Zaradi pandemije so cene energentov v prvem četrtletju 2020 na splošno padle. Razlog je seveda kriza, ki jo je povzročila pandemija COVID-19, saj se je življenje v prvih štirih mesecih popolnoma zaustavilo. Potem ko so marca lani za okrog 40 odstotkov padle cene nafte na svetovnem trgu, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo to poznalo tudi na cenah energentov v Sloveniji. Občutno so se pocenili pogonska goriva, kurilno olje, elektrika, zemeljski plin in lesna biomasa. Že poleti 2020 pa so se nekateri energenti že začeli dražiti.

 

cene energentov

 

Energetska podjetja v zadnjih letih poslujejo zelo dobro, vendar so se že pred pandemijo soočala s številnimi izzivi, ki so jih povzročala velika nihanja cen energije na svetovnih trgih, kar se je seveda odražalo tudi na dogajanju v Sloveniji. Nemotena preskrba z energenti dokazuje, da se je slovenska energetika znala odzvati na primeren način, saj v nobenem od sektorjev preskrbe z energijo ni bilo zaznati težav.

Cene energentov 2021 - cena kurilnega olja

Doba ogrevanja s kurilnim oljem se sicer počasi izteka, a med petimi glavnimi viri energije za ogrevanje v slovenskih gospodinjstvih ima, kot lahko razberemo iz rezultatov raziskave REUS 2019, še vedno 20-odstoten delež. Na prvem mestu je lesna biomasa z 32-odstotnim deležem, na tretjem zemeljski plin z 12-odstotnim, sledita elektrika in toplotne črpalke.

Cena kurilnega olja je spomladi 2020 padla na najnižjo raven v zadnjih 10 letih (aprila je bila povprečna cena za 1 liter 0,72 evra), že junija 2020 pa je začela naraščati in se do konca novembra lani dvignila za približno 15 odstotkov, na 0,82 evra – razlika pri naročilu 2000 litrov kurilnega olja je bila tako konec novembra lani v povprečju nekaj več kot 200 evrov (brez stroškov prevoza), zdaj je še večja, saj je cena kurilnega olja v povprečju narasla na 0,95 evra. Cene se pri različnih ponudnikih nekoliko razlikujejo, poleg tega različno zaračunajo dostavo, zato se pred naročilom splača preveriti ponudbo.

Cene KURILNEGA OLJA

Ponudnik

Petrol

Goldi (za OMV)

Horizont

Logo

cena kurilno olje  l/EUR

0,946

0,950

0,944

0,950

Opomba: Cene smo preverjali sredi aprila 2021, veljajo ob naročilu 1500 litrov kurilnega olja in plačilu z gotovino ter ne vključujejo stroškov dostave.

 


Cena elektrike 2021

Cena elektrike se je v prvem valu korone za slovenska gospodinjstva in male poslovne odjemalce znižala za dobro tretjino, saj med 1. marcem in 31. majem 2020 ni bilo treba plačevati prispevka za proizvodnjo iz obnovljivih virov in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike v soproizvodnji, Agencija za energijo je za to obdobje ukinila dodatek za obračunsko moč, nekateri ponudniki pa so ceno elektriko za svoje odjemalce še dodatno znižali, za 5 do 15 odstotkov.

Če pogledamo celotno leto 2020, pa se je po podatkih ministrstva za infrastrukturo, ki je marca 2021 objavilo statistiko reprezentativnih cen elektrike za gospodinjske odjemalce na maloprodajnem trgu v letu 2020, cena elektrike v primerjavi z letom 2019 za povprečnega gospodinjskega odjemalca zvišala v povprečju za 8 odstotkov. Če so se med prvim valom epidemije cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce znižale za približno tretjino, pa so se že junija 2020 stvari vrnile v stare tirnice. Od takrat do letos spomladi se niso spremenile.

Cene ELEKTRIČNE ENERGIJE

Ponudnik

Gen-I

Petrol

Energija Plus 

Sonce

energija 

cena

elektrika  kWh/EUR

0,05794

0,06455

0,07789

0,063

Opomba: Cene smo preverjali sredi aprila 2021, veljajo gospodinjstva, za enotno tarifo (ET) po rednem ceniku in ne vključujejo DDV.

 


 pasica aplikacija

Cena plina 2021

Distribucija zemeljskega plina za plinske peči, , s katerim se pri nas ogreva že več kot 130.000 odjemalcev, ves čas poteka nemoteno, ne glede na pandemijo. Nekaj ponudnikov je v prvem valu epidemije (spomladi 2020) za gospodinjstva in male poslovne odjemalce znižalo ceno zemeljskega plina, tako je bila cena plina glede na redni cenik nižja za 10 do 30 odstotkov. Cena plina na maloprodajnem trgu je sicer bila v letu 2020 nižja kot pred osmimi leti.

Ob tem je treba vedeti, da se v zadnjih letih veliko cen oblikuje glede na gibanje borznih indeksov, tako da je neposredni vpliv cen nafte pomembno zmanjšan. Kar zadeva zemeljski plin, lahko po napovedih strokovnjakov tudi v prihodnje pričakujemo ugodne cene, saj so skladišča v Evropi precej polna, tudi obseg dobav utekočinjenega naftnega plina je precejšen. Ob tokratnem preverjanju cenikov ugotavljamo, da cena zemeljskega plina že od junija 2020 ostaja nespremenjena. Za gospodinjstva je eden najbolj ugodnih energentov, saj lahko eno kilovatno uro tega energenta dobijo že za 0,05 evra, z vsemi davki in dajatvami vred.

Cene PLINA 2021

Ponudnik

Gen-I

Petrol

Energija Plus 

Plinarna Maribor 

Cena plina kWh/EUR

0,02692*

0,02739

0,02798

0,02925
Opomba: Cene plina smo preverjali sredi aprila 2021, veljajo gospodinjstva, po rednem ceniku in ne vključujejo DDV.

Vir: www.poceniplin.si, www.petrol.si, www.energijaplus.si, www.plinarna-maribor.si


 

Cena drv 2021

Drva spadajo med najcenejše energente – za kilovatno uro energije, pridobljene s kurjenjem drv v sodobnem kotlu z lambda sondo, bomo odšteli tri cente, če drva kupimo. Če kurimo drva iz svojega gozda, ki smo jih pripravili sami, je ogrevanje z njimi še cenejše. Kriza, ki jo je povzročila epidemija COVID-19, je vplivala tudi na ceno lesne biomase.

Prvi val epidemije COVID-19 spomladi 2020 je vplival tudi na ceno drv, ki se je znižala, kar je marsikoga, ki za ogrevanje uporablja peči na drva ali peči na pelete spodbudilo, da je začel razmišljati o nabavi zaloge za prihajajočo zimo. Tudi sicer velja, da je konec spomladi in pred začetkom poletja najbolj ugoden čas za nakup energentov. Drva niso izjema, njihova cena se oblikuje glede na povpraševanje in ponudbo in ni odvisna od ekonomskih in drugih dogajanj kot pri drugih energentih. Od pomladi 2020 do pomladi 2021 so cene drv pri nekaterih večjih ponudnikih ostale nespremenjene, pri drugih pa so navzgor ali navzdol gibale za 10 evrov do 20 evrov. Od novembra lani do letošnjega aprila so denimo pri enem ponudniku pocenila za približno 6 evrov, pri drugem pa za ravno toliko podražila, medtem ko je pri dveh ponudnikih cena drv na paleti ostala enaka.

 

Cene LESNE BIOMASE - DRVA

Ponudnik

Za topel dom 

Drva.info

Ece  

Bioles Horizont  

cena

paleta/EUR

129,99*

159,99

179,99

174,99

Opomba: Cene smo preverjali sredi aprila 2021, veljajo pa za paleto (1 x 1 x 1,8 m) srednje debelih suhih bukovih drv dolžine 33 cm in ne vključujejo stroškov prevoza.

*Drva so sveža.

 


 

Cena peletov v letu 2021

Ponudba peletov, tako domačih in tujih proizvajalcev, kot tudi distributerjev je velika, bolj ali manj velike so lahko tudi razlike v kakovosti. Njihova cena niha glede na letno proizvodnjo, povpraševanje (ki se iz leta v leto povečuje) in glede na sezono. Na splošno velja, da so jeseni in pozimi dražji kot spomladi po zaključku ogrevalne sezone in poleti. No, tokratna primerjava lanskih junijskih in decembrskih cen pri treh ponudnikih je pokazala, da to ni nujno res, saj jih nekateri ponudniki tudi med kurilno sezono ponujajo po akcijskih cenah. Pri enem je bilo tako treba novembra 2020 za paleto peletov kakovostnega razreda A1 (brez stroškov prevoza, seveda) odšteti 10 evrov manj kot junija, pri drugem 15 evrov manj, pri tretjem pa 20 evrov več, vendar cena peletov vključuje tudi stroške prevoza. Od novembra lani so se peleti pri enem od ponudnikov pocenili za 10 evrov (redni cenik), pri drugem pa za 25 evrov (akcijska cena).

Cene LESNE BIOMASE - PELETI

Ponudnik

Petrol  

Za topel dom 

Bioles Horizont   

cena paleta/EUR

289,00

246,35*

299,99**

Opomba: Cene smo preverjali sredi aprila, veljajo za paleto (975–1050 kg) peletov najvišjega kakovostnega razreda (A 1 ali S4Q 1), ne vključujejo stroška dostave.

*Akcijska ponudba. **Cena vključuje dostavo.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.