Sonaravno ogrevanje vode

Sonaravno ogrevanje vode

Sončne kolektorje poznamo okrog sto let, v preteklih dvajsetih letih pa so izboljšave absorbcijskih premazov in vakuumska izvedba izjemno povišale učinkovitost teh naprav.

 

Toplo vodo potrebujemo vse leto in vsak dan, zato se vgradnja zagotovo splača, posebej če je poraba tople vode velika. Razlika v izkoristku med avtomatiziranim sistemom z obtočno črpalko in takim, ki deluje na gravitacijo, znaša do 5%, kar je zanemarljivo. Zato bo toplota sonca skoraj zastonj, če razmere dopuščajo postavitev razvoda, ki deluje samodejno in gravitacijsko, saj imajo vakuumski kolektorji na vodni strani majhen upor.

 

ellatron et solar kolektor

Ena od možnih postavitev, ki omogoča uspešno zajemanje toplote sonca

 

Vakuumski solarni kolektorji vodijo
Ta vrsta kolektorja ima najvišji izkoristek od vseh tipov, zlasti v hladnejših dneh. To je posledica izjemne izolativnosti vakuumskih cevi, saj bi izkoristek močno padel, če bi se prestrežena toplota izgubljala v okolico. Tudi masa kolektorja mora biti čim manjša, saj zaradi tega hitreje reagira in odda prestreženo toploto vodi. Tudi na tem področju so vakuumski sistemi v prednosti.

V to skupino spadajo Thermomax sončni kolektorji, ki so vzdržljivi, odporni proti toči, zaščiteni pred pregrevanjem, izdelani so v Evropi, predvidena življenjska doba pa znaša 25 let. Izdelek spada med najkvalitetnejše na tem področju, je prilagojen evropskim klimatskim razmeram, ima oznako kvalitete Solar Keymark, ter nagrado za dobro obliko in izvedbo. Kolektor lahko namestimo na streho ali v navpičnem položaju, na steno.

Pomemben element – solarni grelnik
Prostornino izberemo z ozirom na število članov gospodinjstva, na vsakega okrog 80 litrov. Za štiričlansko družino vgradimo 300 litrski grelnik, s čimer ves sistem doseže višji izkoristek, omogoča zalogo tople vode za oblačne dni in prepreči poletno pregrevanje. Notranjost mora biti emajlirana, običajno je opremljen z dvema spiralnima grelnikoma ter dodatnim električnim. Pojav korozije zaradi mikro razpok v emajlu prepreči vgrajena magnezijeva anoda, toplotna izolacija debeline okrog 50 mm pa preprečuje toplotne izgube. Grelnik je potrebno občasno očistiti, saj se v pitni vodi vedno nahaja pesek in mulj, ter vsebino občasno ogreti na 60°C da preprečimo morebiten razvoj bakterij. 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI