Ogrevanje brunarice in odprava kondenzata

Brunarica je zgrajena iz brun debeline 8 cm in bo z notranje strani toplotno izolirana.

 

Slavko iz Celja ima dve vprašanji. Prvo: brunarico, ki jo bo uporabljal le ob koncu tedna, želi stalno ogrevati tako, da ne bo nevarnosti poškodbe instalacij zaradi zmrzali. Drugo: na starejšem strešnem oknu otroške sobe, velike 6 m2,  želi odpraviti kondenzat.

 

Odgovor: Brunarica je zgrajena iz brun debeline 8 cm in bo z notranje strani toplotno izolirana. Ne glede na dejstvo, da bo le občasno uporabljana, jo bo potrebno toplotno izolirati v skladu z veljavno zakonodajo, to pomeni približno 15 cm običajne toplotne izolacije v stene in 25 cm toplotne izolacije v toplo streho. Točne vrednosti toplotne izolacije so odvisne od lastnosti izbranega materiala. Potrebno je skrbno položiti toplotno izolacijo brez prekinitev in parno oviro na toplo stran konstrukcije, s tem se prepreči pojav toplotnih mostov. Na notranji strani parno oviro prekrijete z oblogo.

Brunarica je v senčni legi, zato raba sončne energije ni možna. Za ogrevanje in temperiranje izberite enostaven ogrevalni sistem, ki rabi obnovljive vire energije in samodejno obratuje. Svetujemo toplozračni kamin na pelete, z večjim zalogovnikom, z daljinsko vodenim termostatom in z daljinskim nadzorom. Na ta način boste z mobilnim telefonom krmilili in nadzirali delovanje ogrevalne naprave.

Na strešnem oknu nastaja pozimi kondezat zato, ker je notranja temperatura stekla nizka, vlaga v prostoru pa visoka. Sanacija tega stanja je načelno enostavna: zamenjava zasteklitve okna z energijsko učinkovito in zagotavljanje nižje vlage v prostoru z rednim zračenjem (prepih petkrat dnevno po pet minut) ali vgradnjo mehanske prezračevalne naprave. Do izvedbe teh tehničnih ukrepov svetujemo, da puščate čez noč vrata otroške sobe proti sosednji dnevni sobi odprta (na ta način se bo relativna vlaga v prostoru manj povečala) in okna preko noči zastirate z izolacijsko blazino, navodilo o zračenju 5×5 pa ostaja.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI