Odprtje sejmov: Energetska prenova za spodbujanje gospodarstva

Odprtje sejmov: Energetska prenova za spodbujanje gospodarstva

Ena najpomembnejših strateških ukrepov slovenske vlade v obdobju 2014-2020 je energetska prenova stavb, saj ima izjemen multiplikativni učinek na domače gospodarstvo. Ministrstvo za infrastrukturo bo zato prve razpise, ki bodo namenjeni energetski prenovi stavb, izvedlo aprila za javni sektor in maja za občine, je danes na otvoritvi sejmov Energetika in Terotech-Vzdrževanje pojasnil državni sekretar mag. Klemen Potisek. Prepričan je, da bodos pomočjo sofinanciranja energetske prenove stavb tudi spodbudili prepotrebno investicijsko dejavnost v gradbenem sektorju.

 

sejem energetika odprtje

 

»V času takšnih in drugačnih finančnih omejitev si le malo državljanov lahko privošči vlaganja v izboljšanje energetske učinkovitosti bivališč, zato je vlada razširila obstoječe finančne spodbude ter povečala prizadevanja za osveščenost skozi izobraževanje na tem področju, saj se bodo lastniki bivališč odločili za vlaganja v izboljšanje energetske učinkovitosti le, če bodo prepoznali kakšne koristi jim bo to prineslo,« pravi Potisek.

Po njegovih besedah ima pomembno vlogo pri osveščanju splošne javnosti o pomenu učinkovitega ravnanja z energijo in prihrankih, ki jih pri tem lahko dosežemo, tudi stroka. »Na tem mestu se obračamo na vas. Vaše znanje, izkušnje, predvsem pa v prakso prenesene inovativne energetske rešitve lahko bistveno pripomorejo k uspešnosti dviga ozaveščenosti o pomenu, možnostih in koristih učinkovite rabe energije,« je državni sekretar nagovoril razstavljavce na strokovnih sejmih.

 

sejem energetika odprtje mag. Robert Otorepec

 

Tudi izvršni direktor družbe Celjski sejem mag. Robert Otorepec je omenil, da je pomanjkanje naložbene dejavnosti v gradbeništvu ter previdnost industrije in gospodinjstev za nove naložbe, predstavljalo velik izziv za pripravo letošnjih sejmov. »Na vsebinskih področji, ki jih pokrivata naša sejma, se v zadnjem obdobju dogajajo turbulentne, v splošni javnosti tudi razvpite spremembe. To morda celo nekoliko zamegli realno sliko in neupravičeno preusmeri pozornost s primerov dobrih praks in razvojnih dosežkov naše industrije na tem področju. Skupaj z razstavljavci in drugimi strokovnimi partnerji bomo zato v Celju v štirih sejemskih dneh poskrbeli, da širši strokovni in splošni javnosti predstavimo najboljše, kar ta trenutek ponuja domača in tuja industrija. In na sejmišču je kaj videti,« je poudaril Otorepec.

Na 18. sejmu Energetika in 17. sejmu Terotech-Vzdrževanje je na ogled več kot 540 najboljših blagovnih znamk iz 29 držav. Na razstavnem delu so v ospredju novosti in zadnji razvojni dosežki razstavljavcev, v strokovnem spremljajočem programu pa bodo opozorili na aktualne vsebine naše prihodnosti. Taki dogodki tudi po prepričanju župana Mestne občine Celje Bojana Šrota pozitivno vplivajo na lokalno in regijsko gospodarstvo. Župan je v svojem otvoritvenem nagovoru med drugim še poudaril, da je Celje enako kot na svoj knežji status ponosno, da je tudi sejemsko mesto.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI