Mehanično zapiralo

Pred kratkim se je na trgu pojavil razmeroma nov izdelek, ki spada v skupino samodejno delujočih mehanizmov. Za delovanje ne potrebuje dovoda energije in omogoča nadzorovano prezračevanje, varčevanje toplote ter deluje protivlomno.

Pred kratkim se je na trgu pojavil razmeroma nov izdelek, ki spada v skupino samodejno delujočih mehanizmov. Za delovanje ne potrebuje dovoda energije in omogoča nadzorovano prezračevanje, varčevanje toplote ter deluje protivlomno.

 

Kratkotrajno odpiranje

V tekstih stalno opozarjamo, da je v zimskem času odpiranje oken »na kip« največji porabnik toplote z najmanjšim prezračevalnim učinkom. To dejstvo je verjetno vodilo izumitelja, da je izdelal mehanizem, ki po določenem času samodejno zapre tako odprto okno. Odpiranje izvedemo s potegom vrvice, ki je pritrjena na zgornji rob okna. Zato lahko tudi otroci, ko zapustijo WC sami sprožijo mehanizem, ki bo okno po nekaj minutah prezračevanja spet zaprl. Mehanizem lahko pritrdimo na vsa okna, ne glede na material iz katerega je okvir.

 

winflip_zapiralo_1
Mehanizem je skrit v podolgovatem tulcu na zgornjem robu okna

 

Od 5 minut do 5 ur

Čas prezračevanja nastavljamo z vrtenjem kolesca in lahko traja tudi do 5 ur. Po tem času vgrajena vzmet sproži zapiralni mehanizem in okno se zapre ter celo zaklene. Odpiranje od zunaj ni možno, saj mehanizem zdrži pritisk do 300 kg. Napravo namestimo sami, lahko pa se odločimo za nakup novega okna, ki ima mehanizem že vgrajen v okvirju. V njem se po želji nahaja še protivlomni alarmni sistem.  Izdelali so tudi varianto za strešna okna, s čimer zagotovimo poletno prezračevanje in samodejno zapiranje, lastniku pa ni potrebno skrbeti, če se vreme vmes poslabša in vlije dež.

 

Poleg časa odprtosti lahko na mehanizmu nastavimo tudi silo zapiranja. Zato lahko na primer v spalnici izberemo tiho zapiranje, po katerem ostane okno še za las odprto in omogoča nočno mini prezračevanje.

 

winflip_zapiralo_2
Enostaven mehanični sistem opravi zapiranje v izbranem času

 

Široka uporabnost

Winflip je koristen v kuhinji, saj moramo omogočiti dovod zraka, če hočemo, da bo napa odsesala pare in vonjave. Ob začetku kuhanja odpremo okno, ki se bo po nastavljenem času samodejno zaprlo in preprečilo nepotrebno uhajanje toplote. V stranišču je čas še krajši, ob vstopu okno odpremo in nanj pozabimo, saj se bo zaprlo samo. Pred tem je okno ostajalo odprto ure in ure, toplota pa je nekoristno uhajala. V kopalnici ga odpremo po tuširanju, vlažen zrak bo lahko izstopil na prosto, pojav plesnenja bo onemogočen, okno pa se bo po nastavljenem času spet samo zaprlo. Naprava je še posebej koristna v prostorih v katere redkeje vstopamo, shrambe, kleti ali garderobe, ki bodo sedaj prezračeni brez prevelike izgube energije.

 

Cena in druge koristi

Prihaja čas merjenja porabe energije, zapiranja oken in pripiranja radiatorjev, posledica pa bo skokovit porast plesni v stanovanjih. Posebej še zaradi tega, ker bomo v blokih vgradili samo delilnike za ugotavljanje porabe toplote, za toplotno izolacijo stavb in vgradnjo prezračevanja pa bo zmanjkalo denarja. Del problema bi lahko rešili s takšnim kontroliranim zračenjem. Mehanizem lahko namestimo sami, stane pa okrog 90 €.

 

winflip_zapiralo_3
Novo okno z nevidno vgrajenim zapiralnim mehanizmom v okvirju

 

Izdelek je zanimiv tudi za hotele in gostišča. Običajno gostje okna puščajo odprta tudi kadar jih ni v sobi, saj porabljene toplote ni potrebno dodatno plačati, kar lahko spet preprečimo z mehanizmom. Podobno se dogaja v poslovnih stavbah, kjer pozabljena okna v prostorih za razgovore ali čajnih kuhinjah povečujejo račun za ogrevanje. Za starejše ljudi je odpiranje oken lahko pretežko opravilo, zato bo Winflip omogočil zračenje brez tuje pomoči.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE