Leta 1865 je James Watt predstavil svojo inovacijo, izboljšan model parnega stroja, ki je za isti učinek porabil veliko manj premoga kot drugi podobni stroji.

Zato je premog postal učinkovitejši in zaradi tega tudi cenejši vir energije. Takratni gospodarstveniki so vzneseno predvidevali, da se bo zaradi te izboljšave poraba premoga zmanjšala in da bodo zato  angleške zaloge trajale dalj časa, vendar se je zgodilo nekaj čisto drugega.

 

William_Stanley_Jevons
William Stanley Jevons

 

Ta dogajanja je pred 147 leti opazoval in opisal angleški ekonomist William Stanley Jevons v svoji knjigi The Coal Question. V njej je ugotovil, da je izboljšanje učinkovitosti stroja ali goriva v resnici povečalo in ne zmanjšalo porabo. Takrat so namreč parne stroje zaradi večje učinkovitosti začeli uporabljati v vedno več vejah industrije, skupna poraba premoga pa se je skokovito povečala, kljub temu, da so za posamezen izdelek porabili veliko manj premoga. Jevons je dobesedno zapisal: »Domneva, da bo bolj ekonomična uporaba goriva v enaki meri zmanjšala njegovo porabo, je napačna. V resnici se zgodi ravno obratno.« Ali je torej povečevanje učinkovitosti strojev ali goriv brez koristi ?

 

Jevonsov paradoks pa se na neki točki spremeni še v nekaj drugega.To se dogodi, ko povečana učinkovitost posredno povzroči znižanje cene goriva, če njegovo vrednost merimo v smislu, koliko več lahko z njim naredimo. Posledica bo še večje povpraševanje, ki spet spodbuja porabo goriva, ravno to pa smo z večjo učinkovitostjo hoteli preprečiti. Ko te posledice izničijo korist povečane učinkovitosti, pa smo dobili tako imenovani »povratni udarec«.

 

Da zgodbe preveč ne zakompliciramo bo najbolje začeti s primerom, najprej namišljenim. Če bi vsi avtomobili v Evropi po nekem čudežu preko noči postali za polovico učinkovitejši, bi to pomenilo, da bi na kilometer porabili za polovico manj goriva. To bi takoj porušilo razmerje ponudbe in povpraševanja goriv, cene bi skokovito padle. Ta korist pa se nebi znašla v žepih voznikov, saj bi se ti bolj pogosto odločali za vesele izlete in dolge vožnje, pri čemer bi skupno porabili več goriva, kot so ga pred tistim nočnim čudežem. To pa bi bil tisti znameniti povratni udarec. Verjetno pa vsi Evropejci nebi podvojili svoje kilometrine in zato nebi popolnoma izničili koristi svojih učinkovitejših avtomobilov. Tudi če bi bil bencin zastonj, se nebi mogli voziti kar naprej, poraba goriv bi se ustalila na neki točki. Zato paradoks gospoda Jevonsa in njegov povratni udarec, koristi energetskih izboljšav ne izničita popolnoma, kar potrjujejo različne študije. V njih dokazujejo, da končna korist posamezne energetske izboljšave znaša od 10 do 30% njene prvotne koristi.

 

Izboljševanje učinkovitosti in koristne posledice so le del zamotanega sistema kroženja energij. Če lastnik hiše vgradi toplotno izolacijo, bo zaradi tega zmanjšal porabo energije, in s tem prihranil denar. Vprašanje pa je, kaj bo naredil z njim. Pri tem je vseeno, če bo odletel na prijeten dopust v tople kraje ali kupil novo opremo za jedilnico, vse to je spet poraba energije.

 

Če vstopimo na domače področje, se odpre cela vrsta paradoksov gospoda Jevonsa. Nekateri analitiki ugotavljajo, da vgradnja toplotne izolacije in drugih sodobnih in varčnih naprav uporabnikom v resnici prinaša veliko manjše koristi od izračunanih. Saj stanovalci vedo, da je hiša dobro izolirana, zato lahko kazalec na sobnem termostatu pomaknejo malo navzgor, ker jim sedaj res ni treba več zmrzovati. Da bi prihranili čim več vedno bolj drage  elektrike so vgradili varčna svetila, ki pa so tako varčna, da lahko ostanejo prižgana v vseh prostorih in še ves dan. Kupili so tudi nov zelo varčen hladilnik, ki je zaradi tega lahko veliko večji kot prejšnji, krona vsega pa je lahko še nov televizor, ki je v primerjavi s svojim skoraj dvometrskim ekranom, res varčen, zato lahko ostane prižgan v nedogled. Tudi topla voda sedaj priteče iz velikega varčnega zalogovnika, ki je ogrevan z varčnimi sončnimi kolektorji, in je ne more zmanjkati niti za polurno tuširanje, niti za uživaško namakanje v kadi. Zato pa se stanovalci ne smejo čuditi, če računi za vse vrste energentov ob koncu meseca, kljub silnim varčevalni napravam, ne bodo nič manjši.

 

Če kdo misli, da s tem želimo postaviti pod vprašaj vse vrste in načine varčevanja energije se moti. Paradoks gospoda Jevonsa nas samo opozarja, da kupovanje in uporaba vsakovrstnih varčevalnih naprav ni dovolj. In to zato, ker živimo v svetu, ki je v resnici biološki, v katerem s tehnologijo ne bomo mogli rešiti problemov, ki smo si jih nakopali, pa če se še tako trudimo. Rešitev je enostavna, prilagoditi se bo potrebno zmogljivostim planeta.

 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.