodo

Postaja z moduli na strehi z elektrolizo proizvaja vodik, s katerim nato polnijo avtomobilske...


Avtomobili na električni pogon so tik pred serijsko proizvodnjo, prepir glede oblike in standardov...

 

Naj vam opišemo zanimiv primer iz podjetja Iskra Zaščite
Strelovodi dejansko rešujejo življenja in tudi objekte pred požarom, ne poskrbijo pa za zaščito elektronskih in električnih naprav. Tako je pred...

 

Prvi serijski evropski avto na zemeljski plin se je pojavil leta 1994, v svetu pa taka vozila uporabljajo okrog 30 let. V Kanadi na primer zasebniki že leta sami polnijo svoje avtomobile. Na steni garaže visi majhna ozka škatla, na katero priključijo avtomobil, ki ga nato naprava preko noči počasi napolni. Povprečen tristopenjski brez oljni hišni kompresor poganja 650 W elektromotor, ki nato v 10 nočnih urah napolni avtomobilski rezervoar s plinom pod tlakom 200 bar. Količina energije je enaka kot da bi natočili 24 litrov bencina. Sedaj smo komprimiran zemeljski plin ali CNG (Compressed Natural Gas) »odkrili« tudi pri nas, in končno bomo lahko deležni velikih koristi, ki jih omogoča.

 

zemeljski plin avto domaci kompresor

Domači kompresor preko noči napolni rezervoar z zemeljskim plinom

 

Kaj...

 

Aerogor, Terragor in Aquagor so imena Gorenjevih toplotnih črpalk, ki zvenijo, kot bi jih srečali v Gospodarju prstana. Zajemajo toploto zraka, zemlje ali vode in znajo z majhnim dodatkom elektrike narediti veliko toplote.

 

Zanesljivo, tiho in poceni delovanje

Sodobne toplotne črpalke so potomci serije toplotnih strojev, ki jih na vseh koncih sveta razvijajo različni proizvajalci. Po dolgih letih uspehov in spodrsljajev je tehnika dognana do te mere, da so izdelki postali tako tihi in zanesljivi kot običajni hladilnik. Proizvajalec mora le še izbrati najboljše sestavne dele, jih uglasiti med sabo, napolniti s hladivom in dostaviti kupcu. Od tega trenutka bo slednji za ogrevanje svojega domovanja porabil do 75% manj denarja, pozabil na jezo z nabavo kuriva, dimnikarja pa bo potreboval le še za srečo. Hiša se bo v trenutku povečala za ploščino kurilnice in shrambe kuriva, v vedno bolj vročih poletjih pa bo lahko še prijetno hlajena.

 

gorenje_toplotna_crpalka_aerogor_terragor_1
Aerogor bo toploto skrito v zunanjem zraku zajel in prenesel v hišo

 

Aerogorju...

 

V mestu Falun na Švedskem se gradi prvi klimatsko pozitiven podatkovni center na svetu. EcoDataCenter bo eden izmed 13 najvarnejših na svetu, saj bo z vrhunskimi zmogljivostmi dosegal najviše varnostne standarde. EcoDataCenter gradi elektrodistribucijsko podjetje Falu Energi & Vatten v sodelovanju s podjetjem EcoDC AB, ki bo tudi upravljalo s centrom. Podjetje Schneider Electric, pa je dobavitelj tehnologije in energetsko učinkovitih rešitev, ki so vključene v novi podatkovni center.

 

EcoDataCenter Falun Sweden

 

ICT (informacijske in komunikacijske) tehnologije predstavljajo novost na področju energetske...


15 let inovacij z Uponorjevo tehnologijo Quick&Easy

V preteklosti je bila izbira vodovodnega sistema rutinska zadeva. Izbor...

 

Koristnost termosolarnih sestavov je nesporna, čeprav število novih instalacij ni tako veliko, kljub dobrim izkoristkom. Da bi pospešili razvoj in vgradnjo, je zato potrebno še bolj znižati ceno sestavnih delov. Strokovnjaki inštituta Fraunhofer so zato razvili kolektor, v katerem sta absorber in prekritje izdelana iz plastike.

 

kolektor plasticni montaza

Vseh 34 vrstnih hiš je izdelano v pasivnem standardu s streho obrnjeno proti...


Ne izklapljajte ogrevanja, menijo strokovnjaki

Osnovni namen merilnikov toplote je zmanjševanje porabe toplote in prispevek k večji...

 

Strokovnjaki nemškega Fraunhofer inštituta so merili in analizirali delovanje velikega števila termosolarnih sistemov. Do sedaj je veljalo, da so najboljši veliki sistemi, ki poleg toplote proizvajajo še elektriko, izkazalo pa se je, da so dragi in nepraktični, pri tem pa so mislili predvsem na planiranje, načrtovanje in izvedbo.

Majhno je lepo
Poleg preglednosti, dostopne cene in hitre namestitve manjšega sodobnega termosolarnega sistema sta...

 

 

Rika Induo: dva v enem.  Popolnoma preprosto. Privoščimo si romantičen večer in naložimo polena. Ko se želimo razvajati, preklopimo na pelete. Kombinacija polen in peletov deluje tudi brez našega posredovanja.

 

Senzor bo sam zaznal, kaj smo naložili v kamin. Kamin bo tudi sam poskrbel za ustrezno doziranje peletov glede na želeno sobno temperaturo. Dovod zraka je neodvisen od prostora – z njim upravlja inovativni sistem Rikatronic³.

 

kamin_rika_induo_agni

 

Induo je resnično prijazen vsem skupinam uporabnikov. Velika kontrolna plošča na dotik zagotavlja...

Posledica osvetljevanja stavb in spomenikov je velika poraba elektrike in izjemno svetlobno onesnaževanje, po katerem smo pri nas med prvimi v Evropi. Varčna LED svetila na področje arhitekture vnašajo velike prihranke energije in povečanje raznolikosti.

 

LED_reflektorji
LED reflektorji so porabo od 74 kW zmanjšali na 17,2 kW pri enaki osvetljenosti

 

Izjemno...

 

V Veliki Britaniji ta trenutek stoji več kot 1500 stranišč, ki delujejo na naravnih principih, brez vode za izpiranje, ločevanja blata od urina, ventilatorjev in mešalcev. Postavili so jih ob kmetijah, kampih, marinah in izletniških točkah. Z njimi so nadomestili kemijska in običajna stranišča iz katerih je bilo potrebno voziti fekalije v oddaljene čistilne naprave. Bistvo te rešitve je sonaravno, hitro kompostirno stranišče, ki ga lahko uporablja več sto ljudi. Slednji nato opravljajo potrebo na enem mestu, namesto da bi določeno površino gozda pokrili z razpršenimi iztrebki, posledice pa bi bile neprijetne vonjave in poslabšane higienske razmere na tem področju.  

 

Kompostirni WC

Kompostirni WC je brez vonjav, popolnoma sonaraven in enostaven za...

 

Pripravljenost na jedrsko nesrečo ne more preprečiti vseh posledic, jih pa lahko bistveno zmanjša.

To je bil eden od ključnih poudarkov na posvetu in okrogli mizi o pripravljenosti v primeru jedrske nesreče v JE Krško - dogodku, ki sta ga v začetku tedna v Mladinskem centru v Brežicah organizirala Regionalni center za okolje in mreža »Nuclear Transparency Watch«, ki združuje nasprotnike in podpornike jedrske varnosti.  

 

jedrska elektrarna

 

Posvet je obsegal niz predavanj, ki naj bi udeležencem pojasnil osnovne značilnosti...

 

Nova serija majhnih in hitrih sklopk omogoča zanesljivo spajanje in ločevanje dveh cevk, v katerih je tekočina pod nizkim tlakom. Spojka je tako izvedena, da med ločevanjem iz nje ne bo pritekla niti kapljica, v razvod pa ne bo vdrl zrak.

 

NEKAPLJAJOCA SKLOPKA

 

Zaradi tega je iztok ali kontaminiranje tekočine onemogočeno, čiščenje razvoda pa zato...

 

Energetska sanacija fasade je lahko dober razlog, da obnovimo tudi ograje, saj stara balkonska ograja lahko pokvari celoten vtis. Ni pa nujno, da čakamo na fasado – ograje se lahko lotimo tudi posebej.

 

Uporabna in cenovno ugodna rešitev za prenovo vaše ograje

Staro kovinsko ali leseno ograjo lahko estetsko prenovimo z uporabo fasadnih plošč. Nosilno ogrodje najprej ustrezno obnovimo, fasadne plošče prepleskamo v želeno barvo z vseh strani, ter jih privijačimo na ogrodje. Pri tem puščamo ob stranskih robovih in ob spodnjem robu ograje odprte reže, da ohranimo zračenje in odtekanje vode.

 

kalcer balkonska ograja cetris

 

Tako na nezahteven način pridobimo povsem novo ograjo, ki nam omogoča zasebnost, obenem pa...


Avtomobili na električni pogon so tik pred serijsko proizvodnjo, prepir glede oblike in standardov vtičnice za polnjenje pa je v polnem...

 

Toplogredni plini v ozračju vpijajo sončno toploto, ki se odbija od zemeljskega površja. Ta naravni proces imenujemo 'učinek tople grede' in brez tega bi bila povprečna temperatura na Zemlji -18°C, trenutno pa je +15°C.

 

ucinek tople grede 2

 

Človeške dejavnosti pa povečujejo količino toplogrednih plinov v atmosferi in s tem krepijo...

 

Od časov, ko so prve tovarne z lastnimi elektro generatorji pričele odvečno elektriko prodajati okoliškim obrtnikom in manjšim tovarnarjem, pa vse do danes, merimo porabo električne energije. V prihodnosti pa nam bo merjenje oz. spremljanje porabe elektrike omogočalo mnogo več kot samo obračun.

 

varcevanje elektrike 1

Merilnik porabe energije za spremljanje porabe posamezne naprave v gospodinjstvu (vir: WC,...

 

Velike količine sončne elektrike že nekaj časa uspešno pridobivajo z ravnimi ogledali, ki svetlobo usmerjajo v vrh visokega stolpa. Tehnika imenovana CSP (Concentraded Solar Power) odlično deluje v južnih delih Evrope, na primer na jugu Španije, bolj severno pa je sonca premalo.

 

soncna energija fotovoltaika 3

Zaradi ogledal na krožnih progah je letni izkoristek večji za 17%

 

Učinek...

 

Nov izdelek namenjen za vrtanje skozi izjemno trde keramične ali granitogres ploščice, steklo, ali porcelan. Sveder samo naslonimo na površino in vrtamo z največ 200 o/min, brez uporabe udarnega vibriranja ter hlajenja. Ko sveder prevrta ploščico ga zamenjamo z običajnim za udarno vrtanje v beton ali opeko.

 

KERAMO EXTREME SVEDER vrtanje

 

Z njim vrtamo do primerne globine za zidni vložek in postopek je zaključen. Sveder je letos...

 

Ball State Universitiy v Indiani ima 22.000 študentov in več kot 100 poslopij na površini 1.620.000 m2. Na tem zemljišču so še parkirišča, stadioni, športne dvorane, zelenice, parki in ribniki. Stavbe na zunaj kažejo na dolgoletno zgodovino univerze, znotraj pa so opremljene z najnovejšo hladilno – ogrevalno tehniko. Toplotne črpalke zemlja- voda so prvič vključili pred mesecem dni, sistem pa deluje brez motenj in pomanjkljivosti.

 

zemlja_greje_in_hladi_1
Zemeljske sonde in toplotne črpalke univerze BSU grejejo in hladijo 67 stavb - prihranek 2 milijona dolarjev...

Popolna simbioza

Težki pogoji v naravi so že večkrat pogojevali nastanek simbioze med različnimi vrstami. Klasičen primer simbioze so klovnske ribice (Amphiiprioninae) in morske vetrnice (iz družine Actinaria). Ti dve vrsti živita v popolnem sožitju, drug drugemu zagotavljata pogoje za preživetje – predstavljata torej nekakšen hibrid med rastlino in živaljo.

Tako nekako deluje tudi toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid, ki predstavlja hibrid med kondenzacijsko plinsko pečjo in toplotno črpalko zrak-voda. Na videz različna sistema se med seboj dopolnjujeta s skupnim ciljem – zagotavljati toplino in udobje v Vašem domu, ne glede na letni čas.

 

 

airabela toplotna daikin ribe

Primer simbioze v naravi

 

 

Sožitje...

Motiv za ta tekst so pisma bralcev, ki pa jih ne boste našli v rubriki vprašanja – odgovori. Sporočajo nam njihova mnenja in razmišljanja, njihova pisma pa se v 99 odstotkih začnejo s stavkom » se mi zdi zanimiva in jo rad prebiram«. Te besede so mazivo in balzam za ekipo, ki revijo sestavlja in se za njih z globokim priklonom zahvaljujemo.

 

uvodnik

 

Bralec nam piše: »Navedba, da je človek v zadnjih 100 letih z izgorevanjem fosilnih...

 

Zakaj izbrati biološke čistilne naprave H2E? Kot že rečeno ne potrebujejo elektrike, ni aktivnega blata, ne posegajo v videz okolice (podzemni vkop), primerne so za čiščenje vseh vrst odpadnih voda, neslišne, ni neprijetnega vonja, hiter čas obdelave odpadne vode (do 6 ur), takoj pripravljene za izpust v naravo ali kanalizacijski sistem, ne povzročajo izpustov toplogrednih plinov. Izdelek je slovenski proizvod.

 

HISA CISTILNA NAPRAVA

 

Čistilne naprave, H2E so narejene iz INOX materiala ali iz POLIETILENA (dvoplastna plastika). Montaža in transport čistilne...

Elektrika je sila, ki omogoča delovanje sodobnega sveta in ne nafta, kot nam vsak dan napačno zatrjujejo. Je najbolj vsestransko uporaben energent, ki je zaradi svojih lastnosti nekaj posebnega in ga ne moremo nadomestiti z nobenim drugim virom energije. Povprečen Zemljan je sposoben s poganjanjem kolesa s prigrajenim generatorjem proizvesti do 200 W elektrike, kratkotrajno do 250 W. Če bi hoteli nadomestiti elektrarno Mariborski otok, ki ima moč 60 MW, bi potrebovali 300.000 kolesarjev, ki bi noč in dan pritiskali na pedale.

 

spostljivo_z_elektriko_3
Z generatorjem na kolesu lahko proizvedemo samo do 200 W elektrike

 

Vir elektrike je...


Strokovnjaki podjetja Henkel so prvi na svetu razvili izdelke za popravilo jeklenih cevi in cevovodov, ki imajo varnostne certifikate....

 

Je odlična rešitev za majhne kopalnice, izdelek pa združuje lastnosti pršne in kopalne kadi. Izdelek je novost v svetu in podobnega ne izdeluje noben drug proizvajalec.

 

twinline kad 3

Majhne dimenzije, udoben vstop, dvojna uporabnost in vgrajena elektronika za varnost

 

Gospodarska kriza spodbuja iskanje konkurenčnejših energetskih rešitev

V družbi Butan plin so zaradi nizke cene, majhnih izpustov, zanesljive dobave in velikih zalog prepričani, da prihaja doba uporabe utekočinjenega zemeljskega plina. Na nedavnem energetskem sejmu v Milanu so marca napovedali novo energetsko rešitev, primerno predvsem za velike odjemalce v industriji. Pravijo, da bo UZP v Sloveniji dosegljiv že v jeseni, uporabnikom pa bo na izbiro poslovni najem ali lastna investicija v opremo.

utekocinjen zemeljski plin uzn butan

Slovensko gospodarstvo potrebuje zagon z novimi alternativnimi energenti, predvsem pa zagotovljene fiksne...

Temperature, sončno obsevanje in padavine v 2015

Na varčevanje energije in prihranke za določen ogrevalni sistem (toplotna črpalka, solarni kolektor, kotel na polena ali kotel na pelete) neposredno vreme vpliva celo kurilno sezono, zato je pametno spremljati povprečje temperatur za zadnjih nekaj let, saj se poddbje stalno spreminja. Sedaj je ogrevalna sezona na višku in mesec februar je v letu 2015 odstopal, prevladovali so hladnejši dnevi od dolgoletnega povprečja. Sončno obsevanje je neposredno povezano s prestrezanjem sončne energije za ogrevanje sanitarne vode in pridobivanje električne energije s solarnimi elektrarnami. Glede na stalno spreminjanje temperature in količine sončnega obsevanja prihranki ogrevanja za določen ogrevalni sistem niso natančno določljivi.

 

 

stroski ogrevanja

 

 

Meritve v februarju 2015

Največ sončnega vremena je bilo...

 

 

Revija VARČUJEM Z ENERGIJO vabi na 1. posvet OBNOVLJIVI VIRI širša družbena korist

 

 

celsjki sejem 1

 

Zaključena je neodvisna raziskava dogodka, ki pod črto ugotavlja, da je nesreča v nuklearki posledica človeških napak in ne naravnih dogodkov. Zaslišali so več kot 1000 ljudi, tudi vodje drugih reaktorjev v državi, to pa je bila prva taka raziskava v zgodovini Japonske. V zaključnem poročilu so predlagali popolno reformo zakonov in predpisov ki se nanašajo na vodenje japonskih nukleark, saj lahko samo tako dosežejo varno obratovanje. Japonci niso upoštevali mednarodnih varnostnih standardov, lastniki nukleark pa niso dopuščali nobene dodatne kontrole s strani zunanjih institucij ali politike.   

 

fukusima

Poskusi hlajenja reaktorja potem ko je radioaktivnost že prodrla v...

 

Polprevodniška sončna tehnologija podjetja Spectrolab se lahko uporablja celo za pogon vesoljskih plovil in brezpilotnih letal.

 

Pri podjetju Spectrolab, ki se ukvarja s proizvodnjo sončnih celic, so nedavno zabeležili rekordni izkoristek 38,8 odstotka pri večspojnih sončnih celicah brez uporabe koncentrirane sončne svetlobe, kar je za eno odstotno točko več kot njihov prejšnji rekord. Rezultate je potrdil ameriški Oddelek za obnovljivo energijo v Coloradu.

Prejšnji rekord 37,8 odstotka so postavili v aprilu. Analitiki Lux Research centra napovedujejo, da bi lahko sončne celice podjetja Spectrolab do leta 2022 dosegle 50-odstotno učinkovitost. Izkoristek 38,8 odstotka je rekordni rezultat, ki bo sončne celice še dodatno povzdignil na lestvici obnovljivih tehnologij. Polprevodniška sončna tehnologija njihovega hčerinskega podjetja Boeing (ki je tudi postavilo nov rekord) se lahko uporablja celo za pogon vesoljskih plovil in brezpilotnih letal.

"Izboljšanje tehnologije proizvodnje sončnih celic je bistvo tega kar počnemo v podjetju Spectrolab," je povedal predsednik podjetja Spectrolab, Troy Dawson. "Še naprej bomo iskali inovacije in nove načine za doseganje še boljših rezultatov."

 

spectrolab 1

 

Posledica osvetljevanja stavb in spomenikov je velika poraba elektrike in izjemno svetlobno onesnaževanje, po katerem smo pri nas med prvimi v Evropi. Varčna LED svetila na področje arhitekture vnašajo velike prihranke energije in povečanje raznolikosti.

 

LED_reflektorji
LED reflektorji so porabo od 74 kW zmanjšali na 17,2 kW pri enaki osvetljenosti

 

Izjemno...

 

Območje izredno visoke temperature se je v marcu raztezalo čez polovico zemlje in ga postavilo na rekordno četrto mesto v zgodovini opazovanja rekordnih temperatur od leta 1880 (temperatura marca je presegala letošnjo le v letih: 2002, 2010 in 1990).  

 

cetrti najtoplejsi marec v zgodovini 1

Temperaturni vzorci se zelo razlikujejo od dolgoročnega temperaturnega povprečja zemlje.  (Vir: NASA, Goddard inštitut za vesoljske...

 

Neoporečna pitna voda je predpogoj za naše zdravje. V osnovi je pitna voda pokvarljiva prehrambena tekočina.

Njene lastnosti se spreminjajo v stiku z zrakom ali materiali, segrevanjem ali mirovanjem, ob tem pa pitno vodo lahko tudi spremlja razmnoževanje bakterij. Zakoni in pravilniki dovoljujejo majhne koncentracije pesticidov, nitratov in nitritov, ki naj ne bi škodili zdravju ljudi. Kljub temu so te majhne koncentracije organskih in anorganskih molekul lahko zadosten vir energije za razmnoževanje mikroorganizmov.
Ker so poleg varčevanja z vodo v središču pozornosti tudi ukrepi za varčevanje z energijo, lahko razmeroma nizke temperature vode v vodovodni...


Na GZS so se odzvali na vladni predlog o višjih trošarinah.

Kot so zapisali, vlada z ukrepi za krpanje proračunske...

 

Satelitski posnetki z interneta velikokrat ne zadostujejo, saj o premalo ostri in zastareli. Izjemno natančne in najnovejše posnetke ali filme pa potrebujejo rudarji, gradbeniki, okoljevarstveniki, kmetovalci in gozdarji, topografi ter vsi, ki opazujejo spremembe ali poškodbe v naravnem okolju.

 

letalo za nadzor TRIMBLE

 

Z enim samim poletom posebnega letala omogočimo takojšnjo izdelavo zemljevidov, 3D modelov...

 

Center energetskih rešitev (CER) v ljubljanskem BTC-ju organizira strokovni seminar Učinkovita raba energije v javnih stavbah.

Seminar bo potekal v četrtek, 17. april 2014, ob 12.30.

 

cer center energetskih resitev

 

Učinkovita raba energije v javnih ustanovah velikokrat predstavlja večji izziv kot si...

Zreli ljudje prevzemamo odgovornost za svoje ravnanje. Le okoljsko realističen človek je sposoben preusmeriti fokus v lasten vpliv na okolje in ne na vpliv človeštva kot takega. 

 

sodobni clovek1

 

Okolje smo mi sami

Zreli ljudje prevzemamo odgovornost za svoje...


Mednarodno sodelovanje med londonskim Imperial College ter raziskovalci iz Belgije, Kitajske in Japonske je prineslo zanimivo odkritje. Če...

 

Prvo mesto testiranja peletnih kaminskih peči nemške organizacije Stiftung Warentest je osvojila Rika peletna peč Como!

 

agni_kamin_como_rika

 

Rezultat Stiftung Warentest podjetju Rika ponovno poudarja vodilno in pionirsko vlogo na trgu...


Rešilna naprava ob težkih vremenskih pogojih

V času žledoloma smo po radiu, TV...


Dilatacijsko solarno držalo

Patentiran izdelek je namenjen reševanju težav, ki nastanejo v nosilnih konstrukcijah...

 

Britansko podjetje Naked Energy je patentiralo in začelo s proizvodnjo svojega Virtu Technology sončnega kolektorja, ki proizvaja elektriko in toploto hkrati.

 

vakuumski kolektor fotovoltaika 1

Način odvzema toplote omogoča fotovoltaiki visok izkoristek in višjo življenjsko...


Trenutni gospodarski položaj in želje po prostornosti so družino Ilešič Čujovič vodili pri...

 

Eko sklad 2014: novost so predvsem nove tehnične zahteve pri kotlih na lesno biomaso

 

Eko sklad letos razpisuje 21 milijonov EUR za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe OVE v stanovanjskih stavbah ter pol milijona EUR za električna vozila. Od tega do 7,5 milijona EUR iz sredstev Sklada za podnebne spremembe za določene naložbe v stanovanjskih stavbah na degradiranih območjih - v občinah, ki so sprejele odlok o načrtu za kakovost zraka zaradi prekomerne obremenjenosti s prašnimi delci.

 

eko sklad subvencija

 

Spodbude so namenjene za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, vgradnjo kurilne naprave za...

 

Betonska obloga s katero so po nesreči 1986 pokrili reaktor v Černobilu, zaradi vremenskih vplivov počasi razpada in poka, radioaktivnost pa ponovno prodira v okolje. Zato je 46 držav ustanovilo sklad, s katerim plačujejo gradnjo posebnega kovinskega oboka, s katerim bodo prekrili razpadajoči reaktor.

 

POKROV REAKTORJA V CERNOBILU

 

Dela bodo končana konec leta 2017, dva dela velikanskega oboka pa ravno sedaj...


Sejem Dom je največja specializirana mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva v Sloveniji in njeni okolici. Letos sejem...

 

Raziskovalci University of Arizona so razvili novo tehnologijo s katero zmanjšajo izhlapevanje z vodnih površin na prostem, pri tem pa prestrezajo še sončno energijo.

 

PANELI HEXOCOVER

 

Izum sestavljajo šesterokotne dvoplastne plošče, med katere so vpete žogice premera...

 

Pri podjetju Miele so predstavili novo linijo pralnih strojev serije W1, ki uporabnika očara z vsemi novostmi, ki jih ponuja. Resnično lahko govorijo o revoluciji v negi perila.

 

Vsi pralni stroji Miele so generalno varčni in okolju prijazni, zato brez težav dosegajo najvišji razred energijske učinkovitosti A+++. Z novimi pralnimi stroji Miele lahko varčujete z električno energijo in vodo kot še nikoli doslej. Kapaciteta polnjenja bobna je do 9 kg. Možnosti števila vrtljajev centrifuge med ožemanjem pa vse tja do 1600 vrtlj./min.

 

miele pralni stroj 2

 

Miele pralni stroj z oznako WKR 770 PWash in TDos...

 

Kamin Brunner

Opremljen z grelnikom vode in loputo s katero izbiramo, kam bomo usmerili toploto gorečih polen. Kamin lahko deluje kot običajna peč, s katero ogrevamo prostor in toploto hkrati akumuliramo v obzid peči. Lahko pa s premikom lopute del toplote preusmerimo skozi vodni izmenjevalec, ki jo odda zalogovniku toplote in s tem podpre ogrevalni sistem stanovanja ali hiše ter ogreje sanitarno vodo. Kamin HKD 4 ima moč do 9 kW in v enem nalaganju sprejme do 10 kg in do 50 cm dolgih polen. Razdelitev toplote med ogrevalnim in vodnim delom kamina lahko spreminjamo v razmerju 30% proti 70%, v korist vodnega ali kaminskega dela.

 

kamin_bruner_hrovat
Kamin Brunner s preklopno loputo prilagaja tok toplote v prostor ali v vodni...

 

V izboljšanju toplotne izolacije stavb se skriva ogromen varčevalni potencial. Enako kot mi imajo tudi Švicarji vzpodbujevalne programe, s katerimi olajšujejo lastnikom stavb izboljšave na energetskem področju, s tem da poleg subvencij nudijo tudi davčne olajšave.

 

Novi izolacijski elementi

Nekateri švicarski proizvajalci so se odločili, da kupcem ponudijo predfabricirane izolacijske fasadne elemente. Slednji imajo pred običajnimi sistemi nekaj prednosti. Dele fasadne obloge izdelajo na robotizirani liniji, ki dela z milimetrsko natančnostjo. Roboti opravijo tudi vse potrebne izreze za okna ali druge napeljave, skrojijo dele iz aluminija ali jekla, jih spojijo in opremijo še z vsemi potrebnimi prijemali za  morebitno namestitev solarnih modulov ali druge opreme. Ko je visokoizolativen fasadni element  dokončan, sledi namestitev na stavbo po sistemu just- in- time. Deli nove fasadne obloge so običajno velikotabelni in so lahko opremljeni še z drugimi vgrajenimi elementi, na primer protisončnimi žaluzijami. S tem dosežemo še dodatne ugodne učinke, arhitekturno gledano pa lahko v enem zamahu izboljšamo toplotne lastnosti stavbe in posodobimo njen zunanji izgled.

 

Materiale, barve ali izgled površine za predgotovljene obloge določijo za vsak primer posebej, običajno pa so sestavljeni iz lesa, aluminija, umetnih mas, jeklene pločevine in izolacijskih materialov. Prednost je še kratek čas montaže in izolacijski učinek, ki ga izbere projektant ali naročnik.

 

skener1
3D laserski skener Photon 120 lahko natančno izmeri vse, od fasade do kraja zločina


 

Posledica počasnega načina prebavljanja trave v kravjem črevesju je tvorba metana, ki je izjemno nevaren toplogredni plin, vendar ga v primerjavi CO2 skoraj ne omenjamo. Metan je 23 krat bolj nevaren od CO2, saj ima toliko večjo sposobnost zadrževanja toplote v atmosferi. Drugi viri metana so še živalski gnoj, močvirja, rudniki premoga in netesne napeljave za zemeljski plin.

 

goveja_groznja
Povprečno govedo lahko na dan odda do 1000 litrov metana

 

Na več koncih sveta so se...


Večnamenski proizvod za hitro in trajno zatravitev površin, zlasti na terasah. Izvedba s podpornimi stebrički je namenjena oblaganju teras,...

 

Stasitstični urad RS poroča vzpodbudne rezultate za novembru 2014, ko je bilo izdanih 295 dovoljenj za gradnjo stavb ali za 7,7 % več kot v oktobru 2014. Od teh so bila 204 gradbena dovoljenja izdana za gradnjo stanovanjskih stavb (6,8 % več kot v oktobru), 91 pa za gradnjo nestanovanjskih stavb (9,6 % več kot v oktobru). Od gradbenih dovoljenj za stanovanjske stavbe jih je bilo 93,6 % izdanih za enostanovanjske stavbe, 1,0 % za stanovanjske stavbe za posebne družbene skupine in 5,4 % za večstanovanjske stavbe.

 

novogradnja

 

Po štirimesečnem zatišju je bila v novembru spet načrtovana gradnja tri- in...


Če na poti potrebujete elektriko za polnjenje računalnika, mobitela ali grelca za kavo, so sončne celice primerne tudi za tovrstno oskrbo,...

 

Pojma energijska učinkovitost in varčevanje z naravnimi viri ljudem nista več tuja. Mnogi se v zadnjih letih, tudi zaradi gospodarske krize, odločajo za bolj racionalno in omejeno rabo energentov. Vendar pa nas je malo, ki razmišljamo takole: ko zaprem pipo, varčujem z elektriko. Ko ugasnem luč, varčujem z vodo. Zdi se, da se večina ljudi še ne zaveda, kako usodno in neločljivo sta energija in voda povezani.

 

Brez vode ni energije

V zgodovini je bilo za razvoj vsake civilizacije nujno zagotoviti dvoje: dovolj vode in energije. Mnoge pred- antične civilizacije so izginile zaradi pomanjkanja vode in tudi  velike selitve ljudstev iz mrzlih v tople kraje so bile morda le stiska z energijo. Danes seveda ni nič drugače: voda in energija sta kritična elementa za blaginjo človeštva in sta še bolj kot v preteklosti neločljivo povezana. Brez vode danes ne pridemo do energije, še zlasti to velja za elektriko - pa naj ta prihaja iz termoelektrarn ali jedrskih elektrarn. Voda je ključna tudi za pridobivanje vseh energentov, od nafte, plina, premoga, uranove rude do biogoriv. Zato se ni treba čuditi, da je največji porabnik vode v Sloveniji ravno energetika, ki uporabi na leto vsaj 600 milijonov kubikov vode, kar je tri četrtine vse uporabljene vode pri nas.

 

energija_voda_lucka_kajfez
Energetika celotnega planeta sloni na ogromnih količinah čiste sladke vode

 

Na srečo še vedno drži trditev, ki smo jo v povezavi s ceno pelet že večkrat ponovili. Njihova cena je neodvisna od cene nafte, plina ali elektrike in je tudi ta trenutek še vedno daleč najnižja od vseh energentov, ki omogočajo avtomatizirano kurjenje.

 

cena peleti, peletna peč

Prerez peletne peči

 

Po podatkih nemškega Pelletinstituta se je cena v letošnjem...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.