Nadvse učinkovito solarno ogrevanje in ogrevanje z energijo zemlje velikih objektov

Z energetsko najbolj učinkovitim sistemom v Evropi, imenovan Solinterra, se je prodorno in inovativno dolenjsko podjetje Dulc iz škocjanske občine izkazalo v Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Novi Gorici.

 

 

Solinterra dulc

Delovanje sistema Solinterra

 

Na javnem razpisu so kandidirali z novo tehnologijo, bili izbrani in tako poskrbeli za strojne instalacije na stavbi, ki so jih dali v najem. Center že deluje od lanskega februarja, uradno pa so ga predali namenu pred kratkim. Zadovoljni so vsi, tako investitor kot uporabnik, saj že opažajo velike prihranke pri energiji, kar je tudi glavni namen sistema Solinterra. Dulčevi, ki se že vrsto let ukvarjajo s strojnimi instalacijami in razvojem energetsko učinkovitih ogrevalno-hladilnih sistemov, so ta sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, ki izkorišča sončno in zemeljsko toploto. Postavili so že nekaj nič energijskih stanovanjskih hiš po Sloveniji, eno tudi zase, a Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici je prvi večji objekt, kjer je izkoristek še boljši.

 

 

Kot pravi direktor podjetja Matej Dulc, zato, ker večja stavba potrebuje zelo veliko energije, sistem Solinterra pa omogoča zelo velike energetske prihranke, saj v največji meri izkorišča energijo sonca in zemlje. V sistemu Solinterra je upoštevano tudi ogrevanje sanitarne vode, pa hlajenje in prezračevanje objekta. Kot pravi Dulc, je investicija res okrog 40 odstotkov dražja od običajne, »a z najboljšimi vgrajenimi instalacijami in napravami smo poskrbeli za čim nižje stroške. V novogoriškem primeru se je investicija z našim sistemom zvišala za štiristo tisoč evrov, a prihranki energije so še višji, kot smo jih predvideli, to je več kot 80 tisoč evrov letno. Pa je treba vedeti, da letošnje leto ni bilo najbolj sončno.

 

 

dulc matej

Matej Dulc

 

Ogrevanje dela pet tisoč kvadratnih metrov velikega objekta pokrivamo le s soncem, razlika potrebne dodatne energije se pokrije z vgrajeno toplotno črpalko voda/voda,« pravi Matej Dulc in pove, da se bo investicija namesto v predvidenih sedmih letih povrnila v petih. Za hlajenje se izkorišča energija podtalne vode in celotni objekt se hladi samo s pomočjo energije podtalnice. To je najcenejši vir hlajenja.

 

Prednosti sistema Solinterra je torej veliko: energija iz sonca in zemlje je brezplačna, ekološko neoporečna in brez emisij CO2, sistem omogoča energetsko neodvisnost, kar danes ni nepomembno, tudi vzdrževanje je poceni. Odločitev je seveda na strani posameznika. Kot ugotavlja Matej Dulc, je veliko ljudi še skeptičnih do takih novosti, a tudi Slovenija na tem področju zelo zaostaja za tujino.

A v podjetju Dulc v sistemu Solinterra vidijo prihodnost. »Stremimo k razvoju sistema naprej, s to tehnologijo želimo prodreti tudi v tujino,« pravi direktor podjetja. Ukvarjajo se tudi z lastno proizvodnjo – izdelujejo gibljive cevi za prezračevanje, dimnike in dušilce zvokov, so distributerji toplozračnih sončnih kolektorjev Solarventi, montažnega materiala Leifeld.

 

Podjetje Dulc je družinsko podjetje, ki danes daje kruh 14 delavcem. Pred več kot petintridesetimi leti ga je vzpostavil oče Jože, uspešno pa ga nadaljujeta oba sinova: strojni inženir Matej z Renato ter strojni tehnik Robert, ki je vodja proizvodnje.

 


Dulc d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.