V načelu tega predloga ne podpiramo, vendar pa odločitev ni enoznačna, več je razlogov za in proti.

Razlogov proti takšni lokaciji je več. Najprej problem temperature tega prostora: mora imeti vsaj 10 stopinj Celzija. Ker s sistemom varčujemo z energijo, bi bilo hlajenje zraka preko toplotno neizolirane inštalacije neprimerno. Drug razlog proti takšni namestitvi so kratke razdalje med aparatom in spalnimi prostori, namreč kratke razdalje slabo dušijo hrup, ki se prenaša preko cevi. Zato je potrebno v takšnih primerih umetno podaljšati dolžino cevi na vsaj 8 metrov.

enetsi toplotne črpalke

Naslednja možna težava je hrup naprave, ki se prenaša po zraku. Čeprav imajo najboljše naprave zelo majhen hrup (denimo novus 300 ima le 17 dB pri 150 m3/h), je ponoči vsak hrup lahko problem, še posebej tik nad spalnico.

Problem najbolj praktične narave je menjava filtrov in servisiranje: če je ta težko dosegljiva, bo normalno vzdrževanje in servisiranje povezano z neudobnimi pohodi na podstrešje do naprave.

Prednost lokacije prezračevalne naprave z razdelilci na podstrehi je lahko v razvodu cevi, ki je v določenih primerih veliko bolj enostavno in bolj poceni kot vlečenje cevi iz kurilnice ali kleti.

So pa »podstrehe« zelo različne in jih ne moremo enoznačno opisati. V vsakem primeru pa namestitev rekuperatorja na podstreho ne sme prinašati dodatnih stroškov ali neprijetnosti uporabnikom. 

Več zanimivosti o prezračevanju na www.e-netsi.si

 

Podobni članki

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.