Hiša ki med poplavo plava

Hiša ki med poplavo plava Klimatske razmere so se tako spremenile, da ne bo poplavilo samo stavb,

Za to idejo so Baca Architects dobili prvo nagrado Achitect of the year 2017. Klimatske razmere so se tako spremenile, da ne bo poplavilo samo stavb, ki so preblizu rek, ampak tudi druge, ki do sedaj nikoli niso bile ogrožene. Poplava na stavbi povzroči veliko škodo, deli dolgo niso vseljivi, ko voda odteče je vsa oprema za odpad. Mulj, ki ga v stavbo naplavi pa je poln fekalij, kurilnega olja in tudi strupov, odvisno od tega, kaj se nahaja v bližini.

 

poplave plavajoca hisa

poplave plavajoca hisa 2

Na pogled povsem običajna stavba se med poplavo dvigne in nato vrne nazaj

 

 

Nova plavajoča ideja

Do sedaj smo videli betonske in lesene stavbe, ki plavajo v morju, rekah ali jezerih in zdržijo veter, tokove in nihanje gladine. V njih vstopamo s kopna po mostičku, ali s čolnom. Nova stavba pa stoji na suhem in med poplavo zaplava, se dvigne ter nato spet vrne na prejšnji, »suhi« nivo. Taka hiša deluje na obali Temze v Angliji in se je do sedaj odlično izkazala. Na pogled se ne razlikuje od okoliških stavb, ni privezana z vrvmi ali drugače sidrana v tla. Edina razlika se pokaže med poplavo. Majhna in največja mesta na planetu so nastala ob rekah, ki vedno pogosteje poplavljajo, zato imajo takšne stavbe še svetlo prihodnost.

 

pasica aplikacija

 

Bazen v bazenu

Po trditvah arhitektov je gradnja Takšne hiše okrog 20% dražja od običajne podkletene. Betonska klet z neprepustnimi stenami  je nameščena v prepustnem bazenu, ki med poplavo deluje kot vodilo in sidro stavbe. Gornji del je izdelan iz lesenih lepljencev in na pogled ne moremo ugotoviti, da je nekaj posebnega. Med poplavo se stavba lahko dvigne za 2,5 m in se po njej nežno vrne v svoj stalni položaj. Rešeni so tudi vsi priklopi od elektrike do kanalizacije, saj so elastično spojeni s stabilnimi priključki. Stavba med poplavo nemoteno deluje naprej.

Voda je človeka vedno privlačila, očarala s svojimi šumi, odbleski in vonji, zato je toliko stavb ob vodi. V bodoče se stanovalcem ne bo potrebno bati poplav, saj bodo bivali v varnih hišah, pa tudi višina vode v naseljenih območjih nikoli ne preseže znamke 2,5 m. Kakor vse naprave z gibljivimi deli, hiša potrebuje občasno vzdrževanje, testirali pa jo bodo vsakih pet let.

 

 

poplave Nepropustna klet

Nepropustna klet omogoča plovnost med poplavo

 

 

Angleška ni edina

Trenutno so zgradili pet takšnih hiš, ki stojijo na Nizozemskem, v New Orleansu, predstavljena  pa je edina v Angliji. Poleg poplavne odpornosti je hiša energetsko varčna, vsa okna so iz troslojnega stekla, naklon strehe pa je izveden v skladu z zahtevami na tem področju. Plavajoča hiša je nov izdelek, ki stanovalcem omogoča varno bivanje ter se prilagaja sedanjim in prihodnjim izzivom in klimatskim spremembam.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI