Prezračevanje – razpored dovodov in odvodov zraka

Prezračevanje – razpored dovodov in odvodov zraka

Kaj je pomembno vedeti

Ko je stanovanjska hiša dokončana, so v bivalnih prostorih vidni le zaključni elementi, imenujemo jih difuzorji zraka, to so dovodne in odvodne šobe za zrak. Razlikujejo se po obliki, tako da ima zračni tok čim manjši upor na tem mestu. Praviloma so ti zaključni elementi nameščeni na stropu ali visoko na steni (dovodni ventili so lahko vgrajeni tudi nizko v steni ali v tleh) in imajo možnost regulacije pretokov.

 

e netsi prezracevanje rekuperator

 

V bivalnih prostorih (dnevna soba, spalnica, otroške sobe, delovni kabinet) so nameščeni dovodni ventili, v servisnih prostorih (kuhinja, kopalnica, WC, utiliti) pa odvodni ventili. V kuhinji mora biti odvod zraka največji, vsaj 120 m3/h. Elementi morajo biti nameščeni tako, da zagotavljajo enakomeren pretok zraka po celem prostoru, torej nasproti vrat, nekje nad oknom.

Hkrati dovodnega in odvodnega ventila v istem prostoru ne predvidimo, saj bi bilo to v nasprotju z osnovnim vodilom: zrak se dovaja v bivalne prostore in se ga odvaja iz servisnih prostorov (izpodrivno prezračevanje).

 

 

e netsi prezracevanje razvodie netsi prezracevanje zracnik
e netsi prezracevanje paule netsi prezracevanje

 baner prezracevanje

 

Ventili naj bodo nameščeni vsaj 40 cm od sosednje stene; zaradi direktnega toka zraka v steno, lahko nastanejo temni madeži. Regulacijo pretokov izvedemo z meritvijo z anemometrom in ustreznim pripiranjem ventilov. Da bi se lahko zrak prosto gibal po stanovanju ali hiši, je nujno, da so vsa vrata posameznih prostorov netesna: morajo imeti 8 mm režo pri tleh, lahko je ta reža vgrajena tudi v gornjem delu podboja vrat. Seveda je možno tudi vgraditi vratne rešetke za zrak ali pa zidno rešetko za prost pretok zraka.

 

Več na

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI