Pomembnost recikliranja je jasna vsem. Odlagališča so polna do roba, čeprav danes vemo, da bi lahko skoraj 70% odpadkov že danes reciklirali. Obstaja pa nekaj predmetov, ki jih nikoli ne smemo vreči v smeti, ampak vedno odložiti v posebne zbiralnike. Zbiranje, čiščenje in varno odstranjevanje odpadkov plačujemo z različnimi položnicami za odvoz smeti ali čiščenje odpadnih vod vsak mesec. Zato tudi s tega vidika odmetavanje v naravo ni niti etično niti ekonomično, saj smo odstranjevanje že plačali, torej ga tudi izkoristimo.

 

5 STVARI KI NE SMEJO V SMETI

 

Varčne sijalke in fluorescentne svetilke na notranji strani cevi vsebujejo naparjeno živo srebro, nižja cena običajno pomeni več srebra v njih. Potrebno je paziti, da jih ne zlomimo, odlagamo pa jih v zbiralnike, ki se običajno nahajajo v trgovinah, kjer smo jih kupili. V grlu vsake sijalke se nahaja še startna elektronika, ki prav tako vsebuje strupene snovi.

Litij-ionske baterije so v resnici akumulatorji, ki se nahajajo v vseh sodobnih prenosnih napravah, od vrtalnikov, preko telefonov do prenosnikov. Kemikalije v njih same po sebi niso nevarne, med razpadanjem ali pregrevanjem pa lahko zaradi kemičnih reakcij nastane zelo strupen alkilfluorofosfat, zaradi česar spadajo v posebne zbiralnike.

Elektronski sklopi vsebujejo več ali manj strupenih sestavin v posameznih sestavnih delih, poleg tega pa še dragocene in redke kovine, zato se nebi smeli nikoli znajti na odlagališčih. V to skupino spadajo vse sodobne avdio in video naprave, računalniki, skenerji, telefoni, kamere, alarmne naprave, skratka vse, kar ima vgrajeno elektroniko. Odlagamo jih v posebne zabojnike ali vračamo v trgovine, kjer smo jih kupili.

Avtomobilske tekočine vseh vrst so bolj strupene kot mislimo. Gorivo, motorno in zavorno olje, olje za krmilni sistem, antifriz in celo čistila za steklo ne smejo priti v kanalizacijo ali podtalnico. Ostanke zbiramo in oddajamo na deponijah, kjer zbirajo nevarne snovi.

Barve, laki, premazi, firneži, zlasti zaščitni premazi za les, razredčila in odstranjevalci barve, vse to spada med strupene in okolju nevarne materiale. Pločevinke s staro barvo, na kateri se nahaja skorja zasušene barve, nikoli ne vržemo v smeti ampak vedno odlagamo na posebnih mestih ali deponijah za nevarne snovi.


Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.