Izberite pravo toplotno črpalko za vaš dom

Raziščite svet toplotnih črpalk in odkrijte, kako vam lahko pomagajo prihraniti denar in zmanjšati vpliv na okolje.

Strošek investicije v toplotno črpalk marskikaterega investitorja prestraši. Investitorji se pri ogrevalnih sistemih pogosto ne zavedajo, da jih bo toplotna črpalka, če imajo dobro izolirano hišo in ne izberejo predimenzionirane toplotne črpalke, skozi celotno življenjsko dobo stala najmanj, z ogrevanjem pa ne bodo imeli prav nobenega dela.

 

Poceni toplotne črpalke predstavljajo pasti

Ni dovolj primerjati po principu kakšna je cena, temveč je za več blagovnih znamk toplotnih črpalk potrebno natančno vrednotenje stroškov v celotni življenjski dobi delovanja za vaš primer hiše. Ker je ponudba za toplotne črpalke izredna, je seveda cena ključna, saj se dobavitelji dobro zavedajo vrednosti popustov. Vendar je ob nakupu potrebno preveriti več kriterijev pri vsaj parih ponudnikih in jih med seboj ustrezno primerjati, hkrati pa v ožji izbor dodati tiste ponudnike, ki so vam razen ugodnega financiranja in subvencije natančno pojasnili rentabilnost investicije na daljši rok za vaš primer objekta.

Najpogosteje investitorji zgrešijo, če izberejo po cenovno najugodnejšem ponudniku. To je na nek način razumljivo, saj ogrevalni sistem običajno zamenjamo le enkrat. Če investitor pred nakupom ne pridobi primerjave stroškov – koliko bo predvidoma stalo ogrevanje za posamično znamko toplotne črpalke (ob isti moči naprave), se zgodi, da ni sposoben izbrati sebi najprimernejšega ponudnika, ki mu bo na daljši rok omogočil najnižje stroške. Če investitor izbira po principu cena in za več blagovnih znamk ne ovrednoti prihrankov za njegov primer ogrevanja in teh ne prepozna v celotni življenjski dobi delovanja toplotne črpalke, jih posledično tudi ne more primerjati z ostalimi potencialno zanimivimi ogrevalnimi sistemi.

 

Cena toplotne črpalke na ključ

Zanimale so nas cene toplotnih črpalk ZRAK – VODA z montažo na ključ v letu 2020, zato smo preverili par ponudnikov srednje do višje kakovosti, pri čemer je cena razvrščena po zmogljivosti toplotne črpalke. Podatki so povzeti iz javno dostopnih podatkov iz Cenik – a določenih dobaviteljev toplotnih črpalk. Cena za toplotne črpalke je v mnogih spletnih trgovinah za eno stanovanjsko hišo dosegljive že od 5.000 EUR naprej. Pomembno je, da dokončna cena toplotne črpalke vključuje montažo na ključ. Hkrati je pomembna garancijska doba, zanesljivost servisa, reference, predloženi certifikati kakovosti (EHPA, EUR 1), pa še kaj.

 

toplotne črpalke cena, subencija zrak voda

Shematski prikaz  toplotna črpalka zrak – voda

 

Toplotna črpalka zrak-voda

Moči 9 kWMoči  11 kWMoči 14 kW
Cena, Montaža na ključ5.500 – 6.500 €6.500- 8.000 €8.000 – 10.000 €
Upoštevana Subvencijado 1.500 €do 2.000 €do 2.400 €
 

Nizka cena

Srednja cena

Visoka cena

 *Podatki povzeti iz javno dostopnih baz iz cenikov določenih dobaviteljev za toplotne črpalke.

*Upoštevan COP 3,5.

 

Cena toplotne črpalke za dvostanovanjsko hišo

Sodobne toplotne črpalke zrak- voda zmorejo učinkovito ogrevati starejše hiše z radiatorskim ogrevanjem, če je hiša izolirana. Takšen primer je gospodinjstvo s 7 družinskimi člani, ki potrebuje ogrevanje 300 m2 velike stanovanjske hiše in ogrevanje sanitarne vode. Cena toplotne črpalke z zalogovnikom sanitarne vode, moči 14 kW, ki spada v višji kakovostni razred z odbito subvencijo in montažo na ključ za ta primer znaša od 8.000 do 10.000 €, odvisno od akcijskih pogojev posameznega ponudnika. Stroški ogrevanja se bodo za ta primer gospodinjstva po vgradnji toplotne črpalke razpolovili, iz 3.500 € bo letni strošek ogrevanja skupaj s sanitarno vodo znašal nekje 2.000 €.

 

Večina toplotnih črpalk zrak –voda zanesljivo deluje do zunanje temperature -28°C

Za invertersko tehnologijo toplotnih črpalk je značilno, da se prilagajajo toplotnim izgubam objekta in s tem omogočajo želene prihranke. Zmorejo učinkovito ogrevati tudi pri ekstremnem mrazu, zato ni ovir za vgradnjo v obstoječe starejše objekte vsepovsod po Sloveniji. Paziti je potrebno, da izberemo ponudnika, ki lahko v ekstremni zimi zagotovi isto učinkovitost toplotne črpalke, brez da se izhodna moč naprave spremeni. Toplotne črpalke lahko koristimo za hlajenje objektov.

 

Kje do kvalitetnih primerjalnih ponudb za toplotne črpalke in cenika?

Pomagamo vam, da vam ne bo potrebno preverjati sleherni cenik vseh dobaviteljev. Cena toplotne črpalke je za vaš primer preverljiva z izpolnitvijo obrazca Hitro do ugodne ponudbe , kjer lahko izpolnite povpraševanje za 11 ponudnikov toplotnih črpalk. Hkrati je mogoče pridobiti primerjalno ceno za toplotno črpalko zrak-voda, zemlja voda ali voda-voda. Cena drugega in tretjega sistema toplotne črpalke je znatno višja, vendar so prihranki neprimerljivo večji. Ko izpolnite povpraševanja za ponudnike ogrevalne tehnike preverite vaše prihranke glede na stroške investicije za vaš primer hiše v priročnem Kalkulatorju oceni prihranke energije in ob tem primerjajte kakšna bi bila cena toplotne črpalke ter s tem prihranki tudi z drugimi sistemi ogrevanja.

baner toplotne crpalke

 

Katere vire toplote lahko prestrezajo toplotne črpalke?

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov lahko koristi različne vire toplote, izberemo tistega,  ki je najbolj primeren, glede na zahteve objekta ter zmožnosti investitorja. Vir toplote je lahko  tudi voda podtalnica, toplota kamenin (zajem toplote z vertikalnim kolektorjem oz. sondo), toplota zemlje okoli stavbe (zajem toplote s horizontalnim kolektorjem), toplota zunanjega zraka, v primeru toplotne črpalke zrak – voda ali toplota odpadnega zraka.

 

Katera toplotna črpalka je najboljša?

Vprašanje je zelo splošno in odgovor ni enoznačen. Največjo učinkovitost  in a tem najnižje stroške za elektriko dosega toplotna črpalka, ki ima visoko grelno število izmerjeno po novejših standardih (EN 14511)  ter  koristi kar najbolj stabilen vir toplote. Iz tega vidika bi lahko rekli, da so najboljše tiste toplotne črpalke, ki za vir toplote koristijo podtalnico in dosegajo grelno število višje od 5. Sistemi s takšnimi toplotnimi črpalkami so hkrati tudi med dražjimi. Toplotne črpalke, ki za vir toplote uporabljajo okoliški zrak, dosegajo po navadi nižje grelno število (od 3 do 4), vendar pa imajo te toplotne črpalke druge prednosti: cenejša izvedba , ni gradbenih ali rudarskih del ter dovoljenj. Toplotna črpalka je lahko še tako kakovostna , vendar brez usklajenosti s celotnim ogrevalnim sistemom in virom toplote, ne bo delovala po pričakovanjih.

 

toplotne črpalke cena, subencija zemlja voda

Shematski prikaz toplotne črpalke zemlja – voda

toplotne črpalke cena, subencija voda voda

Shematski prikaz toplotne črpalke voda – voda, črpalni in odtočni studenec morata biti oddaljena v pravi smeri.

Ali toplotna črpalka ogreva sanitarno vodo?

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov praviloma ogreva tudi sanitarno vodo. Večinoma imajo že vgrajeno vso avtomatiko za segrevanje sanitarne vode, nekatere toplotne črpalke pa imajo že integriran bojler.

 

Koliko elektrike porabi za ogrevanje?

Glavni porabnik elektrike pri toplotni črpalki je kompresor, porabniki so še obtočne črpalke, avtomatika in morebitni dodatni grelci. Skupna električna moč toplotnih črpalk za enostanovanjske hiše se običajno giblje med 2 kW in 6 kW, odvisno od izbranega tipa črpalke in potrebne toplotne moči črpalke.  Drugi primer iz prakse pokaže, da je letni strošek za ogrevanje 150 m2 stanovanjske površine novejše, srednje dobro izolirane stavbe približno 250 do 300 € na leto, ob predpostavki, da za vir toplote uporabljamo podtalnico ali toploto zemlje (sondo) in uporabljamo talno ogrevanje.  Letni strošek za elektriko se lahko poviša, če imamo slabo izolirano hišo, če uporabljamo radiatorje, če za vir toplote izberemo okoliški zrak, če je vir toplote nestabilen, ali če sistem ni uravnotežen in pravilno načrtovan.

Ali je možno da toplotna črpalka ogreva starejšo neizolirano hišo?

Načeloma je možno učinkovito delovanje toplotne črpalke v starejši hiši. Obstajajo toplotne črpalke, ki omogočajo višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode, ki je primerna za radiatorje. Treba pa je vedeti, da je učinkovitost toplotne črpalke takrat nižja, poraba elektrike pa višja. Vsekakor je boljše najprej izdelati toplotno izolacijo stavbe in zamenjati stavbno pohištvo, nato pa razmišljati o alternativnih načinih ogrevanja.

Pri načrtovanju sistema se lahko odločimo za monovalentno delovanje ali bivalentno delovanje toplotne črpalke. Izbira je popolnoma odvisna od primera v praksi. Pri monovalentnem delovanju nam toplotna črpalka pokrije vse toplotne potrebe stavbe tudi v najhladnejših dneh in ne potrebujemo dodatnih kotlov in sistemov. Z drugimi besedami: »ne bo nas zeblo«.

 

Ali potrebujem posebna dovoljenja za vgradnjo?

Glede na predpise in zakonske zahteve je tako, da potrebujemo dovoljenja, kadar želimo izkoriščati toploto podtalnice ali toploto kamenin (geosonda). Za pridobitev dovoljenj je treba izdelati projekt, ki je podlaga za izdajo dovoljenj. V primeru, ko se odločimo za koriščenje toplote okoliškega zraka ali okoliške zemlje (horizontalni kolektor), pa  ta niso potrebna.

Kakšni so stroški vzdrževanja toplotne črpalke?

Stroški vzdrževanja so zelo nizki, oziroma jih skorajda ni. Toplotna črpalka ne potrebuje vsakoletnega obiska serviserja, razen v primeru napak. V kolikor je toplotna črpalka kot ogrevalni sistem pravilno dimenzionirana in izvedena, lahko pričakujemo, da bo delovanje nemoteno in ne bo nobenih napak. Nekateri proizvajalci kljub temu priporočajo preglede na nekaj let.

 

Ali je upravljanje toplotne črpalke zahtevno?

Toplotna črpalka novejše izvedbe ima vso potrebno avtomatiko. Ob prvem zagonu sistema se opravijo določene nastavitve, nato pa sistem deluje povsem samodejno. Z drugimi besedami: »V jeseni vključite, spomladi izključite, oziroma se to opravi samodejno«.

 

Toplotne črpalke cena, subencija. Vgrajena toplotna črpalka

Toplotna črpalka zrak – voda

Toplotna črpalka in hrup?

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov imajo običajno dobro zvočno izolacijo in ne povzročajo prekomernega hrupa. Hrup toplotne črpalke bi lahko primerjali z boljših gorilnikom na olje, s pralnim strojem na nizkih obratih in pomivalnim strojem. Toplotna črpalka je običajno nameščena v zaprt prostor in s svojim delovanjem ne moti stanovalcev.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI