Pri samooskrbi z električno energijo je vsem dobro poznan, z Uredbo uveljavljen sistem net – metering. Vendar ta sistem v zahodni Evropi izgublja na pomenu, saj se sedaj gradijo sončne elektrarne, ki viške ne oddajajo v omrežje, temveč v baterije, pri čemer so čedalje bolj popularne Li - ion baterije.

 

Vemo, da so bili hranilniki (baterije) elektrike doslej, če smo želeli popolno neodvisnost od omrežja, najdražji del solarnega sistema. Solarne elektrarne s hranilniki se drugod po Evropi izkazujejo kot rentabilne le tam, kjer je cena električne energije visoka ali pa država subvencionira del cene baterij.

 

velog soncna elektrarna

 

Razsmernik Axpert – odlična rešitev

Nove rešitve gredo v smeri shranjevanja električne energije skupaj s segrevanjem sanitarne tople vode. V Velog d.o.o. smo se reševanja problema lotili z aplikacijo visokonapetostnega razsmernika Axpert nove generacije. Ta v eni napravi združuje čisti sinusni razsmernik, MPPT solarni regulator, polnilec akumulatorjev, ter možnost priklopa na omrežje. Posebnost razsmernika Axpert je v sposobnosti, da iz omrežja jemlje energijo in jo v omrežje ne oddaja. Za tako zasnovan sistem sončne elektrarne pa ni potrebno dovoljenj in soglasij.

 

 

velog razsmernik Axpert za samooskrbo z elektriko

Nova generacija razsmernikov Axpert za dejansko samooskrbo

 

 

Solarni sistem brez baterij

Visokonapetostni razsmerniki omogočajo, da lahko sistem sončne elektrarne deluje brez baterij, kar seveda pomeni, da je potrebno podnevi zbrano energijo porabiti. Vendar zaradi stabilizacije sistema priporočamo vsaj minimalno kapaciteto baterij, ki pa ne služijo shranjevanju energije, ampak kot «back up« sistem. Življenjska doba teh bo daljša, saj dejansko te ne bodo v ciklični funkciji.

 

Potrebni ukrepi pred vgradnjo

Pred namestitvijo takšnega sistema sončne elektrarne je potrebno izmeriti dnevno porabo elektrike med 8h zjutraj in 18h popoldan, ter nato na tej osnovi solarni sistem dimenzionirati. Morebitne viške energije se nato usmeri v gretje sanitarne vode, kar lahko prinese velike prihranke in pomaga vsem tistim uporabnikom, ki imate večjo dnevno porabo elektrike (gostinski obrati, hoteli, obrtniki, manjše javne ustanove, večstanovanjske zgradbe,…)

 

velog Solarna LiFePo4 baterija

Solarna LiFePo4 baterija 48V 100A, ki je kompatibilna z Axpertom

 

Cenovno zelo sprejemljiva naložba

Poleg dejanske samooskrbe z elektriko, ki ne koristi omrežja za oddajanje viškov pridelane elektrike,  je prednost tudi v tem, da je naložba cenovno zelo sprejemljiva, saj je strošek vlaganja v baterije majhen.

Če je sončna elektrarna zasnovana kot otočni solarni sistem, brez povezave z omrežjem, lahko med dnevom ta zagotavlja delovanje velikih porabnikov energije, kot so npr. klima naprave. Če je kapaciteta baterij pravilno dimenzionirana, bodo baterije ponoči lahko še vedno napajale ostale porabnike.

Za tiste, ki pa ste usmerjeni v prihodnost, nudimo tudi Li-ion baterijske sklope, narejene iz LiFePo4 celic. Moduli, ki shranijo 5 kWh (48V 100ah) električne energije, se med seboj vežejo modularno, ter so kompatibilni z razsmerniki Axpert.

Več na www.akumulator.si ali preko e-pošte info@velog.si

 

Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.