Znanstveniki trdijo, da priložnost za rešitev svetovne klime leži pod našimi nogami. Humus je sposoben viške CO2 sprejeti in spremeniti v nove rastline, ki bodo spet prevzele nove viške. Humus pa ni nič drugega, kot zrel kompost, pomešan z zemljo. Očitno smo v sodobni pridelavi hrane spregledali pomemben klimatski faktor, in to je delovanje drobnih bitij, ki prebivajo v živi prsti. Da bi nastal humusni sloj debeline 1 mm, potrebuje narava 100 let, v primorskih sadovnjakih in vinogradih pa je pred nekaj tedni veter odnesel humusno plast v dveh urah, ostala sta samo mrtva prst in kamenje. V Sloveniji zaradi počasi napredujoče in neopazne erozije vsako leto v reke odplakne za Šmarno goro rodovitne prsti, zato je kompostiranje tako pomembno. Zaradi sodobnih načinov obdelave in gnojenja z umetnimi gnojili se živa rodovitna prst, spreminja v mrtev mineralen prah.
![]() Dobro izbran položaj omogoča hitro kompostiranje brez neprijetnih vonjev |
Srečni del predelave odpadkov
V sistemu odvoza odpadkov se je pojavila tudi predelava bioloških odpadkov, ki jih v kompostarnah spreminjajo v kompost. Osnovni in prvotni namen je bila njegova prodaja, ki je danes v resnici pomemben del dobičkov teh podjetij. Izkazalo pa se je, da je ravno ta del dejavnosti, dolgoročno okolju najbolj prijazen in po resničnih koristih za planet krepko presega vse druge učinke recikliranja. S kompostiranjem in vračanjem bioloških sestavin na polja in vrtove, razviti del človeštva nehote vstopa nazaj v naravni krog planeta in začenja popravljati napake, ki jih je pridelovalcem hrane vsilil sodobni protinaravni sistem kmetovanja, ki temelji na nafti.
Potrebujem kompostnik
Metanje kuhinjskih odpadkov na kup ali v izkopano jamo, kot so to počeli včasih, ne omogoča hitrega razpada in spreminjanja v hranljivo snov. Biološki odpadki pričnejo gniti, tega pa se moramo pri kompostiranju nujno izogniti. Zato potrebujemo sodoben kompostnik, ki zasede razmeroma malo prostora, ima veliko odprtino za polnjenje s pokrovom, ter je izdelan iz materiala, neobčutljivega na vreme, povišano temperaturo in fermentacijske vplive. Postavljanje mora biti enostavno, brez uporabe orodja, konstrukcija pa mora biti stabilna in dovolj trdna, da se ne deformira in zato onemogoča odpiranje vratc in pokrovov. Vratca za odvzem komposta se morajo brez težav odpirati, boljši modeli pa so zaprti tudi s spodnje strani, da onemogočijo vstop glodalcem.
![]() |
Najpomembnejše je zračenje
V najsodobnejših kompostarnah odpadke ves čas premetavajo, po potrebi vlažijo, najpomembnejši del pa je prezračevanje. Zrak omogoča pospešeno delovanje mikroorganizmov, kompost se pri tem samodejno ogreje do 80°C, in v kratkem času postane uporaben. Zato imajo dobri stabilni kompostniki ravno pravšnjo količino rež, ki omogočajo zračenje, pri čemer pa vsebine ne podhladijo ali preveč osušijo. Najboljše razmere omogoča še poseben pokrov, ki ima letno in zimsko nastavitev, s katero preprečimo podhlajevanje ali pregrevanje. Za predelavo manjših količin odpadkov so primerni hitri kompostniki, manjše velikosti in z dodatnimi prezračevalnimi kanali.
![]() Sodobni kompostniki omogočajo učinkovito delovanje na majhnem prostoru |
Postavljanje in polnjenje
V vrtu najdemo polsenčno lego, zemljo pod njim prej zrahljamo, pred glodalci pa ga lahko zaščitimo še s talno mrežo, ki je običajno dodatna oprema. Dno prekrijemo z zdrobljenimi vejami, s čimer omogočimo še boljši vstop zraka. Mokre kuhinjske odpadke v plasteh mešamo z bolj suhimi, večje kose pa z bolj drobnimi. V času velikih vročin ga občasno dodatno navlažimo, odlagamo pa odpadke od sadja in zelenjave, kavno in čajno usedlino, jajčne lupine, lončnice, rezano cvetje, rabljeno zemljo za rastline ter pokošeno travo in listje. V kompostnik ne odlagamo mesa, rib, ostankov hrane, kruha, klobas, sirove skorje, kosti, bolnih delov rastlin, pepela od premoga in žara, cigaret, vsebine vrečke sesalnika in smeti ter zdravil in orehovih lupin.
Zbirko podrobnejših nasvetov in seznam sodobnih tipov kompostnikov za vsakogar najdemo na www.cistilnenaprave-dezevnica.si. Kompostiranje je samo drugo ime za naravno kroženje snovi, ki ga narava počasi in samodejno opravlja že milijone let, humus, ki pri tem nastane pa je najboljše in najbolj naravno gnojilo, ki ga z ničemer ne moremo nadomestiti.
Več na www.cistilnenaprave-dezevnica.si
Povezane vsebine