Obnovljiva energija cenejša od fosilne

Obnovljiva energija cenejša od fosilne

Kljub temu, da je cena nafte nizka in še pada, je energija iz obnovljivih virov cenejša. Podatek je vzet iz poročila International Renewable Agency (IRENA), iz katerega izhaja, da ima energija ki jo oddajajo na morju postavljene vetrnice, biomasa in hidroenergija enako ali ugodnejšo ceno od fosilnih virov. 

 

Vetrna elektrarna

Vetrna elektrika je že danes cenovno konkurenčna fosilni

 

Zajemanje energije sonca za pridobivanje toplote in elektrike postaja cenovno vedno bolj ugodno, saj so cene opreme od leta 2008 padle kar za 80 odstotkov. Energija iz postrojenj s koncentriranim sončnim sevanjem je trenutno še draga, čeprav bo zaradi večjega števila takih naprav tudi cena te energije pričela padati. Začeli pa smo ponovno ceniti koristnost hidroelektrarn, ki so se v dolgih desetletjih uporabe izkazale za čist in izjemno zanesljiv vir energije.

baner soncne elektrarne

 

Elektrika iz vetrnic

Elektrika iz vetrnic, postavljenih na kopnu, je danes eden najcenejših virov elektrike, ki so na razpolago. Vsaka nova vetrnica je tehnološko bolj izpopolnjena, način postavitve je standardiziran in zato vedno cenejši. Trenutno je cena enaka ali nižja, kot za elektriko iz fosilnih goriv. Tudi če bo cena nafte še padala, strokovnjaki agencije IRENA trdijo, da bodo vetrnice ostale konkurenčne. Naftne družbe so začele z odpuščanjem delavcev in z zaustavljanjem raziskav, kar lahko pomeni rast cene nafte v bližnji prihodnosti. To pa bo pomenilo, da bo elektrika iz vetrnih polj še bolj zanimiva, gradnja novih vetrnic pa bo dobila dodatni zagon.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI