Odličnost izolacije iz lesnih kosmičev

Odličnost izolacije iz lesnih kosmičev

Izolacija iz lesnih kosmičev je okolju zagotovo najprijaznejša. Osnovna surovina je mlet les, ki mu dodajo neškodljivo borovo sol, ki preprečuje gorenje.

Za dodelavo porabijo 10 krat manj energije kot za stekleno volno in za 64 krat manj  energije kot za plošče iz poliuretanske pene. Izolacija je na pogled mehka puhasta snov, zelo prijetna na otip in prijetnega vonja. Thermocell kosmiči so organska izolacija, ki uravnava tudi mikroklimo v prostoru. Zaradi odprte celične strukture nase lahko vežejo odvečno vlago iz prostora in jo po potrebi vračajo v prostor ali odvajajo iz stavbe. S tem ustvarimo difuzijsko odprto bivalno okolje, ter lahko rečemo, da prostor diha. Kosmiči ne plesnijo, ne trohnijo ali razpadajo in se zaradi svoje kompaktnosti tudi ne posedajo. Zato bodo lesni kosmiči svojo nalogo opravljali še desetletja po vgradnji.

 

 

jezek vpihovanje izolacije 1

 Fasadni sistemi

 

Različne možnosti vgradnje
Izolacijo Thermocell vgrajujemo z nasipavanjem ali vpihovanjem. Nasipavamo jo lahko v izolacijske plasti pod tlemi in na stropove proti podstrehi, vpihujemo pa v vse ostale dele stavbe, navpične in nagnjene zunanje stene. Uporabna je tudi za naknadno reševanje slabo izvedenih izolacijskih plasti, ki jih največkrat srečamo na podstrehah, ki so jih stanovalci sami predelali v bivalne prostore. Tam lahko brez razbijanja in odpiranja sten z vpihovanjem v prazne medstenske prostore dosežemo varčno in varno bivanje vse leto.

 

ježek vpihovanje izolacije 3

 

 

Tehnični podatki
–    Toplotna prevodnost  λ = 0,039 W/m2K
–    Gostota v strehi 40 kg/m3
–    Gostota v steni 50 kg/m3
–    Specifična toplota 2100 J/kgK

 

 

Visoka temperaturna zakasnitev
Odlične so tudi toplotno izolacijske lastnosti, še posebej visoka temperaturna zakasnitev, če je nizka, jo bomo najbolj občutili zlasti v vročih poletnih dneh. Po raziskavi neodvisne gradbene institucije, je čas zakasnitve 25 cm debele izolacije iz lesnih kosmičev skoraj 6 ur, izolacije iz steklene volne pa okrog eno uro. Večja temperaturna zakasnitev pomeni, da nas bo izolacija iz lesnih kosmičev poleti daljši čas ščitila pred pregrevanjem, pozimi pa pred pohlajevanjem. Temperaturna zakasnitev je hkrati podatek, ki je na področju toplotnih izolacij v zadnjih letih postal eden najpomembnejših. 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI