Enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti

Enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti

Z naraščajočimi cenami kurilnega olja in ostalih naftnih derivatov, katerim smo priča v zadnjih letih, se veliko gospodinjstev po Sloveniji sooča z vedno višjimi stroški za ogrevanje. Vprašanje je, kaj narediti?

Ena možnost je prehod na drva, s katerimi bi postalo ogrevanje precej cenejše. To pa hkrati pomeni tudi precejšen poseg v obstoječi sistem centralnega ogrevanja, saj je potrebno zamenjati kotel, smiselno pa je vgraditi tudi zalogovnik toplote. Vendar je uporaba drv zelo nepraktična, še posebej za nekoga, ki je bil vajen »razkošja«, ki ga ponuja kurilno olje, kot na primer vklapljanje in izklapljanje po potrebi.

 inovateh_Fenix_na_KIV_NTK15-25

Peleti – lesna biomasa v praktični obliki

Peleti so oplemeniteno gorivo iz biomase, ki jo stisnemo pod visokim tlakom. Viri oplemenitene biomase so v večini primerov stranski produkti žagarske in lesne industrije. V zadnjem obdobju so lesni peleti postali zelo zanimiv energent, saj so v tem trenutku praktično za polovico cenejši od kurilnega olja. Trenutno je za 1000 L kurilnega olja potrebno odšteti 910 EUR, za 2 toni pelet, kar po kalorični vrednosti ustreza 1000 L kurilnega olja, pa le polovico te vsote, to le okoli 460 EUR. Pri tem pa je potrebno poudariti, da so lesni peleti okoljsko tudi precej bolj sprejemljiv energent kot kurilno olje.

 

So pa peleti tudi precej bolj praktični za uporabo kot drva, saj dopuščajo vso fleksibilnost, ki jo omogoča kurilno olje (vžig in izklop po potrebi). To je še posebno učinkovito v primeru stanovanjskih hiš, kjer toplo sanitarno vodo pripravljajo s kurjenjem drv skozi vse leto.

 

inovateh_int
Detajl priklopa gorilnika na pelete Fenix na vratca kotla

 

Prehod na ogrevanje s peleti

Da bi lahko izkoristili vse prednosti, ki jih ponuja uporaba lesnih pelet, dejansko ni potrebe po  zamenjavi obstoječega kotla, v kolikor je ta prirejen za trda goriva ali pa je kombiniranega tipa. V mnogih primerih to velja tudi za kotle na kurilno olje. Potrebujemo le primeren gorilnik na pelete.

 

Ponudba na trgu je zelo pestra, med njimi pa izstopa gorilnik Fenix, katerega konkurenčna prednost pred ostalimi je ravno v enostavnosti vgradnje na obstoječe kotle. To omogoča inovativno zasnovana gorilna komora, ki je zračno hlajena, tako da se ob namestitvi ne posega v vratca kotla, saj se gorilnik enostavno prisloni/pritrdi na vratca. Pri kotlih na kurilno olje, ki vratc nimajo, se le-ta lahko dodatno namesti, saj je s tem tudi čiščenje pepela enostavnejše.

 

Za hlajenje gorilne komore se sicer uporabi zrak, ki se ga v gorilno komoro vpihava zaradi samega gorenja. S tem, ko ta isti zrak speljemo po zunanjem obodu gorilne komore, se segreje (in obenem tako hladi komoro), kar še izboljša kakovost gorenja lesnih plinov v sami gorilni komori, obenem pa ne prihaja do nobenih omembe vrednih toplotnih izgub.

 

Kaj še potrebujete poleg gorilnika

Gorilnik na pelete Fenix ima vgrajen elektronski krmilni sistem, ki omogoča enostavno in učinkovito uravnavanje delovanja gorilnika. Gorilnik se dobavi skupaj s transporterjem za pelete (polžem), tako da uporabnik potrebuje le primerno posodo, ki bi služila kot zalogovnik za pelete, ter seveda nabavo ustrezne količine in kvalitete peletov pri enem od številnih ponudnikov v Sloveniji in že je pripravljen na precej cenejši oziroma bolj praktičen način ogrevanja.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI