Peleti namesto kurilnega olja

V urbanih naseljih ima prihodnost ogrevanje na pelete, lesno biomaso, ki je stisnjena v miniaturne valje. Zgorevanje je okolju prijazno, dovod goriva in odvod pepela pa je lahko ročen ali avtomatiziran. Ročno kurjenje pomeni, da je potrebno ročno napolniti dnevni ali tedenski zalogovnik ob kotlu, avtomatiziran pa pomeni, da podajalna naprava avtomatsko zajema gorivo iz shrambe goriva. Kotlovsko postrojenje je sklop naprav za skladiščenje, transport, avtomatsko kurjenje in odstranjevanje pepela. Peleti omogočajo enostavno rabo, za skladiščenje pa potrebujete relativno majhen prostor.

Marjan iz Poljčan želi zamenjati energent, namesto kurilnega olja želi uporabljati pelete. Sprašuje, na kaj naj bo pozoren pri izbiri kurilne naprave in grelnika sanitarne vode.


Odgovor: V urbanih naseljih ima prihodnost ogrevanje na pelete, lesno biomaso, ki je stisnjena v miniaturne valje. Zgorevanje je okolju prijazno, dovod goriva in odvod pepela pa je lahko ročen ali avtomatiziran. Ročno kurjenje pomeni, da je potrebno ročno napolniti dnevni ali tedenski zalogovnik ob kotlu, avtomatiziran pa pomeni, da podajalna naprava avtomatsko zajema gorivo iz shrambe goriva.  Kotlovsko postrojenje je sklop naprav za skladiščenje, transport, avtomatsko kurjenje in odstranjevanje pepela. Peleti omogočajo enostavno rabo, za skladiščenje pa potrebujete relativno majhen prostor.


Za centralno ogrevanje manjše hiše so primerni etažni toplovodni kamini na pelete, pri katerih ni potrebna kurilnica. Na ta način lahko centralno ogrevate celo hišo, radiatorsko ali talno. Paziti je potrebno le, da je izbran toplovodni kamin primeren za vgradnjo v bivalni prostor (dovod goriva in odvod pepela brez sproščanja prahu in dimnih plinov) in da je brezhibno urejen dovod zraka za zgorevanje in odvod dimnih plinov.


Peleti omogočajo enostavno in udobno rabo, za skladiščenje pa potrebujete relativno majhen prostor. Dobavljajo jih v razsutem stanju  ali v manjših vrečah. Najmanj je dela s peleti v razsutem stanju, ki jih dobavitelj vpiha v zalogovnik, iz zalogovnika pa se avtomatsko dozirajo v kurilno napravo na principu zračnega transporta (malo robustnejši sesalec za prah). Možno jih je hraniti v prostoru ob kurilnici, na prostem v pokritem zaščitenem hranilniku ali v podzemeljskem hranilniku. Zanimiv je odvzem peletov iz hranilnika z zgornje strani, s peletnim krtom. Prednost odvzema peletov s peletnim krtom je tudi v večji izkoriščenosti prostora, v katerem hranite pelete.


Ne glede na način ogrevanja naj ima stanovanje možnost lokalnega ogrevanja, ki zanesljivo deluje tudi ob izpadu električne energije.


Sanitarna voda naj bo ogrevana z obnovljivim virom energije, prednost dajemo rabi sončne energije s ploščatimi sprejemniki, vgrajene na južni. V stavbah, ki imajo manj ugodno lego ali pogoje za rabo sončne energije, včasih zadošča, da namesto ploščatih sprejemnikov sončne energije uporabite vakuumske, še primernejše pa so toplotne črpalke. Oba sistema priprave tople vode, tako energija sonca kot raba toplotne črpalke, imata dolgo uporabno dobo, preko 20 let. Investicija v toplotno črpalko je nižja kot v solarni sistem, vračilna doba je podobna, obratovalni stroški pa so višji, zato naj ima prednost raba sončne energije.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI