Zelo lep je občutek, da živiš v prijetni klimi z dobrim zrakom. Notranje obloge z mavcem lahko pripomorejo k dobremu počutju na dva načina: dajo občutek topline in zaščito v primeru požara.

 

Zato pogosto nadomeščajo lesene obloge podstrešnih stanovanj in zidane predelne stene. Nekateri pa imajo zadržke: mavčne plošče se jim zdijo prelahke in preobčutljive, bojijo se razpok. Pa brez potrebe.

 

 

kalcer knauf 2

Slika 1: armiranje stika med Knauf ploščami

 

 

Tako kot les ali vsak drug material imajo tudi mavčne plošče posebne lastnosti, ki jih moramo poznati in upoštevati, da bomo z njimi zadovoljni. Če gremo kar po vrsti: mavčne plošče največkrat izberemo, ker si želimo površino, ki ne bo le prijetna na otip, ampak bo nudila tudi enostavno vzdrževanje in raznolike možnosti obdelave površine z barvami, tapetami ali ometi. Če naj bo površina plošč primerno ravna in gladka, je treba zgladiti stike med ploščami (fugiranje) in prekriti vijake (izravnavanje površine). Razpok na teh mestih gotovo ne bo, če se bomo držali navodil in uporabili materiale, ki so za to namenjeni. Ker so plošče iz mavca, je edino smiselno, da je tudi material za izravnavo površine izdelan na mavčni osnovi, saj bom deloval podobno kot plošče: toplo in zdravo.

 

pasica aplikacija

 

Mavčne plošče se praviloma pritrjujejo na ogrodje iz lesenih ali kovinski letev. Kadar oblagamo ostrešje, se vsi premiki ostrešja, ki jih povzročajo sneg in veter, prenašajo na mavčne obloge. Da bi stike med ploščami zavarovali pred pokanjem, jih je potrebno ojačati z mrežastimi trakovi, kot je prikazano na sliki 1.

 

Predelne stene iz mavčnih plošč so lažje od zidanih, kar je prednost, po drugi strani pa lahko ob močnih premikih zanihajo. Zato na mestih, kjer se mavčne stene stikajo z zidanimi, vedno izdelamo tako imenovani drsni stik. Izdelava drsnega stika (na sliki 2.) nam zagotavlja, da stik med mavčno in zidano steno ne bo razpokal, za las tanka razpoka, ki se lahko pojavi, pa je praktično nevidna in jo prekrije že barva. Napačno je, če take vogale kitamo z elastičnim silikonskim ali akrilnim kitom – tak kit se že po kratkem času odlepi od podlage in take razpoke je zelo nerodno popravljati.

 

 

kalcer knauf 3

Slika 2: Izdelava drsnega stika - trak je samo na eni površini!

kalcer knauf 1

Slika 3: lepo oblikovan stik s poševno streho

 

 

Pri predelnih stenah z dvojno oblogo iz mavčnih plošč pa uporaba mrežastega armirnega traku na stiku ni potrebna, če uporabimo posebno maso Knauf Uniflot ali Knauf Royal.


Za stik med poševno streho in steno prav tako obstaja preizkušena rešitev: poseben plastičen profil, ki se na mestu pregiba lahko premika, ali papirni trak, ojačan s trakovi aluminija – na 3. sliki.

 

Več informacij o montažni gradnji lahko izveste na spletni podjetja Kalcer


Podobni člankiKontaktirajte ponudnika Kalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe ali za odgovor ustreznega strokovnjaka. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.