Video – Pokrov za Černobilski reaktor

Pokrov za Černobilski reaktor

 

Betonska obloga s katero so po nesreči 1986 pokrili reaktor v Černobilu, zaradi vremenskih vplivov počasi razpada in poka, radioaktivnost pa ponovno prodira v okolje. Zato je 46 držav ustanovilo sklad, s katerim plačujejo gradnjo posebnega kovinskega oboka, s katerim bodo prekrili razpadajoči reaktor.

 

POKROV REAKTORJA V CERNOBILU

 

Dela bodo končana konec leta 2017, dva dela velikanskega oboka pa ravno sedaj medsebojno spajajo v končno dolžino. Na mestu sestave so najprej odstranili radioaktivno plast zemlje, ter izvedli novo nasutje in vso površino prekrili s plastjo betona.

 

 

Varjena predalčna konstrukcija spada med največje premakljive objekte na svetu, saj je dolga 150, široka 250 in visoka 110 metrov. Tehta 30.000 ton, sestavljajo pa jo 600 m od reaktorja, preko katerega jo bodo nato potisnili po posebnih teflonskih tračnicah. Lok je sestavljen iz predalčne cevne konstrukcije, ki jo prekrivata dve plasti kovinskih panelov. Konstrukcija bo v notranjosti opremljena z dvigali, robotskimi rokami in kamerami, vsa oprema pa bo delovala na daljinsko upravljanje. Zato bodo po zaključku postavitve lahko začeli z razgradnjo poškodovanega reaktorja, pri čemer bodo izvajalci lahko ostali na varni razdalji. 

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI