Ogrevanje hiše s samooskrbno električno energijo

Bomo lahko imeli ogrevanje skoraj popolnoma zastonj z lastno sončno elektrarno?

S sprejetjem Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov (Net metering), je možno z vgradnjo mikro sončne elektrarne na streho objekta, v večji meri znižati stroške za ogrevanje.

Letni strošek za ogrevanje hiše in priprava tople vode predstavlja veliko finančno obremenitev. Vsakdo bi si želel imeti »zastonj ogrevanje«. Seveda to velja v primeru uporabe ogrevalnih naprav, katera kot primarni vir, uporablja električno energijo. Kot najbolj primerne za uporabo, so vsekakor toplotne črpalke vseh vrst, uporabimo pa lahko tudi varčne električne radiatorje, infrardeče panele, električno talno ogrevanje, električne peči za centralno ogrevanje ipd.

 

Ogrevanje hiše s sončno elektrarno

 

Kako poteka priklop na novo samooskrbno sončno elektrarno?

Sistem Net Metering – sistem t.i. samooskrbe z električno energijo omogoča izgradnjo sončne elektrarne ali elektrarne, ki proizvaja električno energijo iz obnovljivih virov (sonce, veter, voda) s priklopom na nizkonapetostno inštalacijo objekta.

Pred priklopom bo potrebno obstoječi števec električne energije nadgraditi ali pa ga zamenjati s števcem, ki omogoča obračun za prevzeto in oddano električno energijo iz (v) omrežja (e). Pred priklopom na omrežje, bo lastnik potreboval spremembo soglasja za priključitev. Obračun med prevzeto in oddano električno energijo v omrežje se bo izvedel 1 krat letno, pri čemer se morebitni viški oddani v omrežje, predajo dobavitelju. Zaradi tega je priporočljivo da se moč sončne elektrarne optimizira na nekaj manj kot 100% potreb po električni energiji na leto.

 

soncna elektrarna na hisi

 

baner soncne elektrarne

Primer samooskrbe z električno energijo hiše (200 m2)

V primeru ogrevanja hiše velikosti do cca. 200 m2, se predvideva letna poraba električne energije s toplotno črpalko zrak – voda cca. 5.000 – 6.000 kWh na leto. Ob predpostavki, da je povprečna poraba električne energije za gospodinjstva, brez ogrevanja, nekje 3.500 kWh na leto, nam seštevek pokaže, da je poraba električne energije na letnem nivoju nekje okoli 10.000 kWh. V primeru samooskrbe bi v tem primeru bilo potrebno vgraditi sončno elektrarno moči med 8 do 9 kWp.

 

enertec net metering soncna elektrarna avto samooskrba

 

Primer, ko nas ne ogreva toplotna črpalka

V primeru ogrevanja hiše z električnimi radiatorji ali IR paneli, bi bilo potrebno predvideti višjo moč elektrarne, moči 11 kWp, katera bi na letnem nivoju proizvedla dobrih 12.000 kWh. Količina proizvedene električne energije bi v tem primeru zadoščala za pokritje večine stroškov za ogrevanje 200 m2 velike hiše z vgrajeno termoizolacijo in kvalitetnim stavbnim pohištvom. Je pa investicija v ogrevalni sistem v tem primeru nižja, nekaj višja pa je investicija v samo sončno elektrarno.

 

Zavarovani pred višanjem cen električne energije

Tako sončne elektrarne, kot ogrevalni viri na električno energijo, so zelo zanesljive naprave. Pridobite lahko tudi subvencijo in kreditiranje Ekosklada. Pričakovana življenjska doba za omenjene sisteme je med 20 do 25 let. S sistemom samooskrbe si lahko na ta način omogočite brezskrbno prihodnost, tudi v primeru povišanje cen za električno energijo.

 


Podobni članki


Kontaktirajte ponudnika
   
Ime in priimek:
Naslov:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe ali za odgovor ustreznega strokovnjaka. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.