V Nemčiji so raziskave pokazale kdo napihuje račune za elektriko, posebej še zaradi njihovega energetskega preobrata in prehoda z atoma in premoga na obnovljive vire, od katerega očitno ne bodo odstopili. Poleg tega pri njih deluje nekaj neodvisnih institucij, ki lahko mirno javno objavijo svoje ugotovitve.


hse_4Ugotovili so, da sta atomska in premogovna elektrika dražji kot tista iz obnovljivih virov. To velja za delovanje v tem trenutku še posebej pa bo veljalo, ko bo prišlo do razgradnje obeh vrst elektrarn in zapiranje premogovnikov.

Pri tem Nemci ugotavljajo, da je sistem obračunov in kontrole pretokov denarja tako zakompliciran, da je običajno ugotavljanje pretokov denarja komaj možno, pomagajo samo forenzične metode. Ugotavljajo, da se denar za gradnjo in vzdrževanje omrežij preliva v dobičke teh podjetij in nato v zasebne žepe, uporabniki pa vedno znova dobivajo račune za gradnjo in vzdrževanje, ki pa sploh ni izvedeno. Saj se kabli med pretokom elektrike ne obrabljajo, da bi jih bilo potrebno stalno zamenjevati.

Od leta 2000 se je v Nemčiji cena za dvakrat povečala. Njihovi dobavitelji rast cen opravičujejo z vlaganji v obnovljive vire in v njihov energetski preobrat, kar pa je samo še en veliki nateg.

Delež elektrike iz obnovljivih virov v Nemčiji znaša že eno tretjino, atomarji in premogarji pa se na vse kriplje trudijo, da ta elektrika nebi prišla v omrežje in jim odžrla njihovih dobičkov. Posebno poglavje so še veliki odjemalci, ki plačujejo samo delček resničnih stroškov, saj so vse drugo prevalili na male porabnike. Veliki plačujejo samo ceno proizvodnje, delček stroškov za omrežje in še drobec za koncesije. Seveda politika v spregi z dobavitelji ves čas odobrava takšno stanje in potrjuje resničnost obrabljene fraze, da vse plačujejo najrevnejši.


graf_elektrikaNa borzi veliki koncerni, ki proizvajajo elektriko iz premoga in atomskih elektrarn vsakodnevno ponujajo svojo elektriko, ki prihaja iz različnih virov in jo prodajajo v paketih, od katerih so nekateri dražji, drugi cenejši. Povpraševanje je vedno manjše kot je ponudba, elektrike je torej na trgu preveč. Dražjih paketov noče nihče kupiti, zato borzno ceno določijo na osnovi cene najdražjega paketa. V tem trenutku pa se ogromni dobički pojavijo ravno pri proizvajalcih, ki izdelujejo najcenejšo elektriko. Ti zaslužki pa niti slučajno ne povzročijo padca cen elektrike, zato odjemalci ničesar ne čutijo. Visoka in vedno višja cena elektrike je torej umetno vzdrževana.


V Sloveniji in še nekaterih drugih evropskih državah je drugače. Cene električne energije, objavljene na Evropske energijskem portalu www.energy.eu kažejo na ogromne razlike. V gospodinjstvih je bila v maju 2012 cena električne energije za nemško gospodinjstvo med 0,2406 in 0,2541 €/kWh, slovensko pa je plačevalo med 0,1335 in 0,1447 €/kWh. Podobno je tudi pri industrijskih porabnikih, nemški so plačevali med 0,1024 in  0,1127 €/kWh, slovenski pa 0,0778 in 0,0864 €/kWh.


Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.