Ob prihajajoči ogrevalni sezoni je pomembno, da se vprašamo, ali nam obstoječi ogrevalni sistem nudi dovolj udobja in nizke stroške. Zemeljski plin je energent številnih odlik, med katerimi so takojšnja in enakomerna toplota, nizka cena in največji dolgoročni prihranki. Uporabljamo ga tako v industriji kot v stanovanjskih objektih, z njim lahko ogrevamo prostore, uporabljamo pa ga tudi za kuhanje in pripravo tople sanitarne vode.

 

giz plinski kotel tih eleganten

Plinski kotli so zanesljivi, preizkušeni in zavzamejo malo prostora.

Največji dolgoročni prihranki

Uporaba zemeljskega plina v desetih letih obratovanja ogrevalnega sistema v primerjavi z drugimi energenti zagotavlja največje prihranke. To so potrdili na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani s študijo ekonomičnosti ogrevalnih sistemov. Po njihovem izračunu hiša energijskega razreda E (bolj potratna hiša velikosti 180 m2), ki za ogrevanje uporablja kotel na zemeljski plin, v desetih letih obratovanja ogrevalnega sistema prihrani za več kot 10.000 evrov stroškov ogrevanja. To pomeni, da bodo uporabniki pri menjavi starega kotla na olje z novim na zemeljski plin – po odbitih stroških začetne naložbe – v desetih letih prihranili 10.000 evrov in več.

 


»Pri zemeljskem plinu je v primerjavi z drugimi energenti najugodnejša tudi začetna naložba. Vgradnja kotla na zemeljski plin 'na ključ' stane od 3000 evrov, naložba pa se povrne v pičlih treh letih. Prav zdaj je ugoden trenutek za menjavo energenta, saj so cene kurilnega olja precej visoke. Za liter olja morajo uporabniki zdaj odšteti več kot en evro,« pojasnjuje Urban Odar, direktor GIZ za distribucijo zemeljskega plina.


 

baner plinski kotli

 

Oskrba z zemeljskim plinom vedno bolj priljubljena

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so najpomembnejši viri za ogrevanje prostorov in sanitarne vode v gospodinjstvih lesna goriva, na drugem mestu pa je zemeljski plin, ki je tako po pomembnosti prehitel kurilno olje, ki je na tretjem mestu.

 

Zemeljski plin med najbolj ugodnimi energenti

Trenutne cene energentov na trgu kažejo, da je za gospodinjstva med najbolj ugodnimi energenti zemeljski plin. Cene zemeljskega plina so se v zadnjih letih močno znižale in ostajajo na nizki ravni. Po zadnjih objavljenih cenah statističnega urada 1 kWh zemeljskega plina za gospodinjstva stane manj kot 6 centov. Električna energija je podatkih statističnega urada skoraj trikrat dražja od zemeljskega plina. Vredno razmisleka.

 


Zanesljivost delovanja plinskih kotlov

Plinski kotli so zanesljivi, preizkušeni in zavzamejo malo prostora. Primerni so tako za novogradnje kot obstoječe stavbe s talnim ali radiatorskim ogrevanjem. Za proces zgorevanja zrak zajemajo od zunaj, zato vgradnja detektorja ogljikovega monoksida ni potrebna. Zagotavljajo nadpovprečen izkoristek, tiho delovanje in varčno porabo. So dovolj močni za ogrevanje prostorov in pripravo zadostne količine tople sanitarne vode. Poleg tega se njihova toplotna moč ne zmanjša z zunanjimi temperaturami, kar pomeni, da vas tudi v ekstremni zimi ne bo zeblo. Vredno razmisleka.


 

Cene energentov za gospodinjstva

Energent

Cena (EUR/MWh)

Cena (EUR/kWh)

Zemeljski plin

56,0

0,0560

Električna energija

162,1

0,1621

Kurilno olje

101,2

0,1012

Utekočinjeni naftni plin

127,0

0,1270

Daljinsko ogrevanje

80,0

0,0800

 

giz plin zemeljski plin


Kontaktirajte ponudnika GIZ DZP, g.i.z.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe ali za odgovor ustreznega strokovnjaka. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Podobni članki

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prodajo gradbenega materiala v aprilu rešuje spletna trgovina. Vendar, ker so storitve za izvedbo gradbenih del v poseljenih zgradbah od sredine marca zaustavljene, bodo gospodarske posledice...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.