Pred enim letom je bilo v javnosti mogoče zaznati veliko dvomov in vprašanj glede zanesljivosti oskrbe z zemeljskim plinom in kakšne bodo cene plina. Leto pozneje je vse drugače.

Tudi med krizno situacijo v lanskem letu je oskrba z zemeljskim plinom potekala nemoteno. Plinovodni sistem je dokazal, da je odporen in zanesljiv, skladišča plina so bila polna in odjemalcem vedno na voljo v zadostnih količinah.

 

cene plina

 

Zaščitena cena plina z Zakonom o oskrbi s plini

Pred lansko ogrevalno sezono je Vlada RS omejila dovoljene drobnoprodajne cene zemeljskega plina na 73 EUR/MWh, pozneje je veljavnost te regulirane cene podaljšala do 31. 12. 2023.

Pred letošnjo ogrevalno sezono je vlada dodatno znižala regulirane cene plina za obdobje od 1. 1. 2024 do 30. 4. 2024. Z uredbo kot jo opredeljuje Zakon o oskrbi s plini, boomejena najvišja dovoljena maloprodajna za gospodinjstva 59,90 EUR/MWh.

Ker pa so se znižale veleprodajne cene plina, so nekateri dobavitelji že sami znižali oziroma napovedali znižanje cen pod raven reguliranih državnih cen plina. Znižanja trenutno znašajo že do 20 odstotkov glede na regulirano ceno v letu 2023. Zaradi državne regulacije cen in delovanja dobaviteljev bo za odjemalce zemeljskega plina ogrevanje to zimsko sezono cenejše.


Najvišja dovoljena cena plina za gospodinjstva bo od 1. 1. 2024 do 30. 4. 2024 v času ogrevalne sezone omejena na 59,90 EUR/MWh.


Cena zemeljskega plina

Naj bo plin v uporabi tudi po letu 2050

Evropska unija na poti zelenega prehoda zemeljski plin nadomešča z obnovljivimi plini in spodbuja intenzivni razvoj oskrbe z njimi. Bioplin je obnovljiv vir energije in plinovodni sistem je v Sloveniji že prilagojen in pripravljen za njegovo distribucijo do uporabnikov. Njegova proizvodnja je stabilna, saj poteka enakomerno prek celega leta. Zelo preprosto ga je shranjevati in tako viške iz poletja uporabiti v času ogrevalne sezone, ko je poraba največja.

 

baner plinski kotli


Za odjemalce zemeljskega plina prehod na biometan ne pomeni nobnih dodatnih sprememb, ker obstoječi plinski kotli in štedilniki lahko delujejo tudi na biometan. 


Plinski kondenzacijski kotli tudi na obnovljive vire energije

Kondenzacijski kotel je zasnovan za varčevanje z energijo. Ogrevanje prostorov in priprava tople sanitarne vode s kondenzacijskimi kotli na zemeljski plin je stroškovno ugodno. Cena zemeljskega plina je v zadnjem času nižja kot v preteklosti, predvsem pa veliko ugodnejša od drugih goriv, kot so kurilno olje, lesna biomasa ali elektrika. Sodobni plinski kondenzacijski kotli imajo zelo dober izkoristek, kar pomeni, da lahko za enako količino energenta pridobimo več energije kot pri starejših kotlih.

 

cena plina kondenzacijski plinski kotel


Pri prehodu na biometan ni potrebna nobena sprememba ogrevalnega sistema pri odjemalcih, saj lahko plinski kondenzacijski kotli delujejo tudi na biometan.


Vir: www.zemeljski-plin.si


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.