Vedno več podjetij aktivno išče načine delovanja proti podnebnim spremembam, s čimer želijo prispevati k trajnostnemu razvoju celotne družbe, potrošniki pa prav tako vse bolj razumejo problematiko ter želijo sodelovati pri pobudi varčevanja z energijo in zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida.


Načini ekološkega delovanja, usmerjenega v trajnostni razvoj, so različni, skupni imenovalec pa sta ponavadi razvoj in uporaba ekoloških materialov ter alternativnih, obnovljivih virov energije.

 

stampattoo

 

Uporaba obnovljivih virov v proizvodnji

Podjetja zaradi doseganja okoljske uspešnosti in kontroliranja vplivov lastnega delovanja, proizvodov in storitev na okolje v svoje proizvodne verige zmeraj bolj vključujejo alternativne vire energije: sončno sevanje, veter, hidroenergijo, fotosintezo, s katero rastline gradijo biomaso, bibavico in zemeljske toplotne tokove.

 

Materiali

Ekološki materiali imajo okolju prijazen življenjski ciklus: proces od začetnega pridobivanja oz. izdelave materiala, njegove uporabe ter končno reciklaže ali v skrajnem primeru uničenje ima minimalen vpliv na okolje in ne ruši naravnega ravnotežja. Za potrošnika je izbira ekoloških materialov vsekakor neposreden in direkten prispevek k zdravemu in odgovornemu načinu življenja (ekološki bombaž npr. raste brez pesticidov in kemikalij, izdelki ne vsebujejo nevarnih kemikalij in toksičnih barvil …).

 

Dodana vrednost: etična proizvodnja in pravična trgovina

Če želimo zares prispevati k trajnostnemu razvoju in v splošno dobro, pozornost ne sme biti namenjena le varovanju okolja, temveč tudi visokim etičnim standardom.

V zadnjem času se je razvilo gibanje pravične trgovine (Fair trade), ki si prizadeva za večjo enakost v mednarodni trgovini in s tem deprivilegiranim proizvajalcem omogočila dostojno preživetje  ter prispevala k zmanjšanju svetovne revščine, bolezni, lakote, zadolževanja in degradacije okolja. Fair trade temelji na dialogu, transparentnosti in spoštovanju, si prizadeva za večjo enakopravnost in z boljšimi pogoji prodaje prispeva k trajnostnemu razvoju.

 

Za zaposlene takšen način pomeni proizvodnjo brez otroškega ali prisilnega dela, varne in zdrave delovne pogoje, veljavne pogodbe za delo, pravično plačilo, pravico do članstva v sindikatih, odsotnost diskriminacije ter normalen delovnik.

 

Odgovornost - Stampattoo

Nedolgo nazaj se je majhna skupinica kreativnih posameznikov, ki jim je mar, lotila ustvarjanja ekoloških izdelkov, z zavedanjem, da za dober izdelek ni dovolj le estetika, temveč tudi etična in ekološka komponenta.

V svet, kjer je globalna industrijska civilizacija povzročila nepopravljivo škodo za okolje, podnebje in človeštvo, se tako rojeva nova blagovna znamka in kultura Stampattoo (www.stampattoo.com), pod okriljem katere ta trenutek nastajajo ekološke majice z estetskimi, duhovitimi, predvsem pa pozitivnimi dizajni.

 

Tiskajo jih z okolju prijaznimi barvami na 100 % organski bombaž (v skladu z Global Organic Textile Standard, s certifikati Control Union in Soil Association, ki zagotavljajo zelo visoke standarde okoljevarstvene in družbene odgovornosti; 90% zmanjšan ogljični odtis (CO2e) v skladu z BSI PAS 2050 in s Carbon Trust certifikatom – za proizvodnjo je uporabljena izključno vetrna energija; pravična trgovina in etična proizvodnja, revidirana s strani Fair Wear Foundation).

 

Za začetek so se torej lotili majic, ki jim tedensko dodajajo nove dizajne, v prihodnosti pa načrtujejo široko paleto kreativnih, izvirnih in zabavnih ekoloških izdelkov vseh vrst.

S svojim ustvarjanjem, delom in vrednotami želijo biti zgled, ki navdihuje in motivira. Stampattoo želi pustiti pečat - pa ne le na okolju, temveč tudi na ljudeh.

 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.