V letu 2022 je bilo v javnosti mogoče zaznati veliko dvomov glede zanesljivosti oskrbe in cen zemeljskega plina. Pojavljala so se najrazličnejša vprašanja glede pritokov plina v Evropo, cena plina na veleprodajnih trgih pa je strmo rasla. Leto pozneje je vse drugače.

 

plinovod

 

Lanskoletni strah je bil večinoma odveč. Kljub rusko-ukrajinskemu vojaškemu konfliktu je oskrba s plinom ves čas ostala zanesljiva. Plinovodni sistem se je izkazal za zelo zanesljivega. Tudi cena zemeljskega plina na veleprodajnem trgu, ki je v prvi polovici leta 2022 skokovito rasla – tudi do petkratnika cene z začetka leta 2022, je danes na veleprodajnih trgih najnižja v zadnjem letu dni.

 

Za ta letni čas rekordno polna skladišča plina

Poglejmo, kaj se je v preteklem letu dogajalo v »plinskem zakulisju«. V prvih osmih mesecih prejšnjega leta so se postopoma zniževali pritoki zemeljskega plina iz Rusije v Evropo. Pojavljale so se skrbi, ali in kako bo Evropa sploh lahko nadomestila manjkajoče količine plina. Skladišča tega energenta so bila po koncu pretekle zime namreč že precej prazna. Posledično je Svet Evropske unije konec junija lani sprejel uredbo, ki določa, da morajo biti podzemna skladišča plina do 1. novembra 2022 napolnjena do najmanj 80 odstotkov njihovih zmogljivosti. Zgodilo se je nepredstavljivo, saj so bila skladišča plina sredi novembra lanskega leta 95-odstotno založena z zemeljskim plinom.

Kakšno pa je stanje v skladiščih plina ta hip? Kljub temu, da je večji del najhladnejših dni v letu že za nami, so danes skladišča z zemeljskim plinom napolnjena do več kot 55 odstotkov zmogljivosti. Za primerjavo: to je še enkrat več kot lani ob istem času.


Skladišča plina se polnijo v poletnih mesecih za potrebe večjega odjema v zimskih mesecih. Večji odjem gre seveda skoraj v celoti na račun ogrevalne sezone.


plinovod zapolnjenost skladisc v evropi

Napolnjenost skladišč plina v letih 2021, 2022 in 2023. Vir: Agsi

baner plinski kotli

Cena plina se je umirila

Kot rečeno, se je cena zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v letu 2022 najprej močno dvignila. Najvišje vrednosti je dosegla pred začetkom ogrevalne sezone, avgusta. A ker se cena z veleprodajnih trgov na končne odjemalce prenaša postopoma, je obstajala utemeljena skrb, da bodo gospodinjski odjemalci za letošnjo ogrevalno sezono prejeli zelo visoke račune za ogrevanje. Podražitvam seveda nismo mogli v celoti ubežati, so pa bile te bistveno bolj zmerne, kot je kazalo dogajanje na nabavnih trgih plina. Danes je cena plina na nabavnih trgih najnižja v zadnjih 18 mesecih.

plinovod cene zemeljskega plina

Gibanje cene zemeljskega plina na veleprodajnem trgu (nabavni trg). Vir: trgovalno vozlišče TTF.


Celotna zmogljivost skladišč v Evropski uniji je 1.111 TWh, kar je 115-kratnik slovenske letne porabe plina.


Plin tudi iz Alžirije

V zadnjem obdobju pa se je bistveno spremenila struktura virov pritoka plina v Evropo. Evropska unija je pomembno zmanjšala odvisnost pritokov plina iz Rusije po plinovodu in jih uspešno nadomestila s pritoki plina iz drugih virov (LNG – utekočinjeni zemeljski plin, z ladjami, z Norveške, Alžirije ...). Tako denimo Slovenija od 1. januarja letos dobiva plin tudi iz Alžirije. Dobava znaša 300 milijonov kubičnih metrov plina na leto, kar je skoraj trikrat toliko plina, kot ga porabijo vsa gospodinjstva v Sloveniji. Po napovedih si bo Slovenija prizadevala še povečati te količine. Slovenija je sicer zemeljski plin iz Alžirije dobivala že med letoma 1992 in 2012.


VETO d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.