Visokotehnološke inovacije na dosegu roke

Visokotehnološke inovacije na dosegu roke

»Umetnost je toliko inštitucij, toliko visokotehnoloških podjetij, toliko inovacij pripeljati v en prostor in znati o vsem tudi nekaj povedati,« razlaga Janez Škrlec, vodja projekta Stičišče znanosti in gospodarstva, ki ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že drugič pripravlja na MOS. Letos med predstavljenimi izdelki Škrlec izpostavlja prvi satelit v Sloveniji, ki je za obiskovalce največja atrakcija in bo prihodnje leto lansiran v zemeljsko krožnico.

 

 

nano satelit

 

 

Nanosatelit razvijata Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in visokotehnološko podjetje SkyLabs iz Maribora. Sedaj je v zaključni fazi kritičnega preverjanja s strani Evropske vesoljske agencije in vsebuje visokotehnološko platformo, ki jo je razvilo podjetje SkyLabs. Platformo so že prodali NASI, obiskovalci pa si jo lahko prav tako ogledajo na MOSu. V okviru projekta so na ogled razne visokotehnološke inovacije, fokus pa je na mikro, bio in nano in vesoljskih tehnologijah. Predstavlja se 15 razvojno-raziskovalnih in izobraževalnih inštitucij, kot so Institut Jožef Štefan, Kemijski inštitut, Inštitut za biologijo in univerze s fakultetami ter 21 visokotehnoloških podjetij.

Poleg omenjenega satelita in platforme so na ogled med drugimi tudi pametni tekstil, 3D tiskanje in pa bionski človek, ki so ga v razvojni obliki obiskovalci MOSa lahko prvič videli že lani. Čeprav so ga do letos že nadgradili, Janez Škrlec razlaga, da bo naslednji model natisnjen s 3D tehnologijo. Pri tej verziji bodo vidni organi, namesto kardiovaskularnega sistema bo mikrofluidni sistem, tako da bo vidno, kako se tekočina pretaka. Nekateri organi se bodo prav tako dali odstraniti, zamenjati in nadgraditi. »Bionski človek je platforma za razvoj novih tehnologij,« je prepričan Škrlec. Pravi tudi, da lahko v prihodnosti pričakujemo »komplesne elektronske tatuje« oziroma vsadke, na katerih bodo shranjeni osebni zdravstveni podatki. V urgentnem primeru bodo podatki o krvni skupini, alergijah, itd. v trenutku na voljo v vsebini čipa, kar bo še posebej za zdravnike zelo priročno.

Vir: www.ce-sejem.si

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI