Več kot petina svetovnih potreb po energiji iz obnovljivih virov

Več kot petina svetovnih potreb po energiju iz obnovljivih virov

Vetrne turbine, sončne celice in preostali obnovljivi viri so v zadnjih letih na globalni ravni zagotovili kar 22 odstotkov električne energije, piše v poročilu Mednarodne agencije za energijo.

“Delež, ki ga k svetovni proizvodnji električne energije prispevajo obnovljivi viri, še naprej strmo raste. V letu 2013 je področje trajnostne proizvodnje elektrike celo eksplodiralo,” so sporočili iz pariškega sedeža Mednarodne agencije za energijo (IEA).

vetrnice

Glede na podatke Mednarodne agencije za energijo (IEA) je področje obnovljive energije v letu 2013 eksplodiralo.

Za zeleno energijo skoraj 200 milijard evrov

Svetovna gospodarstva so samo lani v raziskave in razvoj obnovljivih virov energije vložila skoraj 200 milijard evrov. Proizvodnja elektrike z vetrnicami, solarnimi paneli, hidroelektrarnami in biomaso se je posledično izenačila z izkoriščanjem naravnega plina, ki v nasprotju z lanskoletnimi napovedmi IEA ni doživelo eksponentne rasti.

Mračne napovedi za prihodnost

Čeprav kar 14 odstotkov največjega gospodarstva na svetu – gospodarstva ZDA – zaradi lanskega povečanja kapacitet sončnih elektrarn poganjajo obnovljivi viri, IEA napoveduje, da se zeleni energiji onkraj Atlantika v prihodnjih petih letih ne obeta nič dobrega.Podpora alternativam fosilnim gorivom in naravnemu plinu v ZDA (pa tudi v nekaterih drugih delih sveta) namreč strmo pada, saj je davčnih olajšav za vlaganje in razvoj obnovljivih virov energije, ki so poskrbele za njihovo eksplozijo čedalje manj.

termoelektrarna

“Če delež obnovljivih virov energije ne bo zrasel vsako leto, se našemu planetu v prihodnjih desetletjih slabo piše.”

IEA medtem še naprej opozarja na neizogibne posledice nadaljnjega izkoriščanja fosilnih goriv in zapostavljanja bolj ekoloških rešitev. “Če delež obnovljivih virov energije ne bo zrasel vsako leto, se našemu planetu v prihodnjih desetletjih slabo piše.”

Vir: www.siol.net

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI