Zračno zatesnjeni bivalni prostori so energetsko varčni, brez prezračevanja pa postanejo neprimerni za bivanje. To občutimo zlasti pozimi, ko so vonjave, izparine, vlaga in kroženje prahu najintenzivnejši, zračenje pa zaradi varčevanja najslabše.

Zato z vgradnjo prezračevalne naprave stanovalcem omogočimo zdravo, brezskrbno in ugodno bivanje, ob najmanjši porabi energije. Proizvajalcu takšnih naprav, podjetju Klivent, smo zato postavili štiri zanimiva vprašanja.

rekuperacija prezracevanje klivent

 

Koliko časa povprečno preteče od naročila, izdelave projekta, do zaključka montaže prezračevanja za povprečno veliko enodružinsko hišo?
Zasnova sistema prezračevanja je dokaj preprosta, če se načrtovanja lotimo pravi čas. Najbolje je, da strojne instalacije vrišemo takoj zatem, ko delo zaključi arhitekt. Zaradi tega bo vgradnja enostavna, brez večjih gradbenih posegov in zaključena istočasno kot vsa druga inštalacijska dela.  

 

 baner prezracevanje

 

Ali lahko uporabnik nato sam opravi potrebno vzdrževanje,  na primer menjavo filtrov enkrat letno?
Ena od večjih skrbi investitorja, ko se odloča za prezračevalni sistem, so prah in bakterije v prezračevalnem sistemu. Večina prezračevalnih naprav ima vgrajene  filtre za cvetni prah, ki so zelo učinkoviti in prestrežejo vse leteče delce. Serija naprav Helios KWL omogoča zelo preprosto čiščenje in vzdrževanje, saj po snetju prednjega pokrova dobimo prost dostop do vseh delov naprave. Uporabnik lahko zato sam zamenja filtre, z vlažno krpo obriše notranjost, očisti toplotni izmenjevalec in nato napravo ponovno vključi. Samostojno in redno čiščenje zagotavlja nemoteno delovanje in vedno svež, čist in primerno ogret zrak v bivalnih prostorih.

Ali je potrebno dogrevanje vstopnega zraka v zelo hladnih dneh?
Energijsko učinkovite prezračevalne naprave imajo visok toplotni izkoristek, od 85% do 93%, kar pomeni da dovodnega zraka ni potrebno dogrevati, saj majhno izgubo toplote nadomesti obstoječe ogrevanje v prostorih. V napravo pa mora biti skoraj vedno vgrajen predgrelec, ki deluje kot zaščita pred zmrzaljo. Ko topel zrak iz prostora oddaja toploto preko izmenjevalca dovodnemu zraku, prihaja do kondenzacije na izmenjevalcu. Ta kondenz lahko v zelo hladnih dneh pomrzne in zapre pretok zraka skozi izmenjevalec toplote, to pa v hladnih dneh prepreči vgrajeni predgrelec.

klivent_prezracevanje_rekuperacija_1


Ali naj prezračevalni sistem deluje tudi kadar ni nikogar v stavbi?
Namen prezračevalnega sistema je, da deluje stalno. Pomembno pa je, da pravilno nastavimo regulacijo, saj je pozimi zunanji zrak suh, zato bomo s previsoko stopnjo izmenjave v času odsotnosti, prostore preveč izsušili. Presuhemu zraku se lahko izognemo z vgradnjo entalpijskega izmenjevalca, ki poleg toplote povrne tudi del vlage in s tem zmanjša zimsko izsuševanje. Poraba elektrike naprave Helios znaša v prvi stopnji samo 2x6 W, zato je ne izključujemo. Če bomo odsotni več dni ali tednov, pa lahko izberemo program delovanja, ki bo napravo vključil samo nekajkrat dnevno, za krajši čas. 

 

Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.