Zamenjava kaminske peči s kaminom

 

Vprašanje Olga:

V kratkem imamo v planu zamenjati navadno kaminsko peč s toplovodnim kaminom. Zanima me na kaj moramo biti pozorni ob montaži,da ne bi pozneje obžalovali napak (zalogovnik, prezračevanje prostora, …)?

 

Odgovor: Če imamo namen zamenjati kaminsko peč s kaminom, ki ima vgrajen toplovodni kaminski vložek si moramo pri izvedbi takega sistema razjasniti kakšen je naš cilj ob tej zamenjavi. Kajti le pravilno projektiran in smotrno izbran sistem, bo upravičil pričakovanja in stroške investicije, pomoč do potrebnih odgovorov pa lahko ponudijo le usposobljeni strokovnjaki.

 

Dobro je premisliti:

–          Ali nameravamo s sistemom ogrevati celotni objekt ali le podpirati osnovni sistem,

–          Koliko toplote potrebujemo za celotno hišo (toplotne izgube),

–          Kolikokrat na dan moramo naložiti na kurišče, da bomo lahko zadovoljili potrebno toploto,

–          Kolika bo letna potreba drv,

–          Kakšen tip naprave uporabiti – glede na količino predane toplote na vodno stran v %,

–          Kakšna bo predelava, oziroma priklo na obstoječi sistem.

 

Ob tem je pomembno vedeti, da brez toplovodnega hranilnika ni mogoča povezava v ogrevalni sistem. Velikost hranilnika je odvisna od kapacitete oziroma moči kaminskega vložka. Predvideti je potrebno najmanj 50 litrov na kW priključne moči. Pri izvedbi je potrebno nujno upoštevati varnostne ukrepe. Pri tem je najpomembnejši , vgraditev mehanskega termičnega obtočnega varovanja in sistema zviševanja temperature povratne vode (vgradnja tako imenovanega ladomat-a), ki preprečuje nastanek kondenzov in korozije v izmenjevalcu. Seveda, pa je nujno upoštevati vse potrebne pogoje za delovanje kaminskega vložka. To pomeni, ustrezno višino in presek dimnika. V vsakem primeru pa moramo omogočiti dovod zgorevalnega zraka v prostor ali direktno v kurišče. Kot je razvidno iz zgoraj povedanega se je nujno pred odločitvijo posvetovati s strokovnjakom. Najbolje je če ponudbo ocenita in pripravita skupno oba mojstra –pečar in instalater strojnih instalacij. Glede kvalitete in kapacitete dimnika pa je pristojen dimnikarski mojster.

ODGOVARJA G. JURE HROVAT, pečarski mojster, inž.str.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI