Ko se odločamo za nakup sončnih kolektorjev, se takoj znajdemo pred vprašanjem katere izbrati. Na trgu je izbira velika. Večina kupcev pa ni strokovnjakov, ki bi lahko ugotavljala razkorak med obljubami ponudnikov in dejanskimi zmožnostmi različnih tipov kolektorjev, ki so na voljo.

 

V grobem lahko kolektorje razdelimo na tri skupine: ploščate, cevne in vakuumske. Pravi vakuumski kolektor je namreč le tisti, ki ima absorber dejansko v vakuumu, to pa lahko dosežemo le kadar ima kolektor le eno plast debelega stekla. Vakuum je pomemben zaradi preprečevanja izgub, kar je zlasti pomembno v slabih vremenskih pogojih, ko je razpoložljive energije malo. Tehnične rešitve kako preprečevati izgubo vakuuma so že nekaj let znane in visokokvalitetni kolektorji danes ne trpijo več za izgubo vakuuma.

 

bioplanet

Tesnjenje med stekleno cevjo in kovinsko

 

Ker so sončni kolektorji trajno izpostavljeni atmosferskim vplivom, kot so: dež, sonce, prah, oksidacija, sneg, led, toča, ekstremne temperature in njihove hitre spremembe, veter, UV sevanje itd, je zelo pomembno iz kašnih materialov so narejeni.

 

Najsodobnejša proizvodna tehnologija in uporaba najkvalitetnejših materialov boljšim kolektorjem zagotavlja dolgo življenjsko dobo brez zmanjšanja učinkovitosti še desetletja po namestitvi.

 

Vakuumske cevi  so narejene iz borosilikatnega stekla debeline 2,5 mm z visoko prepustnostjo svetlobe. Steklo je enojno, tako da je v vakuumu celotna notranjost cevi.

 

Tesnjenje med stekleno cevjo in kovinsko ploščo je izvedeno z najnovejšo tehnologijo, brez uporabe tesnil, kar zagotavlja dolgoletno zanesljivost spoja kovine s steklom.

 

Ogrodje kolektorja je narejeno iz nerjavečega jekla. Pritrditev cevi na ogrodje je izvedena brez uporabe umetnih mas.

 Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.