V koprskem Rižanskem vodovodu so po lanski 80. obletnici pred novimi izzivi. Do konca leta 2019 želijo ovrednotiti različne možnosti za dodatno oskrbo s pitno vodo poleti, ko njena poraba narase, zmogljivosti rižanskega vira pa se občutno zmanjšajo ali vir celo presahne. Ena od možnosti je desalinizacija - razsoljevanje morja, vendar prvi mož Rižanskega vodovoda Zdravko Hočevar omenja vsaj še projekt Padež ter skupno vodooskrbo za območje Istre in Krasa.

 

ISTRA > S projektom razsoljevanja se ukvarjajo že drugo leto, naložile so jim ga tri istrske občine - ustanoviteljice. “Ena največjih prednosti takšnega načina pridobivanja pitne vode je, da bi ga lahko izpeljali na našem območju in sami,” pravi direktor Zdravko Hočevar.

 

morska voda pitna

 

Desalinizator v Izoli?

S tem projektom se za zdaj ukvarja skupina do...

Ovoj sodobne hiše mora stanovalce ščititi pred mrazom, hiša mora biti z ovojem zrakotesna, preprečiti mora vdor hrupa, zagotoviti odpornost stavbe pred vremenskimi, geološkimi in drugimi vplivi, ter onemogočati vdor vročine v dolgih poletnih dneh, če naštejemo le najvažnejše. Pri tem ovoj hiše še omogoča difuzijski prehod vlage, s tem da ohrani svoje statične in toplotne lastnosti, zagotavlja trajno vrednost hiše, ter stanovalcem omogoči dolga desetletja varno in zdravo bivanje. Pri takšnih hišah uporabljajo kratico DOH – kar pomeni, da so njihove hiše difuzijsko odprte, kljub temu pa standarde zahtevane energijske učinkovitosti presegajo za 20 - 30 %.

kager_4

 

Hitra, ekološka in varčna hiša

Vse elemente

Ytong je nepogrešljiv pomočnik pri izgradnji ali prenovi vaše kopalnice. Je lahek in trden material, gradnja pa povsem enostavna in omogoča popolno prilagajanje vašim željam in potrebam kopalniškega prostora. Kar je najboljše – zmorete sami!

 

xella ytong izgradnja kopalnice siporeks

 

Gradnja z Ytongom vam ne omogoča samo izdelave unikatne sanitarne...Osnovni  fizikalni principi
Ogrevanje s sobnimi ogrevali na trda goriva služi ogrevanju enega ali največ dveh...

Nagrada z imenom En.odmev je podeljena podjetju, ki z lastno energetsko učinkovitostjo oz. zglednostjo in izdelki oz. storitvami posebej izstopa in je idejni vodja na trgu; je zgled ostalim in kaže, v katero smer gre oz. bi moral iti slovenski energetski sektor, kje je še potencial in s kakšnim nastopom ga je mogoče izkoristiti. To so podjetja, ki zdravo poslujejo in obetajo tudi nadaljnjo zdravo rast, obenem pa niso imuna na družbene izzive. Letošnji zmagovalci in prejemniki nagrade En.odmev so INEA, Termo-tehnika in Lumar IG.

V ta namen se je oblikovala komisija, ki so jo letos sestavljali izr. prof. dr. Andrej Kitanovski s Fakultete za strojništvo, Damir Simonovič iz podjetja Bisnode, Jana Habjan Piletič iz svetovalnega podjetja JHP in Mateja Kegel Kozlevčar iz Energetike.NET.

»Nagrada En.odmev se podeljuje energetsko najbolj odmevnim podjetjem šestič zapored. Med vsemi poslovno najuspešnejšimi podjetji vsako leto iščemo tista, ki so v svetu energetike odmevna, inovativna in prodorna. Tudi letošnje leto, moram priznati, smo imeli težko nalogo, kljub ne ravno prijazni gospodarski situaciji, imamo v Sloveniji podjetja, ki se uspešno kosajo z vsemi izzivi in zanesljivo plujejo med vsemi čermi. S člani komisije smo letos izbirali med več kot tisoč podjetji z energetiko povezanih dejavnosti in seveda izbrali najboljše,« je povedala Mateja Kegel Kozlevčar.

 

podelitev nagrad termo tehnika lumar

Aljoša Sevčnikar, Lumar IG, Bogdan Kronovšek, Termo-tehnika in Peter Kosin, Inea. Foto: Barbara Reya...

Nemci so v svoje energetske predpise zapisali, da bodo od 2050 vse stavbe pri njih klimanevtralne. In to zato, ker želijo za njihovo delovanje porabiti čim manj energije, svojim potomcem pa zapustiti stavbe, ki ne bodo toplotno izolirane z najcenejšimi temveč z najbolj ekološko pretehtanimi materiali.

toplotna_izolacija_termoizolacija_mineralna_volna_knauf_insolation

Plošče iz konopljinih vlaken so odlična, naravna in trajna izolacija

Na energetskih in...

Talno ogrevanje - suhomontažni sistem

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi najbolj varčno.

 

 

titan uponor siccus montaza talno ogrevanje

Hitro prekrivanje sistema talnega ogrevanja s Knauf Brio ploščami (foto: Bernd...

V preteklosti je že bila predstavljena možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix na obstoječih kotlih, s čemer se omogoči enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti.

Gorilnik zaradi svoje inovativno zasnovane, zračno hlajene komore, ne zahteva velikih posegov v obstoječe kotle, zato je njegova montaža relativno enostavna. Glede na to, da je predstavitev vzbudila izjemno zanimanje predvsem pri bralcih, ki se trenutno ogrevajo na kurilno olje (v veliki meri zaradi naraščajočih cen slednjega v zadnjih letih), posredujemo nekaj več informacij o možnosti zamenjave kurilnega olja z lesnimi peleti na obstoječih kotlih.

inovateh_Kurisce_kotla_na_ELKO_1

Gorilnik na pelete Fenix montiran na kotel za kurilno...

 

Ogrodje iz duraluminija bo zdržalo udarce, padce in vodne curke, ki so sestavni del instalaterske obrti. Cevke vgrajenih vodnih tehtnic so večje od običajnih ter so dobro vidne v vseh položajih in z vseh strani. V obe osnovni ravnini so vgrajeni še zelo močni magneti, s katerimi jo lahko pritrjujemo na jeklene nosilce ali cevi.

 

LIBELA tehnica  ZA INSTALATERJE

 

Vgrajen ima še laserski kazalec, dioda ima 10.000 ur življenjske dobe, napajajo pa jo tri...

 

Besedno zvezo »zelena gradnja« vedno pogosteje slišimo vendar je običajno ne dojamemo popolnoma, saj je njen pomen izjemno širok. Zelene stavbe so trajnostne, sonaravne, ekološke, obnovljive, zdrave, varčne, prijetne za bivanje in še bi lahko naštevali. Opišemo jih lahko z različnih vidikov. Če pri tem, na primer, mislimo na gradbene materiale, to pomeni tudi, da imamo v mislih ekologijo, ohranjanje naravnih virov, razgradnjo in ponovno uporabo, pa tudi čim daljšo življenjsko dobo stavb. Večina delov hiš, ki so jih pri nas in v svetu gradili do sedaj, ob razgradnji konča na odlagališčih, pri čemer skoraj tretjino odpadkov zajemajo ravno gradbeni. Že samo ta podatek pove dovolj o tem, kako pomembno je, da na področju bivanja začnemo razmišljati na nove načine.

 

zelena gradnja bolnica

V Türingenu bodo v kratkem zgradili zeleno gozdno bolnišnico -...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.