Z zemeljskim plinom do ogrevanja doma in sanitarne vode

Oglasno sporočilo

Z zemeljskim plinom do ogrevanja doma in sanitarne vode

Oskrba z zemeljskim plinom je v Evropi vedno bolj popularna, saj ga lahko uporabljamo tako v industriji kot stanovanjskih objektih. Ne samo za ogrevanje prostorov, ampak tudi za kuhanje in pripravo tople sanitarne vode. Njegove odlike so takojšnja in enakomerna toplota, nizke cene in najvišji dolgoročni prihranki.

 

giz plin Priprava sanitarne vode

 

 

Letošnji podatki Eurostata kažejo, da sta najpomembnejša vira energije v gospodinjstvih Evropske unije zemeljski plin in električna energija. V končni porabi energije za evropska gospodinjstva delež zemeljskega plina znaša 36,9 % in električne energije 24,4 %. Električna energija je edini vir energije za razsvetljavo in gospodinjske aparate, medtem ko je za ogrevanje prostorov najpogostejši energent zemeljski plin s 43,4 % deležem. Sledita mu kurilno olje in utekočinjen naftni plin ter električna energija. Zemeljski plin s 47,9 % prevladuje pri ogrevanju vode, visok delež, kar 33 %, pa dosega tudi pri kuhanju.

 

giz plin plinski kotel kuhinja

Najvišji dolgoročni prihranki

Uporaba zemeljskega plina v 10 letih obratovanja ogrevalnega sistema zagotavlja daleč najvišje prihranke v primerjavi z ostalimi energenti. To so v letošnji študiji potrdili na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Po njihovem izračunu ima hiša energijskega razreda E (bolj potratna hiša velikosti 180 m2), ki za ogrevanje uporablja kotel na zemeljski plin, za 64 odstotkov višje prihranke, kot če bi uporabljala lesno biomaso. V primerjavi s toplotno črpalko zrak-voda so prihranki pri plinskem kotlu še višji in dosegajo 75 odstotkov. Povedano drugače – za energijsko hišo razreda E prihranki v 10 letih obratovanja ogrevalnega sistema znašajo čez 10.000 evrov.

»V primerjavi z ostalimi energenti je pri zemeljskem plinu najugodnejša tudi začetna investicija. Vgradnja kotla na zemeljski plin »na ključ« stane od 3.000 evrov dalje, investicija pa se povrne v pičlih treh letih,« pojasnjuje Urban Odar, direktor GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

 

giz plin viri energije ogrevanje eu
giz plin viri energije sanitarna voda eu

 

baner plinski kotli

 

Zanesljivost delovanja plinskih kotlov

Plinski kotli so zanesljivi, preizkušeni in zavzamejo malo prostora. Primerni so tako za novogradnje kot obstoječe stavbe s talnim ali radiatorskim ogrevanjem. Zagotavljajo nadpovprečen izkoristek, tiho delovanje in varčno porabo. Njihova toplotna moč se ne zniža z zunanjimi temperaturami, kar pomeni, da vas v ekstremni zimi ne bo zeblo.

Udobje kondenzacijskega kotla na zemeljski plin uporabniki občutijo tudi pri pripravi tople sanitarne vode. Pri tem je še posebej pomembno, da grelnik zagotovi zadostno količino vode, da je temperatura v grelniku visoka in izgub čim manj. Zmogljivost plinskih kotlov za zagotavljanje zadostne količine toplote za ogrevanje in sanitarno vodo ni nikoli pod vprašajem. Ostaja nemotena, konstantna in zadostna. Tako vsakič, ko odprete pipo ali stopite pod prho, priteče dovolj vode z ustrezno temperaturo.

 

Več na www.zemeljski-plin.si

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI