Obnova stare hiše

Obnova stare hiše. Obnova stare hiše ali gradnja nove? |Neverjetna prenova: iz stare hiše v tehnološko dovršen dom. Prenova 300 let stare hiše s pomočjo Ytonga.

Navijam za vse, ki se odločate za prenovo stare hiše. Držim pesti in čestitam za pogum. Še posebej vas želim vzpodbuditi da vztrajate z odločitvijo, ko se boste srečali z izjavami tipa: “Raje podrite in postavite na novo”. Razlog za obnovo hiše je največkrat dotrajana oprema, utrujeni gradbeni materiali, energijsko potraten objekt ali nefunkcionalna izraba prostorov z nepraktično razvrstitvijo prostorov. Obnova hiše ali obnova stanovanja  je najbrž eno izmed najzahtevnejših odločitev v življenju. Ni jih malo, ki se lotijo prenove, spoznajo mojstre, prenovijo in svojo misijo končajo z mislijo: “Če bi še enkrat prenavljal, bi opravil delo popolnoma drugače, z usposobljenimi strokovnjaki.“ A, kaj, ko to ugotovimo po prenovi. Sam sem se prenove hiše lotil kar dvakrat. Ta osebna izkušnja me je, ne samo napolnila z energijo, sedaj svetujem pri obnovah tudi drugim, v spominu pa so mi ostale samo lepe reči.

 

Obnova stare hise prej

Med prenovo in adaptacijo stare hiše

Obnova stare hise potem

Po prenovi

Spomnim se profesorice iz časa študija, ki je govorila, da v Sloveniji vsi vse znamo ter, da je vsak svoj arhitekt. Po svoje se s tem strinjam. Ko “prečesavam” Slovenijo po dolgem in počez in opažam, da so arhitektom dopuščene kričeče barve fasad in ravne strehe, se mi vseeno zdi prav, da je prav, že je hiša stara, da je ta stilsko skladna s prostorom in okolico.

 

Ni vse za podreti

Ni vse za podreti, kar je na videz propadajoče. Predniki so že nekoč zelo dobro poznali osnovne zakonitosti, ki jih zahteva gradnja hiše, bili pozorni na strani neba in izrabo sonca in naravnih materialov. Vse to stare hiše že imajo. “Po sodobno” temu pravimo feng shui (prvinskost). V dobi odličnih gradbenih materialov in nepopisno velike izbire le-teh, pa se da vse tako ali tako sanirati, ( izolacija, odpraviti vlago, …) in z malo truda povsem preurediti v udoben, funkcionalen objekt.

 

Obnova stare hiše – kaj pa vlaga

Pojavov kot je vlaga v hiši v starih hišah niti ne boste našli, kajti stari objekti so bili pogosto premišljeno postavljeni na ustrezno pripravljenih tleh, takšnih, ki ne prepuščajo vode in nikoli ni bilo poplav. Za razliko od novih urbanih naselij, kjer pogosto gradnjo diktira pohlep po hitrih zaslužkih z novogradnjami. Zdi se mi, da je kljub tempu, dinamiki in drugačnih časih, vseeno osnova dobre obnove stare hiše, najprej ta, da se z investitorjem, ki je pred življenjsko odločitvijo, ali adaptira staro hišo ali gradi na novo, pošteno pogovori o pričakovanjih.


baner prezracevanje


Vzemite na znanje

Obnova stare hiše prihrani čas in denar. Z obnovo stare hiše smo za okolje in zanamce naredili več kot z novogradnjo. Skrben načrt, 3d vizualizacija, ter pravilen pristop do uporabnika z izrisanimi detajli, so pogoj, da se kasneje popolnoma izognemo kasnejšim zapletom pri obnovi.

Rado Trobina

Rado Trobina, Oblikovalec interjerjev in eksterjerjev. Edinstven in drzen oblikovalec, z izjemnim oblikovalskim duhom, ter bogatimi izkušnjami s številnimi priznanimi arhitekti in investitorji.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI