Višek pridelane elektrike sončne elektrarne več ne bo podarjen

2019-04-07 21:36:18

Druga dobrodošla novost Uredbe je za investitorje v sončne elektrarne skupnostna oskrba

Lastniki sončne elektrarne bodo lahko od marca 2019 naprej za višek pridelane elektrike iz lastne sončne elektrarne prejeli plačilo, ki jih omogoči lokalni operater ter vstopili v t.i. OVE skupnost. Pri čemer merilna mesta niso vezana na notranjo inštalacijo.

Do zdaj je Uredba veljala le za posamezna gospodinjstva v individualnih hišah, v prihodnje pa bodo samooskrbne lahko postale tudi večstanovanjske hiše in tako imenovane OVE-skupnosti. V  sistem oskrbe z lastno pridelano elektriko lahko vključeni tudi vsi tisti zainteresirani investitorji v sončne elektrarne, ki so najemniki stanovanj, kar doslej ni bilo mogoče.

 

soncna elektrarna net metering

 

Velikost sončne elektrarne še naprej omejena, predani viški elektrike pa bodo odplačani

Z novimi dopolnitvami Uredbe za samooskrbo gospodinjstev z elektriko vlada želi doseči več ciljev, predvsem pa individualne posameznike stimulirati da ti postanejo aktivni odjemalci električne energije, s poudarkom učinkovite rabe energije, nikakor pa ni cilj stimulirati pridobitno dejavnost.

Po besedah Alenke Bratušek, ministrice za infrastrukturo, je velika novost še, da bo odplačna prodaja ustvarjenih viškov elektrike, ki je zdaj neodplačna oziroma proizvajalec za elektriko ne prejme plačila. Viške elektrike preprosto pusti v omrežju.

“Seveda cilj ostaja samooskrba z električno energijo. Ne gre za gospodarsko dejavnost, temveč proizvajanje električne energije za lastne potrebe,” je poudarila ministrica in pojasnila, da bo zato velikost naprav za samooskrbo omejena.

Za individualne sončne elektrarne je zdaj največja dovoljena moč 11 kWp, za skupinske elektrarne pa naj bi bila omejena na 0,8-kratnik vsote priključnih moči merilnih mest, vključenih v skupnostno samooskrbo. samooskrbe se bodo lahko povezali v gospodarsko družbo ali neprofitno organizacijo, torej društva, zavode, zadruge, lahko pa zgolj sklenili pogodbo, v kateri bodo uredili medsebojna razmerja in ključ delitve proizvodnje elektrike.

 

baner soncne elektrarneZnesek za poplačilo morebitnih presežkov se določi vnaprej

Posameznik ali skupnost mora z odjemalcem skleniti pogodbo o oddaji elektrike v omrežje, v kateri se tudi določi znesek za poplačilo morebitnih presežkov proizvedene električne energije. Obračunsko obdobje je koledarsko leto.

 

vir – STA / avtor K. M.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI