Ničenergijska hiša – Eko srebrna hiša v Ljubljani

Večstanovanjska EKO Srebrna hiša je bila zgrajena leta 2014 na Dunajski cesti 144 v Ljubljani.

Visoki standardi gradnje – sončna elektrarna, električne polnilnice, prezračevanje, zalogovnik deževnice, …

Večstanovanjska EKO Srebrna hiša je bila zgrajena leta 2014 na Dunajski cesti 144 v Ljubljani. Stavba ima štiri kletne parkirne etaže, pritlični del in mezanin z lokali, tehničnimi prostori, kolesarnicami, shrambami in 11 nadzemnih etaž s 128 stanovanji. Stanovanjski del je izdelan kot pasivni objekt z izdatno izoliranim fasadnim ovojem in prezračevanjem z vračanjem toplote odpadnega zraka. Na zazelenjeni ravni strehi je postavljena sončna elektrarna, električna energija preko polnilnic napaja električna vozila ali pa se oddaja v omrežje. Nad stopniščnimi jedri so zalogovniki za zbiranje deževnice, ki se koristi za izpiranje WC-jev.

Eko srebrna hisa

Nosilna konstrukcija je sestavljena iz armiranobetonskih sten, stebrov in plošč. Zunanje stene so opečne. Stene so z zunanje strani izolirane z mineralno volno in finalno obdelane s prezračevano kovinsko fasado na Z in J strani ter tankoslojno fasado na ostalih straneh. Okna imajo troslojno zasteklitev. Notranje stene so mavčnokartonske s toplotno in zvočno izolacijo iz mineralne volne. Naprave in sistemi se upravljajo preko inteligentnega kontrolnega centra.

 

 

Eko srebrna hisa zasnova

Eko srebrna hisa zasnova 2

 

V Eko srebrni hiši je zagotovljeno visoko bivalno ugodje in nizka raba energije (razred A1-Energetska izkaznica, 14kWh/m2a PHPP). To je primer stavbe v urbanem okolju, ki omogoča trajnostno bivanje in trajnostno mobilnost že danes.

 

Eko srebrna hisa osoncenost

 

vir: 0energijskehise.si
 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

©2023 Varcevanje-Energije.si | Vse pravice pridržane. Avtorji: MULTIMEDIJA