Vajeništvo se vrača

Ulica obrti na MOS: Vajeništvo se vrača

»Začenja se nov izobraževalni sistem v obliki vajeništva,« pojasnjuje vodja projekta Ulica obrti Mitja Kuronovski. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) že četrto leto zapored šolarjem na MOS predstavlja obrtne poklice po principu »vse na enem mestu«. Novost letošnje ulice pa je Vajeniška pisarna, kjer se lahko pridobijo informacije o na novo odprtih možnostih vajeništva pri nas.

 

mos vajenistvo 2

 

»Zakonodaja je šele napisana, zato je težko predajati neke stvari, ki se šele začenjajo, neke osnovne informacije pa so že na voljo,« razlaga Mitja Kuronovski. V letošnjem letu se je program vajeništva začel izvajati v programih oblikovalec kovin-orodjar, mizar, gastronomske in hotelske storitve in kamnosek. Za enkrat programe ponuja le sedem slovenskih srednjih šol, predsednik OZS Branko Meh pa je že na torkovi otvoritvi MOSa izrazil razočaranje delodajalcev, saj se je letos za vajeništvo odločilo le 53 vajencev.

 

mos celjski sejem 2017

 

OZS se trudi promovirati obrtne poklice, saj bi s tem obrtniki in podjetniki dobili zaposljiv kader. Letos se predstavljajo Šolski center Celje, Šolski center Šentjur in različna podjetja, člani zbornice. Na sejmu je tako mogoče tako dobiti vpogled v poklice kot so oblikovalec kovin, mizar, gastronom, električar, pečar, tesar, pek, slaščičar, avtoserviser in avtokaroserist. Do danes je Ulico obrti obiskalo že okoli 1200 šolarjev in Kuronovski razlaga, da je odziv otrok letos najboljši do sedaj. »Letos moram z zadovoljstvom reči, da pričakujemo več kot 1500 otrok, kar je dvakrat več kot lansko leto,« pravi in dodaja, da je zanimanje »res vrhunsko«. Ulico obrti lahko obiščete v dvorani L1.

Vir: www.ce-sejem.si

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI