Zakaj je raba energije v nekaterih večstanovanjskih objektih 50% višja kot v drugih primerljivih objektih?

 

Z uvedbo subvencij za učinkovito rabo energije v obstoječih večstanovanjskih objektih, ki jih razpisuje Ministrstvo za okolje in prostor, Sektor za aktivnosti URE in OVE, so se začeli sistematično zbirati tudi podatki o rabi energije v stavbah. Ti podatki omogočajo analizo izvedenih ukrepov ter primerjavo rabe energije med posameznimi objekti. Ko rabo energije prevedemo na letno rabo kWh/ m2 stanovanja, lahko stanovanja med seboj primerjamo po njihovi energetski učinkovitosti. Isti namen imajo energetske izkaznice, ki so že obvezne, vendar jih žal zaradi zamude pri sprejemu pravilnika o njihovi izdaji še ni možno uradno naročiti.

 

Lep primer razlik v rabi energije v posameznih večstanovanjskih objektih je prikazan v spodnji tabeli. Gre za primer večstanovanjskih objektov na Sladkem Vrhu, kjer upravnik že vrsto let sistematsko nadzoruje in z različnimi ukrepi zmanjšuje rabo energije potrebne za ogrevanje prostorov. Le ta se je v povprečju zmanjšala za dobrih 30 odstotkov.

 


Vir: Franc Perko s.p., Sladki V


Razlike ostajajo

Še vedno pa obstajajo velike razlike v rabi energije med posameznimi objekti. Najučinkovitejši je najmanjši objekt v nizu primerljivih objektov objekt 4, ki je v kurilni sezoni 07/08 porabil 61 kWh/m2, medtem ko sta objekta 5A in 6 porabila 94 kWh/m2. Objekt 4 ima samo 4 stanovanja tako, da ni težav s hidravličnim uravnoteženjem, kot se to dogaja pri večjih objektih. Žal pa zaradi svoje majhnosti ni upravičen do povračila stroškov za investicije v učinkovito rabo energije, ki so predvidene za objekte z več kot osmimi stanovanji.

 

Znano je, da so za majhno porabo energije v prvi vrsti potrebni dobra izolacija zunanjih sten in strehe, dobro zatesnjena okna, pomaga pa tudi plačevanje energijo po dejanski rabi. Manj pa je znano, da sta enako pomembna natančna regulacija temperature in hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema. Samo 1oC višja temperatura v prostoru pomeni namreč 5% do 8% večjo porabo energije.

 

Rešitev so termostatski ventili s hidravličnim uravnoteženjem

Ko izoliramo zunanje stene objekta, s tem bistveno znižamo toplotne izgube in potrebe po toploti, a se poraba energije ne zmanjša sorazmerno s toplotnimi izgubami. Zakaj? Glavni razlog je nezmožnost prilagajanja ogrevalnega sistema novim, manjšim zahtevam po toplotni energiji. V nasprotju z individualnimi hišami, kjer potrebe po toplotni energiji sami prilagodimo novim potrebam, v večstanovanjskih objektih ni tako. Objekte se vedno ogreva glede na zahteve najbolj »zahtevnega« stanovanja, ki je navadno najbolj oddaljeno od vira toplote. Tako tudi ob novi izolaciji ostane dovodna temperatura ogrevne vode previsoka, obtočna črpalka pa deluje na enaki, navadno največji hitrosti. Rešitev tega problema ni v nadaljnjem povečevanju moči črpalk in zviševanju temperature dovoda, temveč v vgradnji termostatskih radiatorskih ventilov in izvedbi hidravličnega uravnoteženja. To so naredili na objektu 5CČ, kjer so poleg nove fasade vgradili tudi termostatske radiatorske ventile s hidravličnim uravnoteženjem.

 

Ti ukrepi  prinesejo visoke prihranke pri energiji in pomenijo odlično naložen denar. Vgradnja termostatskih radiatorskih ventilov in hidravlično uravnoteženje ima namreč povprečno interno stopnjo donosa nad 30 odstotkov, poleg tega je to v nasprotju z vlaganji v delnice in sklade bistveno varnejša naložba.

 

Primerne le termostatske glave, polnjene s plinom

Ker obstaja velika razlika med različnimi izvedbami termostatskih radiatorskih ventilov, velja omeniti, da je vlada lani sprejela pravilnik o učinkoviti rabi energije, ki zahteva vgradnjo natančnejših termostatskih radiatorskih ventilov s proporcionalnim območjem 1K. To pomeni, da se mora termostatski radiatorski ventil premakniti iz popolnoma odprte v popolnoma zaprto lego, ko se temperatura v prostoru spremeni za 1K, recimo iz 20oC na 21oC. Temu pogoju zadostijo termostatske glave, ki so polnjenje s plinom in imajo veliko ojačanje. Tiste, polnjene z voskom so bistveno manj natančne in zato neprimerne za vgradnjo v stanovanjske objekte.

 

Ne dopustimo, da nas prehiti nova kurilna sezona

Po novem pravilniku je obvezno tudi hidravlično uravnoteženje ogrevalnih sistemov. Če imamo vgrajene termostatske radiatorske ventile, ki nenehno spreminjajo pretok v sistemu, se morajo temu prilagajati tudi elementi za hidravlično uravnoteženje. Tehnično in cenovno je edina smiselna rešitev vgradnja samodejnih ventilov za hidravlično uravnoteženje oziroma regulatorjev diferenčnega tlaka na dvižne vode. Znanja o teh sistemih je v Sloveniji dovolj, saj imamo v Ljubljani tovarno Danfoss Trata, ki je največji svetovni proizvajalec in razvijalec ventilov za samodejno hidravlično uravnoteženje ogrevalnih sistemov v večstanovanjskih objektih. Zaposlujejo več kot 240 ljudi, od tega 10 razvojnih inženirjev, ki se ukvarjajo samo s to tematiko.

 

 

 

Tehnologija je torej dobro poznana, naša naloga pa je, da zahtevamo od upravnika, da uvrsti naložbo v termostatske radiatorske ventile in hidravlično uravnoteženje, s tem pa optimiziranje centralne regulacije, kot prioriteto v načrt investicij še pred novo kurilno sezono 2009/2010.

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.