Kam z električno energijo, proizvedeno s pomočjo sončne elektrarne, ko se izteče pogodba o odkupu

Kam z električno energijo, proizvedeno s pomočjo sončne elektrarne, ko se izteče pogodba o odkupu

Pred leti, v času razcveta sončnih elektrarn, se nihče ni spraševal, kam z električno energijo po izteku pogodbe o odkupu s stani elektro distributerja. V Sloveniji se prve pogodbe iztečejo šele čez pet ali več let in nihče o tem še ne razmišlja.

Popolnoma drugačna je situacija v Severnem delu Evrope predvsem v Nemčiji. Porast sončnih elektrarn v Nemčiji se je začel nekoliko prej in ravno v naslednjih letih si obetajo iztek večine odjemnih pogodb z distributerji. Kot kažejo napovedi je trg z električno energijo relativno nasičen, kar pomeni zelo slabe odkupne cene električne energije. Lastnik sončne elektrarne bo za svojo energijo, ki jo bo oddal v omrežje dobil zelo malo denarja, zato gredo trendi v smer koriščenja te energije za lastne potrebe.

 

 

sonnenkraft shema montaze hranilnik

Modul se lahko namesti na takorekoč katerikoli hranilnik toplote najsibo hranilnik ogrevalne vode ali pa hranilnik tople sanitarne vode. Kompaktna izvedba omogoča hitro montažo in enostavno uporabo z nastavitvijo željene temperature v hranilniku.

 

 

Največji problem, ki se tukaj pojavlja je skladiščenje električne energije. Na trgu sicer obstaja veliko različnih baterijskih sistemov, ki pa so relativno dragi in neučinkoviti. Glede na to, da predstavlja večinski delež rabe primarne energije v gospodinjstvu ogrevanje je smotrno električno energijo pretvarjati v toplotno in jo koristiti za ogrevanje.

V podjetju Sonnenkraft razvijamo sisteme za prihodnost, zato smo letos na trg postavili nekaj aplikacij za pretvorbo električne energije v toplotno. Poleg modernih ogrevalnih naprav z možnostjo koriščenja viška električne energije, proizvedene s sončno elektrarno, takoimenovanih »smart grid ready« sistemov obsega naš asortiman še druge hidravlične module za koriščenje presežkov električne energije. Eden takih je modul BS-PV3 s pretočnim električnim grelcem, ki je moduliran od 0 do 3 kW v odvisnosti od presežkov, električne energije, ki je na voljo. Modul se lahko namesti na takorekoč katerikoli hranilnik toplote najsibo hranilnik ogrevalne vode ali pa hranilnik tople sanitarne vode. Kompaktna izvedba omogoča hitro montažo in enostavno uporabo z nastavitvijo željene temperature v hranilniku. (Slika 1)

Druga izvedba takoimenovanega PV grelnika pa je električni grelnik, ki se vgradi v hranilnik toplote s pomočjo prirobnice. (Slika 2)

 

 

sonnenkraft grelnik pv

Slika 2

sonnenkraft grelnik pv 2

 

 

 

S koriščenjem viška električne energije proizvedene s sončno elektrarno stremimo k večji energijski učinkovitosti in neodvisnosti.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI