Vlaga v kleti

Vlaga v kleti se lahko pojavi, ko klet dobro hidroizolirana pred vdorom vodei. Obstajajo rešitve, ki jih lahko srednje spreten graditelj reši sam.

Če ima novogradnja klet, jo je potrebno vedno zaščititi proti vdoru vode z zunanje strani. Postopek je razmeroma enostaven in ga lahko izvaja srednje spreten graditelj tudi sam. Seveda pa vrag tiči v detajlih, in če slednji niso dobro izvedeni, se bo pojavila vlaga v kleti.

 

Vlaga v kletiPoskus odvajanja padavin s PVC folijo

 

Vlaga v kleti – vzrok tudi okoljske spremembe

Vzrok za vdor vlage v kletne ali druge zidove so delno tudi okoljske spremembe. Vsakodnevno smo priča novim dogodkom, ko se pojavi majhen hudournik, kjer ga prej ni bilo, ali splazi zemljišče, ki je prej stoletja mirovalo.

Netesnost lahko povzročijo tudi manjša posedanja in mikropremiki delov stavbe. V omenjeni kleti je obstoječa hidroizolacija zadostovala dolga leta. Danes pa je prej suh kletni zid, na stiku med steno in tlemi postal vlažen, pojavil se je tudi značilen vonj, ki ga prej ni bilo. Sodobne nevihte, ko pade velika količina vode v kratkem času, so novejši pojav, ki se bo še stopnjeval. Zato se včasih splača, da lastnik stavbe v najhujšem nalivu gre ven in začne opazovati, kaj se dogaja. Takrat bo vidno kam se steka voda, kje teren najbolje odvaja, kje zemljina dobro požira vodo in kje manj. Za takšna opazovanja ni potrebno biti posebej šolan, zadostuje že zdrava pamet.Stik med ploščo in zidom

Objekt je bil zgrajen že pred desetletji, hidroizolacija pa izvedena v skladu s takratnimi standardi. Na izvedene kletne temelje so graditelji položili pas bitumenske folije z dodanim vročim premazom bitumna in na ta pas zgradili kletni zid iz betonskih zidakov. Zunaj so zid prekrili z gladkim ometom, ga po sušenju premazali s tekočim bitumnom in nato nanj vroče nalepili armirano bitumensko folijo. Do tukaj vse v redu. Dolga leta je bilo vse tiho, nato pa se je začel na eni od sten vlažiti pas na stiku med zidom in steno. Kljub dodatnemu prezračevanju kleti vlaga tudi v najbolj vročem poletju ni popolnoma izhlapela. Izkop in popravilo stika bi bilo drago, saj je pod zemljo na tem delu veliko napeljav, dostop s strojem pa ni možen.

 

Vlaga v kleti Vlazen in osusen stik kletne plosce in zidu

Vlažen in osušen stik kletne plošče in zidu

Fasadni sistemi

Poceni preizkus in rešitev za vlago v kleti – ukrep s prekrivanjem

Lastnik je domneval, da je v osnovi kriv slab stik med vodoravno in navpično zunanjo izolacijo ter stalno vlaženje zemljine nad tem stikom s padavinami. Preizkus pravilnosti te domneve je bil zelo poceni. S krampom in lopato je preoblikoval zemljišče na tem delu tako, da se je padec obrnil od stavbe ter prekril ta del z gradbeno PVC folijo. Prezračevanje kleti je pospešil z vgradnjo majhnega ventilatorja v kletno okno. V dobrem mesecu se je pokazalo, da je imel prav. Stik se je osušil, kljub večkratnemu močnemu deževju.

 

Vlaga v kleti ukrep s prekrivanjem

Če je osuševanje s folijo uspešno se lahko lotimo trajnejše rešitve

Odvajanje od stavbe

Padavine običajno odmikamo od zidov hiše s pomočjo strešnega napušča, žleba in pločnika ob stavbi. Osuševanje širšega roba zemljine pa je možno z vgradnjo širše nepropustne plasti. Možnosti je več, na primer postavitev neprepustnega pločnika na armirani betonski podlagi ali vgradnja armirane neprepustne folije, zaščitene z gumbasto folijo. Trdne ali elastične plasti, ki ne prepuščajo imajo vsaka svoje dobre in manj dobre lastnosti, priporočljiva pa je še vgradnja drenaže, ki vodo od roba te plasti odvede še dalje od stavbe. Uspeh tega posega je odvisen še od sestave zemljine in morebitnih podzemeljskih vodnih tokov, vendar je preizkusno prekrivanje s PVC folijo tako poceni, da je vedno poskusiti.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI