Ogrevanje s telesno toploto

Ogrevanje s telesno toploto

Človeško telo je toplotni stroj, ki vedno potrebuje določeno stopnjo ohlajevanja. Višek toplote oddaja v okolico, kjer jo lahko prestrežemo in uporabimo za ogrevanje. Tak projekt je izvedlo Švedsko nepremičninsko podjetje Jernhusen, ki z viškom toplote iz Stockholmske Centralne železniške postaje dogreva veliko poslovno stavbo, stoječo na drugi strani ceste.

 

ogrevanje_s_telesno_toploto
Švedi z viškom toplote potnikov železniške postaje ogrevajo poslovno stavbo

Stara tehnologija na nov način

Na dan postajo uporabi 250.000 ljudi, ki v njej tudi čakajo, kupujejo karte, hrano, časopise in knjige. Pri tem oddajajo velike količine toplote, kljub temu, da so pozimi oblečeni v tople plašče in bunde. Pred tem so toploto odvedle prezračevalne naprave in jo odpihnile na prosto. V prezračevalni sistem postaje so vgradili toplotne izmenjevalce, ki višek telesne toplote potnikov spreminjajo v toplo vodo. Z njo dogrevajo bližnjo poslovno stavbo, v kateri s tem nadomestijo 25% toplotnih potreb. Graditelji so s tem napravili dober posel in hkrati razbremenili okolje.

 

Domisliti se je treba

Sedaj se vsi čudijo, kako da se tega ni že prej kdo domislil. Pozorni so postali tudi energetiki iz drugih držav, največ pa bodo s podobnimi projekti pridobili tam, kjer so temperature pozimi najnižje. Potnikov pa zaradi odtegovanja toplote v postaji ne bo zeblo. Projektanti ne odvzemajo toplote postaji ampak uporabljajo višek energije, ki so ga potniki vnašali vanjo ves čas in vsa dolga leta, pa je ni nihče pred tem opazil. Projektanti še poudarjajo, da je ob rastočih cenah energentov in skrbi za okolje, ki ga bomo zapustili bodočim generacijam, takšno sonaravno obnašanje ključni sestavni del bodočega preživetja človeštva.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE