Spoznajte pogonsko gorivo prihodnosti

Tovarniško izdelani avtomobili Spoznajte pogonsko gorivo prihodnosti Nova polnilnica za CNG vozila –peta v Sloveniji in prva v Celju

Stisnjen zemeljski plin, ki ga poznamo pod oznako CNG ali metan, je v prometu vedno bolj prisoten. V nekaterih segmentih je edina prava alternativa nafti, saj gre za ekološko prijazno pogonsko gorivo tako s stališča emisij CO2 kot drugih onesnaževal. Ni pa okoljski dejavnik edina odlika vozil na CNG – še ena pomembna prednost za voznike je tudi občutno manjši strošek goriva.

 

GIZ plin SEAT IBIZA

SEAT Ibiza na CNG

 

Vozila na CNG so po videzu in vožnji enaka vozilom na bencin ali dizel. Razlika je le v tem, da so hibridna. To pomeni, da ima vsako vozilo na CNG dva rezervoarja: enega za stisnjen zemeljski plin (CNG) in drugega za bencin.

 


Nova polnilnica za CNG vozila –peta v Sloveniji in prva v Celju

Januarja letos je bila v Celju odprta prva javna polnilnica za vsa CNG vozila. Mestna občina Celje se s tem ukrepom pridružuje Ljubljani, Jesenicam in Mariboru, ki javne polnilnice na CNG že imajo.


 

Tovarniško izdelani avtomobili

CNG ima visoko oktansko število in s tem veliko odpornost proti samovžigu. Rezultat sta večja zmogljivost motorja in izrazito uglajen tek. Vsa vozila na CNG so tovarniško razvita in izdelana, kar pomeni, da ni potrebe po poznejši predelavi. Zato so zanesljiva in imajo veljavno garancijo.

 

Energijska primerjava goriv         

Pri bencinskem in dizelskem gorivu ter avtoplinu (LPG) so cene izražene na liter, pri CNG pa na kilogram. Energijska vrednost enega kilograma CNG je enaka 1,57 litra bencinskega goriva, 1,39 litra dizelskega goriva oz. 1,98 litra LPG.

 

giz energijska vrednost

 

Cenovna primerjava goriv

Vožnja s CNG je bistveno ugodnejša od vožnje z bencinom, dizlom ali avtoplinom. Cena goriva je lahko tudi do 50 odstotkov nižja v primerjavi z drugimi gorivi. Na primeru SEAT Ibize to pomeni naslednje: Ibiza na dizelski pogon pri kombinirani vožnji porabi okrog 3,8 litra dizla na 100 km, medtem ko Ibiza na CNG porabi 3,3 kg CNG. Cenovno je to toliko, kot če bi porabil 2,3 litra dizla oziroma 3 evre na 100 km.

 

giz koliko kilometrov voznje

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI