Suncontract za cenejšo elektriko v 2024

Oglasno sporočilo

Suncontract energetska tržnica, na trgu prisotna od 2018, sproža pravo malo energetsko revolucijo ter povsem spreminja trgovanje z elektriko.

Posamezniki lahko elektriko kupujejo in prodajajo brez posrednikov. Od 2024 dodatno omogoča trgovanje z elektriko z NFT žetoni.

Gre za prvo globalno energetsko tržnico, ki trguje s posebno vrsto kripto-valut (Non-Fungible Tokens, nezamenljivi žetoni), na kateri so žetonizirani delujoči sončni paneli. Poenostavljeno bi lahko dejali, da so NFT-ji dokaz o pristnosti in lastništvu določene digitalne dobrine. S projektom NFT žetonov odpirajo nove možnosti za vključevanje posameznikov v samooskrbo z elektriko in trgovanje z elektriko iz obnovljivih virov.

 

Delovanje SunContract energetske tržnice

SunContract je decentralizirana energetska platforma za P2P trgovanje z elektriko brez posrednikov. Namen SunContracta je različnim skupinam odjemalcev znižati stroške elektrike, hkrati pa spodbujati rabo obnovljivih virov energije. Energetska tržnica temelji na blockchain tehnologiji in omogoča decentralizirano trgovanje z električno energijo, posamezniki lahko elektriko kupujejo in prodajajo brez posrednikov.

 

Premierni projekt Suncontract v 2024 odpira prvih 2.112 NFT žetonov

Kot prva je bila za inovativen projekt NFT žetonov izbrana sončna elektrarna v Višnjah pri Ajdovščini. Elektrarna z 2.112 sončnimi paneli in močjo 517 kW predstavlja prelomnico v povezovanju obnovljivih virov energije s tehnologijo veriženja blokov.

Cilj projekta je omogočiti dostop do obnovljive energije vsem, ki ne morejo imeti lastne sončne elektrarne. Začetek projekta je bil predstavljen tudi na blockchain konferenci Crypto Expo Europe 2024 v Bukarešti v Romuniji.

 

Otvoritve globalne SunContract NFT-tržnice v Bukarešti se je udeležila tudi Sonia Dunlop, generalna direktorica Global Solar Council, mednarodnega združenja, ki povezuje nacionalna, regionalna in mednarodna združenja ter vodilna podjetja v solarni panogi. Na sliki so (od leve proti desni): Aymen Soufi, strateški direktor SunContract, Mojca Bajec, soustanoviteljica in finančna direktorica SunContract, Sonia Dunlop, generalna direktorica Global Solar Council, ter Gregor Novak, soustanovitelj in direktor razvoja SunContract.

 

Kako se lahko vključim v SunContract?

Za vključitev v trgovanje, mora posameznik najprej zamenjati dobavitelja električne energije, to je v Sloveniji podjetje SunContract d.o.o. Celoten postopek menjave dobavitelja uredite enostavno preko spleta. Najprej se brezplačno registrirate na SunContract platformo, kjer lahko tudi preverite aktualne cene na tržnici. Pod zavihkom »Elektrika« oddate obrazec za menjavo dobavitelja. Vse ostalo bodo uredili pri SunContract.

 

Več o lastniku Suncontract, podjetju Sonce energija

Vizija slovenskega podjetja Sonce energija, ki je vzpostavilo P2P energetsko tržnico, je spodbujanje energetske samooskrbe in  neposrednega trgovanja z obnovljivo energijo med proizvajalci in porabniki. S projektom NFT žetonov odpirajo nove možnosti za vključevanje ljudi v zeleno energetsko prihodnost.

baner soncne elektrarne

 

Od kod izhaja energetska tržnica SunContract?

Energetska tržnica SunContract je plod slovenskega znanja podjetja Sonce energija, namenjena učinkovitejšemu trgovanju z elektriko in trgovanju z elektriko obnovljivih virov energije. Smisel Suncuntract je prosto trgovanje z elektriko, dostopno vsem.

 

Kako je prišlo do ideje Suncontract, kaj so prednosti?

Energetska tržnica je zaživela v aprilu 2018. Do rešitve so prišli z uporabo tehnologije blockchain, ki jo dopušča obstoječa zakonodaja, s katero povečujejo stopnjo zaupanja med uporabniki. Trgovanje z elektriko so pocenili, avtomatizirali in med proizvajalci in končnimi kupci omogočili neposreden kontakt.

 

Suncontract platforma omogoči nakup elektrike neposredno od proizvajalca, s čimer se izognemo stroškom posrednikov,” je pojasnil soustanovitelj SunContracta Gregor Novak (foto: SunContract)

 

Kako energetska tržnica koristi pri oblikovanju cene elektrike?

Cene elektrike dejansko oblikujejo kupci in proizvajalci. Kupci lahko sprejmejo eno izmed objavljenih ponudb proizvajalcev (izbira se lahko glede na izključno obnovljiv vir elektrike ali glede na pokritost – koliko potreb po elektriki jih lahko zagotovi posamezni proizvajalec). Lahko pa ustvarijo tudi lastno povpraševanje, določijo ceno, po kateri so pripravljeni odkupiti energijo. Kar je bistveno, da ob tem ni stroškov. V primeru samooskrbe viškov ni možno prodati, lahko pa jih prenesemo v naslednje koledarsko leto ali podarimo komu drugemu. Prodaja je možna pri večjih elektrarnah, ko ne gre za samooskrbo.

Platforma SunContract zniža stroške za elektriko in poenostavi trgovanje z elektriko (foto: SunContract)

 

Koliko uporabnikov združuje SunContract, kako se pridružim?

Energetska tržnica SunContract je bila na trg plasirana 1. aprila 2018. Število uporabnikov, ki lahko električno energijo plačujejo z evri in ne zgolj z digitalno valuto SNC, se povečuje. Zaenkrat jih je okoli 10.000, številke dnevom naraščajo – od gospodinjskih, poslovnih, industrijskih odjemalcev in seveda proizvajalcev obnovljivih virov energije (sončne elektrarne, hidro elektrarne in soproizvodnja toplote in elektrike). Uporabnike energetske tržnice skozi celoten postopek vodijo preko spleta. Plačila potekajo preko banke, oziroma preko trajnikov.

 


Energetska tržnica SunContract kaže pot v malo energetsko revolucijo, pospešuje samooskrbo energije, ter večjo vključenost potrošnikov v trgovanje z elektriko.


Sucontract omogoča večjo vključenost potrošnikov

Suncontract ni plasiran samo zaradi potencialnih prihrankov pri trgovanju z elektriko, temveč neposredno spodbuja samooskrbo z elektriko ter neposredno učinkuje na rast trgovanja z obnovljivimi viri energije. Za trgovanje z električno energijo povezuje proizvajalce in potrošnike v energetske bazene, ki temeljijo na t.i. pametnih pogodbah, ter služi kot učinkovito orodje za pospeševanje t.i. energetskih skupnosti.

 

Kako je z varnostjo delovanja blockchain tržnice, kako deluje?

Za večino Slovencev je SunContract še vedno premalo poznana energetska rešitev. Zakaj je vredno zaupati tej tehnologiji, nam je pojasnil direktor družbe, Gregor Novak: “Proces platforme SunContract deluje na osnovi tehnologije blockchain, kupec električne energije račune plačuje na podoben način kot doslej. Preko spletne strani SunContract vnese osnovne podatke, (zadostuje vnos elektronskega naslova), za ostalo poskrbi podporna služba, ki mu posreduje vse potrebno. Uporabnik spremlja porabo električne energije in dostopa do informacij, transakcije se zapišejo v blockhain, kjer se digitalna informacija ne more podvojiti. Ker se virtualni denar pretaka direktno, je varnost delovanja platforme eden ključnih faktorjev, zato jo tudi stalno spremljamo in nadgrajujemo”.

 

Kako se lahko vključim v SunContract?

Za vključitev v trgovanje, mora posameznik najprej zamenjati dobavitelja električne energije. V Sloveniji je ekskluzivni partner za dobavo elektrike preko SunContract tržnice podjetje SONCE energija. Celoten postopek menjave dobavitelja uredite enostavno preko spleta. Najprej se brezplačno registrirate na SunContract platformo, kjer lahko tudi preverite aktualne cene na tržnici. Pod zavihkom »Elektrika« oddate obrazec za menjavo dobavitelja. Vse ostalo bodo uredili pri SONCE energija.

 


Za več informacij o sistemu trgovanja z NFT žetoni ali energetski tržnici izpolnite spodnji kontaktni obrazec.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI