Stisnjen zemeljski plin, ki ga poznamo pod oznako CNG ali metan, je v prometu vedno bolj prisoten. V nekaterih segmentih je edina prava alternativa nafti, saj gre za ekološko prijazno pogonsko gorivo tako s stališča emisij CO2 kot drugih onesnaževal. Ni pa okoljski dejavnik edina odlika vozil na CNG – še ena pomembna prednost za voznike je tudi občutno manjši strošek goriva.

 

GIZ plin SEAT IBIZA

SEAT Ibiza na CNG

 

Vozila na CNG so po videzu in vožnji enaka vozilom na bencin ali dizel. Razlika je le v tem, da so hibridna. To pomeni, da ima vsako vozilo na CNG dva rezervoarja: enega za stisnjen zemeljski plin (CNG) in drugega za bencin.

 


Nova polnilnica za CNG vozila –peta v Sloveniji in prva v Celju

Januarja letos je bila v Celju odprta prva javna polnilnica za vsa CNG vozila. Mestna občina Celje se s tem ukrepom pridružuje Ljubljani, Jesenicam in Mariboru, ki javne polnilnice na CNG že imajo.


 

Tovarniško izdelani avtomobili

CNG ima visoko oktansko število in s tem veliko odpornost proti samovžigu. Rezultat sta večja zmogljivost motorja in izrazito uglajen tek. Vsa vozila na CNG so tovarniško razvita in izdelana, kar pomeni, da ni potrebe po poznejši predelavi. Zato so zanesljiva in imajo veljavno garancijo.

 

Energijska primerjava goriv         

Pri bencinskem in dizelskem gorivu ter avtoplinu (LPG) so cene izražene na liter, pri CNG pa na kilogram. Energijska vrednost enega kilograma CNG je enaka 1,57 litra bencinskega goriva, 1,39 litra dizelskega goriva oz. 1,98 litra LPG.

 

giz energijska vrednost

 

Cenovna primerjava goriv

Vožnja s CNG je bistveno ugodnejša od vožnje z bencinom, dizlom ali avtoplinom. Cena goriva je lahko tudi do 50 odstotkov nižja v primerjavi z drugimi gorivi. Na primeru SEAT Ibize to pomeni naslednje: Ibiza na dizelski pogon pri kombinirani vožnji porabi okrog 3,8 litra dizla na 100 km, medtem ko Ibiza na CNG porabi 3,3 kg CNG. Cenovno je to toliko, kot če bi porabil 2,3 litra dizla oziroma 3 evre na 100 km.

 

giz koliko kilometrov voznje

 

Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.