Peč na drva – preverjeno najcenejše ogrevanje v 2024

Oglasno sporočilo

Med najboljše sisteme ogrevanja spadajo uplinjevalne peči na drva. Te peči so tudi na seznamu Eko sklada za pridobitev subvencije.

Peč na drva po oceni stroke in izračunov še vedno omogoča najnižjo ceno koristne energije. Cena vseh stroškov delovanja peči in investicije pa je še vedno najnižja. Če želite izbrati peč na drva, ki bo učinkovita z nizko porabo drv, je smiselno izbirati najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Taka primerjava, preden izberemo, terja nekaj spretnosti pri primerjanju in ustrezno informiranje pri ponudnikih.

 

Pec na drva

 

Peč na drva še vedno velja kot cenejši ogrevalni sistem

Še kako je pomembno, da ne izbiramo po principu najcenejše možne peči, temveč po kriteriju celokupnih stroškov v življenjski dobi delovanja peči. Najugodneje bomo greli, če bomo izbrali peč na drva z maksimalnim izkoristkom. O tem je smiselno podrobneje govoriti s svetovalci, ki vam pripravijo predračune.

 

Ali je peč na drva sploh prava zame?

To je pogosto velik izziv za vse investitorje v novi ogrevalni sistem. Če ne veste ali bi za vaš energent izbrali drva, je smiselno, da najprej preverite cene drv v primerjavi z drugimi energenti. Točen izračun je možen le, če najprej zaradi različnih agregatnih stanj postavimo kuriva na isto osnovo.

Zato energetski svetovalci uporabnikom ob prehodu na novo peč svetujejo, da razen koristne energije posameznega kuriva, upoštevajo tudi izkoristke naprav za posamezne energente. Investitorji v nove peči običajno primerjajo le prodajne cene energentov in ne poznajo dejanskega povprečnega izkoristka ogrevalnega sistema, ker nimajo pravih informacij. Pri novejših kotlih je izkoristek zapisan v tehnični dokumentaciji. Velja pri polni oziroma maksimalni obremenitvi kotla. Dejanski povprečni izkoristek ogrevalnega sistema se razlikuje od izkoristka kotla pri maksimalni obremenitvi.

 

Primerjavo cen energentov, končne in koristne energije spremlja Energetska svetovalna pisarna Nova Gorica

Pomembno je, da pri izbiri peči upoštevamo različno kurilno vrednost energentov in tudi možne izkoristke naprav za posamezne energente. Tako na primer iz enega litra ekstra lahkega kurilnega olja pridobimo približno 10 kWh energije, iz enega prostorninskega metra bukovih drv 2410 kilovatnih ur energije.

So pa stroški kuriv samo eden izmed stroškov pri ogrevanju z lesnimi kurivi, hkrati je pomembna cena peči na drva skupaj s stroški za predelavo kurilnice ter pa stroški vzdrževanja peči in dimnika.


Pec na drva primerjava cen

Primerjava aktualnih cen različnih lesnih kuriv, kurilnega olja in ogrevanja z elektriko (toplotna črpalka). V stolpcu 5 je primerjalno prikazana cena koristne energije za kilovatno uro. Cene posameznega energenta in ceno koristne energije je v času poletnih mesecev 2022 preverjal EN SVET Nova Gorica. Za recimo 10 prostorninskih metrov (prm) drv skupanj s prevozom, znaša cena 950 EUR. Vir – www2.arnes.si


Zakaj je pri izbiri peči na drva pomembna koristna energija na kilovatno uro in izkoristek peči?

Koristna energija je tisti del končne energije, ki se dejansko koristi, v primeru ogrevanja gre za toploto. Povezana je z dejanskim izkoristkom peči.

V ENSVET pisarni iz Nove Gorice pojasnijo: “Primerjava cen drv z drugimi energenti je možne šele, ko upoštevamo, s kakšnim izkoristkom toplotno energijo dobimo iz peči oziroma, ko je končna energija pretvorjena v koristno z določenim izkoristkom naprave. Izkoristek peči na drva lahko v znatni meri vpliva na ceno in strošek porabljene energije, kar je tudi razvidno iz tabele, kjer so podane cene koristne energije pri različnih izkoristkih ogrevalnega sistema.”

 

Podražitve drv niso bistveno zmanjšale ekonomičnosti peči na drva

Ob podražitvi drv v pomladnih mesecih 2022 je bilo pri ogrevanju z drvmi potrebno upoštevati nekje 30 odstotno podražitev. Po navedbah energetske svetovalne pisarne je cena 10 prostorninskih metrov (prm) drv v času poletnih mesecev znašala 950 EUR, kar pomeni da je prostorninski meter drv znašal dejansko 95 EUR.

Drugačno sliko glede cen drv kažejo trgovski centri, ki so pred ogrevalno sezono za prostorninski meter drv oglaševali ceno 170 EUR.

Lastniki peči na drva pa iz prakse pojasnijo, da je možno “klaftro” – 4 prostorninske metre suhih, mešanih, nažaganih in pripeljanih drv na trgu kupiti za okrog 450 EUR, kar po 1 prostorninskem metru znaša nekje 112,5 EUR.

Izračun za ta energent tako v letu 2022 še vedno pokaže najnižjo ceno koristne energije, ta je nekje 4 cente za kilovatno uro .

baner lesna biomasa kotli

Koliko stane peč na drva?


Navajamo ceno za primer peči na drva za povprečno gospodinjstvo iz programa dobavitelja peči višjega cenovnega razreda, z močjo 15 kW, cena peči na drva brez upoštevane subvencije Eko sklada znese nekje med 12.000 in 13.000 EUR.  


Če izbiramo najboljše peči na drva je običajno vključen tudi zalogovnik sanitarne vode in vsa potrebna avtomatika. Te peči na drva imajo daljšo garancijo in življenjsko dobo. Če odštejemo subvencijo, ki je možna v polovični vrednosti ali celo več, lahko cena za peč na drva top razreda znese nekje do 8.000 EUR na ključ, s tem, da boste dolgoročno preskrbljeni in vas glava zaradi odpovedi ogrevanja ne bo bolela.

Pec na drva bukova drva

Za 10 prostorninskih metrov (prm) drv cena sredi leta 2022 znaša okrog 900 EUR. Nekatere dobro izolirane hiše tudi za 250 m2 ogrevalne površine ne porabijo več kot 7 prm bukovih drv. To velja za suha, razžagana na 33 cm, zložena na paleto. Glede na vašo dosedanjo porabo, ali predvideno porabo drv, si tako lahko na osnovi tega podatka predstavljate koliko vas bo v naslednji ogrevalni sezoni stal ta energent.


Peci za centralno na drva PREBERITE TUDI –

Ogrevanje z drvmi je najcenejše ogrevanje

Kotli na drva Windhager LogWIN Klassik z uplinjevalno komoro so odlična rešitec za iste, ki so se naveličai pogostega nalaganja drv. V primerjavi s klasičnimi kotli, dosegajo Windhagerjevi kotli dosegajo višje izkoristke. Drva se nalagajo samo enkrat na dan, saj je kurišče večje, pepela pa ostane zelo malo. Vel o kotlu Windhager LogWIN Klassik preberite TUKAJ!


Najboljše peči na drva – še vedno visoko cenjeno blago

Kljub pestrosti izbire sistemov ogrevanja je ogrevanje na lesno biomaso še vedno zelo priljubljeno. Med najboljše peči na drva spadajo premium peči na drva, ki jih uporabniki pregovorno imenujejo tudi “uplinjaki”. Kdor ljubi les za ogrevanje, ta tudi trajno ostane pri ogrevanju z lesom. Mnogi zagovorniki toplotnih črpalk ne želijo priznati, da najboljše premium peči na lesno biomaso zmorejo uspešno konkurirati drugim sodobnim ogrevalnim sistemom ter so povsem enako udobne kot drugi konkurenčni sistemi.

 

Najboljse peci na drva

 

Peči na drva, pelete, sekance

Ni naključje, da Eko sklad za najboljše peči na drva in preostalo lesno biomaso podeljuje višjo subvencijo, ki dosegajo primerljivo visok izkoristek kot druge sodobne ogrevalne naprave obnovljivih virov energije. Najboljše peči na drva, kot so uplinjevalni kotli na drva, nadpovprečno znižujejo izpuste toplogrednih plinov gospodinjstev, hkrati pa za pogon ne trošijo recimo elektrike, temveč lesno biomaso, ki je imamo v Sloveniji na pretek. Velik volumen prostora za nalaganje drv, ter samodejna regulacija dovoda zgorevalnega zraka, pa za uporabnika pomeni dovolj udobno rokovanje, da se zanje odločajo tudi lastniki novogradenj. Avstrija, od koder izhaja tudi eden najboljših proizvajalcev peči na lesno biomaso, je po gozdnatosti enako bogata kot Slovenija, zato ni čudno, da ogrevanja na lesno biomaso še ni izpodrinil drugi energent.

 

Katere najboljše peči na drva zmorejo več?

Med najboljše peči na drva z uplinjevanjem goriva se ne uvršča veliko proizvajalcev. Če se nagibate k zamenjavi ogrevalnega sistema in vas zanima ogrevanje na drva ali drugo lesno biomaso je priporočeno spoznati najboljše ponudnike, med katere spada renomiran avstrijski proizvajalec KWB s pečjo na drva KWB Classicfire.

 

Najboljse peci na drva uplinjevalni kotel KWB Classicfire

Peč na drva KWB Classicfire. Vir – kwb.com

 

Udobje peči KWB Classicfire preseneti še tako zahtevnega uporabnika. Razpoložljiva moč znaša od 18 do 28 kW, prednost te peči na drva so nadpovprečni dolgi intervali nalaganja drv z maksimalno velikim polnilnim prostorom za drva (185 litrov). Velik zalogovnik za nalaganje drv, ter maksimalna dimenzija vrat za nalaganje 50 cm drv, je med konkurenčnimi premium kotli glavna prednost te peči. S pomočjo avtomatskega vžiga se lahko individualno določi čas vžiga preden se vrnete domov. Peč na drva KWB Classicfire je serijsko opremljena s prirobnico za peletni modul, kar omogoča nadgradnjo v kombinirano peč. Kako učinkovito deluje uplinjevalna peč na drva, ter zakaj izbrati najbolješega možnega uplinjaka, nazorno prikaže naslednji video:

Najboljše peči na drva “kurjača” ne potrebujejo

Lastnik sodobne peči na drva ni več kurjač, kot smo ga poznali v preteklosti. Pri KWB razvijajo najboljše peči na drva, ki so popolnoma avtomatizirane in močno olajšajo kurjenje z drvmi. Ogrevanje s temi pečmi je popolnoma prilagojeno za uporabnika, ki je večino dneva odstoten od doma. Stavijo na čisto izgorevanje peči, brez nepotrebnega pepela, ki se čisti par krat letno. KWB peči so sinonim za udobje tradicionalnega ogrevanja z modernim upravljanjem na daljavo ter prihranek pri stroških ogrevanja, ki lahko konkurira vsem ostalim sodobnim oblikami ogrevanja.

 

Najboljse peci na drva KWB Classicfire


Subvencije za peč na drva v 2024 – tudi do 60 % povračila stroškov naložbe!

Tudi v letu 2024 ostajajo pogoji za pridobitev subvencije za kotle na lesno biomaso enaki kot v lanskem letu. Za subvencijo lahko zaprosite ob zamenjavi starega izrošenega kotla z novim kotlom na lesno biomaso. Kotel mora biti skladen z veljavno Uredbo o emisiji snovi v zrak iz kurilnih naprav. Pred zamenjavo starega kotla se z izvajalcem dogovorite o postopku pridobivanja subvencije in oddaje vloge. Večina izvajalcev pomaga pri pripravi oddaje vloge. Pomembno je, da stari kotel v obstoječi kurilnici poslikate, ko je ta še priklopljen na sistem ogrevanja. Prav tako poslikajte prostor po odstranitvi starega kotla ter prostor z novo kurilno napravo na lesno biomaso. Fotografije ter priznane stroške z računi priložite k vlogi.

Peč na drva, zamenjava – 50 odstotkov naložbe

50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 4.000 EUR pridobite ob zamenjavi za kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso na območjih občin, kjer NI sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka;


Peč na drva, zamenjava – 60 odstotkov naložbe

60 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 5.000 EUR pridobite ob zamenjavi za kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso na območjih občin, ki IMAJO sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.


Peč na drva – NOVOGRADNJA – 20 odstotkov naložbe

20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2.000 EUR pridobite ob zamenjavi za kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi oziroma če nova kurilna naprava ni zamenjala stare kurilne naprave, in sicer na celotnem območju Republike Slovenije;

Če želite preveriti višino subvencije Eko sklada, ceno in primernost peči na drva KWB za vaš primer kontaktirajte ponudnika spodaj, priporočamo, da si predhodno izračunajte prihranke TUKAJ (kalkulator oceni prihranek energije za vaš primer objekta).

 

Subvencije za kotle na drva v 2016 2021

Število odobrenih subvencij Eko sklada za naložbe v kotle na lesno biomaso v zadnjih letih (vir: Eko sklad)

Subvencije za kotle na drva v eur 2016 2021

Izplačane subvencije za naložbe v kotle na lesno biomaso v zadnjih letih (vir: Eko sklad)


Ni nujno, da imate lasten vir drv

Peči na drva so bila od nekdaj najpogostejša izbira za ogrevanje hiš, danes ni veliko drugače, še vedno se največ gospodinjstev zaradi cenovne dostopnosti drv ali lastnega gozda ogreva prav na drva. Zaradi stalnega izboljšanja udobja, izredno dolge življenjske dobe ter dolge garancije pa imajo premium peči na drva pomembno prednost. Kdor želi brezskrbno ogrevanje na drva izbere peč premium razreda.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI