Globalna ambicija je doseči neto ničelne emisije ogljika do leta 2050 pomeni, da bomo v prihodnjih letih verjetno porabili več električne energije kot kadar koli prej. Za obvladovanje tega povečanega povpraševanja se bo moralo omrežje, ki nas oskrbuje z električno energijo, razviti. Torej, kako bo to vplivalo na naša trenutna električna omrežja in jih oblikovalo v prihodnosti?

 

oskrba z elektricno energijo net zero

Če želimo ustaviti globalno segrevanje planeta, bo morala biti globalna oskrba z električno energije do leta 2050 proizvedena z viri brez izpustov emisij toplogrednih plinov. 

Zakaj bomo v prihodnosti porabili več električne energije?

Sežiganje fosilnih goriv za proizvodnjo električne energije je bilo v preteklosti eden največjih onesnaževalcev CO2 in s tem eden glavnih vzrokov globalnega segrevanja. Poleg tega številne naše vsakodnevne dejavnosti, kot sta kuhanje in ogrevanje, delujejo na plin, ki je prav tako ključni oddajnik CO2.

Da bi dosegli neto nič, moramo znatno opustiti uporabo teh goriv in jih nadomestiti s "čistejšimi" viri energije, kot so obnovljivi viri.

Uporaba obnovljivih virov energije – kot sta vetrna in sončna energija – je eden najhitreje rastočih načinov pridobivanja čistejše in bolj zelene električne energije. To pomeni, da bo za zmanjšanje emisij CO2 in doseganje neto ničelne vrednosti več vidikov našega življenja, ki so bili prej odvisni od fosilnih goriv, namesto tega moralo začeti uporabljati elektriko.

Leta 2020 so fosilna goriva še predstavljala 83 % svetovne mešanice energetskih virov, v letu 2022 še 62 %, vendar bo morala ta številka do leta 2050 pasti na manj kot 20 %, da bi dosegli neto nič.

 

oskrba z elektricno energijo viri

 

Je naše elektroenergetsko omrežje kos povečanemu povpraševanju?

Omrežje, ki prenaša elektriko od mesta, kjer je ustvarjena, do mesta, kjer se uporablja – predvsem v naše domove in podjetja –, je znano kot »električno omrežje«. Najlažje si ga predstavljamo kot cestno omrežje; a namesto avtomobilov po njem potuje elektrika.

 

oskrba z elektricno energijo


Prenosno omrežje je kot avtocesta, ki prenaša elektriko po vsej državi


Distribucijsko omrežje je kot lokalne ceste, po katerih se električna energija iz prenosnega omrežja pripelje do naših domov in podjetij.

Naša cestna omrežja so sposobna obvladovati današnje število in pretok vozil, vendar bi veliko povečanje števila povzročilo zastoje in znatno upočasnilo potovanje. Na podoben način bo moralo biti naše električno omrežje v prihodnosti sposobno prenašati več električne energije, zato ga nenehno širimo in posodabljamo, da zagotovimo, da je pripravljeno na to povečanje.

Pomembno si je zapomniti, da se povečanje povpraševanja ne bo zgodilo čez noč; to bo postopna sprememba in zagotavljamo, da se bo mreža razvijala v skladu s spremembami. To vključuje nadgradnjo fizične infrastrukture – kot so nadzemni daljnovodi, transformatorske postaje in distribucijska oprema – in tudi sprejemanje ukrepov za zagotovitev, da je električna energija na voljo tam in ko jo potrebujemo.

 

Prenos električne energije na prava mesta ob pravem času

Raven povpraševanja po električni energiji ni nikoli zares konstantna; razlikuje se čez dan in leto. Na primer: ko pridemo iz službe, prižgemo televizijo in pripravimo večerjo – potreba po energiji se poveča; ko gremo spat pade; in ko se zbudimo, prižgemo luči in naredimo zajtrk, se spet poveča.

Industrija proizvodnje električne energije poveča ali zmanjša količino proizvedene električne energije, da zadosti povpraševanju v državi. Pri uporabi fosilnih goriv za proizvodnjo električne energije je to običajno preprost postopek; porabi več goriva, da proizvede več električne energije. Vendar pa je pri uporabi obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije nekoliko bolj zapleteno, saj očitno ne moremo nadzorovati vetra ali sonca, da bi ustvarili več vetrne ali sončne energije, kadar koli jo potrebujemo.

To pomeni, da je potrebna večja „fleksibilnost“ v načinu uporabe in shranjevanja električne energije, da kar najbolje izkoristimo naše obnovljive vire energije in zagotovimo, da je vedno dovolj ponudbe za zadovoljitev povpraševanja.

 baner soncne elektrarne

Kako lahko naša oskrba z električno energijo postane bolj prilagodljiva?

Prilagodljivost lahko izvajamo v različnih oblikah:

1. Biti bolj prilagodljiv pri uporabi energije

Raziskujejo se različne metode, ki bi nam pomagale premakniti porabo električne energije v čase, ko je omrežje najčistejše in najcenejše. A brez skrbi, to ne pomeni, da bomo morali večerjo kuhati sredi noči!

Pametno polnjenje električnih vozil na primer omogoča, da se polnjenje zgodi, ko je v omrežju manj povpraševanja ali ko je na voljo več obnovljive (in zato pogosto cenejše) električne energije. To pomeni, da lahko ne glede na to, kdaj priključite svoj avto, samodejno prekine polnjenje med tistimi konicami, ko je povpraševanje po omrežju največje in je energija najdražja.

Podobno tarife za čas uporabe ponujajo nižje cene elektrike, ko so povpraševanje in cene energije najnižje. Delujejo v povezavi z vašim pametnim števcem za spremljanje cen in uporabo podatkov za premik nekaterih vrst porabe energije na cenejša obdobja, s čimer se izognejo najvišjim cenam in tudi pomagajo uravnotežiti povpraševanje v omrežju.

2. Shranjevanje energije za kasneje

Včasih bodo obnovljivi viri energije proizvedli več električne energije, kot je v danem trenutku dejansko potrebno. Namesto da bi pustili, da gre v nič, se lahko energija shrani in sprosti pozneje, ko je potrebna.

Tehnologija shranjevanja elektrike s hranilniki električne energije ima lahko različne oblike; od obsežnih sistemov za shranjevanje, ki pomagajo električnemu omrežju zagotavljati zanesljivo oskrbo z električno energijo, do domačih hranilnikov, ki jih podnevi polnijo sončni paneli in ki hranijo električno energijo za čas, ko jo potrebujemo.

Obstaja tudi črpalni rezervoar, ki je v bistvu kot ogromna "vodna baterija". Ko voda prehaja iz enega rezervoarja v drugega, se energija, ustvarjena iz toka, porabi za ustvarjanje električne energije.

3. Delitev energije med različnimi državami

Ogromni visokonapetostni kabli, imenovani interkonektorji, nam omogočajo izmenjavo obnovljive energije s sosednjimi državami ali regijami. Ko proizvajamo presežek energije, jo lahko delimo s sosedi prek povezovalnih daljnovodov, ko potrebujemo več energije, jo lahko uvozimo od njih.

 

oskrba z elektricno energijo zelena energija

 

Kako sem lahko bolj racionalen glede lastne porabe električne energije?

Sprememba naših navad o tem, kako in kdaj uporabljamo energijo, bo pomembna za podporo prožnega energetskega sistema v prihodnosti. Na primer, uporaba energetsko intenzivnih naprav v času, ko vaš dom napaja obnovljiva energija, bo pripomogla k zmanjšanju vpliva na planet in vaš žep.


Predvsem pa je pomembno, da se odločite za energetsko varčne vire pridobivanja energije kot so sončne elektrarne in za varčne sisteme ogrevanja, kot so toplotna črpalka in IR paneli.


Za več informacij o racionalni oskrbi z električno energijo in delovanju naprav pišite v spodnji kontaktni obrazec, z veseljem vam bomo svetovali!


Panheat d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.