Druga dobrodošla novost Uredbe je za investitorje v sončne elektrarne skupnostna oskrba

Lastniki sončne elektrarne bodo lahko od marca 2019 naprej za višek pridelane elektrike iz lastne sončne elektrarne prejeli plačilo, ki jih omogoči lokalni operater ter vstopili v t.i. OVE skupnost. Pri čemer merilna mesta niso vezana na notranjo inštalacijo.

Do zdaj je Uredba veljala le za posamezna gospodinjstva v individualnih hišah, v prihodnje pa bodo samooskrbne lahko postale tudi večstanovanjske hiše in tako imenovane OVE-skupnosti. V  sistem oskrbe z lastno pridelano elektriko lahko vključeni tudi vsi tisti zainteresirani investitorji v sončne elektrarne, ki so najemniki stanovanj, kar doslej ni bilo mogoče.

 

soncna elektrarna net metering

 

Velikost sončne elektrarne še naprej omejena, predani viški elektrike pa bodo odplačani

Z novimi dopolnitvami Uredbe za samooskrbo gospodinjstev z elektriko vlada želi doseči več ciljev, predvsem pa individualne posameznike stimulirati da ti postanejo aktivni odjemalci električne energije, s poudarkom učinkovite rabe energije, nikakor pa ni cilj stimulirati pridobitno dejavnost.

Po besedah Alenke Bratušek, ministrice za infrastrukturo, je velika novost še, da bo odplačna prodaja ustvarjenih viškov elektrike, ki je zdaj neodplačna oziroma proizvajalec za elektriko ne prejme plačila. Viške elektrike preprosto pusti v omrežju.

"Seveda cilj ostaja samooskrba z električno energijo. Ne gre za gospodarsko dejavnost, temveč proizvajanje električne energije za lastne potrebe," je poudarila ministrica in pojasnila, da bo zato velikost naprav za samooskrbo omejena.

Za individualne sončne elektrarne je zdaj največja dovoljena moč 11 kWp, za skupinske elektrarne pa naj bi bila omejena na 0,8-kratnik vsote priključnih moči merilnih mest, vključenih v skupnostno samooskrbo. samooskrbe se bodo lahko povezali v gospodarsko družbo ali neprofitno organizacijo, torej društva, zavode, zadruge, lahko pa zgolj sklenili pogodbo, v kateri bodo uredili medsebojna razmerja in ključ delitve proizvodnje elektrike.

 

baner soncne elektrarneZnesek za poplačilo morebitnih presežkov se določi vnaprej

Posameznik ali skupnost mora z odjemalcem skleniti pogodbo o oddaji elektrike v omrežje, v kateri se tudi določi znesek za poplačilo morebitnih presežkov proizvedene električne energije. Obračunsko obdobje je koledarsko leto.

 

vir - STA / avtor K. M.

Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.