Pandemija covida-19 je skoraj pozabljena. V medijih komaj še najdeš kakšen prispevek o korona virusu. Če nas je večina zaradi konca pandemije vesela, pa to najbrž ne velja za nekatere »Facebook znanstvenike« in tako imenovane spletne vplivneže, katerim je objavljanje raznih teorij zarot, osnova za zbiranje klikov in všečkov.

 

teorije zarot

 

V zadnjem času jih je iz pozabe rešilo ekstremno poletno vreme, ki jim je dalo novega vetra v jadra. Ko preletiš socialna omrežja, imaš občutek, da nekateri prav tekmujejo, kdo si bo izmislil bolj noro teorijo o vzrokih za letošnje vreme in poplave.

Marsikdo je zaradi velike količine objavljenih neumnosti obupal nad socialnimimi omrežji. Na srečo še obstajajo ljudje, ki imajo pogum in v tej količini zarotniških objav, zapišejo nekaj razumnega in nastavijo ogledalo teoretikom zarot.

Na enem od spletnih omrežij smo naleteli na zapis Boštjana Majeriča, ravnatelja OŠ Bogojina iz Prekmurja. Njegovo razmišljanje o tem, kdo je kriv za podnebne spremembe in o pojavu vse več "spletnih znanstvenikov", objavljamo v celoti:


»Toliko žalosti.

Kot ravnatelj sem dejansko izgubil 80 % svobode. Ne smem več povedati kaj si mislim, ker se »ne spodobi«. Pa bi včasih tako rad! Včasih bi rad tudi zaklel!

Letošnje vremensko stanje v Sloveniji je še eden od dokazov, kako neumni, prav smešni smo ljudje. Vsa leta šolanja, milijoni virov in dokazov, da se vreme spreminja, ker smo eni velikanski paraziti, ki potrebujemo vse na nafto, elektriko. 14 let sem učencem pri geografiji razlagal kaj prihaja. Da bodo vremenski pojavi vse izrazitejši, vse bolj uničujoči. Pa je za tem ena enostavna logika. Če se ozračje segreva, je na voljo veliko več energije, ki je prej uhajala v vesolje, sedaj se s kopičenjem CO2 velik del tega zadržuje v ozračju. Segrevajo se oceani, morja. Topla voda izhlapeva hitreje, zračni pritiski so popolnoma drugačni, vse potuje iz višjega k nižjemu pritisku. Čeprav je meteorologija ena od najbolj zapletenih vej znanosti, pa je logika za trenutnimi vremenskimi pojavi enostavna fizika.

In potem pridemo do vseh tistih, ki jim te razlage niso dovolj, ker so očitno večino svojega izobraževanja prespali, se »šlepali« na valu sistema. In širijo se neumnosti, HAARP, chemtraili, ravna Zemlja, 5 G, … Toliko neumnosti na kupu, da prav boli. In brez vsakršne logike in posledic se širijo dejansko neumnosti, podobne tistim, ko so praljudje verjeli, da jim hrano podarjajo drevesni bogovi, da je veter kazen vetrovnih bogov, da je treba poklati tisoče ljudi, da ne bo suše, ker bo potem bog zadovoljen. V 21. stoletju so nekateri na istem nivoju! Namesto, da bi iskali rešitve, širijo ekstremne neumnosti.

In temu sledi jeza. Jeza na svet, politiko, sistem, bogate, na soseda, na vse! In ljudem se trga! Vse bolj in bolj. Ja, ker se širijo neumnosti. Odkar obstajajo socialna omrežja, eksponentno bolj kot v preteklosti. Tole mora biti jasno vsakemu, ki premore vsaj kanček razuma. Teden dni napovedujejo hude padavine, ljudje so odpravljajo kampirat ob reke, ker "mediji širijo paniko". Ja, najbrž bo to razlog za tvoj poplavljen šotor. Ne tvoja neumnost, mediji.

Kaj sledi?

Na področju podnebja smo žal prepozni. Pojavi se bodo še stopnjevali, letošnje leto je morda šele začetek. Oceani so letos rekordno segreti. Ko pride jesen, to pomeni rekordno izhlapevanje, nastajanje oblakov, razlike v zračnem pritisku, vetrove in hude nalive. V prihodnosti se sicer znajo zgoditi suha poletja, v resnici bo skoraj vseh ekstremnih pojavov več. Tole, kar imamo letos v Sloveniji, žal ne bodo stoletne poplave, najbrž desetletne, če sploh… Prihajajo tudi hujši pojavi.

Na področju družbe najbrž spet nove teorije, kreganja, vse več nasilja. Vsak bi iskal svojo pravico mimo sistema, mimo znanja, zakonov. Najprej s kreganjem, žalitvami, vse več z nasiljem. Na koncu ostanejo kot hlapec Jernej brez vsega, sčasoma pozabljeni. Še ena napaka v zgodovini človeštva, čez kak teden več nihče ne govori o njih.

Rešitev?

Osnovna izobraženost, sodelovanje, pomoč, empatija, iskanje rešitev! Se pa bojim, da ima tista druga stran vse večji vpliv, oziroma je vse bolj glasna.

Ja, včasih bi zaklel!«

Boštjana Majerič, vir: Facebook 


Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.