Razmišljate o tem, da bi svoj dom ogrevali z zemeljskim plinom? Do uporabe plina lahko pridete bolj preprosto, kot si mislite, saj sta postopek priklop plina oz. priključitve na plinovodno omrežje in začetek uporabe plina hitra in preprosta.

 

Priklop plina


Priklop plina je možen v 85 slovenskih občinah z delujočim plinovodnim omrežjem, katero v Sloveniji oskrbuje s plinom že več kot 135.000 odjemalcev.


Ogrevanje predstavlja v Sloveniji velik strošek, saj domove ogrevamo tudi več kot 200 dni na leto. Gospodinjski in institucionalni odjemalci, ki uporabljajo za ogrevanje energijsko manj učinkovite energente in ogrevalne sisteme (npr. kotle za kurilno olje in utekočinjen naftni plin, peči za drva in lesne sekance ali električne radiatorje), lahko s preklopom na zemeljski plin in investicijo v eno izmed sodobnih ogrevalnih tehnologij močno zmanjšajo stroške ogrevanja, povečajo udobje in izboljšajo kakovost zraka.

 

Novi pogoji za priklop plina in način priključitve na omrežje

Postopek priključitve na plinovodno omrežje in začetek uporabe plina sta hitra in preprosta. Nova zakonodaja je namreč na novo uredila pogoje in način za priključitve na plinovodno omrežje. Postopek za priklop plina je poenostavljen, hkrati so odpravljene razne »priključnine« oziroma drugi podobni stroški v nekaterih občinah.

 

Priklop plina plinski kotel

Plinski kotel je majhen, tih in brez zunanje enote. Naložba v nov plinski kondenzacijski kotel je v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi daleč najnižja, kar je v času višanja cen ogrevalnih sistemov zelo pomembno.

 

Odvisno od ureditve posamezne občine se postopek za priklop plina razlikuje v dveh osnovnih možnostih.

Lastnik priključka je odjemalec

Investitor gradnje priključka je v tem primeru odjemalec zemeljskega plina. Operater za zgraditev ni prispeval sredstev, zato tudi ne pogojuje začetka odjema plina.

Lastnik priključka je operater (distributer)

Če je priključitev ekonomsko upravičena, operater sistema krije vse stroške gradnje priključka in ga tudi zgradi. Iz dosedanjih izkušenj operaterjev je večina priključkov ekonomsko upravičenih, kar pomeni, da odjemalec za zgraditev priključka ne plača nič.1


1 Operater sistema ugotavlja ekonomičnost gradnje priključka že pred začetkom gradnje. Ker gradnjo priključka financira operater, mora odjemalec zemeljskega plina določen čas uporabljati plin.


baner plinski kotli

Naložba v plinsko peč cenovno najugodnejša

Ko je plinovod napeljan do hiše, je potrebna zgolj še vgradnja plinske peči, ki je v primerjavi z naložbo v kateri koli drugi ogrevalni sistem cenovno daleč najugodnejša. Plinska kondenzacijska peč nudi odličen izkoristek energije in največje možne prihranke.

Priklop plina plinski kondenzacijski kotel


Mednarodna agencija za energijo (IEA) ocenjuje, da je geografsko široko razpršenih zalog zemeljskega plina vsaj še za 250 let.


Pri prenovah ogrevalnih naprav je zamenjava obstoječega dotrajanega kotla z novim plinskim kondenzacijskim najmanjši poseg. Kondenzacijski kotel je zasnovan za varčevanje z energijo. Ogrevanje na zemeljski plin s kondenzacijskim kotlom in priprava tople sanitarne vode spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme.

Več na www.zemeljski-plin.si


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.