Protimikrobni Awadukt za prezračevanje

Podjetje Rehau izdeluje plastične cevi za izvedbo podzemskega izmenjevalca za prezračevanje energetsko varčnih stavb.

Podjetje Rehau izdeluje plastične cevi za izvedbo podzemskega izmenjevalca za prezračevanje energetsko varčnih stavb. Vkopana cev zrak poleti hladi, pozimi pa ga ogreva. Nove cevi Awadukt pa se po eni lastnosti razlikujejo od vseh drugih. Na notranji strani so v plastiko dodani ioni srebra, ki delujejo protimikrobno. To je pomembna lastnost, saj se ob različnih temperaturnih razmerah na notranji steni cevi nabira kondenz, ki je lahko podlaga za razvoj bakterij.

rehau1
Glavni deli podzemnega izmenjevalca za zrak, cevi so položene s padcem 2%

 

 

Varčno samo s prezračevanjem

Bolje izolirane in zatesnjene stavbe porabijo zelo malo ali nič energije za delovanje, vendar jih je potrebno kontrolirano prezračevati ter prestrezati toploto odsesanega, izrabljenega in preveč navlaženega zraka. Tak pristop bo na žalost postal sestavni del življenja tudi v zatesnjenih blokovskih stanovanjih, ki bodo zaradi pripiranja radiatorjev in čim redkejšega zračenja, postala gojišča zidne plesni.

Če zrak pred vpihavanjem v prostore primerno ohladimo ali ogrejemo, smo s tem povečali kvaliteto bivanja ter dodatno zmanjšali porabo energije. To je možno zaradi stalne temperature zemlje, ki v globini 1,5 m znaša med 7 do 12°C. Pozimi se zato zunanji zrak predgreje, poleti pa tako ohladi, da postanejo nepotrebne hladilne ali klimatske naprave vseh vrst. Običajno lahko poleti zrak ohladimo za 14°C, pozimi pa ga za 20°dogrejemo.

 

rehau2
Dve od mnogih možnosti polaganja cevi za zrak pod zemljo

rehau3
Sistem priključkov Awadukt za prezračevanje pod zemljo

Srebro ubija bakterije

Če zrak obravnavamo kot prehrano, kar v resnici tudi je, moramo zagotoviti, da je v skladu s higienskimi standardi, ki veljajo za to področje.  S posebnim patentiranim postopkom nanesejo delce srebra na notranjo steno cevi. Antimikrobno delovanje srebra je znano že tisočletja, saj so Egipčani že 4000 let pred našim štetjem v srebrnih posodah čuvali in pripravljali vodo za pitje. Rezultat potovanja zraka skozi Awadukt cevi je bakterijsko neobremenjen zrak, kar so dokazali tudi s preizkusi V Fresenius inštitutu.

 

Zagotovljena vodo in zrakotesnost

Vodotesnost preprečuje vdor vode v sistem od zunaj. Cevi so položene z rahlim padcem, da se kondenz, ki zaradi razlike temperatur nastaja zlasti poleti, steka v jašek. Ta mora biti pokrit z zrakotesnim pokrovom, da lahko zrak vstopa samo preko filtrov v sesalnem nastavku. V podkletenih stavbah kondenzat zbiramo v kletnem jašku in ga na prosto odvajamo s potopno črpalko. Zrakotesnost cevi je pomembna tudi zaradi preprečevanja morebitnega vdora radioaktivnega plina Radona, ki se nahaja v zemlji in kameninah. V naboru priključkov se nahajajo vsi potrebni elementi za izvedbo vseh možnih oblik napeljave, cevi pa so dovolj toge da bodo zdržale pritisk zemljine tudi v globini, večji od 1,5 m.

 

rehau4
Temperature zunanjega in vsesanega zraka v stavbo v dveh letnih časih

 

Kvadratura odloča o dolžini

Za prezračevanje družinske hiše velikosti do 150 m2 vkopljemo cev premera 200 mm v dolžini 30 do 40 m. Za hiše do 200 m2 uporabimo enako cev v dolžini od 40 do 50 m. Za stavbe z velikimi prostorninami, športne hale, šole, upravne zgradbe je potrebno opraviti izračun in uporabiti cevi večjih premerov, ki so tudi na razpolago. Pri tem je potrebno upoštevati tudi sestavo zemljine, ki lahko vpliva na učinkovitost hlajenja ali ogrevanja. Polagamo jih neposredno v zemljo, brez zasipavanja s peskom, v medsebojni razdalji najmanj 1 m, izvedemo 2% padec, tesnila pa pred sestavo skrbno očistimo in namažemo z milnico, da je sestava lažja in tesnilo nepoškodovano. Prezračevanje skozi zemljo je odlična in še premalo uporabljena ideja, ki je enostavna in energetsko izjemno učinkovita.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI